:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 219
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Едва 82% от автомобилите у нас са с "Гражданска отговорност"



Едва около 82% от автомобилите у нас имат задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Покритието е доста ниско спрямо останалите европейски държави и спрямо изискванията на ЕК за поне 90%. Това обяви вчера новият заместник-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн пред БНР. По думите й колите без застраховка тежат на Гаранционния фонд, който трябва да плаща все по-големи обезщетения с всяка изминала година.

Един от най-сериозните проблеми идва от чуждестранните водачи, чиито коли са с български номер и са застраховани у нас или пък не са сключили изобщо застраховка. Така например преди година повече от половината щети, платени от фонда, са били за коли с румънски собственици.

Агайн напомни, че от няколко дни у нас са в сила промени в полицата по "Гражданска отговорност". На нея изрично се изписва, че е валидна както за България, така и за Европейския съюз, страните от Европейското икономическо пространство, Сърбия, Андора и Лихтенщайн. Другата новост е свързана с уточняването кога точно изтича договорът.

"Условията по "Гражданска отговорност" не се променят, съответно и цената остава същата", допълни Агайн. Напоследък стана практика застрахователите да дават отстъпки, ако шофьорът декларира, че ще използва автомобила си само в България. В такъв случай при събитие в чужбина застрахователят все пак е длъжен да плати щетата, но е възможно да поиска доплащане, обясни зам.-шефката на КФН.
3
1170
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Февруари 2014 19:56
а кой успя да сметне този безсмъртен процент /82/ икак точно?

доколкото си спомням, гражданска отговорност беше задължителна само за автомолили в движение. тези, които седят паркирани по улици и дворове, спокойно може и да нямат. сиреч, ако 82% от регистрираните коли имат гражданска, те може да са 100% от автомобилите в движение. какво 100, може и 110% да са.

мдам
18 Февруари 2014 11:48
-
18 Февруари 2014 11:48
onzi 17 Февруари 2014 19:56,
така е - най-вероятно повечето от 18-те процента коли без ГО, всъщност си стоят в някой двор или улица и не се движат. Каква ГО да плащат собствениците им. Проблемът идва от това, че официалното спиране от движение пред КАТ, изисква време и пари и хората не го правят, а просто спират да плащат за ГО и ГТП.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД