:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Мариус и световната душа

Бойко Ламбовски
Убитото наскоро в датски зоопарк жирафче Мариус стана световна новина. Благодарение на великото откритие интернет всеки можа не само да изрази отношението си към този акт, но и да стане свидетел на това как реагира "колективната световна душа" на убийството. Тази душа реагира, общо взето, с гняв и възмута. Жирафчето, снимано още живо, както и снимано вече убито, на фона на мами и дечица, предизвика главно ярост в световните форуми.

За непосветените в казуса нека уточним. Датски зоопарк отглежда семейство жирафи. Едното малко мъжко жирафче им е излишно. Не го искат, заплашва с пренаселване и нежелан инбрийдинг малката общност. Според нормативите за такива зоопаркове не им е позволено да го отглеждат освен скопено. Но не желаят да го скопят, вижда им се жестоко. Животното инак е съвсем здраво. Освен това е красиво и грациозно, както е красив и грациозен този вид. Зоопаркът решава да го умъртви и не просто да го убие, ами - защо да изхвърля месото (датчани се славят като богат, но икономичен народ) - да използва трупа за изхранване на лъвовете. А с педагогическа цел това се извършва публично, пред очите на децата.

Комуто е интересно, лесно може да се информира за масовата реакция - тя изобилства от квалификации като "убийство", "садизъм", "мръсници", минава през не особено оправдани, но ярки етнопсихологически обобщения за датчаните в частност и за скандинавците като цяло; често са споделяни и желания да се видят



на мястото на жирафчето родителите на децата,



завели отроците си на такъв спектакъл...

Директорът на зоологическата градина в Дания разказа за случая и се опита да обясни на възмутените, че животното не се е мъчило: "Дадохме на жирафа Мариус малко ръжен хляб. Аз изчаках да се наведе и го прострелях в главата. Той изобщо не е усетил какво става. Получи си хляба и в следващата секунда беше мъртъв", твърди директорът.

В самата Дания, въпреки вълната от недоволство, има и вълна от хора, оправдаващи деянието. Те находчиво, трябва да се признае, опонират на възмутените:

"Лъвовете какво ядат според вас? Брюкселско зеле ли? Те ядат месо. Практика на всички зоологически градини е да хранят животните с други животни, станали излишни поради неизлечима болест или невъзможност да се намери място за тях. Точно както е в природата. На всички, които им е жал за жирафа, няма ли да им е жал, ако лъвовете бъдат оставени да умрат от глад?", написа журналистът от датския вестник "Политикен" Кристън Мадсън.

Смятам колективната световна душа - въпреки че такава в чист вид няма - за извънредно податливо на манипулации, наивно и объркано образувание. Затова всъщност пиша този текст. Не заради Мариус. Мариус беше мил, с големи очи и симпатични рогчета. Да убиеш такова нещо обаче по ли е зловещо от да заколиш вол на улицата за Рамазан байряма? Или да резнеш гръцмуля на агне за Великден? Ма едното го ядем, бог ни го е дал за храна, а другото е за красота - ще рекат религиозните. Аз пък като гледам как реагират тези, определени за храна, и тези, определени за красота, на отнемането на живота им, не виждам разлика. И нямам чувството, че приемат с гордост отредената им роля. Е, зоопаркът можеше да направи убийството тайно и никой да не разбере... Едно тайно убийство по ли е невинно от едно публично?

Онзи ден разговарях с умен човек, който ми каза, че в кучето си той откривал нещо такова - абе каквото нямало у другите животни. Но прасето е не по-малко умно, присетих го аз. Ако му се дадеше време на прасето да остарее, то би демонстрирало чудеса от находчивост... Освен това се привързва не по-малко от кучето. Пък ние лапаме прасешки мръвки ката ден, храним си с тях кучетата; то ни се струва в абсолютния ред на нещата... Тогава вододелът за трепане по границата "привързваемост - непривързваемост" ли минава? Дори и да не се привързваше едно животно към венеца на творението- към нас, де, - това прави ли клането на непривързано



по-оправдано от клането на привързано?



Но прасето е за пържолки, а кучето е най-добрият ни приятел, ще каже всеки спонтанно. Или почти всеки. Някой кореец, китаец, виетнамец няма да каже точно това.

Да пускаш картинки на мило котенце в социалните мрежи, докато мажеш филията с пастет на детето си, прави ли те особа, пълна с доброта и чувствителност? Това, че обръщаме гнусливо гръб на информацията от де и как точно идват бройлерите, които нагъваме, шницелите, които запичаме, пачите и кокалите, с които си храним предрагите домашни любимци, значи ли, че онези, от чийто тела са изрязани въпросните храни, са живели на този свят единствено с цел да угодят на царя на хранителната верига? И са умрели без болка, като жирафчето в Копенхаген? С чувство на изпълнен дълг? Съмнявам се.

Това не е зов за вегетарианство. Това е само опит да ви обърна внимание, че днешната световна "анима" е анимационен продукт. Под нейната инфантилност има бездна от лицемерие и глупост.











151
7546
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
151
 Видими 
17 Февруари 2014 19:56
Под нейната инфантилност има бездна от лицемерие и глупост.


Един път и аз да съм съгласен с Ламбовски
17 Февруари 2014 20:14
Честни мисли по повод една нечестна, защото бе отвратително пресметлива - PR - постъпка.

Предлагана бе на Цоо-то помощ - да вземат Мариус там, където няма кръвни роднини, ще си го транспортират на свои разноски. От къде ли не. Дори Рамзан Кадыров предложи осиновяване в чеченската съответна институция. В Чечня, еййй! /Ама само руснаците писаха за това./

Тц. И направиха от кончината и расфасовката публично шоу за деца и родители.

И се прочуха.

Макабрена слава, придружена с проклятия - но - по цял свят. Очаква се прилив от посетители.

Един ден тия розенкранци и гилденстерни невинно ще си наименуват Цоо-то "Мариус I" - и окото пресметливо датско нема да мигне.

/Бою, като казвам "Цоо", не правя връзка с В. Шкловский /



17 Февруари 2014 20:16
Може да съм инфантилен, но смятам станалото за типичен порок на съвременното общество - публичното убийство, любопитните /най-вече родителите!/, обсъжданията, видеообмена...
Грозно и жестоко!
Най-вече към децата...
А празните философствания за ретроградните несъгласни с теб...
--------------------------------------------------------
Сайтът на Генек

17 Февруари 2014 20:18
Да се разглежда този случай сам за себе си, изолирано и извън контекста за отношението към животните въобще, е тъпо. Всички тези доводи и съображения, изнесени в статията могат да се отнасят и към бездомните кучета, завладели селищата. Те също стават за храна. Озадачен съм, да не кажа отблъснат, от хората, които вадят от девет извора вода, за да оправдаят този акт в цялата му пълнота - от решението за унищожаване на животното, през мотивите за това решение до начина на изпълнението му.
17 Февруари 2014 20:20
Тъй съ произвеждат Брейвици...
17 Февруари 2014 20:30
Тъй съ произвеждат Брейвици...
Общо взето е така. Но, моят потрес, мъка и сълзи, ако щете, не са за глобалните предпоставки, обстоятелства, нрави, обичаи и последици. Те са за конкретното мило същественце - жирафчето Мариус.
А за жертвоприношенията в християнските, мюсюлманските и другите религии - съм писал. Не ми се повтаря, но с една дума - отврат.
17 Февруари 2014 20:33
Поуката е, че ако Пеевски изглеждаше като Деница Гаджева, срещу неговото назначаване щеше да има точно нула протестиращи.
17 Февруари 2014 20:41
Не е така. И крокодилче да бяха убили така - без нужда, щях да се почувствам по същия начин. Когато преди 3-4 години чедото реши по такива етични съображения да стане вегетарианка, аз я подкрепих и не само на думи. Е, от рибата не се отказах.
17 Февруари 2014 20:45
И крокодилче да бяха убили така - без нужда


Съгласен съм, но се съмнявам, че крокодилчето щеше да влезе в интернет, хеле пък да предизвика емоционалната лавина, която докара жирафчето.

17 Февруари 2014 20:49
Дорис 17 Февруари 2014 20:14
17 Февруари 2014 20:54
Съгласен съм, но се съмнявам, че крокодилчето щеше да влезе в интернет, хеле пък да предизвика емоционалната лавина, която докара жирафчето.


Щеше. Крокодилчето, жирафчето и Деница Гаджева са милички. Пеевски не е.
17 Февруари 2014 21:01
Как функционира човешкото състрадание? Дайте по една точка на по-голямото в следните опозиции:

бозайник > влечуго = земноводно > риба > насекомо
малко > голямо(зряло, възрастно)
cute > ugly
пухкаво > люспесто
плячка > хищник в случаите, в които се идентифицираме с плячката, но
консуматор > храна, когато се отнася до нас

Жирафчето е малко, cute, бозайник, пухкаво(може да го галиш), плячка, но не храна - 5т.
Крокодилчето е влечуго, малко, грозно, хищник и не е храна - 1 т.

Няма интернет за крокодилчето.
17 Февруари 2014 21:06
Да ме прощава г-н Ламбовски, но има нещо много сбъркано в писанието му. И това е предпоставката, че жирафчето беше убито за храна. Това е абсолютно невярно.

Две са (според мен) особено гнусните моменти в историята. Първият - причината за убийството. Не, не е храна. Причината е - демонстративна генетична непригодност (отново се сещам за един документ във връзка с осъждането на бащата на мой колега - "пради национална непригодност". Генетичната непригодност не може и не трябва да е причина за убийство. Гладът и липсата на храна - да, но не и генетичната непригодност. А защо казвам "демонстративна"? Именно защото имаше много желаещи да отглеждат това животинче. Но им беше отказано - това не беше просто отказ, а демонстрация. Демонстрация на това, че трябва да започваме да приемаме "генетичната непригодност". Засега - на жирафче, но следващата крачка е много лесна.
Втората отвратителна страна беше публичната екзекуция. Все едно това е криминален престъпник. Това, че го направиха пред деца, с гордост записвайки и показвайки всичко. Това е възпитание на цяло поколение в нечувствителност, това е възпитание в размиване на границите между добро и зло. Пушач - престъпник, заслужава презрение, убиец на животно просто така, за кеф - о, това е много интересно.
Това престъпление спрямо децата - сливането на добро и зло, ще има последствия.

17 Февруари 2014 21:15
wreckage
17 Фев 2014 21:01


По-сложно е (но не ми се задълбава в спора). Например cute > ugly може да се обърне - грозотата извиква съчувствие. Освен това крокодилчето често е герой в детската литература.
17 Февруари 2014 21:26
Съгласен с написаното от автора в статията.
Искам да добавя само, че като им стигнем GDP - то на глава от населението, тогава ще им даваме акъл на Датчаните. За сега малко по скромно.
17 Февруари 2014 21:26
cute > ugly може да се обърне - грозотата извиква съчувствие.


cute e категория приложима към бозайници и донякъде малки фтичета.

ugly е много широко понятие покриващо чуждо, странно, непознато, заплашително, враждебно и т.н.

подсъзнателно ние възприемаме "лицата" на бозайниците като версии на нашите лица. Това е много трудно с по-малко антропоморфните жувотни. Да не споменавам инстинктите като пощене при социализацията между видовете надарени с козина и донякъде тези с перушина, родителските инстинкти и т.н.
Усещането за близост на тези нива е адски примитивно, древно и безотказно.
17 Февруари 2014 21:35
не сфанаф
17 Февруари 2014 21:43
подсъзнателно ние възприемаме "лицата" на бозайниците като версии на нашите лица. Това е много трудно с по-малко антропоморфните жувотни.


Те обаче могат да ни заприличат на крокодила Гена и тогава... А и когато става въпрос за малко животно, антропоморфността като че ли отстъпва място на невинността - оттам и съчувствието може да се окаже сходно.
17 Февруари 2014 21:43
На всички, които им е жал за жирафа, няма ли да им е жал, ако лъвовете бъдат оставени да умрат от глад?"
Не разбрах: на Hamel и Wreckage ще ли им е мъчно за големите хищници ... "Лемън брадърс" да умрат от глад
Това престъпление спрямо децата - сливането на добро и зло, ще има последствия

"Генетичната непригодност" лесно може да бъде заменена с "финансова непригодност", "социално непригодност", дори с "политическа непригодност" ... и бай Ставри да се напъва в безмислено чакане за спазване на правните и етични норми. "Брейвиците" ще са взели решението.
17 Февруари 2014 21:45
Бойко Ламбовски
Утре и хора да започнат показно да ядат в ЕС, българската журналистика ще ги оправдае.
17 Февруари 2014 21:47
Освен това крокодилчето често е герой в детската литература.


Хи-хи. Без задни мисли за съфорумци: един предобър Крокодил:

...Добрый доктор Айболит
К Тане-Ване подбегает,
Таню-Ваню обнимает
И злодею Бармалею,
Улыбаясь, говорит:

"Ну, пожалуйста, мой милый,
Мой любезный Бармалей,
Развяжите, отпустите
Этих маленьких детей!"

Но злодей Айболита хватает
И в костёр Айболита бросает.
И горит, и кричит Айболит:
"Ай, болит! Ай, болит! Ай, болит!"

А бедные дети под пальмой лежат,
На Бармалея глядят
И плачут, и плачут, и плачут!

Но вот из-за Нила
Горилла идёт,
Горилла идёт,
Крокодила ведёт!

Добрый доктор Айболит
Крокодилу говорит:
"Ну, пожалуйста, скорее
Проглотите Бармалея,
Чтобы жадный Бармалей
Не хватал бы,
Не глотал бы
Этих маленьких детей!"

Повернулся,
Улыбнулся,
Засмеялся
Крокодил,
И злодея
Бармалея,
Словно муху,
Проглотил!

Рада, рада, рада, рада детвора,
Заплясала, заиграла у костра:
"Ты нас,
Ты нас
От смерти спас,
Ты нас освободил.
Ты в добрый час
Увидел нас,
о добрый
Крокодил!"

Но в животе у Крокодила
Темно и тесно и уныло,
И в животе у Крокодила
Рыдает, плачет Бармалей:
"О, я буду добрей!
Полюблю я детей!
Не губите меня!
Пощадите меня!
О, я буду, я буду, я буду добрей!"

Пожалели дети Бармалея,
Крокодилу дети говорят:
"Если он и вправду сделался добрее,
Отпусти его, пожалуйста, назад!
Мы возьмём с собою Бармалея,
Увезём в далёкий Ленинград!"



А сериозно - Хексето правилно разви възможните античовешки последици, над които малцина се замислят.

За другото Хамлет Хамел е казал: невъзможно е да обгърнем необятното в темата за, простичко казано, хранителната верига. От религиозна гледна точка - хептен; лично аз съм фен на сеяча, жътвар и хлебопек Каин, набеден, че завиждал на коляча на добитък Авел от ревност към Божията благосклонност. Нищо подобно! Каин просто не е одобрявал развъждането за консумация на животни, дори срещу ритуалната им употреба като предмет за всесъжжение /холокауст!/ в Богува чест; Той обичал да му мирише на печено месо... Ама как ги е разбирал тънкостите - заповедите Му за точните правила, по които да се изработва желаният от него аромат, къртят вавилонски кули. Изброени са най-подробно 1/2 глава подир 10-те популярни Божии заповеди, запознайте се...

Дисидент си е Каин отвсякъде. Майчичко и бащичко - те па сгазили лука със забранени ябълкови отхапки от Познанието между зъбите.

...Прочее, Светла му памет на Мариус. Предизвика размисли. Не загина напразно!


17 Февруари 2014 21:48
Не разбрах: на Hamel и Wreckage ще ли им е мъчно за големите хищници ... "Лемън брадърс" да умрат от глад


На мен ще ми жал за всички големи хищници от семейство котки, мечки, вълци, а също и за косатките. Щото са cute като малки и cool като пораснат.
Hamel e много по-свестен от мен и може да отговори сам.

----------------
massive tear jerker for Дорис и всички котколюбци.
Натисни тук
17 Февруари 2014 21:49
Най-доброто обяснение на случката с показната екзекуция на жирафа Мариус извършена спред деца,
даде Николай Стариков.
Николай Стариков: "Технология уничтожения. Окно Овертона". Зачем убили жирафа Мариуса
Натисни тук
17 Февруари 2014 21:56
А и когато става въпрос за малко животно
Колко малко? - кърлеж, плазмодий, медуза, оса, паяк, скорпион, кротал?
Усещането за близост на тези нива е адски примитивно, древно и безотказно.
Почти като усещане между топлокръвни.
17 Февруари 2014 21:56
massive tear jerker for Дорис и всички котколюбци.
Натисни тук


Гледала съм поне по 5 пъти всички клипове за Кристиан... И знам историята за булчицата му...

Ех, как си нямам двор!
17 Февруари 2014 21:58
И знам историята за булчицата му...


Как само му падна ченето като видя гейовете! Това е то котката.
17 Февруари 2014 22:03
Лайън, добра статия. И лаконична.

Аполитичен, едно лято отглеждах малко водно змийче няколко дни и нощи за потрес на съжителя ми /в голяма палатка на къмпинга ... как се викаше... не Арапя, нещо подобно... дето сега са "Дюни"/, но то залиня, престана да яде трохички и тревички и го отнесохме в бурканче до близкото блато. Врътна нежно задния си край за чао и се стрелна между папурите.



17 Февруари 2014 22:04
А и когато става въпрос за малко животно

Колко малко? - кърлеж, плазмодий, медуза, оса, паяк, скорпион, кротал?


Натисни тук
17 Февруари 2014 22:07
Преди две години се занимавах с една дебилна гълбица, която си беше заклещила(и счупила) ногата между кованоджелезните пръчки на балкона.
След като я освободих, я храних 3-4 дни, давръндиса се и отгрухтя.
17 Февруари 2014 22:11
Последният ред е всъщност обобщаващ състоянието на съвременната - да я наречем Западна и Цивилизация. A именно – лицемерие в трилиони и липса на здрав разум до безкрайност. De Hixte отбелязва много правилно до къде може да доведе това. Но най-тежко от всичко е обаче душащото лицемерие, което стига до пределите на непоносимостта. Нашите котки са прекрасни и ако изядат измъчвайки ненужно малкото уловено птиченце се усмихваме с умиление и разбиране. Ако нашите момчета изкормят две-три човешки същества наречени да кажем *терористи*- е , те не са с подобно ДНИ като нашето. Двуличието е синоним на подла лъжа, и е невъзможно вечно да се живее в лъжа. В това е надеждата, че хората един ден ще искат това да се промени,да се промени този вид обществено устройство, системата, която създава това. Или да променят себе си.
17 Февруари 2014 22:12
Как се забавляват в Дания, избивайки стотици делфини – снимки
Натисни тук
17 Февруари 2014 22:13
Как само му падна ченето като видя гейовете! Това е то котката.


Не била вярна като кучето... Е! Зависи дали човекът заслужава - Котката е строг, но много справедлив съдник!

Кучето е велико животно, но... всеопрощаващо по отношение на стопанина си. И това всеопрощение не е справедливо към самото животинче.

Айде няма да напомням трагичната история, режимно-социална при това - на Герасим и Муму, че все тъй е в състояние да ме разплаче с истински детски сълзи /и хълцане цяла нощ/, както преди... абе повече от 50 години.

17 Февруари 2014 22:24
Hamel e много по-свестен от мен и може да отговори сам.
Ъ!? Аполитичния знае отговора. Ама да съм по-свестен и то много - почнаха да ме сърбят плешките - никнат ми крила и бяла перушина.
17 Февруари 2014 22:25
Айде няма да напомням трагичната история, режимно-социална при това - на Герасим и Муму, че все тъй е в състояние да ме разплаче с истински детски сълзи /и хълцане цяла нощ/, както преди... абе повече от 50 години.


Имаше един романтически разказ на Мирон Иванов за любовта между свинаря Калитко и момата Милкана, в който нещата се стекоха така, че сърцето на Калитко беше разбито и в гнева си този животновъд кръсти всичките си питомки с името на невярната си годеница, а кучето си нарече Милкан.
Това преименуване му даде възможост да вентилира мъката по изгубената си любов, крещейки подир възпитаничките си неща като "Милканоооооо! Къде се вреш из царевицатадайбатвойтамама Милканоооооо!" и прочие автосугестивни неща.

Човекът е голяма работа.
17 Февруари 2014 22:39
БГ ЛЪВ - за линковете!
17 Февруари 2014 22:40
на Герасим и Муму
Имаше един филм "Белият Бим, черното ухо". Оня ден се мотках в един руски трекер и попаднах на него. Разбира се, никога няма да го гледам втори път, но ми беше интересно да прочета мненията - пишещите там, обикновено са доста строги критици. Ще препостна едно мнение, което малко ме развесели:
Viper152 сказал(а):Я СЕГОДНЯ ПОСМОТРЕЛ ЭТОТ ФИЛЬМ, люди все суки!как можно такое снимать, я даже вставал и ходил курить потому, что не мог смотреть и наплакался так, что прошло пол дня а я до сих пор в трансе!Я детям лет до 18 его не дам смотреть!
17 Февруари 2014 22:41
Човекът е голяма работа.


Man gave names to all the Animals! Натисни тук



17 Февруари 2014 22:44
Я СЕГОДНЯ ПОСМОТРЕЛ ЭТОТ ФИЛЬМ, люди все суки!как можно такое снимать


Бяха ме предупредили добри мъдри хора.

НЕ СМОТРЕЛА И НЕ БУДУ!



17 Февруари 2014 22:46
Един път реших да го повторя, но се отказах в самото начало.
Блин я кароче посмотрел Белый Бим Черное Ухо и сразу Хатико .. Я кароче стоко слез потерял.. Хотя я мужик .. ппц некогда так не сопливился пришлось даже искать салфетки. Кароче такие эмоции были.. Оба фильма на 10
17 Февруари 2014 22:52
Man gave names to all the Animals!


cheers, one of my fav Dylan tunes

google>long cat>images
17 Февруари 2014 23:13
А и когато става въпрос за малко животно, антропоморфността като че ли отстъпва място на невинността - оттам и съчувствието може да се окаже сходно.

Не знам дори дали става дума точно за невинност или за инстинкт за закрила на малките, независимо какви.
Не случайно като че ли природата ни заставя (думата е точна) да изпитваме огромна симпатия и любов към малките на животните, както към човешките деца - така тя ги предпазва и им помага да оцеляват.
Не съм специалист, разбира се, просто в даден момент ми се стори, че осъзнах (прозрях? )тъкмо такъв замисъл (настина безотказно, Рекидж).
Та кой може да устои на тези очи?
Натисни тук
Но, без значение на какво се дължи, в действителност ние сме едно цяло, наистина цяло.
Ди Хексе,
17 Февруари 2014 23:13
.
17 Февруари 2014 23:33
Нашите котки са прекрасни и ако изядат измъчвайки ненужно малкото уловено птиченце се усмихваме с умиление и разбиране.


Гнусна клевета. Освен ако не правите всесемейно самопризнание.

За леко ранен гълъб съм посягала на котарака си, по принцип кротък, но птицата се оказа по-ербап и го клъвна ячко по темето, та той се сниши и завря под печката. От обяд до късно вечерта не излезе оттам.

А за полуубийство на едър, но очевидно добронамерен паяк, когото се наложи аз да довърша с чехъл, без да гледам - гърчеше се - не му говорих три дена; и на себе си също.

И мисля, че ме разбра. Котаракът. Повече не посегна на нищичко движещо се, органично.

Мукта... За децата не сте прав! Обсъждано е десетки, стотици хиляди пъти... Какво общо имат тук? Съвършено друг проблем! Друга етика, политика и икономика, mon stupide! /Извинете моя френски, а фразата не е моя./ За Семашко съм, с извинение.

Лека нощ.

17 Февруари 2014 23:33
nn
17 Февруари 2014 23:40
Това, че го направиха пред деца, с гордост записвайки и показвайки всичко. Това е възпитание на цяло поколение в нечувствителност, това е възпитание в размиване на границите между добро и зло. Пушач - престъпник, заслужава презрение, убиец на животно просто така, за кеф - о, това е много интересно.
Това престъпление спрямо децата - сливането на добро и зло, ще има последствия.


20 Горко на ония, които наричат злото добро, а доброто зло; Които турят тъмнина за виделина, а виделина за тъмнина; Които турят горчиво за сладко, а сладко за горчиво!
21 Горко на ония, които са мъдри в своите очи, И които са разумни пред себе си!/Исая5гл./

НЕ УБИВАЙ!/Изхд20:13/

Политици-ловци/ убийци, за удоволствие/: Т.Живков, П.Кубадински, Г. Първанов и т.н. - хоби или професия?!

Днешните политици - класически пример за приложен геноцид!
17 Февруари 2014 23:53
Муктата, ти ненормален ли си или да? Защо и кога уби " хилядите българчета"?
17 Февруари 2014 23:56
MUKATA и форумците - рационализъм и прагматизъм - това е, срещу когото са изпадали в ужас великите руски писатели и всички хуманисти.. Това е, което трови живота на земята - The Profit above the Moral. Животинското над Човешкото – двете сили, на които служим всички, и в отчайващият дуализъм на съществуването си виждаме как на различни места по света едното надделява над другото - като Нощни Стражи . Разликата в чувствителността на една група хора (раса, нация, народ) към човешкото битие определя в какво направление се развива тази група. Рационалистите и прагматиците обикновено *завземат * моралистите и така се получава това, което имаме. Борба или приспособяване.
17 Февруари 2014 23:59
eklesiast - както се казва - всичко е казано!
18 Февруари 2014 00:02
.
18 Февруари 2014 00:09
Поуката е, че ако Пеевски изглеждаше като Деница Гаджева, срещу неговото назначаване щеше да има точно нула протестиращи.

Хапчетата.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД