:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НЕК проучва сигурността на стената на язовир "Искър"

НЕК ще плати за ново проучване за сеизмичността в района на язовир "Искър".


Националната електрическа компания ще направи проучване, свързано със сигурността на стената на язовир "Искър". За целта държавното дружество ще даде почти 100 хиляди лева, с които ще наеме фирма, която да проучи активната тектоника в района на водохранилището. Това показва справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки.

Проучването трябва да даде отговор на въпроса има ли опасност в бъдеще да се очакват локални разломи и земетресения, които могат да застрашат сигурността на язовирната стена. Изследването трябва да посочи и прогнозната активност и амплитудите на възможни размествания. Подобен анализ бе направен преди 2 години от фирмата на Богомил Манчев "Риск Инженеринг", но разработката бе с гриф "секретно". От НЕК твърдят, че за извършените в рамките на това изследване проучвания на тектоничната обстановка в района на язовирната стена са използвани само наличните архивни материали, които се оказали непълни и неизчерпателни. Въпреки това обаче те показали, че в близост до язовирната стена вероятно минава активен разлом. От наличните в момента данни не е абсолютно ясно неговото трасе, но експертно е оценено, че то преминава на около 250 метра от стената.

С други 230 хиляди лева НЕК ще подобри сигурността на водовземното съоръжение на река Соколица в района на "Розов кладенец" край Стара Загора. Според НЕК трябва да се замени съществуващият преливник, за да се осигури безопасност на населението при високи води.

Курс долар/лев - 27 - 31 януари


понеделник, 27 януари -1.432
вторник, 28 януари -1.43295
сряда, 29 януари -1.43726
четвъртък, 30 януари -1.44086
петък, 31 януари - 1.44705
2
2157
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
03 Февруари 2014 13:38
хайде пак едни пари на едни наши хора ...
03 Февруари 2014 14:24
хайде пак едни пари на едни наши хора ...


От НЕК твърдят, че за извършените в рамките на това изследване проучвания на тектоничната обстановка в района на язовирната стена са използвани само наличните архивни материали, които се оказали непълни и неизчерпателни.

А сега вероятно ще се добави методът на научно хвърляне на боб, щото ако няма нови материали - няма какво да се проучва. За две години така драматично да се е изменила тектоничната картина - не ми се вярва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД