:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,917,786
Активни 126
Страници 11,212
За един ден 1,302,066

Стена на границата с Турция няма да има, но ще струва 9 милиона

Докато премиерът плашеше с уволнение чиновници за надписани сметки, раздутите договори за доставка на материалите са били сключени
СНИМКА: БГНЕС
Оградата, която военните уж започнаха да изграждат през ноември, е била просто макет, за пред камерите.


Стената на границата с Турция стана историческа, а стойността на пословичното съоръжение, която нарасна почти двойно, ще се окаже една от най-нахалните врътки на управляващите. Парадоксът е, че освен че ще бъде платена безумна цена на фирми, избрани без конкурс, страната ни е заплашена и от мониторинг от Европейската комисия. И всичко това - заради преграда, която реално не съществува, нито има шанс да съществува преди средата на годината. А плановете на правителството бяха да е готова в края на февруари. Шансовете за това са нулеви, а докато няма ограда, данъкоплатците покриват сметката от 80 хил. лв. на ден, или 2.5 млн. лв. на месец на "живата ограда" от полицаи, която дежури в палатки на граничната бразда.

Кой е виновен за поредния провал? Ако слушаме военното министерство, това е МВР, което променило в последния момент проекта. Според премиера Орешарски виновни са чиновници от вътрешното министерство, които надписали сметките. Така или иначе, факт е, че за три месеца цената на невижданата ограда нарасна от 5.1 млн. на 9.6 млн. лв. Орешарски дори се зарече да разследва кой е раздул сметките и ще го уволни. Засега вътрешният министър Цветлин Йовчев мълчи по обвиненията и може би има основание, защото се оказва, че нещата не са такива, каквито ни ги представят.Златна малинкаИстината лъсна от два документа, публикувани от Агенцията за обществените поръчки (АОП), за избор на изпълнители за доставка на материалите за стената и позиция на агенцията за провеждане на процедура по договаряне без обявление. Информацията в тях показва, че цялото правителство, начело с Орешарски, разиграва зле режисиран театър пред публиката. Парадоксално е, че списъкът със сключените договори е публичен, докато министерството на отбраната (МО) го крие и изисква молби по Закона за достъп до информация.

От документите се разбира, че уведомление за сключени договори с пет български компании да доставят материали за изграждане на оградата с Турция е било получено в АОП на 4 февруари. Това е осем дни преди заседанието на правителството, на което бяха отпуснати 9.6 млн. лв. за оградата. На това заседание Орешарски каза, че сметката е надписана и нарежда да се намери виновникът, за да бъде уволнен. "Сигурен съм, че има надписване, от опита ми с многобройни такива проекти. Самият факт, че от 5 милиона стават 9, е използване на форсмажорна ситуация, за да се надписва", заяви тогава премиерът. И той, и министърът на отбраната Ангел Найденов не споменават и дума, че договорите всъщност вече са сключени. Напротив - според Найденов изборът на доставчици предстои.

И ако в онзи момент думите на Орешарски изглеждаха като правилната стъпка, сега те изглеждат като презастраховане срещу евентуални критики при публикуване на сключените договори. Само фактът, че заканите са направени, след като вече е имало информация за тях, е доказателство за това. От публикуваните документи става ясно, че договорите са за 8 039 256 лв. Останалите пари до 9.6 млн. лв. са за заплати и командировъчни на различни служители.ЗатъмнениеЧрез публикуваните документи лъсва ясно и опитът на военното министерство да наложи информационна завеса над избраните фирми. Въпреки опитите да бъде взета информация за сключените договори, от МО отказаха да я дадат. Военният министър отрече да е сключвал договори на "на тъмно". Мотивите на министерството да не даде такава информация е, че фирмите трябвало първо да се съгласят да им бъдат обявени имената. АОП обаче ги опроверга, а от МО се направиха на изненадани.

Според публикуваното решение най-големи договори са сключили две компании - "Интерком Груп" и "Завод за пружини" - съответно за 3 990 308 лв. и 3 313 608 лв. "Интерком Груп" ще доставя метални елементи - решетки, прътове, метална тел и профили. "Завод за пружини" е избран за доставчик на 630 км режеща тел, която ще спира нелегалните имигранти. Справка във фирмените регистри показва, че един от членовете на съвета на директорите на фирмата - Александър Минчев, е председател на общинската организация на БСП в Казанлък. Компанията "Киров строително и минно оборудване" е собственост на "Киров" АД със собственик Киро Киров. Тя е сключила договор за 112 993 лв. за доставка на машини и съоръжения. Помощни материали и консумативи ще доставя фирмата "АБС Инженеринг - Н". Договорът й е за 64404.8 лв. "Понсстройинженеринг", която е участник в консорциум, ремонтиращ пътища, ще доставя бетона за оградата за 557 942.8 лв.Кой?Театрото, което правителството разигра с търсене на виновника, има и друг замисъл - да прикрие собствената му вина за забавянето с оградата. От позицията на Агенцията за обществените поръчки става ясно, че институциите никак не са бързали с започването на строежа. Планът за справяне с бежанската вълна, в който фигурира и издигането на ограда, е приет на заседание на кабинета на 6 ноември м. г. Няколко дни по-късно министрите на отбраната и вътрешните работи водят журналисти, за да покажат уж започнатата ограда. Оказва се по-късно, че това е само макет, който след това е махнат от МВР. Близо 3 месеца почти нищо не се прави, за да започне изграждането. Разрешението за строеж е издадено от МВР едва на 18 декември, а на 30 декември е предадено на МО. Решение №24 на Министерския съвет за изграждането на оградата е взето чак на 17 януари. Седем дни по-късно военният министър възлага на Сухопътни войски да организират избора на фирми.

На 17 януари министрите решават фирмите да се поканят чрез пряко договаряне по чл. 90 ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки. С оглед на крайния срок - 28 февруари, подобно решение е логично, тъй като изборът трябва да стане много бързо. Затова и АОП допуска подобна процедура. От агенцията не са знаели, че министрите от кабинета още през ноември са планирали пряко договаряне с доставчиците, въпреки че тогава имаше още време да се проведе нормална обществена поръчка. Но при това положение цената на оградата нямаше как да скочи от 5 на 9 милиона.

Виновни има. Ограда няма и скоро няма да има. Текат успокоителни отчети, че проблемът с бежанците е овладян. Цветлин Йовчев мълчи за цената. Ангел Найденов се прави на неосведомен. А премиерът се прави на изненадан и сипе анонимни закани. Най-важното административно правило - разходите при обществените поръчки да се раздуват, отново бе спазено. Та кой е виновен, г-н премиер?!
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Правителството едва ли ще получи "Оскар" с представлението си за оградата.
47
8293
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
20 Февруари 2014 20:06
Това са държавни престъпници.
20 Февруари 2014 20:15
Мумишета и мумшета, след като строихме най-скъпите магистрали във всемирната история, няма нищо нелогично в това да строим и най-скъпите огради.
Дето вика Бойко - аз знам къде се краде най-лесно. Гарантирам ви, че той не е най-сведущият по въпроса.

Колкото до неспазените процедури по ЗОП, нидьейти рива, защото по целия свят има такова нещо като форсмажорни обстоятелства и ЗОП-овете пият студена вода. С право при това. Щото заради ЗОП-а хората понякога чакат с месеци за една химикалка (или по-точно не чакат, ами си купуват сами).

И освен това, това:
Стена на границата с Турция няма да има

буди в душата ми поредни смущения относно добросъвестността при поднасяне на информацията в уважаемия вестник.
20 Февруари 2014 20:39
Стена на границата с Турция няма да има, но ще струва 9 милиона

Откраднати (само) 9 млн!
Срам за всеки уважаващ себе си комунист.
20 Февруари 2014 20:39
Има някаква грешка!
Комунистите не може да откраднат толкова малко.
Хеле пък заедно с ДПС...
20 Февруари 2014 21:04
Ох, за какво работим ...
20 Февруари 2014 21:15
Майната им на милионите.
Вече е краят на февруари, зимата беше мека. Т. нар. "овладян" поток за момента се дължи преди всичко на промененото отношение на турските власти. На това обаче не може да се разчита и "овладеният" поток може да се окаже потоп още утре.
На този фон "управляващите" кокошкари разиграват изключително долнопробен цирк.

България дълго време ще е външна граница на ЕС и вход за бягащите от близкия изток и Средна Азия. Този проблем е дългосрочен, понеже държавите в тези региони са натрупали тежки проблеми, които няма как да бъдат решени в обозримо бъдеще.
По принцип нямам нищо против тези хора, проблемът е че българското общество няма жизнеспособостта да асимилира значителен брой такива имигранти. За държавaта да не говорим. Като се оказва Германия, Франция и Норвегия и Дания също нямат, та какво остава за нас. Ако допуснем дори сто-двеста хиляди бежанци, само за 15-30 години ще се окажем държава от третия свят.
20 Февруари 2014 21:33
Абе, кажете колко метра е тази ограда, че да я направим тази сметка най накрая!
20 Февруари 2014 21:49
Абе, кажете колко метра е тази ограда, че да я направим тази сметка най накрая!

Единицата мярка в случая не е метър, а милион лв.
20 Февруари 2014 21:55
Бързат да откраднат парите, нали затова го пръкнаха това правителство, а оградата ще остане за следващото.
20 Февруари 2014 21:56
Зави ми се свят от километри, милиони и понеже, обаче,защото.
630 км режеща тел е 60-70 тона метално изделие. Идете да си купите някакъв по-специален профил - не обикновено арматурно желязо или винкел и ще видите колко струва . Аз мисля, че 3-5 лв/кг е прилична цена.
А фактът, че не е произведена досега показва, че няма предварителна договорка.
А как да се изработи, достави и монтира толкова мрежа за един месец.
"Абе сложи едно перде на очите /па нема и нужда/, и псувай наляво и надясно ..."
20 Февруари 2014 22:02
Информацията в тях показва, че цялото правителство, начело с Орешарски, разиграва зле режисиран театър пред публиката.

То че ще е така се знаеше още преди цирковете с Кюстендилските бюлетини на Мая.
Отново оглушително мълчание от съселовата амбразура, явно няма дежурен по опорни точки.
Радвате ли се другари на престъпниците, който пламенно защитавате ????
20 Февруари 2014 22:34
поредното "преизпълнено" обещание на "най-О спешното" правителство.
Мафия!
20 Февруари 2014 22:53
Търся снайпер под наем.....
20 Февруари 2014 23:04
И освен това, това:
Стена на границата с Турция няма да има

буди в душата ми поредни смущения относно добросъвестността при поднасяне на информацията в уважаемия вестник.

20 Февруари 2014 23:20
Технологията на правителството на Орешарски е управление чрез хаос

Народът озверява, озверява и промяна е възможна само чрез бунтове

Ако от Анадола в България дойдат големи групи селджуци, шебеци и манафи - това ще бъде радост за една група социалисти, с особена сексуална ориентация, казва последният съветник на Тодор Живков и почетен председател на Съюза на комунистите в България

Интервю на Мая Стоянова

Натисни тук
21 Февруари 2014 00:12Германец
20 Февруари 2014 22:53


"Търся снайпер под наем..."


Що, ти нямаш ли дупце?
21 Февруари 2014 01:32
Защитната стена по границата с Турция ще бъде готова предсрочно. Това каза през ноември премиерът Пламен Орешарски. По предварителни планове защитната стена трябваше да е готова до февруари 2014 година. Тя трябва да спре потока от нелегални имигранти към страната ни.


Избраха фирмите без конкурс, уж заради спешното изпълнение на поръчката и накрая няма нищо на мегдана, а парите усвоени. Лъжат, манипулират, протакат, крадат и гледат да ни замажат очите до евроизборите.
21 Февруари 2014 02:55
Дайте разрешение на хората ще си я построят сами.
Мухльовци ни управляват 24 г.
21 Февруари 2014 07:34
Червените мърши пак се развихриха неприкрито - крадат на поразия чрез фирмите на местните предводители на скапаната столетница. Спечелила фирмата на шефа на общинския съвет на бСп - какво по-голямо престъпление. И нека червените тролове и джуджета във форума не ни размахват" форсмажорните обстоятелства", защото НЯМА НИЩО ФОРМСАЖОРНО в изграждането на ограда, планирана за довършване през 2016г. Единственото извънгредно обстоятелство е желанието на червените помияри да одухат възможно най-бързо колкото се може повече пари доде не са ги одухали тях след евроизборите.
Иначе вестникът е изцяло коректен - стена няма и няма да има, защото "най-изненадващо" правителството на борсука Орешак ще се откаже изведнъж от нейния строеж, поради "отпаднала необходимост".
Само гледайте... както пише авторът - наистина за Оскар са тези куминистически задници с техния фарс!
А иначе "скъпите магистрали" дават възможност на хиляди българи ежедневно до съкращават пътя си, а не живота си, и правят отиването от София до Бургас само за 2,5 часа - както е в СЪрбия и ТУрция ог ГОДИНИ НАСАМ! У нас една магистрала за 50 години - много по камунистически, и добре, че все пак дойде правителство с такъв приоритет!
Какво искате, червени мизерници - вместо това да ремонтирате Прохода на РЕпубликата пак 5 години ли (2004-2009г.-ПРОВЕРЕТЕ!), и накрая да е без Акт 16, или да дигате ЦАнков камък за 3 млн.лв., водни огледала, АЕЦ Белене и пр. безмислици!!!
21 Февруари 2014 08:12
Rommel
21 Февруари 2014 07:3421 Февруари 2014 08:21
В тая тема се наблюдава пълна липса на кутевчета, сигурно защото е маловажна.
Да беше тема за протестиращи против правителството на Орешарски, щяха вече да са нацвъкали по двадесет постинга всеки и щеше да има 20 страници мъдрости и бисери. Не могат да се занимават те с такива подробности понеже са прекалено заети да остроумничат за хиутата, да ехидничат по адрес на реформаторския блок, да борят герберастията.
21 Февруари 2014 08:28
.
21 Февруари 2014 08:38
Е, щом казваш че във Франция е цветя и рози... От там нямам преки впечатления.
21 Февруари 2014 09:39
Ама какво ме интересува как е във Франция?

Изглежда цялата постановка се крепи на твърдението, че в България никой не би стрелял по "търсещите спасение жени и деца", които минавайки границата изведнъж преживяват метаморфоза и стават мъже с чисти досиета...

Мисля че е време - щом оградата още не е готова - МО да раздаде на желаещите по един Калашник. Би било по-рационално от разните снайпери. Освен преките ползи ще има и добър възпитателен ефект.


Като жена заявявам, че няма да си цепя никой орган да раждам деца, само защото държавата не може да защити границата си.

При това държава, колкото една човешка длан, да й се не знае и дланта.
21 Февруари 2014 10:08
Партийните касички требе да се вържат с бодлива тел...
21 Февруари 2014 10:45
Стена на границата с Турция няма да има, но ще струва 9 милиона

Никога няма да има оправия в този бантустан и това си е.
21 Февруари 2014 10:48
Е, вие пък! Хем ще се окрадат парите за загражденията, хем имигрантите ще продължават да идват. Защото нелегалните имигранти са доходоносен бизнес за много хора по веригата. Има да се краде от парите (на данъкоплатците), отпуснати за тях! За адвокатите също е добра печалба. Тъй че...
21 Февруари 2014 10:53
Тъй че икономиката ще живне...
21 Февруари 2014 10:58
Според публикуваното решение най-големи договори са сключили две компании - "Интерком Груп" и "Завод за пружини" - съответно за 3 990 308 лв. и 3 313 608 лв. "Интерком Груп" ще доставя метални елементи - решетки, прътове, метална тел и профили. "Завод за пружини" е избран за доставчик на 630 км режеща тел, която ще спира нелегалните имигранти.Индженеро
2014-02-20 21:56:51
Зави ми се свят от километри, милиони и понеже, обаче,защото.
630 км режеща тел е 60-70 тона метално изделие. Идете да си купите някакъв по-специален профил - не обикновено арматурно желязо или винкел и ще видите колко струва . Аз мисля, че 3-5 лв/кг е прилична цена.
А фактът, че не е произведена досега показва, че няма предварителна договорка.
А как да се изработи, достави и монтира толкова мрежа за един месец.
"Абе сложи едно перде на очите /па нема и нужда/, и псувай наляво и надясно ..."


Никакъв Инджинер не си - по договор 630 км струват 3 313 608 лева или 5,25 лева на МЕТЪР. Ти кабел 2,5 квадрата ще си купиш на по-ниска цена за този обем.
21 Февруари 2014 11:33
Автора е посочил част от фактите. Прави впечатление ,че се говори и пише за един от участниците, а за другия спечелил най тлъста част от поръчката - ИНТЕРКОМ ГРУП - Варна - нищо. Въпроса е как точно на тях възложиха най апетитната част от поръчката.
21 Февруари 2014 11:50

Петров2
2014-02-21 11:33:16
Автора е посочил част от фактите. Прави впечатление ,че се говори и пише за един от участниците, а за другия спечелил най тлъста част от поръчката - ИНТЕРКОМ ГРУП - Варна - нищо. Въпроса е как точно на тях възложиха най апетитната част от поръчката.

ПАВЛИН ИВАНОВ НИКОЛОВ, 900 000 лв.
СВЕТОСЛАВ МАРЧЕВ МИЛАДИНОВ, 100 000 лв.

Явно са бързали да пуснат статията или не им е угодно да проследят и това. Иначе, по справка в регистъра фирмата не е малка, като гледам на колко и какви фирми са наложени запори в тяхна полза.
21 Февруари 2014 11:57
Извънредна телеграма до полицаите и военните на Турската граница:
Парите бяха похарчени за проекта и съгласуването.
Пари нема - действайте со дупе!
Подпис: /П/ Орешарски
21 Февруари 2014 12:59
Подобна ограда на гърците излезе 3 100 000 евро за 11 километра
21 Февруари 2014 13:47
Обръчите от фирми вече активно мажат филийките, без дори да се крият, зер правителството може и да не изкара до края на годината.
21 Февруари 2014 14:07
О-СТАВ-КА-О-СТАВ-КА-О-СТАВ-КА!!! СВИР-СВИР-СВИР!
21 Февруари 2014 14:39
От агенцията не са знаели, че министрите от кабинета още през ноември са планирали пряко договаряне с доставчиците, въпреки че тогава имаше още време да се проведе нормална обществена поръчка.

Писалият този текст действително има ли представа колко време е необходимо за провеждане на "нормална обществена поръчка"?
21 Февруари 2014 14:57
Германци вдигат палчета на Ромел.
Картина от Репин.
21 Февруари 2014 15:32
Планът за справяне с бежанската вълна, в който фигурира и издигането на ограда, е приет на заседание на кабинета на 6 ноември м. г...

Близо 3 месеца почти нищо не се прави, за да започне изграждането...

Преграда, която реално не съществува, нито има шанс да съществува преди средата на годината. А плановете на правителството бяха да е готова в края на февруари.


Беден е човешкият речник, но все пак да кажа, че минимална частица от това което изпитвам към тези, които забавяха, забавят и пречат за изграждането на граничното съоръжение, е презрение. Все пак дядо Славейков го е казал по-добре от мен:

мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
21 Февруари 2014 16:24
Само допълвам , какъв е отговорът на местните /французите/ на това асимилиране. То несъмнено ги дразни /те си остават тежки ксенофоби и расисти / , поради което РАЖДАТ ! Раждат по много , тридетни семейства е пълно ! Въпреки че хич не им е леко

Вие сте по-напреде от нас,Мукта... тука все повече и повече щатове приемат закони за признаване на гей-браковете,ама засега все още американците не са почнали да раждат.
Американките-да,но не и американците.
Да не си решил и ти да раждаш ?
Опазил та Аллах !
21 Февруари 2014 16:30
признаване на гей-браковете,ама засега все още американците не са почнали да раждат.
Американките-да,но не и американците.
Тези опити не са ли най-напреднали в Анаватан?
А иначе французите може и по девет деца да раждат, но докато не започнат да работят за парите, за които работят азиатците, африканците и източноевропейците, притокът от имигранти скоро няма да секне. Това важи за цяла Зап. Европа.
21 Февруари 2014 16:49
То къде ли опитите не са напреднали,ама изглежда ... от всяка ракита свирка не става.
21 Февруари 2014 19:44
.
21 Февруари 2014 22:22
Капитане, я си погледни макета дали са само 8-10 метра? И аз цитирам цена за метър изделие, не за метър ограда. За метър ограда цената отива на 34 евро, но и там тенденцията е да поскъпне тройно понеже на тоя макет няма 8-10 метра а поне 25 метра изделие/л.м ограда Или твърдиш, че ще правят 630 км ограда?
http://www.springsbg.com/_bodli.htm

http://www.segabg.com/pic/11388/687034-l.jpg
21 Февруари 2014 22:25
Стефчо
21 Фев 2014 22:22


Стефчо, трябва да се запознаеш с Митев. Сигурен съм, че ще намерите общ език.
21 Февруари 2014 22:31
Оти бре, рекидж?
http://www.academyfence.com/industrial-fence/razor-wire/

Туй за Капитана. цена за въпросна мрежа от неръждаема стомана. Само толкова ли ви подготвиха или не си струва да се морите за 4-5 млн. кражба? Бацето празнувал 3-тия си милиард, вие с некви кирливи милиони шмекерувате.

21 Февруари 2014 22:45
Брех, колко зор ви беше да отделите 20 млн. за пенсиите, а ся с лека ръка милиони, милиони, дори не си правите труда да бройте.

Когато чуете от мен добра дума за ГЕРБ, ударете ми един виртуален шамар за врата.
22 Февруари 2014 02:09
Е, щом казваш че във Франция е цветя и рози... От там нямам преки впечатления.


Иди у Марсилия да видиш цветя и рози ....
Иначе, няма никаква изненада, че поредната мошеническа сделка е минала с благословията милия другар Найденов, който се изтъпани оня ден да обяснява, че цената била напълно нормална.....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД