:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 561
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Горан Паскалевич ще получи наградата на София

Снимка: СФФ
Кадър от "Когато се съмне" на Горан Паскалевич.
Известният сръбски режисьор Горан Паскалевич е новият лауреат на "Наградата на София", която той ще получи по време на 18-ия "София филм фест" през март. Отличието се връчва от Столичната община и сред досегашните му носители са сър Алън Паркър, Клаудия Кардинале, Тери Джоунс, Ванеса Редгрейв, Рангел Вълчанов, Тео Ангелопулос, Иржи Менцел, Никита Михалков и др.

Паскалевич има зад гърба си 16 игрални и 30 документални филма, като най-известен е "Буре барут" (1998), игран у нас и като театрална постановка. На "София филм фест" той ще представи най-новата си продукция "Когато се съмне". Главният герой в "Когато се съмне" e Миша Бранков - пенсиониран професор по музика. Една сутрин той получава писмо с молба да се свърже с Еврейския музей в Белград. Става ясно, че по време на разкопаването на канализацията на мястото на стария градски панаир, там, където по времето на Втората световна война е имало концентрационен лагер за сръбски евреи и цигани, е намерена желязна кутия. Тя съдържа музикална партитура и прощално писмо от истинските родители на Миша Бранков - семейство Вайс, евреи, загинали в лагера.

Горан Паскалевич е роден през 1947 г., завършва пражката киноакадемия ФАМУ. Печели специалната награда на журито на "Берлинале" още с игралния си дебют "Плажният пазач през зимата", а сред по-нататъшните му филми са "И дните отминават", "Неуловимото лято на 68-а", "Аржентинско танго", "Америка на някой друг", "Меден месец" и др.

900
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД