:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България ще предложи на Турция свободно движение на ТИР-ове

БГНЕС
Превозвачите са категорични, че няма да освободят ГКПП Капитан Андреево, докато не се проведе среща между България и Турция и спорът между двете страни не се реши в тяхна полза.
Макар че Турция не е в ЕС, България ще предложи свободно движение на камионите между двете страни на среща между транспортните министерства на 21 февруари. "Ще дискутираме въпроса за либерализацията - не всяка година да издаваме разрешителни, да се караме. Може да помислим в средносрочен план за либерализация на услугите". Това каза вчера вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева по повод на скандала с обявените за невалидни разрешителни за транзитни превози. Тя допълни, че не е обещавала разговор с турската страна да се проведе в рамките на един ден. В понеделник само изпратила писмо до турския си колега с настояване да се насрочи среща. Според Бобева е недопустимо правителствата да се занимават с тази проблематика всяка година и да си създават поводи за неблагоприятни взаимоотношения.

Започналата вчера блокада на ГКПП Капитан Андреево за малко можеше да се превърне в кърваво меле. Около 3 часа сутринта във вторник десетина камиона на пещерската фирма "Доан" 69 са се опитали да пробият блокадата с висока скорост и да преминат границата. Лично предвождани от собственика на компанията - Сунай Караасан, шофьорите са спрени от граничните полицаи. При проверката на един от тях е съставен акт заради употреба на алкохол. Камионите са блъснали двама от протестиращите шофьори, които за щастие нямат сериозни наранявания. "На клиента, чиято стока возим, кой ще му я плати, ако се развали? Отворете един камион, викнете един митничар и вижте, че всичко е мухлясало вече", коментира Караасан пред БНР.

Блокадата на границата от малките и средните компании продължава, като опашката от камиони край Капитан Андреево вчера достигна около 10 км. На ГКПП Лесово колоната беше около 8 км. Към малките превозвачи в знак на солидарност се присъединяват и големите фирми. Те са решени да не допускат тирове през границата, докато проблемът не бъде решен.

В четвъртък в Истанбул ще се проведе среща между Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) и турската асоциация на превозвачи UND. Тя бе предложена от Умберто де Прето, генерален секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт, който призова за разрешаване на спора.
2
3071
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
11 Февруари 2014 20:27
свободно движение на камионите между двете страни
Тази идва да ни каже, че няма да има квоти ли ?
12 Февруари 2014 10:42
А защо трябва да има квоти?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД