:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 594
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пет фирми взеха поръчката за оградата с Турция

Военното министерство е възложило на пет български компании доставката на материали за изграждане на оградата с Турция. Сключените договори са за 8 039 256 лв. Това става ясно от обявлението на Сухопътни войски в Агенцията за обществени поръчки. Най-големи договори са сключили две компании - "Интерком Груп" и "Завод за пружини" - съответно за 3 990 308 лв. и 3 313 608 лв. "Интерком Груп" ще доставя метални елементи - решетки, прътове, метална тел и профили. "Завод за пружини" е избран за доставчик на 630 км. режещата тел, която ще спира нелегалните имигранти. Компанията "Киров строително и минно оборудване" е сключила договор за 112 993 лв. за доставка на машини и съоръжения. Помощни материали и консумативи ще доставя фирмата "АБС Инженеринг - Н". Договорът й е за 64404.8 лв. "Понсстройинженеринг" ще доставя бетона за оградата за 557 942.8 лв.

Публикуването на имената на фирмите е изненада, след като от военното министерство отказваха да ги кажат. Министърът Ангел Найденов дори препоръча на журналистите да поискат информацията по Закона за достъп до обществена информация. Той отрече твърденията, че е имало договаряне "на тъмно" за доставчиците. Според източници на "Сега" заповедта на военният министър, с която възлага на Супохътни войски да организират търговете за доставка, е издадена едва на 24 януари. В нея е било посочено, че избирането на фирмите трябва да стане чрез процедура по договаряне без обявление, тъй като не могат да бъдат спазени сроковете. Заповедта е издадена близо 3 месеца, след като кабинетът реши спешно да строи оградата.
6
2193
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
19 Февруари 2014 19:45
Уффф..Де се натиска Маин??? Охраната на границата и Гранична полиция са към МВР...Та...министъро на МВР да бъде така добър да си обявява колкото си иска поръчки, да си сключва колкото си иска договори с подизпълнители.. А Маин да си гледа Майчето и МО-то...че и двете май са цъфнали и вързали
19 Февруари 2014 19:59
Според източници на "Сега" заповедта на военният министър, с която възлага на Супохътни войски да организират търговете за доставка, е издадена едва на 24 януари.
Решението на МС беше, оградата да е готова до края на февруари.
И с'я к'во?
19 Февруари 2014 20:03
И с,я чакаме февруари 2015
19 Февруари 2014 22:00
Лъжат хората и протакат. До евровота оградата няма да бъде започната по заповед на Сатанишов и Доганов. Иначе имигрантите продължават да пристигат. Ето например каква е статистиката последните три дни:

17 Февруари 2014г - на българо-турската зелена граница са задържани единадесет (11) лица.
18 Февруари 2014г - на българо-турската зелена граница са задържани двадесет и трима (23) нелегални имигранти.
19 Февруари 2014г - на българо-турската зелена граница са задържани седемнадесет (17) лица. Натисни тук


Цитирам тук едно мнение, с което съм напълно съгласен:

В Украйна вече се избиват брутално по улиците. Протестира се, за да се убива. Едва ли при тази ситуация има връщане назад без радикална промяна. В измислената и несъществуваща реално държава Босна протестите не стихват. Косово и Черна гора бълбукат протестно. За Сирия е ясно.

Всички гореизброени са разположени в кръг през една държава около България. Ние сме в епицентъра на географията на гражданските войни и сблъсъците. Това е неумолим факт – просто вижте картата.

Въпросът не е дали-или, а кога ще пламне Македония, а евентуално и Турция. И тогава влизаме в спиралата на нестабилността. Доминото около България тръгна!

При тази ситуация е от ключово значение да имаме граници и да ги контролираме. Да имаме армия, която да е боеспособна и да е на разположение вътре в страната. ЕС е военно джудже – и да иска не може да ни помогне. Ако пак трябва да се занимаваме с досадните факти се вижда една отчайваща картина.

Граници няма. Оградата по българо-турската граница трябваше да е готова до края на февруари, а още не са я започнали. Държава членка на Европейския съюз не може да опъне една телена ограда, а политическият й елит разправя по медиите за високи технологии, клъстери, чуждестранни инвестиции, иновации, устойчиво развитие…. Трагедия!

Армията, която трябваше да пази границите, докато се укрепи граничния контрол със съоръжения, остана по бараките и по съюзническите центрове по света. Изпратена беше да спасява афганистанския народ, докато той се придвижва насам. А на границата вместо нея натириха градски полицаи с летни униформи. Естествено, напливът си продължи. Трагедия!

С какво държавата и управляващите елити ще оправдават съществуването си? Може би с икономически успехи, ред, чистота, вдъхване на оптимизъм, перспектива?

Кръгът, който се върти около нас може да се окаже примка, и епидемията от нестабилност да пламне и в своя географски център. Кой проблем може да реши настоящия политически елит? Ако имах карти не бих ги сложил на него – те не могат да спасят страната. А ножът опира до кокала и от спасение вече има нужда. Голяма част от хората са отчаяни, озлобени и бавно, но сигурно се радикализират. Студени тръпки могат да полазят човек, когато си представи, че символът на политическата импотентност у нас в ХХI век е една несъстояла се обикновена ограда и армия от спасяващи се поединично граждани.


Натисни тук
19 Февруари 2014 22:53
Пет фирми са взели парите, а ограда пак няма да има. Смисълът на такова съоръжение е да спира, а не след дъжд качулка - вече повече от 15 000 са нелегално навлезлите в България от всякъде.
20 Февруари 2014 00:53

20 Февруари 2014 г.
Според източници на "Сега" заповедта на военния министър, с която възлага на Супохътни войски да организират търговете за доставка, е издадена едва на 24 януари.



Не се учудвам. Лъжат, та се късат.
Кратка хроника от празни приказки, оправдания и обещания на двамата м-ри Найденов и Йовчев, че уж оградата щяла да бъде готова през февруари 2014 г.:


11 Декември 2013 г. - До 40 дни може да започне изграждането на теленото заграждение по границата, според военния министър. Натисни тук


6 Януари 2014 г. Военното министерство хвърли вчера вината върху МВР за бавните темпове, с които се изгражда оградата на българо-турската граница. Съоръжението трябваше да спира нелегалните имигранти да влизат в България от края на февруари, но работата по него още не е започнала. Проектът още не е окончателно утвърден, каза Ангел Найденов. Това трябваше да бъде направено до 4 декември. Натисни тук


23 Януари 2014
Министърът (Йовчев) каза още, че в момента се прецизират сумите и сроковете за изграждането на оградата по границата с Турция, която би трябвало да помогне за ограничаване на бежанския поток към България. Натисни тук


14 февруари 2014 г.
Оградата, която трябваше да е готова до края на февруари и щеше да възпира наплива на нелегални емигранти от Азия и Африка преминаващи през българо-турската граница я няма. На последното заседание на Министерски съвет стана ясно, че съоръжението е на ниво проектиране.





































































































































Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД