:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,379,109
Активни 124
Страници 22,877
За един ден 1,302,066

Москва заговори за "рестарт" на "Бургас - Александруполис"

Докато кабинетът се чуди за "Белене", проектът е на път да се сдобие с одобрение за строеж
БГНЕС
Енергийният министър на Русия Александър Новак заедно с шефа на "Газпром" Алексей Милер и икономическия министър Драгомир Стойнев (от ляво на дясно) присъстваха в края на 2013 г. на символичната първа копка за изграждането на газопровода "Южен поток". Вчера Стойнев заедно с премиера и още четирима министри отлетяха за Баку (Азербайджан), за да договарят за пореден път доставка на природен газ от Каспийско море.
Разговорите по два енергийни мегапроекта, от които България вече е излязла, са на път да бъдат подновени. Макар че страната ни се отказа от тръбопровода "Бургас - Александруполис", Москва заговори за "рестарт" на проекта. В същото време българският ядрен регулатор вече е готов да даде зелена светлина за строежа на АЕЦ "Белене".

Вчера темата за петролопровода бе повдигната от руския министър на енергетиката Александър Новак. Той обяви пред агенция ИТАР -ТАСС, че строежът на тръбата ще бъде обсъден на насроченото за 7 и 8 април заседание на руско-българската междуправителствена комисия. Според Александър Новак "въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта споразумението от 2007 г. между руското, българското и гръцкото правителство за петролопровода "Бургас - Александруполис" продължава да действа". Той допълва, че сега е "преждевременно да говорим за приключване на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане". Той уточнява, че към момента няма постигнато взаимно съгласие. През 2011 г. България обяви, че прекратява участието си в проекта, защото той е икономически неизгоден.

Случайно или не, също вчера руската агенция публикува и интервю с шефа на българската Агенция за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Той твърди, че ведомството е готово да одобри проекта за строеж на Втора атомна, който България прекрати още през 2012 г. "Оценката на техническия проект на АЕЦ "Белене" е напълно завършена. Готови сме до седмица да го одобрим", заявява той. В същото време Костов е скептичен за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус". "В преговори сме с "Уестингхаус", но окончателно решение все още няма. Далеч сме от етапа за одобряване на техническия проект. Въз основа на опита ни, натрупан от проекта "Белене", мога да кажа, че този процес отне осем години. Така че идеята да започне строителството през 2016 г. звучи нереалистично", казва Костов.ОТПОР

В стил "на когото не му харесва - да си ходи" правителството вчера защити наказателната 20%-на такса за вятърните и слънчевите централи. В прието от кабинета решение е обяснено, че законодателят не е задължил всички ВЕИ производители да участват на регулирания пазар и те имат право на избор. "Веднъж направил своя избор обаче, стопанският субект доброволно се е съгласил да е подчинен на съответен режим заради факта, че той му гарантира дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия на преференциални цени", се посочва в официалната позиция на "Дондуков" 1. От Министерския съвет отбелязват, че новата такса не нарушава конституцията и че ще балансира системата. Преди месец президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да обяви новия налог за противоконституционен.
35
3160
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
19 Февруари 2014 21:01
Прав е императора! Задунайци нямат думата! А ако някои от тях се опъват, поданици императора има достатъчно тук!
19 Февруари 2014 21:05
Господаря на България , любимият ни посланник от зад океана няма да разреши .
19 Февруари 2014 21:25
Брех, ами сега? Къде го мосю Dominique Strauss-Kahn да каже, че петролопроводът е безопасен както липсващото злато във Форт Нокс.
19 Февруари 2014 21:26
да не се препоствам-писах в "горещи"....само да попитам:"Има ли пилот в самолета и кой сра във вентилатора?"
19 Февруари 2014 22:50
"Докато мъдрите се намъдруват, лудуте се налудуват!"
19 Февруари 2014 23:02
да се очаква рестарт на Кремиковци, отварянето на урановите мини и честването на 7 ноември!
19 Февруари 2014 23:07
Тази статия е от рода напомпване на русофобията, освежаване на хейтърите, мобилизиране на “троловете“. Да беше писано в заглавието поне “ режимът на Путин“, такова е определението на тези, които трябва да мразим. Валерий Симеонов от СКАТ няма да има сън и той отрече БЕЛЕНЕ, не възрази и на продажба на земята. Много станаха патртиотите и истинските трудно се различават.
19 Февруари 2014 23:41
Докато се подготвя строежа на централата в Белене, учени от Lawrence Livermore National Laboratory, Калифорния, съобщиха че са осъществили контролиран ядрен синтез с 'гориво' водородни изотопи диутериум и тритиум, получени от вода и компресирани с помощта на лазерен лъч. Отделената енергия била по-голяма от вложената, без отпадна радиоактивност. Чиста енергия от вода.
http://www.independent.co.uk/news/science/the-lasers-fuelling-hopes-of-unlimited-clean-nuclear-energy-9124237.html
Вероятно до 10 години ще е налице технология за практическо приложение.
19 Февруари 2014 23:52
brightside
19 Фев 2014 23:41

опит, който е бил продиктуван повече от негодуванието на спонсорите на мероприятието, което се проточва вече повече от 10 години без значителен успех.
Без да навлизам в подробности, но не след 10, а вероятно и след 50 години студеният ядрен синтез ще е все още лелеяна мечта.
А и ако сте се зачели подробно в публикацията, щяхте да разберете, че става дума за експеримент с успешен резултат, а не за пореден тест за изпитване на технология, която да е на ниво промишлено приложение.
20 Февруари 2014 02:28
Моето мнение е подобно - може би е невъзможно технологичното използване на термоядрения синтез. Сега са последни напъни (и лъжи) пред спонсорите, за да не им резнат окончателно парите през 2015.
Аналогична е работата с Големия хадронен колайдер - скъпа играчка без никаква полза. Излъгаха, че са открили бозона на Хигс, и в това участваха всички - даже правителствени хора. Понеже ако се узнае истината - че за глупости са загробени много милиарди долари, ще бъде голям скандал. Даже и Нобелова награда им дадоха, за да се замаже историята.
20 Февруари 2014 02:32
А за Белене - ами така е, като отбор тъпаци си избират БСП на власт. Ще строите и Белене, и газопровода, и какво ли не, щом господарите на копчеведа му заповядат. и ще плащате, и ще плащате...Полека-лека се плъзгате към Задунайская губерния.
20 Февруари 2014 02:34
"Без да навлизам в подробности, но не след 10, а вероятно и след 50 години студеният ядрен синтез ще е все още лелеяна мечта."
Студения термоядрен синтез отдавна е забравен и е признат за грешка и заблуждение - такъв няма. Сега се правят опити за горещ управляем термоядрен синтез.
20 Февруари 2014 06:39
отварянето на урановите мини

След премахване на смъртното наказание е належащо
20 Февруари 2014 08:35
.
20 Февруари 2014 08:58
Целта е България да се превърне хранениче на Запада. Без енергетика, икономика, без инвеститори на върхови технологии, с разбито селско стопанство, мизерия и глад, с ниско образовани хора, , зомбирани от средствата за масова информация. Такива им сме необходими.
Погледнете, за има няма 20 години го постигнаха. И те никога няма да допуснат сфера от икономиката и селското стопанство която да дръпне напред. Има ли внос на ноу-хау ? Джойнт венчър? Няма .Няма и да видим. Залъгват ни с някакви инвестиции в автомобилостроенето. Но не казвват ,че това са инженерингови операции - да сглобяваме детайли чрез завъртане на болтчета и гайки, и правилно да поставяме шайби, зегерки.
Дасте чули нещо за Филипс, Сони, Сименс ...с производство тук?
Ха сега направете сравнение с времето на Т. Живков . Оставете политическите свободи. Може и да не бяхме като Запада, но имахме всичко гореспоменато. И ни уважаваха. Изнасяхме навсякъде - сега и в Русия не можем. Резултатът е налице - над 2 милиона българи избягаха от които поне 500 000 млади българи с образованиее което се реализира навсякъде.
Сега и АЕЦ трябва да има, и тръбите и газовите проекти. Това е индустрията, работните места хляб.
Ей сега ще ревнат платените оплаквачи . Майната ви !
20 Февруари 2014 09:03
Така е, бай Драгане, обаче пропускаш, че затова пък всеки от колониалната българска администрация ще получи - поименно и лично - по един силен сигнал и ясен знак от стринките в Брасълс. Струва си да си разсипем държавата и унищожим народа за такава висока чест, не мислиш ли.
20 Февруари 2014 09:17
Виж Му логиката за тръбата Бургас Александруполи - нямали сме сметка. 100 млн лева били малко.... Ами Ти бе Тикво с тези пари можеш да осигуриш адекватно лечение на всички тежко болни дечица в специализирани клиники в ЕС. Само за това си заслужаваш да я построиш до сега.
Престъпник!
20 Февруари 2014 09:33
То е ясно , че петролопровод ще има рано, или късно. Ами поне да се спазарим за навлото от танкерния пренос на нефта, щото с кирливите 33 млн. $ не си струва да затриваме южните си плажове. А навлото е над 150 млн.$ все пак !
20 Февруари 2014 10:36
На БСП май й липсва чувство за самосъхранение. Не е лошо.
20 Февруари 2014 10:51
Ех, ако продължава така след 2 години всеки българин ще е по-богат от арабски шейх.
Една бала пари дадоха да ги доведат на власт и ся требе ние да им плащаме масрафа.
20 Февруари 2014 11:34
Руснаците си гонят интереса и разбира се ще искат, коментират, намекват и пряко говорят за нефтопровода.
България не трябва да допуска строежа на този нефтопровод. Газопровод ДА, нефтопровод НЕ.
Турците искат да строят канал свързващ Черно море с Мраморно, за да разтоварят потока от кораби през протока. Нека руснаците се обединят с тях и да построят този канал. Но нефтопровод, минаващ през цяла България, НЕ трябва да има.
20 Февруари 2014 11:58
Голямо тръшкане и треперене за девствеността на Странджа-Сакар ?!
Дюните били невероятно чудо на природата, не ги пипайте. Десет метра полоса през района за петролопровод - не бива !
Е, на западняците им е изгодно ние тук да останем като някакъв резерват за индиянци, те да идват да гледат какви сме диваци,
а ние хванати за пояс да им тропкаме хора и ръченици, докато нагъват печени екологични агнета.
Само че и агнетата ще са вносни, щото целият Балкан е обявен също за Национален парк, в който можеш
да въдиш само и единствено ВЪЛЦИ И МЕЧКИ !
Въпросът е в мярката , нека си има защитени територии, но най-защитен трябва да е интересът на хората, чиито
деди са проливали кръв за тая земя !!!
20 Февруари 2014 12:06
Пикачу

Забрави за Странджа-Сакар. Ти не виждаш цялата картина.
Нефтопровода се планира да е с капацитете 35 милиона тона годишно, с възможност да се увеличи до 50 милиона тона годишно.
Един среден танкер превозва около 30-50 хиляди тона нефт.
Сега, направи сметка колко пъти годишно такъв танкер ще трябва да акостира и разтоварва нефт близо до Бургас. След това раздели на дните в година, за да видиш колко танкера на ден ще разтоварват нефт.
20 Февруари 2014 12:14
Дасте чули нещо за Филипс, Сони, Сименс ...с производство тук?

Бай Драгане, за първите две незнам, ама Сименс има производство на високоволтови токови трансформатори в Правец.
Иначе може би си прав, но няма да им го позволим повече! България ще пребъде!!!

Офф топик:
Пак ми липсва едно байряче със бяло, зелено червено!
20 Февруари 2014 12:15
Аферим, Бай Драгане, шапка ти свалям. Особено за последните думи.


Едно време и аз се пенех: "Ааа, Запада, свобода, ред, дисциплина, частното е свещено, урааа!" После нещо ми спихна "ентусиазъма", настъпи отрезвяване, съмнение, замисляне, оглеждане, проглеждане.
20 Февруари 2014 12:47
ДисидентБг, 30-50 000 т. са гръцките ръждясали корита, дето могат да набират екипажи единствено от филипинците и индонезийците. Аз писах по-горе, че сега е моментът да се спазарим, преносът на петрола да си е наш.
Ще речеш, ама ние нямаме танкери - ами ще си купим , бе ! При това 300 000 тонни, при което ще акостират по един на три дена и ще се изплатят за по-малко от година. А и като са си наши по-лесно ще ги контролираме да не изхвърлят трюмни води в акваторията на Бургас. Че досега най-големия Нефтохим-Бургас на Балканите да не е внасял минерална вода от Русея ?
В крайна сметка "Със стиснати кълки, деца не се правят !"
20 Февруари 2014 12:53

Пикачу
2014-02-20 12:47:48
.......
Ще речеш, ама ние нямаме танкери - ами ще си купим , бе ! При това 300 000 тонни, при което ще акостират по един на три дена и ще се изплатят за по-малко от година. А и като са си наши по-лесно ще ги контролираме да не изхвърлят трюмни води в акваторията на Бургас. .......

Все бях виждал нощни полюции, ама тука прекали.
20 Февруари 2014 12:58
Десидент БГ,
можеш ли да осъзнаеш колко трябва ТИ да инвестираш и в какво за да имаш сигурен кяр от 100 млн лева, изчистени от всичко? След данъци ,осигуровки.... Кеш пари, на ръка .
Тогава ще имаш право да отговориш, трябва или не да има нефтопровод. Не говоря ,че той ти създава стратегическа сигурност.
20 Февруари 2014 13:10
Бай Драган,
задаваш сложен въпрос каква инвестиция трябва за тази печалба .
Ще подскажа , че Лукойлът всяка година отчита на България О лв. корпоративна печалба.
Обаче създава работни места, чийто заплати ние българите плащаме купувайки нефтопродуктите му. Така е и веригите супермаркети. Ние не само сме се огъзили....
20 Февруари 2014 13:24
Ще подскажа , че Лукойлът всяка година отчита на България О лв. корпоративна печалба.
Те за тоя номер са намерили цаката в така наречената западна част. В некои бивши дойдоа на друг акъл и там вече не минава с 0 печалба. Бизнес се прави заради печалба и 0 печалба е щуротия.
20 Февруари 2014 13:30
Бе таквоз, там ората нали правиха референдум по въпроса...
И казаха: таквози нещо ни не требе.
Точка.
Батюшката има бол губернии, там да си копа тръбите...
20 Февруари 2014 13:57
При това 300 000 тонни, при което ще акостират по един на три дена и ще се изплатят за по-малко от година.


Ако може да предоставите по-подробен отчет по месеци как точно ще се изплати един танкер за 1 година?

Моето мнениее, че VLCC няма как да се изплати дори и за 20 год при такива кратки рейсове от Новоросийск до Бургас.
20 Февруари 2014 14:04
deadweight
2014-02-20 13:57:55
Ако може да предоставите по-подробен отчет по месеци как точно ще се изплати един танкер за 1 година?

Моето мнениее, че VLCC няма как да се изплати дори и за 20 год при такива кратки рейсове от Новоросийск до Бургас.Пак се радвай, че не е споменал за едни 200 млрд. печалба
20 Февруари 2014 15:37
“ режимът на Путин“, такова е определението на тези, които трябва да мразим


Да, оказа се, че и без комунизъм пак трябва да бъдат мразени. Поне докато не позволят на "евроатлантическите ценности" да им пооправят, по-добре сменят чипа.
20 Февруари 2014 18:36
При равно участие с Гърция годишните дивиденти за съседите са няколко пъти в повече. Който ми обясни причините с логични доводи изключващи корупция ще съм му благодарен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД