:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 542
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Член на съдебния съвет съди България в Страсбург

Камен Ситнилски от Висшия съдебен съвет (ВСС), срещу когото от юли се води дисциплинарно производство, е подал жалба срещу държавата в Съда по правата на човека в Страсбург, съобщи "Правен свят". В жалбата, с която "Сега" разполага, става въпрос за произвол при налагането на дисциплинарни наказания на магистрати и злоупотреба със специални разузнавателни средства. Временно отстраненият член на ВСС и бивш зам. главен прокурор се оплаква и от нарушено право на личен живот, без да има ефикасни средства за защита.

През лятото на 2103 г. в някои медии бяха пуснати стенограми от подслушани телефонни разговори. От тях става ясно, че окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев и апелативният на Бургас Емил Христов са лобирали за избора на Ситнилски като член на ВСС, както и за Румен Боев. Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди автентичността на разговорите и обясни, че те са част от разследване за престъпление по служба срещу Христов. Шефът на държавното обвинение поиска отстраняването на Христов и Ванчев. Срещу Ситнилски започна дисциплинарно производство, което може да приключи с уволнението му. В дисциплинарния състав влиза близката до Цацаров Галя Георгиева, която заедно с Ясен Тодоров специално мина проверка, за да получи допуск до класифицирана информация, за да чете материалите срещу Ситнилски. Георгиева е тази, която предложи проверка срещу бившия зам. главен прокурор.

Законът забранява СРС-та да бъдат ползвани за дисциплинарни дела, както се случи със Ситнилски. Самият той внесе в прокуратурата сигнал срещу двамата, че са използвали данни от СРС-та не по предназначение. А прокуратурата нареди проверка на ДАНС, от която все още няма информация.

"Налице е откровен правен и етичен парадокс. Прокуратурата, в нарушение на НПК и ЗСРС, не може или не иска да опази данните от подслушването на телефонните разговори на Ситнилски. Когато в резултат на контролираното изпускане на класифицирана информация те стават публично достояние, ВСС използва медийните публикации, базирани на същата класифицирана информация, за да образува дисциплинарно производство", пише в жалбата.
1
1224
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
04 Януари 2014 15:33
През лятото на 2103 г. в някои медии бяха пуснати стенограми от подслушани телефонни разговори.
Как разбрахте за тези телеграми, които ще бъдат пуснати през лятото на 2103г., когато и Станилски и ние няма да сме живи?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД