:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,360,977
Активни 127
Страници 4,745
За един ден 1,302,066

България година след Борисов – “Променил се Илия, погледнал се…”

Задкулисието не играе с ГЕРБ, играе с БСП и ДПС. А пътят до формиране на гражданско общество е дълъг и трънлив
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Въпреки че подаде оставка заради недоволството на гражданите, Бойко Борисов отново иска да е премиер.
Точно преди година премиерът на 87-мото българско правителство Бойко Борисов подаде оставка. Случи се експулсивно, така както бе цялото му управление - изненадващо, зрелищно ("не мога да гледам окървавен "Орлов мост"), в средата на едни от най-бурните в демократичната ни история протести. Борисов бе вторият български месия след царя, припознат като панацея. Народопсихолозите ще кажат един ден какво накара милиони българи да му вярват, при положение че десетките славни (само)съчинени истории за него блестят с нелепостта си.

Възходът на Борисов и ГЕРБ не може да бъдат разглеждани изолирано от утвърждаването на сходни европейски лидери - Орбан, Бъсеску, Берлускони. Всички те са десни, харизматици, популисти, подпомогнати от всеобщото желание на хората да избират политици, които не изглеждат съвсем такива. До момента обаче Борисов се оказва по-кратко властово явление от тях, тъй като на 20 февруари 2013 г. не смогна да преодолее изненадващото площадно недоволство.

Падането на правителството на ГЕРБ преструктурира леко политическото пространство, отприщи доста граждански енергии и създаде почти перманентна "революционна" ситуация. Хронологията след миналия февруари е известна (служебно правителство, избори, кабинет на БСП и ДПС с подкрепата на "Атака"), време е обаче да окачествим качествените промени настъпили или не в обществото. Такива почти няма.Исканията на февруарските протестиращиТе бяха страшно много, затова е изключително трудно да бъдат категоризирани. Формално протестите започнаха като бунт срещу скъпия ток и монополите, после взеха на мушка ГЕРБ, политиците, цялата политическа система. Искаше се всичко, "тотална промяна", "отдолу нагоре и отгоре надолу", с усещане за революция. Но революция нямаше. Днес, година по-късно, цената на тока е намалена с около 7% и това е единственото, което претърпя някакво изменение. Всичко друго е постарому - изборният кодекс на Манолова е близнак с този на Искра Фидосова, политическите лидери са същите (с две изключения - Костов се оттегли от ДСБ, но не след протестите, а заради изборния крах през май; Доган подаде оставка преди тях). Желаните мажоритарни избори ги няма, най-вероятно няма да се случат и поисканите от президента Росен Плевнелиев референдуми. Т.е. "тоталната промяна", "рестартът" не се сбъднаха. По отношение на политическия процес нищо ново не настъпи, защото големият проблем с представителството (кого избираме, как хората да влияят на властовите решения) продължава да виси с пълна сила. Господар все така е задкулисието.

Все пак, ако трябва да бъдем оптимисти и вярваме в натрупването, трябва да отчетем, че летни протести едва ли щеше да има без зимните. Т.е. може би е в ход една бавно настъпваща гражданска активност, която с хилядите рискове от незрялост, глупост, подставеност на определени лица е добре да я има.Роди ли се гражданското обществоОтговорът на този въпрос е важен и труден. "Гражданска активност" не е синоним на "гражданско общество". Това, че хората протестират или се учат да го правят, не значи непременно, че създават полезни за себе си и околните общности. Голяма част от лидерите на февруарските протести днес са активисти на партията на Николай Бареков. Един от тях - Ангел Славчев, е зам.-председател. Бурните варненски демонстрации родиха организации, разтроени днес в слугинажа към ГЕРБ, БСП и общинари (плюс, естествено, ядка на Бареков). В общи линии февруари не роди гражданското общество. След година ще преценим дали юни го създаде.

Тук трябва да кажем и още нещо. Факт е, че ако лидерите пристават на дискредитирани партии и политици, това не значи, че го правят хилядите обикновени протестиращи. Вторите вероятно все така защитават честни каузи. Но без лидери няма как да се появи гражданско общество. Те може да бъдат неформални, неправителствени, непартийни, но при всички положения трябва да бъдат лидери. И само при наличието на почтени такива можем да отчетем качествена трансформация. Затова, когато казваме, че февруари не роди гражданско общество, напълно резонно даваме пример с последващите действия на водещите фигури.

Падането на ГЕРБ очаквано доведе до вътрешно люспене (БАСТА и независими депутати в настоящия парламент). Последвалата коалиция БСП-ДПС и незадоволените амбиции на бившия президент Георги Първанов донесоха рестарт на АБВ. Роди се РЗС-2 ("България без цензура" на Бареков), а десни и центристки партии се обединиха с надежда за "ново начало", като успоредно с това и се поскараха (Надежда Михайлова). 19 февруари е все така рисков и помпащ национализъм. Т.е., като изключим откритата по всички фронтове война на Първанов срещу Станишев, всичко случващо се е познато. Политическото инженерство е в идейна криза, което не е лошо. Лошо е, че властта се упражнява на тъмно, преследва користни цели, все повече българи привикват към нагласата, че качествена алтернатива в България просто не може да има.

Ако след време историците трябва да опишат кратко годината след Борисов, вероятно ще разкажат следното: месията е развенчан, проектът ГЕРБ е в криза, следва управление на "традиционните партиите" БСП и ДПС; мафията и задкулисието продължават да управляват, просто залагат на вторите; българи протестират.

Засега Илия е пак в тия, и ако нещо хубаво може да се случи, в състояние са да го родят единствено гражданите. Но пътят е дълъг.
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Февруарските протести не доведоха нито до промяна на политическата система, нито до раждане на силно гражданско общество. Но бяха едно добро начало.
44
5070
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
19 Февруари 2014 19:38
мафията и задкулисието продължават да управляват, просто залагат на вторите; българи протестират.

Някой ако може да ми каже къде не управляват мафията и задкулисието, ще му бъда много благодарен.
19 Февруари 2014 19:40
Някой ако може да ми каже къде не управляват мафията и задкулисието, ще му бъда много благодарен.

Веднага - при тов. Путин, и при тов. Ун..
19 Февруари 2014 19:43
България година след Борисов – “Променил се Илия, погледнал се…”
А вие с какво помогнахте? Нали сте власт с номер някакъв - четвърти ли, първи ли
19 Февруари 2014 19:49
Веднага - при тов. Путин, и при тов. Ун..

Верно?
Репликата ти ми напомня за учителя ми по математика в гимназията, на когото се бяха оплакали бабичките от входа на кооперацията, където ходехме да пушим. Като ги изслушал да се надкрякват и да ни опустосват, той разперил ръце и казал със зверски учуден вид:
- Ученици, и пушат!!??? За пръв път чувам!
19 Февруари 2014 19:59
Всичко друго е постарому -
Доста силно, да не кажа лъжливо, изхвърляне като се има предвид, че всичко друго обхваща цяла една държава. Иначе лесно може да изберете пет неща, които не ви харесват, за да лепнете етикета, че всичко друго е по-старому. Това не е анализ, а самопожелание на пристрастен автор.
19 Февруари 2014 20:05
Уф...
------
Сайтът на Генек
19 Февруари 2014 20:06
Цитат от раздел "Чужбина":
Според прогнозите, групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите ще има 221 представители, а ЕНП - 202-ма.
Бацее, на кого ни оставяш?!
19 Февруари 2014 20:06
Туткалчев, съсредоточи се върху заглавието-трепач(крилата БГ фраза). Там е отговорът на всичките ти терзания
19 Февруари 2014 20:30
Някой ако може да ми каже къде не управляват мафията и задкулисието, ще му бъда много благодарен.В Свободна Куба е точно обратното!
19 Февруари 2014 20:31
Случи се експулсивно
19 Февруари 2014 21:07
Импулсивно се е случило!
А какво значеше "гражданско общество"? Това някаква мръсна дума ли е?
Какво му е лошото на селското общество?
Тоя път най-после снимката е канонична, поздравявам всички!
19 Февруари 2014 21:10
Променил се Илия...


Що го знам от край време като "пременил се..."? Даже помня фамилия - Премянов.

19 Февруари 2014 21:36

Oригиналниот текст е: ПрЕменил се Алия, погледнал се - пак в тия.
Дияне, градски, много лежерно го даваш, обаче кога ще избичиш достатъчно текст за надник? Че с това скудоумие, ако аз бях сайбия на вестника, да съм ти отрязал квитанцията още при редактора. Стегни се, момче, епохата е бременна с новия хомункулус, който му стане вестител, ще се къпе в лъчите сияйни.


А впрочем и Диян не е толкова замаян. Поръчката да се пише, че Орешарски е кауза пробита, не е негова кауза, той само си заработва режийните разноски.
19 Февруари 2014 22:01
А впрочем и Диян не е толкова замаян. Поръчката да се пише, че Орешарски е кауза пробита, не е негова кауза, той само си заработва режийните разноски.

Доне, чели сме къде по-злостни поръчковици. Тук нещата са умерени.
19 Февруари 2014 22:08
Абе, незнам ква му е поръчката на Диян, ама нещо за съдържанието умно да кажеш? След едната година управление, най-силния коз за изборите ще да са 30 лева подкуп от хазната за традиционните избиратели. От 250-те хиляди работни места, нищо. Както е тръгнало, ще ги изпълнят с обратен знак. Имаше и едни 2 млрд от спряната контрабанда на цигари. Нищо. Пълна скръб.
19 Февруари 2014 22:11
Всичко друго е постарому -
Доста силно, да не кажа лъжливо, изхвърляне като се има предвид, че всичко друго обхваща цяла една държава.
Че е изхърляне -да, но не е съвсем лъжливо. Просто авторът е наблегнал на похвата на "пристрастника" Му. Иначе:
- безработицата е същата (а имаше там едни обещания);
- държавният дълг е същият (малко-о по-висок, но като процент от БВП е същият);
- при финансирането на здравеопазването продължават да се губят милиони... както и лекарства (паралелен износ). Разликата е, че малките и поради това скъпи търгове на болниците са заменени с мантрата на тройната коалиция за "допълнително здравно осигуряване". Да ама докато "земат" отново властта, допълнителните здравни фондове станаха застрахователи ( изискване на ЕС), та настана обърквация - няма как държавата да (за)страхува бедните и слабите в полза на частно лице;
-преди пенсионерите бяха "замръзнали" от към пенсия, сега "мръзнат" от към възраст;
-населението продължава да намалява. Но което и правителство да дойде, проблемът не може да се реши за един мандат.
-фирмите продължават да фалират. Преди - заради загуба на пазари (кризата в Европа), сега - заради непосилни кредити.
-електронното правителство продължава да не се случва (с извинение към даскал Цеко за "неслучването" );
-съдебната система продължава да е зависима ... и юридическият стаж на един млад следовател "и успял млад човек" продължава да набъбва със същото темпо както и зависимостта на обществото от медиите му, опс на семейството му.
Да, авторът е послъгнал, че всико е постарому - имаме ново министерство, де осем месеца не работеше, а сего ще стимулира "честния частен" бизнес под марката "Лафка"; имаме нов проект за АЕЦ и нови консултантски възнаграждения; имаме отменени решения на ДКЕВР, по които дължимите милиони надхвърлят всички изплатени "експулсивни" помощи (за 42 хиляди първокласници, коледната добавка плюс предстощата "отоплителна" помощ).
Онова там за "болника" Христо Бисеров/ДПС; цепени/конфронтация/предателство в БСП; "поувехналия златен пръст" са политически инсинуации и ще ги отмина. Но демократизацията в ГЕРБ требе да се отбележи: Той вече няма само един заместник, а цели трима. И нямало Той да спуска директиви до всички гЪрбави депутати, а на "демократично" избрания единадесет членен координационен съвет. Така де, каквото каже съветът, това ще е валидно за партийните членове. Почти като при БСП, "Пеевски или правителството пада"
19 Февруари 2014 22:12
А вие с какво помогнахте? Нали сте власт с номер някакъв - четвърти ли, първи ли

Само да отбележим, че четвъртата власт не само не избра Борисов за "Мъж на годината"или "Футболист на годината", но даже и не Го номинира.
Малка помощ за промените, но от сърце...
19 Февруари 2014 22:13
няма да се случат и поисканите от президента Росен Плевнелиев референдуми.

Един с друг ли ще се "случат" тези референдуми и ще има малки референдумчета след време или с нещо трето ще се случат и ще има полурефенендумчета - полунезнамкаквосичета? Само да съм подготвена, затова питам!

Факт е, че ако лидерите пристават на дискредитирани партии и политици, това не значи, че го правят хилядите обикновени протестиращи.

На кого пристават лидерите си е техен личен въпрос, макар приставането на един белокос лидер на една тъмнокоса политичка разбуни доста духове, включая духовете на политическите му роднини. Простете бедното ми въображение, но не мога да си го представя това масово приставане на обикновените протестиращи, нещо като колективна сватба под ръководството на преподобния Муун ли е (щото той малко нещо поумря, ако правилно помня!)?

мафията и задкулисието продължават да управляват, просто залагат на вторите

Добре, разбрах от статията, че задкулисието залага на себе си, но мафията защо ще залага само на задкулисието, а не на себе си? Чисто академически интерес.

Засега Илия е пак в тия, и ако нещо хубаво може да се случи, в състояние са да го родят единствено гражданите. Но пътят е дълъг.

Не съм много уверена, но може би гражданите могат да ушият нещо хубаво на Илийката, вместо да му го раждат. А цялата конструкция напомня един мой любим преподавател, известен с фразата "Волът рий пръстта, а то планина повдига!" Но това беше отдавна.
19 Февруари 2014 23:02
Статията -
Много умерена и пестяща жилото си към сегашните хубостници на власт.
Но за всичко идва Видовден...
И за Сестра Галева, и за офекаления Капут БСП ще си платят с лихвите....
19 Февруари 2014 23:28
Глуповат текст с глуповато заглавие. Думата ЗАДКУЛИСИЕ вече не лови дикиш, както едно време, сал тя хонорар не прави и семейство не храни.
А, да, Боко бил десен.
20 Февруари 2014 03:03
Доста силно, да не кажа лъжливо, изхвърляне като се има предвид, че всичко друго обхваща цяла една държава. Иначе лесно може да изберете пет неща, които не ви харесват, за да лепнете етикета, че всичко друго е по-старому. Това не е анализ, а самопожелание на пристрастен автор.

Наистина някои неща са се променили-медийната свобода спадна, например. Да благодарим на "експертите", явно те това разбират под възстановяване на държавността...


Сегашният парламент успя да постигне и нови висини по отношение на прозрачността и демократичността на назначенията- юристи с безупречна репутация като Пеевски и Тенева.

Опитите да се подобри образованието също продължават-всеки ден нови блестящи идеи, като например отпадането на "Борба" на Ботев, да не вземе някой да ученик случайно да се обърка и да помисли . Днес се казва едно, утре друго-на това се вика ясна концепция за бъдещето!

Все пак и много работа се свърши-прие се закон за офшорните компании, обслушващ интересите на техните притежатели. Кове се нов Наказателен кодекс, който е същият като стария, само че без някои от по-добрите му идеи. Създава се нов Изборен закон, преповтарящ почти напълно стария. Ето, сега вече ще се установи монопол и върху разпространяването на печатните издания. Но все пак има още много работа за вършене, макар нещата май отдавна да са необратими.Прав си, нещата не са същите-никога не съм се чувствал по-малко сигурен в бъдещето си. Но нали вашите управляват, какво са тръгнали някакви там да им пречат. То опорни точки да има, пък във форумът да се драска докато не остане място за нормален човек. Като тук, да изглежда все едно нормален човек не е останал в тази държава. Току-виж още някой емигрирал, да не пречи на експерното правителство. Утопия.
20 Февруари 2014 03:12
Самата идея че БСП идвала на власт за да ни отърве от мутрите и мафията е някакво грозно недоразумение, някакъв мръсен виц.
Тези които приказват такива неща са или много заблудени, или свръхнагли. Друга възможност няма.
20 Февруари 2014 06:25
Борисов още не може да проумее че загуби властта заради нежеланието му да реформира. 100 недоволни да му скочат веднага спира всичко и бяга по тъча. И така обрича милиони на мизерия. Пример: 3 пъти повече пари за образование - 3 пъти повече неграмотни.
20 Февруари 2014 06:38
Уффф, образованите хора - от Харвърд през Лондон до Хумболтовия университет препрочитат Маркс, авторитети като Тери Игълтън и Дейвид Харви не спират да изнасят публични лекции на тема "Защо Маркс е прав", световната криза върна Западния свят към източниците на проблема с фасадната демокрация, цикличните кризи, безработицата, непомерното забогатяване на шепа хора, властта на корпорациите и пр., които са резултат от същността на капитализма. Само по нашите места заради скудоумието и невежеството на българския джърнализъм и НПОйските доходи на българския интелектуалец поне още тридесетина години ще четем к`во рекъл Боку, к`во отговорил Цецо, как подскокнала Мая Манолова и някакви гимназиални упражнения на тема к`вой туй "гражданско общество" по нашенски. Нек`ви стринки от Брюксел ще идват да ни размахват пръст как точно да си досъсипем държавата, колониалната ни администрация ще сънува розови сънища за ясни сигнали и силни знаци. А по форумите, освен джафкане на дребно (дали да има помещения за пушачи в ресторантите и колко е полезна меката дрога), дежурните тролове до припадък ще повтарят рефрена за "червените чугунени кратуни".
П.П. От съседната стая става ясно, че дори в САЩ някои джърналисти са попрогледнали за същността и "задкулисието" () на т.нар. протести, цветни революции, пролети, есени и останалите сезони по целия свят. Не и българският джърнализъм, види се. Той е и ще си остане (причините са комплексни ) на нивото на Вазовите чичовци, води и ще продължи да води епически битки за някой прогнил капчук.
20 Февруари 2014 07:11
П.П. От съседната стая става ясно, че дори в САЩ някои джърналисти са попрогледнали за същността и "задкулисието" () на т.нар. протести, цветни революции, пролети, есени и останалите сезони по целия свят. Не и българският джърнализъм, види се. Той е и ще си остане (причините са комплексни ) на нивото на Вазовите чичовци, води и ще продължи да води епически битки за някой прогнил капчук.


оставете ги: те са слепи водачи на слепци; ако пък слепец слепеца води, и двамата ще паднат в ямата.

Дето вика Timeand Again, този цитат нищо не доказва и изобщо е извън темата!
Приятен ден!
20 Февруари 2014 07:37
67АF,
20 Февруари 2014 07:53
Нек`ви стринки от Брюксел ще идват да ни размахват пръст как точно да си досъсипем държавата, колониалната ни администрация ще сънува розови сънища за ясни сигнали и силни знаци
Светице,нека веднъж за винаги уточним терминологията
Ясни сигнали и силни знаци
или
Силни сигнали и ясни знаци?
И двете звучат по брюкселски,но все пак,да не се излагаме пред чужденците...
20 Февруари 2014 08:01
Светице,нека веднъж за винаги уточним терминологията
Ясни сигнали и силни знаци
или
Силни сигнали и ясни знаци?
И двете звучат по брюкселски,но все пак,да не се излагаме пред чужденците...


Не знам за Св.София, но аз никога не ги запомних (то за разбиране няма и какво) тез словосъчетания как точно се произнасят, та често ги разменям и пак не намирам да съм променила "смисъла", така че и те няма да забележат, чунким ги разграничават
Ти пък, да не би да ги различаваш, че питаш?
20 Февруари 2014 08:04
SvSophia
а най-обичам някой, дето не е прочел и една книга, да удари с юмрук по масата и да ми извика в лицето: "това не е демократично!". а ако го питаш "що е демокрация?".... за да е наясно и що не е, де...
та У тези земи е достатъчно да е ясно "кой кара влака и кой Фърля кюмюра". и ако не тоя, който трябва, значи демокрация нЕма!
наврмето един БГ политик каза долу-горе това, че българският народ е напрвил за 10 години това, което други за сто. но резултатът е налице - скок-подскок сме прескочили и неща, липсата на които водят и до въпросната статия.
та мисля, време е да се поспрем, ако трябва и да се позавърнем, и да започнем с ПРОСВЕЩЕНИЕТО. за да се надяваме, че някой ден и тук ще се случи демокрацията. и да сме наясно,че от Великата харта са минали има-няма 800 години...
ПП тази статия може да послужи като чудесен източник за някой историх, който гони частните си интереси, а не истината. на Борисов никой не му иска оставката миналата година по това време. какво се случи най-точно определи Коритарв в едно изречение: "Борисов "падна" за дузпа, но съдията не му я свири". така е, хората искаха борба с монополите, а той си подаде оставката. защото не искаше да се сбори с тях? или...? пак забравихме, че в началото на миналата година ни убеждаваха една кавалкада "експерти", че от юли тока ще се увеличи с 40 % и Бойко рече - да!!! щото нямало как - иначе край на българската енергетика! така че към намалението от 7 % следва да се добави и неслучилото се увеличение от 40 %.
20 Февруари 2014 08:09
Прави сте, прави сте, mea culpa, сигналите са силни, знаците са ясни, обаче, от друга страна, са си само... празен звук. Със сигнали и знаци от стринките и сваковците нито индустрията се възстанови, нито земеделието прокопса, здравеопазването и образованието потънаха в черна дупка, от която измъкване няма, останалото все още се върти около черната дупка, доде пролапсира вътре барабар със сигналите и знаците, независимо колко са ясни и до каква степен силни.
Слепи водачи на слепци, независимо дали са ослепели (водачите) поради покупко-продажба, или по убеждение.
20 Февруари 2014 08:15
и да започнем с ПРОСВЕЩЕНИЕТО

Ох, раф, Просвещение, при което парите следват ученика/студента... е, няма такова Просвещение. Предводителят го беше ясно написал онзи ден - докато ни карат да гледаме на студентите като на "клиенти", а на образованието като на "услуга"... държавата няма да е държава, а квартален фризьорски салон, управляван от маникюристки по манталитет и информиран от Йванчо Йотов. Това е положението.
20 Февруари 2014 08:29
така е, говоря за Просвещение, не за образование. пък ако някой успее да съвмести двете..
ПП имам впредвид и следното: като военен кореспондент Хемингуей е написал две статии за България. в едната от тях той прави кратко описание на страната за американските си читатели. само накратко: "България се управлява от цар. Царят е подкрепян от интелигенцията, а в България под интелигенция се разбират хора, придобили достатъчно знания, за да престанат да бъдат честни." "така е то". а в "Затворникът" следващия автор е описал къде има място марксизмът... без да е марксист.
20 Февруари 2014 10:26
След обилната порция ляво-интелектуална плява, нещо във връзка с темата и успехите на правителството дали ще получим?
20 Февруари 2014 10:45
дежурните тролове до припадък ще повтарят рефрена за "червените чугунени кратуни".

Това ако го прочете Кутев малиии... Неговите аргати с клавиатурките, да го наричат него и събратята му "чугунени кратуни", айде за червени може. Ще откачи човека.
Вярно е, тролското общество винаги ще си върти плочата по форумите, ще си любят мама и успелото синче, ще припяват на комичните вопли цветанвасилеви до Брюксел. Жалкото е че докато интелектуалничат или просто дърдорят (всеки според възможностите си), в Украйна умират хора. Грозното е, че "демократите" било то европски, амерички, или жидовски никога не пропускат провокативно да разстрелват хора по протестите. Което вече се случва в Киев! Още по-жалкото е, че в естественото си и разбираемо възмущение от циничността и престъпния характер на оранжевите метежи, много хора се объркват и защитават нашенската червендалеста мафия.
Достойно е за всеки мислещ да заклейми престъпленията в Украйна, подстрекавани и инвестирани от западните "демократи". Но ако това го прави червена чугунена кратуна, това не я прави по-малко чугунена и по-малко вредна за България.
20 Февруари 2014 10:50
Свалихме Борисов,за да се натресем на още по-големи и изпечени измамници!От трън ,та на трънище!
20 Февруари 2014 10:56
Изводът е един - година след падането на кабинета Борисов нищо ново под слънцето. Просто, защото знаете приказката за старите курви и новия бардак. Трябват просто нови хора в политиката и наказание за престъпното управление на правителствата досега.
20 Февруари 2014 11:05
Нищо не се е променило, за съжаление. Само маските се смениха, уродливите физиономии отдолу са си същите.
20 Февруари 2014 11:21
Т.е. "тоталната промяна", "рестартът" не се сбъднаха.
Стига сте ги повтаряли тези глупости и слезте на земята. Каква промяна? На какво? Това е демокрацията и пазарната икономика. Това че на някои не им харесват, понеже имат подтиснати спомени от времето на социализма е отделен въпрос. Бръщолевения за "задкулисие" са убежище на невежата или на абстрактния мечтател. В САЩ няма ли "задкулисие"? Или в Англия? Естествено, че тези с повече пари и власт ще имат повече тежест в обществото и в политическия живот. Това е характеристика на системата. Ама нали голяма част от българите реваха като магарета за нея - с тайната надежда те да бъдат олигарсите. Но не би. Просто няма как да има много богати без да има много бедни. Няма как шефовете на "Епъл" да си раздават милиони в бонуси без милиони китайци да превиват гръб в заводите им за жълти стотинки. А тук нашите Ганьовци (въплатени в мнението в статията) плюят социализма и си мечтаят за някакъв съвършен капитализъм, в който всички са задоволени, че и по възможност богати. Е, няма как да бъде. Никога не се е чуло и видяло такова нещо. Няма какъв рестарт да се случи. Единственото на което можем да се надяваме е на стабилност - без вандалски изстъпления и убийства, на оптимизация на държавния апарат, за да не бъде в тежест и на разобличаване на корупцията с конкретни доказателства в съда от едно активно гражданско общество. Всичко друго е ала бала - и опитите на едни мутри да седнат на мястото на едни други мутри.
20 Февруари 2014 11:39
Ааа, има рестарт.
На руските енергийни интереси, представлявани от бай Гоце.
Некой е взел парите па не е свършил работата. Идат интересни времена...
20 Февруари 2014 12:26
Не съм съгласен, че нищо не се е променило!
1. Изгонихме гербаджиите от митниците и каналите отново са наши.
2. Назначихме нашите правилни хора на точните места.
3. Взехме нужните ни заеми, за да подкрепим разплащането с нашите обръчи от фирми.
4. Сатанизирахме Цветан Цветанов и Борисов.
5. Върнахме напълно ДДС-то на нашите фирми.
6. Направихме си бюджет с разчет за безконтролно харчене на поне 500млн.
7. Финансирахме с европари саденето на градинки на правилни места, а също и водни проекти, за по лесно изтичане на средства.
8. Създадохме си нов политически проект, белки цензурира опозицията.
9. Пратихме протестърите на майната им.
10. В новия изборен кодекс вписахме два вида знака за гласуване, та да можем да следим за броя на "нашите".
11. Установихме, че имаме нужда от обмен на опит със Северна Корея и задълбочаваме отношенията.
12. Купихме си нов реактор за Козлодуй от САЩ и така запушихме устата на световния Жандрарм.
13. Устискваме февруари, зер той е топъл и реанимираме Хатака.
14. Стартирахме Азбукарите, та да си помислят тъпанарите, че пикащият във фонтаните и паравана ще ни играят опозиция, но пък после като се припознаем, как ще го играем.
15. Я си глейте блеенето, че идва Гергьов ден и ще ни трябва агнешко.
20 Февруари 2014 12:30
Голяма част от лидерите на февруарските протести днес са активисти на партията на Николай Бареков. Един от тях - Ангел Славчев, е зам.-председател.

Та кои бяха платените протестиращи?
20 Февруари 2014 12:35
Ама какви черногледци сте. Станишленцето Ясно ви обясни - откакто ние взехме властта страхът изчезна, диша се свободно
И вместо да се радвате пак мрънкате.
20 Февруари 2014 15:35
Ама как така нищо не се е променило?
Ами нали ни освободиха от страха,
възстановиха държавността и
изправиха бизнеса, който беше на колене.
Малко ли е?...
21 Февруари 2014 08:56
Задкулисието не играе с ГЕРБ, играе с БСП и ДПС.
Абсолютно вярно. Навремето политинженерите на Прехода решиха да се застраховат от евентуален срив в БСП и създадоха поредната партия, на която да разчитат като на тих пристан във властта, този път в "дясното" пространство - ГЕРБ. Дотогава Столетницата беше неоспорим и монолитен храм на родното задкулисие, което изкуствено поддържаше единството на многобройните идейни течения вътре в Партията с едничката цел - трансформиране на собствеността и приключване на процеса на първоначално натрупване на капитала.
Така преминаването на част от задкулисието и олигарсите към ГЕРБ започна, но някъде в средата на мандата си Борисов и Цветанов решиха да се еманципират от тях и дори нещо повече - започнаха да изземват бизнесите им. Ответната реакция не закъсня и Борисов беше свален от власт преди една година. Задкулисието обаче остана все така фрагменитрано и отслабено, в което Станишев и Доган видяха златиня си шанс и формално се отдръпнаха от авансцената, за да се опитат да го играят кукловоди. Е, не им се получава все още, което пролича от злополучната номинация на Д. Пеевски и все така не успяват да налучкат ваксата.
Междувременно роенето на олигарсите продължи и все повече от тях започнаха да търсят свое политическо представителство, което доведе до реанимирането на проекта АБВ и до пръкването на България без цензура на Бареков. Световната икономическа криза и пресъхналите финансови потоци към страната ни овълчиха апетитите до крайност, тъй като държавната копаня засега си остава кажи-речи единственият по-сигурен приходоизточник за паралелните икономически структури. Монолитните доскоро олигарси сега са изправени един срещу друг. Ако гражданското общество у нас имаше своите традиции и водачи, лесно можеше да бутне от столовете им отслабените и изнервените от напрегнатото очакване олигарси, но те и без друго тепърва ще продължат да се унищожават едни други, тъй като определено няма място за всички под слънцето на хилавата българска икономика.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД