:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Бета версия" на Надал не затрудни Вавринка

Швейцарецът стана 99-ият тенисист с титла в Големия шлем
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
"Опитал си. Провалил си се. Няма значение. Опитай пак. Провали се пак. Провали се по-добре", гласи сентенцията на ирландския поет Самюъл Бекет, татуирана на английски език върху лявата предмишница на Станислас Вавринка. В Мелбърн 28-годишният швейцарец спечели първия си трофей в Големия шлем в 36-ия си турнир в най-престижната верига. С повече опити преди триумфа се отличава само хърватинът Горан Иванишевич, на когото бяха необходими 48 участия до титлата на "Уимбълдън" през 2001 г.
Швейцария отново има шампион в Големия шлем и тенисист №3 в света. Но това вече не е Роджър Федерер, а Станислас Вавринка. На 28 г. някогашният партньор на Федерер, с когото заедно спечелиха златните медали на двойки в олимпийския турнир от игрите в Пекин '08, отвори своя собствена страница в историята.

Вчера Вавринка победи световния №1 Рафаел Надал с 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 във финала на Откритото първенство на Австралия и стана 99-ият тенисист с титла в най-престижната верига. С оглед на предварителните прогнози триумфът на Стан може да бъде приет като сензационен, но всъщност развръзката бе рано предопределена от събитията на корта на "Род Лейвър Арина".

Напук на очакванията за лесен успех на Надал, двубоят се разви по съвсем различен сценарий и основната причина за това бе видимият физически дискомфорт, който 27-годишният испанец изпитваше от самото начало. Заради болки в кръста носителят на 13 титли от Шлема бе по-скоро "бета версия" на самия себе си. Левичарят непрестанно бе обгрижван от физиотерапевта и дори взе медицинско прекъсване в началото на втората част, но така и не можа да влезе в кондиция до края на срещата.

Победата срещу Надал има няколко исторически аспекта за Вавринка. Никога досега той не бе побеждавал актуален лидер в световната ранглиста, а конкретно срещу испанския левичар нямаше дори спечелен сет в 12 предишни двубоя. Освен това, след като на 1/4-финалите отстрани и Новак Джокович (Сър), швейцарецът стана първият шампион в Големия шлем през XXI век, победил по пътя си световните №1 и №2. За последно това стори испанецът Сержи Бругера през 1993 г., когато на път към титлата на "Ролан Гарос" мина през №1 Пийт Сампрас и №2 Джим Къриър.

Именно Сампрас връчи вчера трофея на замаяния Вавринка. "Сега не знам дали не сънувам, ще разбера утре сутрин - промълви новата първа ракета на Швейцария. - Не съм и мечтал да стана шампион на турнир от Големия шлем. Благодаря на треньора ми Северин Люти и на всички от екипа ми. Искам да поздравя двама души, които са много специални за мен - съпругата ми и дъщеря ми. Нямам търпение да се върна при вас!"
1358
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД