:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,334,901
Активни 153
Страници 3,956
За един ден 1,302,066
Парадокс

Хайде първо новите политици да опъват 3 месеца по баирите!

Трудовата и образователната повинност е нереалистична
Снимка: БГНЕС
----------
Носталгия по соца, патриотизъм в стил "затова ли проляха кръвта си нашите деди", за всеки ученик таблет - на десктопа сигурно ще е Бареков, и всяко дете ще го целува сутрин, както офицерът Петров снимката му. Лекарствата стават безплатни за децата и пенсионерите, които също ще го целуват. Борисов и той сигурно ще го целува на календар в килията, тъй като ще бъде "културно арестуван", както обещава вече номинираният за вътрешен министър.

Между идеите за безплатно лечение на зъбите на всички пенсионери и създаване на държавни магазини със стоки без надценка за бедните новият политик лансира връщане на казармата - и за мъжете, и за жените. Тя беше отменена през 2008 г., когато армията бе напълно професионална.Каква е управленската заявка на новия политики неговия ординарец - майор Петров? Тези, които нямат основно образование, ще служат по една година и ще излизат от казармата със средно специално образование. Висшистите ще карат между 3 и 6 месеца под пагон. "Там може до обяд да се учи, а след обяд да се работи, а тази образователна повинност да бъде превърната в трудова като при Александър Стамболийски. Моите дядовци са от партията на Стамболийски", обясни Бареков.

Въведената през 1920 г. трудова повинност не е довела до всенародни тържества дори тогава, камо ли сега. След падането на правителството на Стамболийски обхватът й е ограничен. След 9 септември по неин почин са създадени трудови и строителни войски, където до 2000 г. отбиваха военната си служба основно младежи от малцинствата.

Появи се и социологическо проучване, според което 59% от българите искат връщане на наборната служба. В проучването не става дума за въвеждане на трудова и образователна повинност, не са и изяснени мотивите на отговорилите положително за казармата, макар че можем да се досетим какви са - мнозина виждат в наборната служба "лекарство" за "днешната разхайтена младеж".

Офицерът от школата в Симеоново Росен Петров обогати идеите на лидера си - МВР, след като не може да се справи с престъпността, да прати наркобосовете в запас. "Да ги видим как ще опъват 3 месеца по баирите!", размечта се с блеснали очи майорът, който остана без кортик. Смешно е, ама тези двамата май си вярват.Опасно и незаконноНа практика въвеждането на каквато и да е повинност ще е нарушение на конституцията и на Хартата на основните права на Европейския съюз. Според чл. 5 от хартата "никой не може да бъде заставян да извършва принудителен или задължителен труд". Основният закон пък допуска ограничаване на основните права на гражданите, каквото в случая се явява въвеждането на трудова и образователна повинност, единствено в случай на война или друго извънредно положение. Също така конституцията посочва, че "всички граждани са равни пред закона". Подобен текст има и европейската харта. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегиите, основани на раса, народност, етническа и политическа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, лично и обществено положение или имуществено състояние. Този текст се отнася и за предложението за данък "Робин Худ" само за богатите и за идеята за едногодишна образователна повинност за неграмотните.Дори да приемем, че не става дума за казарма под форматана образователна и трудова повинност, а само за връщане на наборната, тук идеята отново е трудна за реализация. В различни дебати бивши и действащи военни говорят основно за преминаване към смесен тип армия - професионална и наборна, по подобие на Германия. Ако все пак се стигне до мнозинство, което прокара такава идея в парламента, възниква въпросът как ще се решава кой точно младеж да влезе в казармата и няма ли да се повтори печалният опит от близкото минало. До отмяната на наборната войска се стигна, след като постепенно се насъбраха около 100 хил. младежи, които се криеха и пускаха връзки, за да не служат.

Вероятно същото, но в по-тежък вариант би се повторило, ако се въведе смесен тип армия. В момента войската е доста по-малко - около 29 хил. професионални военни. Ако от тях половината станат наборни, това означава, че десетки хиляди отново ще чакат, за да могат да отбият военната си служба.Защо точно сега се лансира тази идея?Отговор на въпроса дава проучване на Exacta Research Group. Според данните в него колкото по-млади са анкетираните, толкова по-малко са склонни да приемат задължителна военна служба. Избирателите на десните партии по-често от останалите са против. Повдигането на този въпрос обаче е флирт с левите симпатизанти, както и с привържениците на националистическите формации, които са сред най-ревностните застъпници на казармата. Част от тях са същите, които гласуваха за идеи като тотална национализация, забрана на продажбата на земя на граждани от ЕС или за отмяна на плоския данък. Предложението за връщането на казармата е също толкова "реално". Въпросът е, че винаги има достатъчно лапнишарани, които да осигурят влизане в парламента на партии като "България без ценз" (по уместното хрумване на В. Седларска).

За хората в градчетата и селата сигурно е впечатляващо да им се стоварваш с няколко джипа, охраняван от ММА-бойци, увит в трикольора, да обещаеш благоденствие, безплатно, разбира се, и да се ометеш.

Подаряването на кортик в ефир и целуването на снимката не стигат. Нужна е ефектна, героична постъпка. Нека новоизлюпените политически дейци първи хванат за 3 месеца баирите. При толкова подкрепящи връщането на казармата, а сигурно и на запаса, все ще се намерят старшини и полковници да ги пратят на марш на скок с пълно снаряжение.Снимка: Юлиян Савчев
------
72
7086
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
17 Февруари 2014 19:51
http://vbox7.com/play:c9db9716
17 Февруари 2014 20:04
Па неКОЙ разправяше че ПСИХОТРОПНОТО оръжие още не е пуснато в производство...... Но кат ГЛЕДАМ тия дамката вече се съмнявам....
17 Февруари 2014 20:17
Този текст се отнася и за предложението за данък "Робин Худ" само за богатите и за идеята за едногодишна образователна повинност за неграмотните.


глупости, авторе. един тест по български/математика/физика/химия за осми клас и който го издържи - няма повинност. който не - заповядай, до обед учиш, следобед работиш и след шест месеца пак. напълно постижимо. виж англетата кви ги къдрят - хем да не са привлекателни за имиграция, хем да не дискриминират.
17 Февруари 2014 20:45
А някой изобщо досега предложил ли е някаква идея за интеграция на необразованите (знаем много добре за кой етнос става дума)? Много е лесно да се раздват кебапчета по избори, но иначе да си затваряме очите.
17 Февруари 2014 20:55
Висшистите ще карат между 3 и 6 месеца под пагон.

А, разгеле и Съсела да си изкара казармата. За Шопара да се ушие униформа по поръчка. После 10 километра с пълно бойно снаряжение!
17 Февруари 2014 20:59
За Германия може да се заобиколи закона, като се направи смесена армия, а за нас (ние като най-правовата държава в ЕС) не... това са глупави аргументи, на човек, които явно смята трудовата повинност за излишна. По времето на Ньоския мирен договор Стамболийски успява да запази не армията, а начинът, по които тя действа повиквателни, строеви упражнения и т.н. въпреки, че на България изрично е забранено да има армия. Това е умел дипломатически ход. Та като сме тръгнали с пучителни статии (как едно нещо не може да станане...) нека се върнем към онази фраза - ако имаш достатъчно голямо желание, ще намериш начин.
17 Февруари 2014 21:04
Патоса им вкара кучето в уплах и то се изчезна в бистрото от снимката, зад тях...
Господи, кога ще се свърши всичко това, по-рано говорех за моя "пес", а други ме накараха да се откажа от скъпото ми...
Навсякъде озъбени кучета, колкото и както да ги мислиш...
17 Февруари 2014 21:06
Не разбрах какво лошо има в идеите на Бареков? Според мен са доста смислени и трябваше да бъдат реализирани отдавна.
17 Февруари 2014 21:10
Да перефразираме края на един ядрен виц за Белгия: "Каква смесена армия в Германия бе ... Няма я (вече) вашата смесена армия ... "
17 Февруари 2014 21:26
Не мога да разбера, тук ако се предложи нещо добро, веднага започват да викат някакви, че било носталгия по соца. Ама през соца, мангалите бяха в трудови войски и се учеха на строителна работа. За 24 г. някой интегрира ли тия дето се плодят като мишки? А и образованите младежи искат казарма, за да се научат на някои полезни неща, като стрелба, самозащита, гражданска отбрана.
17 Февруари 2014 21:29
Смешно е, ама тези двамата май си вярват.17 Февруари 2014 21:32
Не разбрах какво лошо има в идеите на Бареков? Според мен са доста смислени и трябваше да бъдат реализирани отдавна.

Ахъм, тъй като го гледаш, той ще ги осъществи, нали?
Още един,повярвал на фекалния Бюрек!
17 Февруари 2014 21:34
"А и образованите младежи искат казарма, за да се научат на някои полезни неща, като стрелба, самозащита, гражданска отбрана."
Гълъбова, говорете за себе си, те образованите младежи ще си кажат сами какво искат.
А относно идеите на тия двамата ... И двамата са от тия, дето апетита им идва с яденето - ако ги изтървем, не ми се мисли докъде могат стигна.
17 Февруари 2014 21:42
Хайде първо новите политици да опъват 3 месеца по баирите!

Аз викам и журналистите, НПО-тата и бюрократите да опъват по 2 години по баирите и полетата на България. Отнася се и за нови и стари кадри.
17 Февруари 2014 21:43
Като се пишат такива инфантилни памфлети, трябва да има възможност за аргументиран отговор. Със сигурност идеите на Бареков имат нужда от прецизиране, но такива безотговорни писания станаха основата на цялото ни сриване. Години наред чета , че това не можело да стане, че от това и онова сме нямали нужда, че сме имали излишна енергия и нямало нужда от енергийни мощности. Плевналиев и той с кокошия си ум стигна до заключението, че икономията НЕ била майка на бедността и т.н и тн. И както авторът препоръчва новоизлююпените политици да хващали баира, така и аз препоръчвам на сегашните пишман политици и съвсем пишман журналисти и много компетентни “ хейтъри“ вместо да пишат глупости да хванат по един кривак и да станат овчари. Поне едно е сигурно , че нямат нивото нито на АЙ-ТИ специалисти, още по- малко пък на стратези, за каквито се вземат. Глупаците (платените) както пише Красимир Иванджийски станаха повече от нормалните, и са на всяко социално ниво.
17 Февруари 2014 21:44
А и образованите младежи искат казарма, за да се научат на някои полезни неща, като стрелба, самозащита, гражданска отбрана.

Е, Съсела като беше образован искаше ли казарма?

17 Февруари 2014 21:46
То е ясно, че заради международното положение и други фактори не можем да въведем веднага задължителна военна служба и трудова повинност, но дали не може да се въведат доброволни - да отидем по баирите доброволно - ако не ние, по-младите ни другари? Пък като покажем колко е хубаво на другите младежи, и те да пожелаят да се включат? Ако го предложим на др. Найденов, дали няма да се съгласи? Или да помолим др. Мая да го убеди?
17 Февруари 2014 21:47
Класически идиотизъм.
Нерде "безплатни лекарства", "трудова повинност", "военна служба", Стамболийски и дядовци...
Едно сал е ясно - автора се е изходил като селска такава машина.
Едно сал не е ясно - за какво е бил целия напън.
17 Февруари 2014 21:48
Гълабова,"казармата" сама по себе си не решава проблема с отговора какви военно - политически задачи ще изпълнява Армията , а от там и нейната структура ,състав и въоръжение.Логическото ударение,"акут"-а по наративному , е върху "политически".Армията не е и не може да бъде място,където ще повишаваме квалификация на хора без такава , принуждавайки ги да се откажат от граждански права.Точно това-декларира че приема дълга , прави един човек , заявявайки "Аз,гражданинът....." и завършвайки "Заклех се".Тоест-в Армията служат граждани-там не се става такъв.Но тъй като "новите политици" си падат малко "стари политикани" то те не посочват целите,а превръщат средството в цел.Мястото на Армията се определя от единна доктрина за държавно устройство ,доктрина посочваща не само инструментите,но и целите които си поставя Държавата.И тази доктрина не е предаване на един кортик в ефир,нито таблети или мрънкане че мъжете не са служили и че някои моми остават стари ......Бих продължил с отговора,но се боя че няма смисъл да Ви обяснявам защо ми е обидно някой,който смята че в Армията служат "мангали" и я приравнява към "трудови лагери" и каторга,движение на скаути и курс по стрелба и квалификационни курсове за зидари,да обсъжда с подобен "хъс" този въпрос.
17 Февруари 2014 22:07
Прав си Мъничкия! Армията е за други цели, докато кибуците за цигани са съвсем друго нещо! Ако Бареков и Ко прескочат до Израел и прекопират дословно тамошния опит, работата с циганите ще СТАНЕ! Where there is a WILL, there is a WAY! Циганите или най-сетне ще почнат да се УЧАТ и да РАБОТЯТ, или жална им майка като измреме ние, БЪЛГАРИТЕ! Тогава западняците, дето ще владеят тая територия (дето сега е наша) едва ли ще им спестят "окончателното" решение! Във вчерашния вестник под статията за ТТИП бая капацитети се изказаха и ако описаните от тях страхотии за НОВИЯ РЕД, дето ни го готвят, са верни, то наистина циганите, населяващи тукашната територия, са обречени!!!
17 Февруари 2014 22:49
Гълабова,"казармата"...
Гледам тук от месец - два едно дребничко как е на всяка манджа мерудия...
Пък и акъл дава - щедро, на кофи...
Пък и за учено се представя - "акут", "наратив", а не знае, че се пише гълъб, съответно Гълъбова, че има препинателни знаци и други простички правила...
--------------------
И друг път съм писал - всеки млад човек е добре да премине подготовка по начално военно обучение - да се запознае с оръжието и как да си служи с него безопасно, да знае къде да се яви при извънредни обстоятелства, да получи подготовка за оказване на първа помощ...
17 Февруари 2014 22:52
Да ходи при скаутите ,редник.
18 Февруари 2014 00:11
От същия автор: “Борисов покани Франция в АЕЦ "Белене" “След грандоманските планове за АЕЦ "Белене" България се насочи към по-практични проекти““. ... към Уестинхауз в Козлодуй и към енергията от прескъпите фотоволтаици.
“България е готова да се включи в новия ракетен щит на САЩ“ ............... който е насочен не срещу филанкишията, а срещу Русия
“ България поиска да обедини контингентите си в Афганистан“ за разлика от богата Швейцария, която няма излишни пари за военни интервенции по света, под шапката на Пентагона. “Министърът на отбраната Николай Младенов: Не съм дошъл в министерството, за да стоя само четири месеца“ и т.н. и т.н.
18 Февруари 2014 00:15
Идеята, че в трудови войски може да се получи и образование, е неосъществима. За да се убеди в това, човек просто трябва да опита сам да върши тежък физически труд и след това, капнал за сън и почивка, да се заеме с науката, респ. с военна подготовка. И обратно - не е нужно да постъпи в армията, за да стане зидаро-мазач например. Има си училища за тези професии. Съвременната армия може да е само професионална. Да се подготвят войниците 1-2-3 години в неща, които в гражданския живот не са нужни, е голямо прахосване на всякакви ресурси. При социализма казвахме, че казармата отнема 2 години от живота. Така си беше. А на който му харесва, да стане професионален войник.
18 Февруари 2014 00:21
От цялата дандания не разбрах ще викат ли Копчеведа да служи? Нещо напоследъка е зашебяло дЕтето... в униформа ще го докарва на Швейк.
18 Февруари 2014 00:39
Какво е средството се определя от целите.Купувате ли си 100 т хидравлична преса да си чупите орехи за торта "гараш" в къщи?Дефинирай първа цел ,втора цел и направление....после определи ресурса
18 Февруари 2014 00:59
О, и тук доста тролове са се навъдили, ама Барекови...
Пфу...
18 Февруари 2014 02:23
Шараните вече налапаха въдицата. Очертава се точно потенциалните избиратели на тия двамата перковци да бъдат набутани в казарми, трудови повинности и пр. несбъдваеми мечти.
18 Февруари 2014 02:35
Основният закон пък допуска ограничаване на основните права на гражданите, каквото в случая се явява въвеждането на трудова и образователна повинност, единствено в случай на война или друго извънредно положение.

Хайде да видим сега: това, че българите бягат поголовно от България и Българската Нация силно се топи и изчезва, това, че няма пари за пенсии и здравеопазване, това, че турците изкупуват земята ни и напинят да ни завладяват, това, че народа осиромаша и стотици хиляди ровят в боклука за храна, това, че циганите МАСОВО изнасилват, крадат и убиват, това, че се крадат ДОРИ релсите на железопътното трасе, в резултат на което влакове дерайлират, това, че Парламента целият е заграден с метални решетки и бива охраняван от стотици полицаи от народната любов, - всичко това дали ни поставя в...как да го кажа по-деликатно...извънредно положение?! И ако не - като какво би било това нещо, наречено извънредно положение?...
18 Февруари 2014 06:51
Тези, които нямат основно образование, ще служат по една година и ще излизат от казармата със средно специално образование.
Много ми харесва .По каква метода?Щом може за една година да се "даде" и да се "вземе" средно специално,то за какъв...другите ще учат дванадесет години ?Явно неграмотните осемнадесет годишни са някакви вундеркинди,които просто не им е кеф да имат образование.Какво ми се хвали Дроздстой Стоянов(оня ден стана най-младия професор),че за три ли,четири ли години завършил средно-явно не е попаднал на хора...
18 Февруари 2014 07:02
Бареков е разбрал, че "по-добре е да си с Петров на Майорка, отколкото с майор на Петровка":-)
18 Февруари 2014 07:08
Тия двамата адресират определена таргет група.
Нормален човек, като ги види, изпада или в бурен смях или в неутешим плач.
За съжаление таргет групата на Дудука и Милиционера придобива все по-голяма тежест.
...
18 Февруари 2014 07:36
Не може да се отрече факта, че Николай Бареков има харизма, колкото и да го дудучите и подигравате в злословия! Такъв кандидат-политик, който така открито да присъства и страда с народа, още не сме имали - интересна и обещаваща личност е - какъв политик ще излезе е рано да се каже, но потенциал има, как ще го използва ще покаже времето! Не ме притесняват приказките за това кой стоял зад него и кой му плащал масрафа, защото имам пред очите си примерът на Садам Хюсеин, който беше поставен на власт от американците, пък после се видя колко ги слушаше и колко се поддаваше на обработка! Та...Бареков може и да се окаже човекът, необходим на България - докато не опитаме, няма как да знаем!...
18 Февруари 2014 07:42
Тези, които нямат основно образование, ще служат по една година и ще излизат от казармата със средно специално образование.


Т'ва наистина е гениално. 12 за година!
18 Февруари 2014 07:42
.
18 Февруари 2014 08:01
неговия ординарец - майор Петров

По-добре с Петров на Майорка, отколкото с майор на Петровка....
18 Февруари 2014 08:35
Такъв кандидат-политик, който така открито да присъства и страда с народа, още не сме имали

Ало,има ли някой на горния етаж? Май не!

Простият български народец още не може да различи сериозните неща от жалкия политически водевил, изигран от двама шутове...
18 Февруари 2014 08:38
Що се отнася до Бареков, след защитата му на Майдана и Кличко в Украйна, стана ясно чий продукт е.
Поредния лъже патриот, като Яне Янев за да краде от гласовете на Атака по време на избори.
18 Февруари 2014 08:46
Що се отнася до Бареков, след защитата му на Майдана и Кличко в Украйна, стана ясно чий продукт е.

Ами! Кой е луд да си влага парите в такава мастия?!?!?
Това беше по-скоро опит да се издигне в очите на слепите тук, на булгаристанска ( а не БЪЛГАРСКА!) територия...
Та Бюрека реши да влезе в политиката, понеже усети, че като журналист е головодие и "кариерата" му няма да продължи дълго, а в политиката видя лесните пари - все ще намери някоя тъпа мутра от рода на Прасето да го спонсорира, пък ако ке докопа и до държавна субсидийка - МУЦИ!
Сигурен съм, че ролята на белоглавия пигмей във вид на "златен пръст" го е "вдъхновила" един ден той,Бюреков, да изпълнява тази функция - като "златен капут", може би?
18 Февруари 2014 09:14
Партията-майка юнашка все програмирани милюционерчета ражда...
18 Февруари 2014 09:15
От Радка пиратка в кварталната кръчма до Парламента!
Мечтите на едно нищожество, което не заслужава да си хабиш дори плюнката!
И ако мечтите му действително се осъществят Левски с огромно недоумение ще ни пита: Народе????
18 Февруари 2014 09:28
Бях безразлична към Бареков докато Петров не се присъедини към него по такъв грозен начин. Петров е карикатура, наркоман, смахнат от шмъркане, с налудни идеи и халюцинации, като как щял да арестува Борисов, и други, сега не ми се цитира. Това вече е не пародия на политик /каквато беше Бареков доскоро/, а зловонна гротеска. Даже и носът му се е разкапал от кокаина.
18 Февруари 2014 09:42
Не разбрах какво лошо има в идеите на Бареков? Според мен са доста смислени и трябваше да бъдат реализирани отдавна.

Тия "идеи" ще ти ги разкаже всеки втори българин, особено след третата ракия... Празни бръщолевения на едни повярвали си палячовци. Те сами едва ли си вяврат, зора е да се влезе в Парламента и да се гушне далаверата! Странно е дори, че се отделя толкова място, за да ни занимават с полюциите на тия нещастници...
18 Февруари 2014 10:13
aminali 18 Февруари 2014 09:42

Не се връзвай на тролчетата, такива опорни точки са им дали.
18 Февруари 2014 10:38
Поредната натресена ни отвън хартийка, заради която не можем да ви въведем ред в къщичката. И ми4 обяснявайте после как местинте олиграси, администрацията, малцинствата, народопсихологията и т.н. ни били виновни. Че вясак подходяща мярка се оказва в разриз с разни глупости натресени от държавите-победителки!
18 Февруари 2014 11:15
Тия "идеи" ще ти ги разкаже всеки втори българин, особено след третата ракия...


Eее, много ги подценяваш българите, или поне всеки втори. А на бас, че няма даже и всеки стотен да гласува за него.
18 Февруари 2014 11:20
Да се подготвят войниците 1-2-3 години в неща, които в гражданския живот не са нужни, е голямо прахосване на всякакви ресурси. При социализма казвахме, че казармата отнема 2 години от живота.


При социализма нищо не отнемаше, спираше ти за малко цивилното развитие, ама даваше безценен социален опит, щото там се омешваха всякакви хора, от всякакви социални групи и живееха заедно две години, при много специфични условия, в които разчиташ основно на себе си и показваш и най-доброто, и най-лошото, и начина на мислене. Ама сега не съм сигурен, че ще е така.
18 Февруари 2014 11:45
Не е нужно да се съчиняват глупости, за да критикуват Бареков и Цензурата, така че не мога да схвана смисъла на статията. Тази измишльотина, че в Трудови войски мнозинството били от малцинствата е махленско подмятане. Имаше диспропорционално голямо количество необразовани момчета от провинциални райони, но поделението нямаше етнически характер. В САЩ има корпус на инженерите - друго име, ама същата структура. А това нещо как да го разбираме?:
Според чл. 5 от хартата "никой не може да бъде заставян да извършва принудителен или задължителен труд".
В Германия или Гърция как успяват да заобиколят тоз чл. не знам си кой си от не знам си какво си? Щото там задължителна служба има. И е крайно време да се престане с тези въздишки по някогашната казарма. Нито Бареков, нито Петров имат акъла да дадат някаква смислена идея. Като например връщане на наборна военна служба на доброволен принцип. И връщане на Трудови Войски - пак на доброволен принцип. Въобще обществото в 21ви век трябва да премине към принципа на поощрението, а не на задължението. Ако се създадат предпоставките за военна служба - не само като условия и знания, но и като възможност за реализация с постъпването в университет, изискване за определен вид държавна работа и т.н. то никакви задължения не са нужни.
18 Февруари 2014 12:14
Много изморени са на снимката:
Натисни тук
А е още началото на кампаниите.

Колкото до ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА наборна военна служба, едва ли ще стане.
Поддържането на наборна армия е прекалено скъпо.
18 Февруари 2014 12:29
СВ (както и Инжинерния Корпус) са били част от структурата на Въоръжените Сили(както и Войските на Министерството на Транспорта) .Като такива са и използвани за мероприятия за повишаване на мобилизационната готовност или за изграждане на инфраструктура свързана с отбраната и националната сигурност.Друга тема са КЕЧ - но дори и разквартируването на състава е част от военната доктрина.До колко "трудовата повинност" и откупуването от нея имат нещо общо със СВ е спорно.Това че при определяне на психо-физическите качества на наборника ниско образовани или преценени като рискови (произход,поведение до момента....не обсъждам критерия)в СВ са служили много цигани и турци не е защото целта е да им се повиши квалификацията(по-скоро е вторичен ефект).Не е вярно и че само "малцинства " са служили(Желев не бе ли в СВ?).Не е вярно и че цигани не са служили в другите родове войски(механик на командирската ми машина бе мл.с. Николов,в кадровото му дело в графа произход-"циганин"....човека си идваше от Техникум по автотранспорт и след 6 месечна школа за механик-водачи....и ако някой си мисли че автомата му е бил по-лек или по-тежък , или 16-те километра са му били по-малко или повече от тия на останалите-много се лъже).Не очаквате човек ,не знаещ български да го пратят в школа за пилоти или ракетчик,както и не бихте поверили ракети на човек,на който половината род е в "евентуалния противник".А Петров не е бил никога във Въоръжените Сили-нито в Сухопътни,Нито във Военоморски ,нито във Военовъздушни нито СВ-всичко ,което се разбира под Армия,Флот и Авиация.Това че един джандар му са зачели яденето на държавен хляб за "казарма" не значи че е бил войник хеле пък "български офицер" . Дори не е във Войските на МВР - граничар или ВВ-части извън Армията,но пряко свързани с опазването на суверинитета.Та толкова за "българските офицери" Цветанов,Борисов,Петров и вся остальная ....
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД