:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,350,920
Активни 123
Страници 33,575
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Чиновниците победиха и този спортен министър

БОК получава достатъчно пари, за да администрира олимпийската подготовка, твърди бившият шеф в спортното ведомство Симеон Монев
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Симеон Монев
Симеон Монев е бивш национален състезател и треньор по модерен петобой. В продължение на 5 г. е бил началник на дирекция "Спорт" към ДАМС, а после в Министерството на младежта и спорта. Бивш член на ръководството на "Национална спортна база" ЕАД. Бил е също така 9 г. начело на федерацията по модерен петобой, след това и в управата на тази по фехтовка. Сега е председател на клуб по фехтовка "Левски-София", където е и треньор.

---- Г-н Монев, продължавате да следите събитията в българския спорт, какви са проблемите според вас?

- Доста години мълчах, спазвах конфиденциалност, защото целият ми живот е минал в спорта. Но това, което ме принуди да говоря сега, е последното творение на чиновниците в министерството - "Програма за развитие спортните клубове". Това е ударът, който ще срине окончателно спорта. Според тази програма излиза, че спортът е за високи постижения. Според мен не трябва да се децентрализира целият спорт в страната, а напротив - да се окрупни по отношение на субектите, които отговарят пряко. За да се улесни финансовият контрол, субектите трябва да бъдат колкото може по-малко. Тази програма разбива връзката между федерациите и клубовете.

- По какъв начин я разбива?

- Ами представете си как - примерно хиляда клуба подават заявки за индивидуално финансиране по тази нова програма, независимо че федерациите вече са сключили договори за финансиране през тази година, в които са включени и парите за клубовете, които са им членове. Просто чиновниците победиха и този министър. Защо по тази програма важат резултатите на клубовете от 2013 г.? Защо е това бързане? Програмата излезе на 28 февруари, срокът за подаване на документи е 21 март. Но разбиването на българския спорт не започва отсега.

- А откога?

Още от 1991 г. Тогава влезе в сила Законът за лицата и семейството (ЗЛС), който после прерасна в Закон за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ). По него трябва да се регистрират съдебно всички федерации и клубове, което коства много време и пари. Трябва да се мине на регистрационен режим, както е в цял свят - дали в централен регистър, дали по общини. В Америка отиваш, създаваш клуб, вписваш го в регистъра и на следващия ден започваш да действаш. Тук обаче държавните чиновници създадоха тези лицензионни режими, които са страхотни рестрикции. Другата огромна щета, която бе нанесена, е премахването на дружествата за физическа култура и спорт, под чиято шапка бяха клубовете. Третата - задължаването на футболните клубове да станат акционерни дружества по търговския закон. Четвъртата беше създаването през 1994 г. на "Национална спортна база" ЕАД (НСБ), т.е. спортните обекти станаха търговско дружество. Винаги съм настоявал националните ни бази - "Спортпалас", "Белмекен", стадион "Васил Левски", сега "Арена Армеец София", да бъдат към държавния бюджет с определена минимална издръжка. И да бъдат действително за спортни цели. Сега това дружество стана огромен холдинг с над 30 обекта, стана едно луксозно кафене. И в крайна сметка спортисти няма...

- Значи смятате, че има прекалено много администриране и това пречи?

- Ами ето - сега с тази наредба ще се развали връзката между федерациите и клубовете. Ще има пълна децентрализация на финансирането и така ще се избягва контролът на тренировъчния процес. Аз съм за децентрализацията, но на отделни дейности - подготовка, участие. Сега всеки клуб ще подава заявки за финансиране, но няма кой да регулира тренировъчния процес в него. Всички управляващи досега така и не разбраха, че България участва на олимпиади от името на олимпийския комитет, а член на този олимпийски комитет е съответната федерация. И е работа на БОК да регулира тренировъчния процес. И този погром започва от 1995-а.

- Но БОК има само представителни функции...

- Връзките между БОК и федерациите са разрушени. По времето на Иван Славков основната функция на олимпийския комитет бе да следи международния спорт. Там имаше експертни съвети, федерациите отиваха при тях много преди олимпиадите, докладваше се кой спорт какви резултати очаква, какви нужди има. После БОК отиваше при държавата и отстояваше нуждите на всеки спорт. Единствено Весела Лечева преди време постави въпроса БОК да следи и да се грижи (не да ги управлява) за парите за олимпийска подготовка - самолетни билети, участия, попълване на заявки и квоти, международни календари, допинг лаборатории. Чиновниците заявиха, че БОК няма административен капацитет. Малко известен факт е, че за организационни дейности БОК получава доста пари от МОК по програмата за олимпийска солидарност, така че има и финансов ресурс, отделно от отпускания от държавата бюджет. Впрочем, същото е и с международните федерации. Ако например нямаш екипировка, както беше с нашия състезател в шейните в Сочи - международната федерация дава шейна. Сега липсва всякаква информация и координация между държава, министерство, дирекция, федерация, липсва съвместната работа по комисии с БОК. В цял свят това се движи от олимпийския комитет. У нас какво е положението - в БОК членуват неолимпийски федерации, индивидуални членове... А трябва да са само федерации по олимпийски спортове. БОК трябва да има административен капацитет, затова получава "организационни" пари от МОК.

- Твърдите, че няма разбиране за структурата на спорта, какво имате предвид?

- И до ден-днешен никой не уточни и не регламентира понятията, а това е в пряка връзка с жестокото харчене на пари. Да започнем с масовия спорт. В момента има асоциация "Спорт за всички", то са едни семинари, едни истории... Има заделени доста пари. А всъщност трябва държавата да предоставя инфраструктура, на която всеки да се саморазвива. Масовият спорт е спорт в училищата и университетите! Трябва да се стимулират самите учебни заведения и преподавателите в тях. Или пък да се дадат пари на федерациите да организират уроци. Но в същото време има Асоциация за университетски спорт на централна издръжка. Има федерация "Спорт в училищата". Последната чиновническа глупост е "Спорт в детските градини". Куп средства отиват там. Защо не се прехвърлят тези средства към общините, да бъдат стимулирани физкултурните занятия. Парите трябва да отидат за стимулиране на дейността на учителите по физкултура, на самите учебни заведения, които развиват спортове. Има и програма "Спорт в свободното време" - тези пари трябва да отидат във федерациите. Взимаш 30 000 лв., длъжен си да обучиш еди-колко си деца.

Минаваме нататък - никъде не е упоменато какво е детско-юношеският спорт. А това е организираният спорт, прякото звено между спорта в училищата и клубовете. Сега в хилядите проекти потъват страшно много държавни пари. Следващият етап е спортно майсторство. Това са хората, участващи в държавните шампионати. Тук е вече ролята на федерациите, които трябва да организират националния спортен календар. А следващият етап е "Спорт за високи постижения", в който състезателите участват в международни турнири и т. н. Накрая е елитният спорт. Колко са ни елитните състезатели сега? Десетина, които може да бъдат изброени поименно. Те вече са грижа изключително на министерството.

- И все пак не може всичко да е съвсем сбъркано?

- Ами за какво масовизиране на спорта се говори? Навремето кану-каякът и гребането имаха по няколко клуба в страната, но наистина на световно ниво. Сега не знам по колко стотин клуба са във всеки спорт. Стига се дотам, че на територията на един басейн функционират 5 клуба. И сега, по новата програма, от един басейн може да кандидатстват всичките 5 клуба. Някои пък се готвят да кандидатстват по три проекта - ще запишат едно и също момиче като член на клубове по джудо, самбо и сумо. Представете си този мастодонт накъде ще се разрасне. Ние от 4000 клуба успяхме да ги свием на 1800 навремето. Сега е обратно - изкуствено се увеличава броят им. В началото министър Мариана Георгиева говореше, че спортните бази ще бъдат само за спортисти и беше ОК. В един момент започна да се говори само за пари, за отчети. В цял свят федерациите са ръководещи в отделния вид спорт. Друг е въпросът дали имат, или нямат нарушения.

- Не е ли добре по новата наредба клубове да могат да получат допълнителни средства - извън тези, които федерацията им разпределя от одобрения си бюджет?

- Навремето направихме категоризация на клубовете. Елитни - тези с пълна структура от горе на долу, втора категория бяха средните клубове и в третата - малките, по-масовите. Елитни бяха 25, втора група - 185, а трета - 385. Грубо около 600 клуба. При наличието сега на 2-3 хиляди! Има спортове, в които само 7-8 клуба се развиват действително, а във федерацията членуват десетки. Най-доброто нещо, което може да се направи, е категоризация на клубовете. И също така да се уточни кои са масови спортове, кои са от обществено значение.
1411
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД