:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,327,261
Активни 146
Страници 14,863
За един ден 1,302,066

В ЕС българите са сред най-недоволните от демокрацията

Отчаянието от икономиката у нас достигна гръцки размери, показва ново изследване на ЕК
Периодът на политическа нестабилност, започнал преди една година, срина доверието на гражданите в демокрацията у нас. Удовлетвореността от функционирането на демокрацията в България е паднало до най-ниските нива за ЕС. Песимизмът за състоянието на националната икономика може да се сравнява само с настроенията в Гърция, но в същото време българите проявяват несъразмерно доверие към европейската икономика. Поредната мрачна картина показват данните от последния Евробарометър на общественото мнение в 28-те членки на ЕС. Анкетите са от есента на 2013 г.

84% от хората у нас не са доволни от функционирането на демокрацията. "Протестите и общественото недоволство в България, започнали още от началото на 2013 г. и продължили почти цяла година, водят до значителен спад в дела на удовлетвореността от функционирането на демокрацията - през есента на 2012 г. удовлетворените са 19%, с 5% повече отсега", отбелязват авторите на изследването. На дъното по този показател ни правят компания Португалия, която единствена ни изпреварва с 85% неудовлетворени, и Румъния, която е на същото дередже като нас.

Удовлетворение от собствената държава изразяват едва 14% от българите при 46% за средния европеец. В същото време българите са доста положително настроени, стане ли дума за ЕС - 52% от сънародниците ни смятат, че демокрацията в съюза функционира както трябва, а недоволните са само около 1/4. В другите държави е обратното - доверието към родината (46%) е по-високото, отколкото е към съюза (43%).

Без да са преживели криза от размерите на гръцката, българите са наравно с южните си съседи по отчаяние за състоянието на националната икономика. 94% от българите смятат, че икономиката ни е в лошо състояние. На същото мнение са 98% от гърците. Заедно с другите страни, в които кризата удари тежко - Кипър, Португалия, Хърватска и Испания, България и Гърция заемат последните места в ЕС по този показател. Същевременно почти половината от хората у нас - 47%, смятат, че европейската икономика се намира в добро състояние. За сравнение: същото мнение споделят едва 28% от европейците.

През есента на 2013 г. 55% от българите смятат, че нещата у нас отиват в грешната посока. Същото смятат за своята страна и 56% от гражданите на ЕС. От есента на 2011 г. до сега делът на оптимистите у нас, които смятат, че вървим в правилната посока, е намалял почти двойно - от 32% на 17%. Едва 12% от българите прогнозират подобряване на икономическата ситуация в следващата една година. Броят на оптимистите намалява от 2010 г., а песимисти вече са почти 1/3 от населението. Близо половината (47%) пък не очакват съществени промени в идната година.

Българите възлагат значително по-големи надежди на ЕС за справяне с последиците от кризата, отколкото на собственото си правителство. 35% от тях смятат, че ЕС е най-способен да се справи със следкризисната ситуация. Спрямо пролетта на м.г. това е 4-процентен ръст. За сметка на това процентът на разчитащите на българското правителство за прилагане на мерки за справяне с негативните ефекти от кризата намалява - от 21% през пролетта на 2013 г. до 15% през есента.
30
3781
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
19 Февруари 2014 19:25
Това, че нещата в БГ вървят в погрешна посока през последните 70 г. е ясно и на уличните котки/кучета.
Защо обаче в проблема е намесена демокрацията?! Има я и в Швейцария и в Люксембург.....
19 Февруари 2014 19:44
Натисни тук малко извън темата, но не съвсем. преди няколко дни имаше стенания във форума - във връзка с щения за мажоритарен вот. това е добра илюстрация. от добрата стара англия.
19 Февруари 2014 19:52
За каква демокрация може да става въпрос в ЕС?
19 Февруари 2014 19:53
...
Мутрокрацията, каквото имаме, няма нищо общо с демокрацията.
НЯкой се е объркал...
19 Февруари 2014 20:07
демокрацията е политическо устроиство на дьржавата
икономиката и пазарната икономика са сьвсем други неща
но комунистите ни направиха преход икономически и политически
като и двата прехода са в криза в момента
19 Февруари 2014 20:15
Българите възлагат значително по-големи надежди на ЕС за справяне с последиците от кризата, отколкото на собственото си правителство. 35% от тях смятат, че ЕС е най-способен да се справи със следкризисната ситуация.

Колко безжалостно и категорично потвърждение на пророчеството на проф. Андрей Пантев
"Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости !"
, и то и много прости, и много бедни...
Явно националния ни мазохизъм комбиниран с посвеместна неграмотност и социална нечуствителност преминава в някакъв абсурдистки вариант, в стил "Носорозите" на Йонеску, на "стокхолмския синдром". Много българи явно не желаят да видят очевидното, че те самите и територията която населяват са подложени на чудовищен социално-икономически и демографски геноцид от евро-германските им колониални "благодетели" от Берлин, Париж и Брюксел. И че евро-германските колониални кърджалии унищожават и разграбват и страната им, и домовете им, и семействата им, както автентичните кърджалии и даалии в края на 18-ти и началото на 19-ти век, поради което този период в българската история е наречен „кърджалийско време“. Както след години принудителния ни престой в германския ЕСССР ще бъде определян като периода на "голямия жесток евро-германски геноцид над България и българите и бруталното ограбване на българските земи"....
19 Февруари 2014 20:25
Аде пак подмяна и манипулация.
Българите са доволни от демокрацията.
Част от тях са недоволни от пазарната икономика,
А преобладаващото мнозинство от неоколониалното ограбване
19 Февруари 2014 20:31
Манипулативно заглавие. Българите са недоволни от това, което се представя за демокрация в България, а то в същността си е управление на престъпниците нарекли се комунисти, после социалисти, и техните марионетни партии партниращи им в сценките на демокрация. Това не малка част от населението не проумява, а смята този грозен театър за демократична система. В случая, "Сега" работи за споменатия 'театър'.
19 Февруари 2014 21:04
Да бе, преди година българите са били доволни от демокрацията на тиквите, обаче откакто дошъл злият Сатанишев и целунал турчин ефенди, вече са сред най-недоволните.
Аз не съм толкус прозт, чета весници и гледам телевизия, и прекрасно зная, че българите са доволни от демокрацията, защото имат свободни, обективни и независими медии!
19 Февруари 2014 21:23
чудя се. как така недоволни ?! нали имат социалистическо правителство на работниците и селяните. и на турците и циганите. ако не ги е оправило ще ги оправи скоро.
19 Февруари 2014 21:27
Madam/Sir, какъв Ви е проблемът?
19 Февруари 2014 21:53
jojin13, 19 Февруари 2014 20:15
19 Февруари 2014 22:03
Бреййй, такива проценти и най-големите соросоиди не посмяха да публикуват. Пустият му Евробарометър не знае какво и как да пита българите. А и нищо не тълкува и не интерпретира.
19 Февруари 2014 22:41
Българите – отвратени от дивия капитализъм

Българите са „шампиони“ по носталгия по социалистическия режим и по неодобрение и разочарование от пазарната икономика сред всички бивши социалистически държави.

http://alterinformation.wordpress.com/2014/02/01/90410519960970/
19 Февруари 2014 22:54
Българите не са недоволни от демокрацията, а от начина й на интерпретиране от комунистическата сган, която не е изпускала кокала - било чрез подставени лица, било чрез наследници. Но все престъпници.
19 Февруари 2014 23:23
Е, то демокрация няма никаде по света. Това което наричат демокрация, всъщност е свободна пазарана демокрация или още по-ясно казано капитализъм.
19 Февруари 2014 23:54
Обитателите на РБ започват да ми се издигат в очите!

84% от хората у нас не са доволни от функционирането на демокрацията


Аз ли не съм внимавал в час, или грешно са ме учили, че "демокрация" на български значи народовластие?
Даже ми се вижда странно, че цели 16% са доволни. По мои изчисления трябва да са 1,6%

Удовлетворение от собствената държава изразяват едва 14% от българите


Тук реални са 0,14%

Без да са преживели криза от размерите на гръцката, българите са наравно с южните си съседи по отчаяние за състоянието на националната икономика


Както се казва в хубавия виц - Кризата обиколила света, пристигнала в България и рекла: най-сетне съм си у дома. Само куха лейка, която не знае, че България от 1984 година е в перманентна криза, може да тръгне да ни сравнява с гърците, или да се чуди, че и в РБ преобладавало отчаянието.

55% от българите смятат, че нещата у нас отиват в грешната посока. Същото смятат за своята страна и 56% от гражданите на ЕС.


Ето, че само процент ни дели от европейските стандарти. Поне в правилното мислене...
20 Февруари 2014 00:43
jojin13
19 Февруари 2014 20:15
Изказване от типа "Кой ми с*а в гащите". БрЮксел е виновен, Германия, УСА, евреите.... само българите нямат никаква вина. Само те вода ненапита... А само да политам как същите тези БрЮксел, Германия, Франция не поробиха Полша, нито чехия и т.н., а изпълниха своя зловещ план само в България.
И като не ти харесва в България, ами да си се изнесъл в друга бяла страна, чоджум. Все още това е възможно, все още не са ви сложили кльона и вишките. Какво казваш? А, не те искали. И защо не те искали? А, голяма уста си имал но за Жеп за зеле не ставаш. Ясно.
20 Февруари 2014 08:28
Българинът малко трудно вдява, че неща като добро управление, демокрация, добър живот, хубава заплата и т.н. са процеси, а не състояния и че трябва да се полагат усилия, за да съществуват. Оттам и сбъднатото желание он да си лежи, а некой да го "оправя". И съответния резултат - вечно мрънкане и нисък стандарт.

Общо взето, в територията сред бездомните кучета в парка има по-голям процент добри граждани, отколкото сред гласоподавателите.
20 Февруари 2014 08:35
Г-да списуващи, старайте се в заглавията поне да избягвате думи като "ценности", "демокрация", "евроатлантически", "реформа", "бизнесът" и пр., щото, освен че при появата им човек тича да повръща, друг ефект няма. Или по-скоро ефектът е обратен, както се вижда. Това са изпразнени от съдържание лицемерни и демагогски клишета, зад които стои нещо изключително мракобесническо и гнусно. И българите, освен някои платени форумни тролове, неголяма част от емигрантите, останали в 90-та година, и НПОйските и партийни хрантутници, съвсем правилно са се ориентирали в същността на нещата, види се.
20 Февруари 2014 09:41
Демокрацията стана мръсна дума, както комунизма. И двете понятия предлагат форми на управление, които звучат добре. А реалността няма нищо общо с тях. Шайка безкрупулни престъпници са узурпирали властта и правят каквото си щат от наше име и за наша сметка. И този модел съществува откак има писана история... Кога ще се промени не знам...
20 Февруари 2014 09:50
Някои хора са забравили 1990, 1996г и ми разправят че българите не са преживели криза като гръцката? Верно е, беше много по- зле, само че някои са родени вчера и не помнят
20 Февруари 2014 10:19
Що за глупави изводи? Напротив, точно протестите са белег за демокрация. Другото е... Русия.
20 Февруари 2014 10:38
Вижте първият ни "демократичен" президент, как се кланя на Ричард Ран
Помните ли тези лица на снимките?
Българската демокрация – внесена, утвърдена и подпомогната отвън
Натисни тук
20 Февруари 2014 11:52
След 25 години експерименти върху гърба на българският народ, които домораслите дерибеи наричат реформи, резултата е повече от плачевен. Население намаляло с два милиона, а останалите в България все по-болни и неграмотни.
20 Февруари 2014 12:19
Без да са преживели криза от размерите на гръцката

Какъв извод, какво чудо. Продължаваме да си затваряме очите пред факта, че и в най-тежката криза гърците бяха в пъти по-добре от българите.Стана очевадно, че никога, никой от "демократизаторите" не е имал за цел добруването на нашего брата. Факт!
20 Февруари 2014 12:24
Партията - майка такава убава "демокрация" ни спретна.
Що матрьошки наизкачаха от нея...
20 Февруари 2014 12:34
щурчо
Партията - майка такава убава "демокрация" ни спретна.
Що матрьошки наизкачаха от нея...

...под благосклония поглед на Берлин, Париж и Брюксел, които плащат с ограбеното от бедните и мизерстващи балкански унтерменши, с презрително подхвърлени евро-подаяния по убийствените за България и българите анти-пазарни евро-програми, основен инструмент за икономическия, социалния, политическия и демографски геноцид над страната ни !!!
20 Февруари 2014 14:14
но в същото време българите проявяват несъразмерно доверие към европейската икономика.
И там положението не е добре, но е доста по-добре, отколкото у нас. Нищо, сега експертното правителство ще направи една бърза реиндустриализация в стил "петилетката за три години" и ще цъфнем и вържем
20 Февруари 2014 19:21
Не е ли крайно време да направим честна равносметка за това какво спечелихме и какво изгубихме от членството ни в ЕС. Плащаме малко повече, отколкото получаваме. Сещам се за затворените атомни блокове, за това как се добраха до ЕРП-тата. Нали това беше условие за примането ни в ЕС. А, да, сещам се за ползите - навлизането на сектите, защитата им от страна на НПО-тата. Ами правата та гейовете? Как пламенно ги защищават!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД