:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел отхвърли искането за по-актуален референтен период за тютюна

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Димитър Греков
Европейската комисия е отхвърлила искането за промяна на референтния период за национални доплащания за тютюн. Това става ясно от писмо, адресирано до дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" в Министерството на земеделието и храните. Вчера писмото беше разпространено от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ).

Преди седмици земеделският министър Димитър Греков поиска от еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош да бъде променена схемата, по която българските тютюнопроизводители получават национални доплащания и за референтен период да се приеме 2012 г. Според правната служба на Еврокомисията обаче това е невъзможно.

В момента държавната субсидия отива в хора, които са садили тютюн в поне една от трите години между 2007 и 2009. Някои от тях обаче са се отказали, а на тяхно място са влезли нови производители, които не получават нищо.

Пред "Сега" Цветан Филев, председател на НАТ, заяви, че не е очаквал друг сценарий. Но допълни, че трябва да се намери начин за по-справедливо разпределение на субсидията. Според него това може да се постигне и на национално ниво. Един от начините е със заповед на министъра да се промени наредбата, според която се разпределят субсидиите. През тази година за тютюна са заделени 100 млн. лв. от бюджета, макар че ЕК даде съгласие сумата да е 160 млн. лв. Хората, които отглеждат тютюн, са над 33 000.

3297
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД