:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Визия

Как си представям гласа на протеста?

Легализирането на гласуването с празни бюлетини ще вкара в парламента протестиращи народни представители
Снимка: Михаела Катеринска
Протестиращият народен представител е в състояние да уплаши много повече политическата система и да разклати политическото статукво, отколкото хиляди викове "Оставка".
Година на протести с начало 4 февруари 2013, година на недоволство от властта, година на недоволство от системата, година, през която се смениха три правителства. Така накратко може да се опишат събитията в страната ни през този период.

Основен мотив на гражданите от всички протести е недоверието в системата, недоверието в управлението, недоверието в политическата класа, скъсването на нишката между избирател и неговия представител във властта. Голяма част от исканията на протестиращите за промяна в изборната система бяха свързани с мажоритарни избори за парламент, въвеждане на гласуване по интернет, дори въвеждане на задължително гласуване.В проекта за нов Изборен кодекс нито едно от тези искания не е отразеноМажоритарният елемент в изборната система се свежда до въвеждането на вот с преференция, но с достатъчно висок праг от 7%, за да не може практически да размести предварително определените партийни листи. Гласуването по интернет (дистанционно електронно гласуване) беше тотално зачеркнато, като неговото място зае друг вид електронно гласуване - машинното. Предложението за задължително гласуване беше отхвърлено от парламента.

Президентът, от своя страна, реши да инициира референдум, включвайки тези наболели въпроси в него. Но подводните камъни тук са три от три възможни, дори повече. Първият - задължителното гласуване, което изисква промяна на конституцията, която регламентира, че всеки български гражданин може да изразява правото си на глас свободно, а не по задължение.

В допълнение, ако вотът е задължителен, какви рестрикции ще се наложат на негласувалите граждани - обяснителна бележка, парична санкция, ограничаване на някои граждански права, административни наказания и/или утежнени административни процедури? Вторият е по-скоро технически и е свързан със запазването на тайната на вота при въвеждане на дистанционното електронното гласуване.

Веднъж вече Конституционният съд отмени един от приетите начини в Изборния кодекс за гласуване по интернет, защото не откри достатъчно гаранции за тайната на вота. Третият подводен камък е т.нар. мажоритарен елемент. "Мажоритарен" елемент имаше и в парламентарните избори през 2009-а. Но тогава приравнявахме представител, избран във Видин, Търговище, Габрово, с представител, избран във Варна, Пловдив или един от трите района на София. Парадоксално, Конституционният съд се произнесе с положително решение относно това неравенство. И само в допълнение. Легитимността на референдума не е променена - броят на действителните гласове трябва да бъде поне толкова, колкото е бил на последните парламентарни избори - 3 541 745.

Чуват се и мненияза "легализирането" на празния (белия) воти протестния вот, за да може да се чуе гласът на протеста. Особено ако се въведе задължителното гласуване. Така желанието на привържениците на този вид гласуване е, ако на парламентарни избори белият или протестният вот преминат бариерата от 4%, съответният брой места в парламента да остават празни. Това също е невъзможно без промяна в конституцията, където е регламентиран точният брой народни представители в обикновеното и Великото народно събрание - 240 и 400.

Белият вот в самия си замисъл представлява вот на въздържание, т.е. гласоподавателят би искал да избере някой от предложените варианти, но не може, докато протестният вот е вот против всички предложени варианти. В бюлетината тези два вота биха могли да бъдат отразени с възможностите "друг" и "против всички".

В българската изборна система, както и в повечето европейски, белият и протестният вот нямат правна стойност. Смисълът на гласуването е гражданите да избират свои представители в изпълнителната и законодателната власт на национално и местно ниво, както и да се произнасят по даден въпрос на национален и местен референдум. Затова празният глас практически няма стойност -той не посочва конкретен изборТака във френската изборна система е "легализиран" белият вот, но единствено с информативна стойност. Белият вот не участва в определянето на народните представители в изпълнителната и законодателната власт. Конституционният съд на Франция излиза с тълкувателно решение без задължителен характер, като оповестява, че според член 7 президентът на републиката се избира "с мнозинство от подадените гласове". Ако се включи броят на празните бюлетини, кандидатът би могъл да бъде избран, без непременно да се постигне абсолютно мнозинство.

Друга европейска практика показва, че Испания и Холандия са единствените страни, които зачитат бялата бюлетина за действителна във всички избори. Белите гласове участват в изборните резултати, особено в редките случаи на референдуми. Но тези празни бюлетини не се персонифицират, дори и ако са достатъчен брой за произвеждане на мандат.В Швейцария от 2003 г. се признават празните бюлетинив мажоритарни избори с абсолютно мнозинство. Те участват в определянето на абсолютното мнозинство, но на втори тур се прилага правилото за относително мнозинство.

Интересен е примерът на Латинска Америка. В Колумбия, Бразилия и Перу белият вот има влияние само в един случай - когато две трети от избирателите гласуват с бели бюлетини. Тогава това се смята за "вето на народа" и изборът се отменя и се насрочват нови избори.

Тук отново ще предложа нещо, което предложих и преди година. Изискванията за регистриране на независими кандидати за народни представители са силно занижени в проекта за нов Изборен кодекс - подписка от 1000 граждани с избирателни права, а паричният депозит е в размер на 100 лева.

Цената на един мандат на парламентарни избори е между 10 000 и 17 000 гласове на последните 3 парламентарни вота в различните райони. Това дава много добри шансове в големите райони, като трите софийски, Пловдив, двата варненски, да се "вкара в парламента" поне един независим кандидат при една добра организация.

Аз бих гласувал за такъв независим кандидат на протеста. Защото един протестиращ глас в парламента е повече от една графа в изборните протоколи с информативен характер. Защото един протестиращ глас от трибуната в парламента е с по-голяма тежест от хиляди гласове зад барикадите на органите на реда.

Защото един протестиращ народен представител е в състояние да уплаши много повече политическата система и да разклати политическото статукво, отколкото хиляди викове "Оставка". Така си представям гласа на протеста!

30
2887
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
14 Февруари 2014 19:36
година на недоволство от властта, година на недоволство от системата, година, през която се смениха три правителства.
каквато и система да дойде в рамките на капитализма, каквато и власт да диойде, не може да оправи нещата, защото основната причина е срината ни икономика. А в рамките на капитализма тя не може да стъпи на крака. Нашите капиталисти са бедни. Това е. Инак разни рИформи ще се правят, ще се въртят нещата - ту мажоритарна, ту пропорционална и само парата в свирката, голямотпо надпреказване ще има. Ще се появяват спасители в ръжта, ще угасват. Правителствата се избират за да бъдат те обвинявани, а не капиталистическата система, коятои е нефелна.
14 Февруари 2014 19:48
Легализирането на гласуването с празни бюлетини ще вкара в парламента протестиращи народни представители
болен мозък, който сънува това, би трябвало първо да погледне заглавието на първа страница. той със сигурност не разбира, а и никога няма да разбере, че дневният ред на все по-малкото, които сме останали на територията, няма нищо общо с неговия. и няма да има.
14 Февруари 2014 19:54
http://glasove.com/interviuta/33256-georg-tuparev-zakonotvorchestvo-chrez-referendumi-e-bezumie
14 Февруари 2014 20:17
Като видя отде е... И първото изречение - некадърен опит да се слеят февруарските протести с изгъзиците на ХУИ-тата...
-----------------------
Сайтът на Генек
14 Февруари 2014 20:19
Решението е елементарно, но няма да се случи. Просто се отнемат субсидиите на квалифицираните крадци наричани политици, разделя се сумата на броя имащи право да гласуват и при подаване на глас, гласуващият получава сумата под всякаква форма - кеш, ваучери, пластика, но най-добре единствено и само в купюри - български левове. Същевременно отпадат всякакви изборни бариери и крепостни правила за гласуване по местоживеене. Вероятно нито един от сегашните узурпатори няма да попадне във властта и по тази причина това няма да се случи.
14 Февруари 2014 20:32
още един, който не знае на кой свят живее. смахнати идеи, нямащи нищо общо нито с политическа, нито с икономическа, нито въобще с култура. за да стане нещо на територията, в началото трябва да са вагоните с книги, може и тези на бате джимо. с една уговорка - ако имаме късмет, да бъдат прочетени от хора, които могат да ги разберат. в противен случай ще се въртим в омагьосаният кръг на "е па, яз мисуим...".
14 Февруари 2014 20:49
Легализирането на гласуването с празни бюлетини ще вкара в парламента протестиращи народни представители


Пейчев утепа кучето
14 Февруари 2014 21:17

Голем ташак.
Само не мога да схвана кому е изгодна тази публикация? Кой е този смотаняк, който може да черпи ползи от това съчинение?
14 Февруари 2014 21:33
Ползата е на "тинк-танка".

Политическият инженер, който... комуто за идеи не искам да давам.
14 Февруари 2014 21:54
а не капиталистическата система, коятои е нефелна.
а защо не е нефелна в сингапур?
най-великото постижение на човечеството на всички времена е капиталистическата система. от собствен опит.
14 Февруари 2014 22:13
а защо не е нефелна в сингапур?


Щото е близка до китайската и няколконационална. И създадена върху яка колониална база. В Сингапуре с 1965 года политически доминирует Партия «Народное действие» - People’s Action Party, PAP. Критики называют Сингапур де-факто однопартийной страной, и обвиняют PAP в подавлении оппозиции. Тем не менее, такие оппозиционные партии, как Рабочая партия и Сингапурская народная партия, представлены в парламенте. Репортёры без границ ставят Сингапур на 140-е место в индексе свободы прессы из 167 стран.

Несмотря на это, правительство Сингапура создало в стране крайне эффективную и прозрачную рыночную экономическую систему. Кроме того, правительство имеет репутацию честного и некоррумпированного, различные исследователи постоянно ставят Сингапур в первую десятку наименее коррумпированных стран в мире и на высшее место по отсутствию коррупции в Азии /см. Индекс восприятия коррупции/.

Сингапур входит в состав таких международных организаций, как Содружество наций, ООН, Ассоциация государств Юго-Восточной Азии ASEAN, Азиатско-тихоокеанское экономическое сотрудничество (АТЭС). Дипломатические отношения с Россией /СССР/ установлены в 1968.

Уровень преступности в Сингапуре — один из самых низких в мире, при этом законы в Сингапуре достаточно суровые /в том числе предусмотрена и применяется смертная казнь/. Проявления межэтнической вражды и ненависти караются /учитываются даже дискуссии в Интернете/.

Некоторые преступления караются битьем палками. Особо жестокие убийства и торговля наркотиками караются смертной казнью через повешение. В период с 1991 по 2004 было приведено в исполнение 400 смертных приговоров — это один из наиболее высоких показателей в мире.


14 Февруари 2014 22:40
Защото един протестиращ глас в парламента е повече от една графа в изборните протоколи с информативен характер. Защото един протестиращ глас от трибуната в парламента е с по-голяма тежест от хиляди гласове зад барикадите на органите на реда.

Силно се съмнявам, че един Манол Глишев или Асен Генов в НС са с някаква 'тежест' различна от парите на съответните спонсори.
14 Февруари 2014 22:42
Парите на ТВОЯ спонсор повече ли тежат?
14 Февруари 2014 22:51
Аз бих гласувал за такъв независим кандидат на протеста. Защото един протестиращ глас в парламента е повече от една графа в изборните протоколи с информативен характер. Защото един протестиращ глас от трибуната в парламента е с по-голяма тежест от хиляди гласове зад барикадите на органите на реда.

Защото един протестиращ народен представител е в състояние да уплаши много повече политическата система и да разклати политическото статукво, отколкото хиляди викове "Оставка". Така си представям гласа на протеста!

Интересно, дали авторът на горното някога в живота си е чувал думата "опозиция"? Да е чувал нещо за Георги Кирков, за Петко Д. Петков, за Никола Петков, за Петко Стоянов, така, между другото, докато си представя гласа на протеста? Чини ми се, че образованието е сдало стремително през последните години. После защо съжденията на подобни списуватели не тежали. Нямат подплата, нямат пълнеж, вътъците и основите им не са изградени. Но пък представите за Латинска Америка са.
14 Февруари 2014 23:14
Не знам, ама в момента ако някой прокара закон за забрана на партиите народеца ще излезе масово по улиците да празнува като през 1934 г.
15 Февруари 2014 02:18
ВТОРА СМЯНА,
/:/ "Не знам, ама в момента ако някой прокара закон за забрана на партиите народеца ще излезе масово по улиците да празнува като през 1934 г."
.............................................................................
НЯМА как да стане!
В Република България НЯМА сега нито цар, нито армия, за да има царска или военна безпартийна Диктатура!
15 Февруари 2014 04:10
Don 14 Февруари 2014 21:17

Голем ташак.
Само не мога да схвана кому е изгодна тази публикация? Кой е този смотаняк, който може да черпи ползи от това съчинение?
Този който пръв скочи , намерил повод да доутрепе нефелният капитализъм.
15 Февруари 2014 10:27
НЯМА как да стане!
В Република България НЯМА сега нито цар, нито армия, за да има царска или военна безпартийна Диктатура!


Параграфе, знам, че няма как...бях се размечтал нещо.
15 Февруари 2014 10:27
Основна пречка се явява анонимното гласуване,което е наложено от няколко вида страх и по Оруелски ни се обяснява,че това всъщност е свобода.
15 Февруари 2014 11:12
Мдам, ако за Протест иде реч, ето го гласът Му:
Натисни тук
или
Натисни тук
или съвсем пресен аранжимент
Натисни тук
Ако ще си говорим за каканиженето на онез протестърчета от 50-тия пол, дето окатанчиха Алма Матер, туй нито е протест, още по-малко пък глас. Даже и гласец няма как да е.
15 Февруари 2014 12:49
а защо не е нефелна в сингапур?
най-великото постижение на човечеството на всички времена е капиталистическата система. от собствен опит.
В Сингапур дълги години, ако и не сега имаше диктатура, държавно ръководен капитализъм. После той е град-държава.
Той и феодализмът преди капитализма е бил най-великото постижение на човечествот спрямо робовладелството. А капитализмът е велик за западните държави, които са се възползвали от Великите географски открития, колониите, за останалия свят съвсем не е велик.
15 Февруари 2014 13:39
Една много просветляваща изкуствените мъгли, витаещи всред плебса и в не малко междуушия, статия:

Натисни тук

Винаги съм писал тук, че:
- Основната грешка в трактирането на определен въпрос или тема е разглеждането на отделния пъзел, а не самата, цялостната картина. Пък излизането извън Рамката ви дава свободата да видите и останалите наложени "рамки", една в друга и не само. Нещо като познатите ни "матрьошки".
15 Февруари 2014 14:00
Ето какво мисли един млад син /не на полка/ на Партията за протестите.
Атанас Димитров
14 Фев 2014 20:48
....

Иначе пих сега една биричка с един приятел от "Охранителна полиция" дето е бил на смяна днес. Не е имало много палки по наркоманите, а трябваше. Йовчев и главсека Лазаров се оказаха с голямо търпение и нерви.
Понякога съжалявам, че не станах фуражка, че да нашоквам от време на време празните кратуни на този отпадък от обществото ни. Но още не е късно
.....

Ето мислите днес на дъщерята /черввената депутатка/, кръвната дъщеря на терористта-убиец на патриота ген.Христо Луков , бивш военен герой,бивш военен министър,бивш опозиционер на властта преди светлата дата Девети септември:
Аз, дъщерята на "убиеца" на генерал Луков...:
Натисни тук
Има ли разлика в мисленето на щерката на ген.Буруджиев / днес червена дупетатка в парламент от европейско семейство / и провинционалния аграрен син на днешната партия БСП - горда наследница на терористичната коминтерновска БКП.
Понякога съжалявам, че не станах фуражка, че да нашоквам от време на време празните кратуни на този отпадък от обществото ни. Но още не е късно
.....
15 Февруари 2014 17:04
Ето мислите днес на дъщерята /черввената депутатка/, кръвната дъщеря на терористта-убиец на патриота ген.Христо Луков , бивш военен герой,бивш военен министър,бивш опозиционер на властта преди светлата дата Девети септември:
Проблемът е момченце, че тези герои, които са били колабористи с нацистите никой по света не уважава. Как си представяш да се прави Петен марш във Франция - Петен също е бил герой от 1-вата светована война. Тук да напомня, че Луков е планирал преврат срещу Борис 3-ти и да изпрати войски на фронта срещу СССР. Това щеше да ни струва много скъпо след войната. Според един англиски историк, който намерил документи във Москва, след като научава за това Борис 3-ти за 1 ден отива в Москва, среща се с Молотов и след няколко дни Луков е разстрелян от комунистите, заедно със своя съратник. Така пропада преврата.
Когато работех в Германипя аз обикновено прекарвах съботите в Нюрнберг. Рдна събота гледам пълно с жандармерия, в небето кръжат хелекоптери, проверки на документи. Какво ставало, десните националисти имали сборище в Нюрнберг. Бяха се събрали 50-100 души зад гарата в униформи и пуснали нацистки маршове. веднага в центъра се изсипа многохиляден митинг срещу нацизма организиран отб левите сили.
Така е в Европа и по света с тези, които имат носталгия към нацизма момченце.
15 Февруари 2014 18:01
Силно се съмнявам, че един Манол Глишев или Асен Генов в НС са с някаква 'тежест' различна от парите на съответните спонсори.
На тези, които получават пари от чужди държави и фондации трябва да се забрани съсзакон всякаква политическа дейност. Да се плаща на циганите за да гласуват както трябва било незаконно, а да се плаща на тези субекти от чужди държави да оспорват резултатите от изборите с протести - законно. Къде го има това по света. Какви български депутати ще стават Асен Генов, Антоанета Цонева, когато са платени от чужбина. ии интереси ще защитават - на българите или на чуждите правителства?
16 Февруари 2014 06:01

Eis, за линка!
16 Февруари 2014 07:01
Според един англиски историк, който намерил документи във Москва, след като научава за това Борис 3-ти за 1 ден отива в Москва, среща се с Молотов и след няколко дни Луков е разстрелян от комунистите, заедно със своя съратник. Така пропада преврата.

Цар Борис е бил на посещение в Москва през февруари 1943 г?
Ама това е много яко. Я дай линк...
16 Февруари 2014 08:57
Ето тук е описано от Янко ЯнковНатисни тук Той,обаче е добавил нещо от себе си, че цар Борис е бил отровен от Сталин, за което няма никакви достоверни данни, пък никой не е вярвал на такава версия.
16 Февруари 2014 12:26
Да кажем че тая "свръхсекретна" визита в Москва в началото на 1943 г. е свръхмалко вероятна.
16 Февруари 2014 19:15
Авторе, моля Ви да направите разбор какво влиза във въпросната "нишка" ("... скъсването на нишката между избирател и неговия представител във властта", какви са елементите й, кога възниква тази нишк (връзка), защото за да се е скъсала, тя първо трябва да е възникнала, нали тъй? Разбира се, и всички форумни капацитети са приканени да дадат принос в дефинирането на "нишката" (връзкага)... между избирател и т.нар. "негов" представител! Особено драго ще ми е да чуя пак Рекиджът да ти обясни, че избирателят нямал бил право на персонализиране на взаимоотношението си с оня/оная, дето от негово име, и с неговия глас, е получил/а правото д търка с дупето си парламентарната банка, да получава 3 бона и кусур заплата, плюс безотчетни, и да вози телесата си в мерцедес...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД