:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 542
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Българе" поставиха спектакъл за Левски

Снимка: НФА "Българе"
Създателите на "Последната нощ на Апостола" определят спектакъла като провокативен.
"Последната нощ на Апостола", новият спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", ще бъде представен за първи път пред публика в аула "Максима" на Университета по архитектура, строителство и геодезия на 19 февруари - деня, в който почитаме саможертвата на Васил Левски. Сценичното произведение с продължителност час и половина е създадено по идея на режисьора и хореографа на танцовата формация Христо Димитров и актьора Димитър Селенски. "Повод да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение", казва Христо Димитров. Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски. "Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история. Момент, свързан с най-великия българин - Васил Левски, и произтичащите от темата послания, придобили съществено значение за българския патриотизъм, дух и християнска вяра. Като бит и атмосфера спектакълът е обвързан по специфичен начин с историята ни. Новата експериментална форма на постановката има качествата да бъде обособена в собствена категория", допълва Димитър Селенски.

"Последната нощ на Апостола" е поредното тематично послание на НФА "Българе", чиито спектакли "Това е България", "България през вековете" и "Албена" вече десетилетие присъстват на българската и световната сцена.
1913
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД