:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хасан Адемов даде нови надежди за гъвкавото пенсиониране

Идеята може да се върне на дневен ред след увеличаване на възрастта и стажа за пенсия
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Адемов не затвори съвсем вратата за гъвкаво пенсиониране, но предупреди, че сега то би сринало системата.
Обещаното от БСП гъвкаво пенсиониране при недостигащи до 2 години стаж и възраст, което парламентът отхвърли в края на 2013 г., все пак може да стане факт до края на мандата на управляващите. Това стана ясно от изявление на социалния министър Хасан Адемов по Би Ти Ви. Идеята, която е разписана и в управленската програма на кабинета на Пламен Орешарски, не мина, след като не получи подкрепата на ДПС.

"Ако смятате, че някое правителство може да изпълни за 6 месеца цялата си управленска програма, това означава да сме някакви магове. Вратата за гъвкавото пенсиониране със сигурност е отворена, но тя трябва да бъде съобразена и с другите мерки. Смятате ли за възможно да въведем гъвкаво пенсиониране заедно със замразяването на възрастта, заедно със замразяването на стажа. Всички тези мерки са в посока увеличаване на дефицита", коментира Адемов.

Според социалния министър мерките трябва да се разпределят балансирано във времето, за да не се стигне до финансов срив на системата. Това на практика означава, че вариант на гъвкаво пенсиониране може да се появи, когато се реши как ще се увеличават в бъдеще общите условия за стаж и възраст. Намеренията са промените да бъдат приети до края на т.г. "За тази година 8.1 млрд. са парите за фонд "Пенсии". От тях близо 5 млрд. са от данъци. Това означава, че ако имаме проблеми на пазара на труда, ако имаме по-малко хора, които да работят, каквато е ситуацията, и ако продължим с ранното пенсиониране, включително и с гъвкавия вариант, ще стигнем до ситуация, в която да не можем да плащаме и този нисък размер на пенсиите", предупреди социалният министър. Държавата обаче е длъжна да плаща пенсиите и единствената опасност за тях е, че ще трябва да се покрива чрез данъци все по-голям дефицит.РАЗМИНАВАНЕ

Хасан Адемов потвърди последния разнобой в управляващата коалиция, като заяви, че позициите на ДПС и БСП за въвеждане на по-висока данъчна ставка за хората с по-високи доходи са поляризирани. Той припомни, че в управленската програма на правителството не са предвидени подобни данъчни промени. "Очевидно е, че няма съгласие по този въпрос", призна Адемов. Според него най-доброто решение е в страната ни да има прозрачна и предвидима за достатъчно дълъг хоризонт данъчна система. "За да могат тези, които искат да инвестират в България, да имат гаранции и сигурност от гледна точка на данъчната и осигурителната политика. В този смисъл резки промени в данъчното и осигурителното законодателство не са за предпочитане, особено в условията на криза", смята той.
10
2707
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
03 Януари 2014 21:29
Хасан Адемов потвърди последния разнобой в управляващата коалиция, като заяви, че позициите на ДПС и БСП за въвеждане на по-висока данъчна ставка за хората с по-високи доходи са поляризирани.


Доходите не са само от заплати и хонорари. По-големите доходи на много от българите са в натура. Та тези доходи изобщо не се оценяват и се получава така, че беден богат носи. Та заради това хора като Пеевски се пишат успели, пък нямат големи легални доходи. Натисни тук

А що се отнася до пенсионирането.. икономиката ще става все по-зле заради огромните харчове в тая посока. Натисни тук
04 Януари 2014 00:09
Махнете ранното пенсиониране, дявол да Ви вземе, че да се оправим. Който иска рано, да си плаща допълнително в професионален пенсионен фонд.
04 Януари 2014 00:38
Mick, много добра статия си написал за данъчното облагане, браво! Имаш тук-таме малки пропуски, но с упоритост(и с моя помощ) ще ги отстраниш, сигурен съм - например забравил си да сложиш касови апарати на кофите за боклук - те също са източник на доходи(за храна, облекло и др.) на все повече непазаруващи, което съсипва икономиката на страната, нали така?! Можеш да сложиш в кюпа и проституцията - нея също никой не я облага с данъци. На този фон онези, които мастурбират(самозадоволяват се демек) също трябва да бъдат обложени с някакъв данък! Имаш поле за развитие, момче, дерзай!...
04 Януари 2014 01:03
Всъщност, с много малко усилие въпросът с данъците, пенсиите, социалното и здравно осигуряване може да бъде много елегантно разрешен завинаги! Въпросните данъци и вноски стават процент от ДДС например и се плащат при харчене на парите, вместо при получаването им! Сега плащането на данък може да се заобиколи посредством различни правни и финансови трикове, но ако данъкът е платим в момента на харченето на парите, то няма да има нито лев необложен - от такава мярка биха загубили единствено онези, които крият данъци, обират/източват банки и пр., щото и тези пари ще бъдат обложени с данък "доход", здравна и социална вноска. По този начин данъците няма да са високи, защото ще обхванат 100% от населението и няма да има групи население, които не плащат данъци...
04 Януари 2014 05:25
Р.Овч. 04 Януари 2014 00:38 - ако голяма част от хората в държавата почнат да ядат от кофите за боклук.. и започнат да мастурбират.. и нищо друго не правят.. явно ще трябва и на тези дейности да има данък.. все отнякъде трябва да дойдат пари за управление на държавата, за да се купят съответните кофи за боклук и да се събира боклука, който ще се разпилява, а да и за да има все някакви пътища, да има вода, да има ток.. - не може само с цоцане и самозадоволяване да има държава. Не може 5 човека да плащат данъци, а 10-20 само да цоцат.

Парите не падат от небето. Инфраструктурата не пада от небето, здравеопазването, образованието.. правораздаването колкото и зле да е.. не пада от небето, струва пари и реално получаваме това, което сме посели преди години, месеци, дни. Само децата си мислят, че парите идват от джоба и той винаги е пълен.

Милиони в момента само потребяват услуги от държавата, но не плащат данъци под претекст, че нямат доходи. Това не е вярно, щото ако беше така.. отдавна да бяха умрели от глад. А те си и спестяват.

Данъци трябва да плащат всички, според всичките си доходи, а не само тия в пари. Отделно помощи трябва да получават само тия, които наистина не могат сами да се издържат, а не както е в момента - здрави и прави хора - да се пишат я пенсионери, я трайно безработни.. я инвалиди. С една единствена цел да получават пари наготово и да не плащат данъци.

Не може човек да има имот и да казва, че няма доходи. Всеки имот създава доход, поне 5-10% от цената му на година и това е пасивния доход, т.е. даваш под наем стоиш и чакаш. Ако и работиш ще изкараш поне 2 пъти повече. Така, че хората с имоти са винаги с доходи, просто не знаят как да ги използват или харчат повече отколкото са им доходите.. Да не говорим, че трябва и за инфраструктурата около имота да се дават пари, точно от собственика. А не от някой друг.

В момента доходите от имотите не се облагат адекватно. И се получава чисто българският парадокс - човек с малки доходи да живее в палат за стотици хиляди, че и милиони, да е голям собственик на земеделски земи. Няма друга държава в Европа където това да е така. И в същото време, се иска хорат които работят на трудов договор да плащат повече данъци.

Натисни тук
04 Януари 2014 06:39
А бе, нали ти казах, по тая тема имаш голямо поле за развитие, давай и не се плаши - нема да се изложиш!...
04 Януари 2014 08:33
Дедовия бай Асан, сега казва "до края на мандата", а утре - през следващия мандат. А защо обещавахте това преди изборите и защо ги включихте в програмата "Орешарски"? И при положение, че лъжете надявате ли се да изкарате мандата си поне до половината?
04 Януари 2014 08:48
Не лъжат...Обещаха ли възрастта за пенсиониране на военните да отпадне?? Обещаха. Изпълниха ли го?? Изпълниха. Е??
04 Януари 2014 13:34
Знаем ги тия гъвкавите. Платиш ли където трябва, ще те пенсионират "гъвкаво".
04 Януари 2014 19:02
а-ха, започнаха да дават нови надежди. И ние ще започнем да им даваме нови надежди, но ще гласуваме за тях след приемане на гъвкавото пенсиониране!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД