:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,472,198
Активни 125
Страници 12,440
За един ден 1,302,066
Анализ

Краде се много, краде се всичко, дори цели фирми

Въпреки предупрежденията, че има епидемия в незаконното отнемане на търговски дружества, държавата нехае
Сега
Кражбите на имоти и на фирми се извършват от едни и същи групи, обичайно от хора с богато криминално минало и без никакво имущество. "Мозъците" на тези престъпления никога не сядат на подсъдимата скамейка.
"На 6 януари има договор за покупко-продажба на дяловете, моите дялове във фирмата. Аз тогава не съм бил въобще в България. Изкупени са ми дяловете. Вече не съм управител на фирмата. Сменен съм от тази длъжност от съвсем друго лице, което аз не познавам, не съм срещал и не знам. Този човек с един електронен подпис ми взе фирмата. Само с един електронен подпис за 50 лева". Това изплака само преди няколко седмици Павел Стоименов, като по този начин алармира, че компанията му "Агро Бел" е била открадната. При това става дума за една от най-големите земеделски фирми, разполагаща с над 70 000 декара и с оборот от над 20 млн. лв. годишно.

Според Стоименовкражбата е станала за не повече от 10 минути"Понеже всички земеделци са задължени да си показват баланса в Търговския регистър, и така ставаме прицел на мафията. От Търговския регистър измамниците са сканирали печата и подписа ми. Така "новият собственик" с електронния подпис си регистрира дружеството автоматично. Пуска документите на 13 януари, автоматично чиновниците виждат документите и регистрират новия "собственик с новите дялове" и като управител. На 17 януари излиза регистрацията. По една случайност имах сделка за покупка на земеделска земя при нотариус в Никопол. Той ми провери имотите в Търговския регистър. Учуден ми каза - не можете да купите земя, защото не сте собственик на тази фирма", разказва Стоименов. По негови думи си е било чист късмет, че е открил измамата толкова скоро. "Ами, ако е някой чужденец и дойде след 6 месеца?", негодува вече бившият собственик. "Преди бизнеса си го взимаха с бухалки, сега го взимат виртуално", коментира той.

Стоименов уведомил веднага икономическата полиция, прокуратурата, съда, Нотариалната камара. Въпреки това новият собственик на фирмата си вади скици и данъчни оценки на 20 януари в Шумен, защото там фирмата на Стоименов също имала имоти. Нещо повече, измамникът "продава 60 дка от земите ми в Шумен по нотариален акт по 150 лв. дка, но в действителност в района земята върви по 1100 лв дка. Сделката извършва нотариус от Шумен", оплаква се бизнесменът. Последният замесва в историята и още един нотариус - от София, чийто подпис и печат стоят под договора за продажба на дяловете.

Нотариалната камара извършва щателна проверка и след нея обявява, че в кражбата нямало замесени нотариуси. "При проверките е установено, чев столицата е използван фалшив подпис и печат на нотариус,а в Шумен, където е изповядана сделката с продажбата на земя, нотариусът не бил виновен, защото при него се явило лице с редовни документи - и като вписан договор, и като лична карта. Категорично е установено, че колегите нямат никаква вина в този случай, обяви Красимир Катранджиев, шеф на Нотариалната камара. Заради този случай нотариусите предупредиха, че никой не е застрахован. Катранджиев обяви, че никой не може да каже точна статистика за броя на измамите, но даде пример със себе си: "На 5 и 6 януари ми се обадиха два пъти от Агенцията по вписвания дали при мен са минавали някакви сделки и в двата случая се оказа, че са фалшиви". Според него става дума за голям проблем и трябва да се вземат бързи мерки.Доказателство в тази посока дойде само преди два дни,след като се оказа, че е открадната и фирма на местен ДПС лидер в Исперих. Той отишъл да тегли пари от сметка на фирмата си "Север агро", когато му казали, че той вече не е собственик. Фирмата му била открадната по същата схема на "Агро бел".

Самата Нотариална камара обяви пакет от мерки срещу кражбите на фирми. Една от основните е всички договори за прехвърляне на дялове от търговски дружества да започнат да се вписват в информационната система "Единство", която се изгради и се администрира от Нотариалната камара. След като в нея започнаха да се вписват например пълномощните за разпореждане с права върху имоти, то за измами с тях на практика не се говори, твърдят нотариусите. Според тях така трябва да се постъпи и с договорите за прехвърляне на дялове. По този начин длъжностните лица в Агенцията по вписвания ще виждат чрез отдалечен достъп до "Единство" в реално време дали съответният договор е минал през нотариус, или става дума за измама и фалшификация. За целта трябва да се направят и спешни промени в търговския закон и в търговския регистър.

Нотариусите смятат системата с sms известяването от Агенцията по вписвания за всяка направена промяна в дадена фирма за недостатъчно, тъй катое пост фактум, тича се след събитиятаОсвен това те отчитат, че само 5000 от над 500 000 фирми са се регистрирали за това известяване. Самите нотариуси решиха да започнат да изграждат система за вписване на договорите за дружествени промени, без да чакат законови промени. Те обаче няма да са задължителни за институциите, дали например длъжностните лица в Търговския регистър да са длъжни да поглеждат в информационната система на нотариусите. За последното ще трябват законови промени.

По-различна е версията на Агенцията по вписвания. "За нас няма бум на кражби. На среща в агенцията с председателя на Нотариалната камара Красимир Катранджиев стана дума за регистър на договорите за промени в дружествените дялове, който да е свързан с агенцията, и длъжностните лица да ги проверяват. От доброто желание на камарата зависи да го направят", коментираха от Агенцията по вписвания. Оказа се обаче, че там също нямат статистика за кражбите на фирми и съдят за проблема по това колко пъти от МВР и прокуратурата им искат информация за такива случаи.

От агенцията твърдят, че не е вярно, че sms известяването има само последващ ефект. Най-малкото, защото цели три дни се чакало дали съответният собственик на фирмата ще реагира, след като му се изпрати съобщение при постъпване на входяща регистрация по партидата на търговец в Търговския регистър. Срещу такса от 6 лв. с ДДС към всички мобилни оператори абонатът има право да получи 500 кратки съобщения, валидни за период от 2 години. Уведомителните съобщения съдържат информация за подателя на съобщението, ЕИК на търговец и входящ номер на постъпилата в Търговския регистър входяща регистрация. Услугата на правосъдното министерство е превантивна мярка заради кражбата на фирми и фиктивната им продажба, което напоследък скандализира страната, твърдят от Агенцията по вписвания. Оттам обаче разкриха, че не 5000, а дори само 1800 фирми са активните потребители на тази услуга. От 500 000 действащи фирми. Тоест498 000 търговски дружества не са покрити срещу този рискЕстествено, те не са длъжни да се абонират и не могат да се нарекат нехайни в случая. В крайна сметка те плащат данъци, дават работа на хора, които също плащат данъци и осигуровки и имат право да получат безплатно такава сигурност. В крайна сметка те имат задължението да се вписват, за да могат да бъдат контролирани.

И кражбите на фирми, и имотните измами шокират със своята наглост, защото често са обвити в законова форма. Те нерядко биват свързвани с показни разстрели, насаждан страх и почти винаги остават безнаказани, като докарват мнозина до просешка тояга, психически и физически разстройства. Преди време те се извършваха основно чрез изнудване, заплахи, бухалки, корупция в съдебната система. Последните месеци обаче бележат истински бум в това престъпление, извършвано вече изключително фино от добре образовани и обучени хора, често с измами и фалшификации, но и не рядко на ръба на закона, с ясното съзнание, че връщането на собствеността ще коства на всеки години съдебни битки. Преди време бе обявено, че62% от бизнеса се страхува фирмите му да не бъдат "откраднати"и присвоени от измамници.

Общо е и мнението, че няма легална дефиниция за това престъпление и че час по-скоро се налагат законодателни промени в поне няколко закона - Наказателния кодекс, НПК, Търговския закон, Закона за Търговския регистър. Примерите за това как се краде фирма, как после тя се опосква и се оставя с милиони задължения са много. Не са малко и тези, при които уж чужди инвеститори купуват фирми или пък ги превземат отвътре, а после се оказва, че нямат пари и започват да съдят държавата по всевъзможни арбитражи. Други истински чужди инвеститори пък се опариха от кражба на регистрираната им тук фирма от добре подготвени правни банди по отработени схеми.

Страшното в случая е, че собствениците на откраднати фирми в общи линии няма на кого да разчитат освен на себе си. И на съда, където обаче ще трябва да чакат с години да им бъде върнато търговското дружество. Дори прокуратурата се оплака, че е изолирана от гражданския процес, а пък всички мислят, че тя може да ги спаси. Не можем да образуваме дело директно за кражба на фирма, остават съпътстващите престъпления - обикновено документни или длъжностни, след като вече измамата е извършена, твърдят представителите на държавното обвинение. Според тях трябва да има квалифициран състав за кражба на фирма. И МВР се оправдава, че това били обичайно гражданско-правни отношения. Така измамниците остават безнаказани, което засилва наглостта им. Така на всеки собственик на фирма му остава само да се моли да не му я откраднат. Защото след това настъпва истински ад.
5
4617
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
13 Март 2014 21:13
Нищо работа, важното е, че има опашки от завръщащи се емигранти, уплашени от студа в САЩ. Те с удоволствие ще предоставят спечелените си пари за управление на нотатиуси, хърсевци, пръцумями и всякакви обикновени дребни и по-едри тарикати.
А дано, ама надали е казАла Айшето...
13 Март 2014 21:24
Какъв е чуждият опит ? Има ли подобни кражби в Европа ?
13 Март 2014 22:44
Какъв е чуждият опит

Описаното е чужд опит - руски.
А Вовата и цял полуостров си открадна.
14 Март 2014 10:31
Малоумието в държавното управление почна да си личи и да засяга все повече сфери.
14 Март 2014 12:35
Еба*и "държавата" - пълен абсурд и кич ! ... Разпад и загниване на всички нива.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД