:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 586
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Безсмъртие чрез пакост

Калин Донков
Възкръсването на Хрушчов бе регистрирано мимоходом. Рядко някой се спира на това какви ги е натворил този симпатяга в Крим и какво днес се случва по тази причина. Иначе не е забравен шишкото с бродираната рубашка, твърде значителен се бе оказал за целия източен лагер, а и в нашия живот управлението му в Кремъл бе важен епизод. Бяхме момчета, войници, студенти, а култът се пропукваше пред очите ни. Изгубихме страха си, преди още да го пресоват в нас. Думата беше "размразяване" - усещаше се отвсякъде. В Сатирата играеха "Импровизация", "Когато розите танцуват". В Полския център въртяха Вайда - "Каналите", "Пепел и диамант", отмъквахме афиши от прожекциите, купувахме си тъмни очила като на Збигнев Цибулски. "Иваново детство", "Летят жерави", "Сенките на забравените прадеди" - дори не се учудвахме, че са съветски, никога нямаше билети. Като от нищото, някак без предупреждение се появи "Един ден на Иван Денисович". Можеше да се купи в книжарница! В обществото избухна непоканена поезията на Пеньо Пенев. И Ханчев - онзи разтърсващ цикъл "Жив съм!" в друго време едва ли би могъл да се роди.И пак на кино: "На малкия остров", "Слънцето и сянката". Помня, че всички изведнъж заговориха за Фройд. За Сартр. И помня, че в София дойде Далида. И прословутата вече шейсет и пета аудитория. И дори шокиращият километричен стенвестник "Трън" в университета, който сееше хапливо и пикантно волнодумство и държеше нащрек невярващите на очите си комсомолски кадри.



Бяха години на спорове и жадно любопитство,



каквото и да се случеше впоследствие поколението на размразяването нямаше да се върне назад. Всичко това се свързваше с образа на Никита Сергеич, който по време на кинопрегледа разсмиваше салоните, когато на екрана картинно отхлупваше знаменитата си капела, за да се прегърне с Тодор Живков. По време на нашата младост той успя да отвори лагерите, да разкрие част от истината за сталинския терор, да прати танкове в Будапеща, да посрещне един майор от Космоса, да постави Берлинската стена, да издигне царевицата в култ, да закара и да върне ракети от Куба, както и да се снима с обувка в ръка насред залата на ООН. Помня също, че нахока скулптора Ернст Неизвестни, със земята го сравни. После, вече пенсионер, се извини и се сприятели, разбраха се той да му направи надгробния паметник и точно така стана.

През осемдесетте Варя Величко ме заведе на Новодевичето гробище, да се поклоним на Василий Шукшин. Не знам защо бе решила това, но настояваше, беше извадила и пропуск. Имаше милиция и едвам се добрахме до гроба. Наблизо лежеше Хрушчов и грузинци бяха посадили царевица отгоре му. Правели го периодически. И варосвали неповторимото му теме, изваяно от същия Неизвестни. Отмъщаваха му, че е продупчил реномето на Сталин. Както се казва: славата отминава, грузинците остават. Руснаците и те: като го споменавах в компания, само сумтяха и гледаха в тавана. За всеки случай намаляваха(!) пиенето, вероятно с цел да си мерят приказките. Неспокойни ги правеше.

Тези всичките неща, които беше довел или само позволил, отдавна са забравени. И истините, които изтърва в световното пространство, и вратите, които открехна, и дори мечтата му най-после да нахрани народа, па макар и с царевица. Дори вицовете за него живяха поучително кратко. Но стана каквото стана в Украйна и чичкото с капелата се завърна на сцената. Сред всичките си велики дела преди шейсет години да вземе да подари Крим на Киев.



Тогава това е било сметнато за невинно и малозначно



Изблик на високопоставени сантименти. Пък и след Сталиновия размах в разселването, разместването и "редуцирането" на цели народи това е минало някак делнично, рутинно. Никой не се е запънал, никой не е протестирал. Нито дори коментирал. Не че е можело, но тогава е било времето. И ето сега - фитилът пуши! Каквото и да се случи в Украйна, Крим поне век ще напира да експлодира и да окървави два народа, които се търпяха сполучливо, направо добросъседстваха въпреки общото си минало. Забравеният Никита Сергеич заплашва да върне Студената война в света, ако вече и не я е върнал...

Бяха му закрепили ореол на миролюбец и той съвестно оправяше кашите, които периодично забъркваше. Изобретил бе формулата за мирно съвместно съществуване на двете системи и старателно го укрепваше - чрез бясна надпревара във въоръжаването и в изобретяването на ядрени оръжия, които тогава се смятаха за панацея срещу войната. Четвърт век след като му разрушиха стената между двете Германии, той сякаш се вдига от гроба, за да я възстанови - вече между две славянски държави. Мрачно ще допусна, че може би така Никита Сергеич някак се е обезсмъртил. Нарочно или неволно - никой днес не може да каже. Но съвсем реално се намесва в бъдещето след 2/3 столетие.



Такава пакост и нарочно не можеш да я сториш





Днес е безсмислено да се търсят мотивите за този цезарски жест. Самозабравянето във властта е присъщо на всички, които нямат дарба да я упражняват. Нито дарба, нито отговорност, нито дори подходяща интуиция. Едни такива волунтаристи, които получават загадъчни вдъхновения, чиито последици и столетията не могат да поправят. Правят опит днес да го обяснят с някакъв запой. Някак уж небрежно го подхвърлят. Не вярвайте. Не е във водката причината. Причината е в неясния път към върховете, който може да се изкатери единствено с хитрост, интригантство и вулгарни компромиси. Властта е плячка в комплект с народа. И народът също може да бъде преотстъпван, подаряван, продаван - или поне части от него. Защо ли на българите това ни е така познато?

И по нашите земи някои идват на власт само за да извършат безумни и безполезни дела. Непоправими - също. Те невинаги са злодеи и кръвопийци. Понякога са добряци и по народному скроени, засмени като Никита Сергеич и повече. Но след тях трева не никне, дами и господа...

И още по-лошо, след време току-виж и някой Крим ще запуши.

Докато се учат да бръснат на нашите глави, често си припомням горчивия сарказъм на класика Мирон Иванов: "Живеем в държава, в която медицинската помощ е безплатна, а самодейността е платена." Това би трябвало да се изучава в училище. Не в частта за медицината, а в частта за самодейността. Наизуст...

 По време на нашата младост той успя да отвори лагерите, да разкрие част от истината за сталинския терор, да прати танкове в Будапеща, да посрещне един майор от космоса, да постави Берлинската стена, да издигне царевицата в култ, да закара и да върне ракети от Куба, както и да се снима с обувка в ръка насред залата на ООН. Помня също, че нахока скулптора Ернст Неизвестни, със земята го сравни. После, вече пенсионер, се извини и се сприятели, разбраха се той да му направи надгробния паметник и точно така стана.
42
9144
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
13 Март 2014 19:49
Хрушчов ръководеше сталинските репресии в Украйна, милиони изби, та може някакви остатъци от съвест да са го връхлетели тогава. А за водката е сигурно, те началниците на СССР рядко изтрезняваха. Може би за да понасят по-лесно кретенската действителност, която създаваха.
Бъдете здрави
13 Март 2014 20:20
Абсолютен селяндур е бил - с два класа селско училище и "Академия" подире им... Четох трите тома на спомените му - сам така се е обрисувал, че враг не му трябва.
А оттепела е бил просто отражение на злобата срещу Сталин. Напук на бившия си господар, слугата се развилнява.
— Ну-ну, — повторил Воронцов и разлил водку по стаканам.

— Граненые, — заметил Никандров, — как у твоего егеря в Сосновке.

— У Елизарушки, — сказал Воронцов, и лицо его потеплело, дрогнуло, — как-то сейчас старик? Любил он меня и верен был исступленной верностью — такая есть только у русских егерей. — Он отрезал два толстых ломтя сыра и добавил: — И жен.

— Ну, уж если они изменяют — и жены и егеря, — тоже по-русски: до одури и безжалостно.

— В том, что произошло с Верой, повинен я.

— Я не о Вере… Елизарушка первым твой дом в Сосновке поджег и коням глаза выкалывал… штопором…

— Этого быть не может, Леня. Сейчас невесть что про человека скажут — просто так, скуки ради…

Никандров видел Елизарушку, когда жил в соседней деревеньке, — обросший, седеющий, в рванье, — кто бы в нем тогда признал блистательного петербургского литератора! Он сам видел, как Елизарушка рвал на тощей своей, с выпирающими, угластыми ключицами груди рубаху и кричал: «Попили нашу кровушку, паразиты! Хватит!»

------------------------
Сайтът на Генек
13 Март 2014 20:48
Ех, Калине, за съжаление, това е само половината от истината.
За да има война, била тя и наричана за благозвучие "студена" (въпреки Корея, Залива на свинете, Виетнам, Никарагуа, Афганистан), винаги трябва да има идиоти от двете страни. И такива отсреща не липсваха - Хари Труман, Джон Кенеди, Линдън Джонсън, Роналд Рейгън. Хубаво е и сега да не забравяме, че за да се стигне до сегашния кримски конфликт имаше един дюмбел Янукович, марионетка на Путин, който сега се опитва да се прави на Алиенде, но освен че и той беше свален чрез финансиран от американците неофашистки преврат, Янукович нищо общо няма с легендарния чилийски президент. А организаторите на преврата, както може да се очаква пак се правят на света вода ненапита.
Днес сме във фаза на пропагандна война, когато всеки се опитва да стовари вината на отсрещната страна. Но резултатът е, че светът вече се върна точно 100 години назад в навечерието на Първата световна война. Дали някой си спомня, кой е бил крив и кой прав през 1914-а? Но 10-милиона убити дълго още ще се помнят. Остава ни да се надяваме, че поне до Хирошима няма да ни върнат...
13 Март 2014 21:06
Мишо Константинов
13 Март 2014 19:49


Занимавай се с математика, бе човече! Сигурно там ти е силата.
13 Март 2014 22:02
Такава пакост и нарочно не можеш да я сториш


Броят на пакостите зависи от интелекта, самосъзнанието, етническият произход, съветниците и съпругите на държавните мъже. Така например според Григорий Климов първата съпруга на Хрушчов е била еврейката Горская. Пак според него децата им след време се връщат в браковете си към еврейството.
13 Март 2014 22:04
Да караме по ред. Браво и благодарности на Калин, че ни припомни вълнуващите времена след смъртта на Сталин! . Хрушчов си беше един необразован представител на старата сталинска върхушка, с ръце изцапани не по-малко от тези на бащата на народите. Под лозунга "Догнать и перегнать США" извърши толкова грандиозни глупости, че подаряването на Крим наистина е изглеждало като незначително събитие в рамките на СССР. Е, сега се вижда, че така е била заложена бомба с 60-годишен закъснител, но ми се струва, че театърът, който ни играят политиците, бързо ще омръзне на хората и населението на Крим ще се радва на бръз просперитет в рамките на естествената си родина. Карагьозов препоръча ма МК остави политиката и да се занимава с математика. Скромното ми мнение е, че ако МК се е занимавал сериозно с математика, то е било преди много години и сега, освен "Бъдете здрави", друго не би могъл да публикува в сериозно списание.
13 Март 2014 22:11
ПП
Иначе западняците и усраелците не обичат Русия. Но не им стиска да ги нападнат. Това ще е идеалната ситуация за тях някой друг да вади кестените, а те да гледат отстрани как два славянски народа се мразят или се стрелят помежду си. Затова мисля, че ще е голяма глупост руснаци и украинци да уйдисат на интригите на Запада и се понатепат.
13 Март 2014 22:24
сметнато за невинно и малозначно



Думата "малозначен" има съвсем ограничена употреба в българския език и по този начин тук не може да се използва.

Прекомерното четене на руски сайтове се отразява дори и на майсторите на словото.
13 Март 2014 22:26
в бьлгария се разиграва фарс на демокрация и жертва на този фарс са ембрионите загинали при аборти и несьединени яицеклетки и сперматозоиди маструбация и месечни цикли хвьрлени в боклука демек демографския срив на бьлгария
13 Март 2014 22:33
6+8=14
6х6+8х8=100
6х6х6+8х8х8+1х1х1=9х9х9
13 Март 2014 22:47
Според мен една от целите на Запада е взаимоотношенията украинци - руснаци да станат такива, каквито са отношенията поляци - руснаци. Тоест да се намразят тотално, дотолкова, че да не могат да се нюхат.
Иначе, трябва да се направят компромиси и от двете страни. Моето виждане е, че ако ще се разделят, трябва да го направят цивилизовано, както чехи и словаци, например. Все пак това са два съседни, братски, славянски, християнски народа.
13 Март 2014 22:47
Мишо Константинов
13 Март 2014 19:49

13 Март 2014 23:10
В Сатирата играеха "Импровизация", "Когато розите танцуват". В Полския център въртяха Вайда - "Каналите", "Пепел и диамант", отмъквахме афиши от прожекциите, купувахме си тъмни очила като на Збигнев Цибулски. "Иваново детство", "Летят жерави", "Сенките на забравените прадеди" - дори не се учудвахме, че са съветски, никога нямаше билети. Като от нищото, някак без предупреждение се появи "Един ден на Иван Денисович". Можеше да се купи в книжарница! В обществото избухна непоканена поезията на Пеньо Пенев. И Ханчев - онзи разтърсващ цикъл "Жив съм!" в друго време едва ли би могъл да се роди.И пак на кино: "На малкия остров", "Слънцето и сянката". Помня, че всички изведнъж заговориха за Фройд. За Сартр. И помня, че в София дойде Далида. И прословутата вече шейсет и пета аудитория. И дори шокиращият километричен стенвестник "Трън" в университета, който сееше хапливо и пикантно волнодумство и държеше нащрек невярващите на очите си комсомолски кадри.

И никой не протестираше.

Ъхъ,
Както казват рускините.
Пък в едно село , когато се рецитираше П.Пенев с 20 - те стотинки повече в касата, изборите се спечелиха със 99,99 процента. Нямаше кой да възпее този 0,01 пшроцент.В едно село учениците маршируваха по всички улици и скандираха"С пълен глас за народната власт ,за народните представители" Тогава не беше забранено на учениците да се занимават с политика.
Пък в едно село първичната партийна организация покани учениците , да видят как се дебатира по проблема чий култ е по-голям?На Сталин ли, който управлявал 30 години или на Хрушчов ,който управлявал от 5-6 години?

Пък на полето , един ученик, който играеше карти в едно съседно село в кръчмата , казва на учителката по растениевъдство " Другарко , аз видях Горуня снощи в кръчмата?Като се появи на вратата закри вратата и пита работниците от кариерата колко им плащат за нощен труд в кариерата . Те казаха 20 стотинки. И тези 20 стотинки нямаше кой да възпее и спомене освен картоиграча. След един месец другарката се сдоби с още 2 деца на сестра си. Че тя таковато заминала за Шабла, на другия край на България.После и тя изчезна за не помня колко години. Моя съученичка пълна отличничка издържала приемен изпит за ХТИ с пълна шестица не влезе .Пък,срещаш нейния чичо , с обръсната глава.Що ти е бръсната главата чичо ? Пуснали го от затвора да заведе сина си на приемен изпит.Пък в гимназията се върти песента "Марина ,Марина ,Марина... Та такива едни спомени, Калине.
А на жълтите павета - Фройд,Сартр "На малкия остров", "Импровизация","Летят жерави", "Сенките на забравените прадеди" , 20 стотинки повече в касата "Слънцето и сянката""Жив съм!".

Ъхъ,
Живи сме били.Живеели сме.Живеели са .
13 Март 2014 23:14
Ето една интересна статия по темата за Крим:

Как Крым чуть Израилем не стал

Натисни тук
14 Март 2014 00:59




Виж сега rorik , и ние живяхме през това време , и ние, впр.аз имам впечатления. Никой друже не ни забраняваше да слушаме(в малък провинциален град) Битълс,Стоунс, Пърпъл, Ньемен и пр. и пр. Напротив, на тях си правехме ученическите забави. Това до 70 г. За разлика от един бивш президент дето ги слушал нелегално .На моя съученичка бащата емигрира(известен писател в последствие) и ние го разбрахме само от нея.Няма репресии,няма тормоз,завърши си,после висше и сега...да си жива Жори!

14 Март 2014 01:40
Всъщност Хрушчов изобщо не е бил селяндур. Правил се е на такъв много упорито и успешно, за да расте в партията, но в действителност е потомствен аристократ:Натисни тук (вижте данните за рода от който произхожда), както страшно много други комунисти. Около Ленин, а и по-късно, е било бъкано с потомствени дворяни. Много повече са отколкото са били "инородците в черни тужурки". Ако човек се разрови може да си създаде впечатление, че октомврийската революция е дело на потомственото руско дворянство. Мнозина такива аристократи са си изработвали подходящи биографии. Колкото са били по-високопоставени в партията, толкова по-селяндурски биографии. СЕГА в България може да се наблюдава от време на време подобен феномен, само че в обратна посока, ако мога така да се изразя. Лично на мен ми се струва малко гнусничко, но какво да се прави:- келепира е над всичко!
14 Март 2014 01:45
Наивно е да се твърди, че "подаряването" на Крим на Украйна (УССР) е причина за днешните събития.
А ако не е от наивност, ще е жалко
14 Март 2014 02:27
И нито дума за Карибската Криза?
Калин Донков
14 Март 2014 04:30
.
14 Март 2014 06:20
"Властта е плячка в комплект с народа."

Ето на това изречение наблегнете г-да форумци, а не какво може МК...
14 Март 2014 08:50
Занимавай се с математика, бе човече! Сигурно там ти е силата.
Мишокът говори за Хрушчов, гаче е бил в Украйна по времето на репресиите. Тук опищяха орталъка за глада в Украйна, ама точно тези, които са го уж преживели по времето на Сталин, сега са за Русия, а другите от Западна Украйна, които по това време са били в Полша, сега са майдановци.
а колко му е силата на мишока в математиката също се съмнявам,. Инак добре се намести като демократкао изборен експерт.
14 Март 2014 09:02
А инак Хрушчов си го обичаха повече на Запад, защото уж развенчал Сталин. Разбира се той е бил движен от умразата си към Сталин. Можеше да проведе промените без много шум. Както сега действа Путин. Бил демократ, а Брежнев спрял този процес.
Това, което е била Русия след 1-та световна война, след Гражданската война, след 2-та световна война - почти цялата европейска част разрушена, е изисквало огромни усилия, така, че това е предопределяло политиката на Сталин и на Хрушчов. Все пак по времето на Хрушчов Русия излезе напред с космическата си програма, победа беше и това, че запази Куба и принуди американците да махнат ракетите си от Турция.
Брежнев започна добре, по негово време бяха сключени редица договори с чужди фирми - заводът в Толиати за жигулите с Фиат, например. Бяха пуснати много евреи да имигрират. САЩ са пълни с руски евреи от това време. Брежнев много се наедяваше на сключване на Хелзинските споразумения, но американците ги торпилираха. Това принуди Брежнев да спре планът косигин за реформи и да спре емграцията, което породи десидентсвото.Рейгън натегна атмосферата и т.н.
14 Март 2014 09:15
както и да се снима с обувка в ръка насред залата на ООН
Със статията съм съгласен - но ето това е един тъжен мит, който незаслужено се приписва на Хрушчов, единствено, защото всеки очаква той да е способен на такова нещо.
14 Март 2014 09:15
По въпроса за комунизма никога няма да се разберем.
Всеки настоява на своето и никой никого не слуша. Но...
14 Март 2014 09:19
"Властта е плячка в комплект с народа. И народът също може да бъде преотстъпван, подаряван, продаван - или поне части от него. Защо ли на българите това ни е така познато?" ....и унижаван, лъган, потискан, разпъван, зомбиран докато спре да се чувства кто народ и легне покорно в краката на тези, чиито подарък се е паднал заедно с дадената им власт.

14 Март 2014 09:19
"Властта е плячка в комплект с народа. И народът също може да бъде преотстъпван, подаряван, продаван - или поне части от него. Защо ли на българите това ни е така познато?" ....и унижаван, лъган, потискан, разпъван, зомбиран докато спре да се чувства кто народ и легне покорно в краката на тези, чиито подарък се е паднал заедно с дадената им власт.

14 Март 2014 09:21
Бяха му закрепили ореол на миролюбец и той съвестно оправяше кашите, които периодично забъркваше. Изобретил бе формулата за мирно съвместно съществуване на двете системи и старателно го укрепваше - чрез бясна надпревара във въоръжаването и в изобретяването на ядрени оръжия, които тогава се смятаха за панацея срещу войната.
Авторът се е изпуснал неподготвен. Надпреварата и изобретяването на оръжия беше от двете стртани. Тази надпревара започна от САЩ при Труман, който фв Подсдам сее опитал да сплаши Сталин и продължи при Хрушчов-Кенеди-Джонсън и т.н. - в САЩ Тейлър изобретяваше водородната бомба - само, че тя все още не ставаше да се пренесе на самолет, в СССР - Сахаров го изпревари. Това беше надпреварата. Но фактически при Хрушчов започна разведряването и опитите да се замразят ядрените опити. Които продължиха при Брежнев - Картър и бяха спрени от Рейгън, който пусна крилатите ракети и плашеше с звездни войни.
14 Март 2014 10:12
Бяха му закрепили ореол на миролюбец

Не знам дали е вярно, но съм чел някъде, че това били негови думи "Готов съм да браня мира с цената на всичко, дори с цената на една война".
В Европейской территории России оттепель обычно вызывается приходом циклона с Атлантического океана, содержащей много влаги и несущего тепло.


14 Март 2014 10:14
За мен е неясно, защо Крим остава в Украйна при разпадането на СССР, след като Съюзът се разделя на принципа, че всички републики остават в границите, в които са ВЛЕЗЛИ в СССР.
14 Март 2014 10:51
Скулпторът Ернст Низвестний може и да му се е извинил, но не му е простил. Потвърждение за това е самия надгробен паметник. Все едно гледаш отрязана свинска глава... Такива ми ти работи за слагаческите приятелства.
14 Март 2014 11:52
duda,
Още по неясно става понеже при създаването на СССР не е съществувала държава Украйна.
14 Март 2014 13:16
Причината е в неясния път към върховете, който може да се изкатери единствено с хитрост, интригантство и вулгарни компромиси. Властта е плячка в комплект с народа. И народът също може да бъде преотстъпван, подаряван, продаван - или поне части от него. Защо ли на българите това ни е така познато?

Чудесна сентенция, авторе ! И за цялата статия -

Трагедия за една страна е, когато гепят властта посредствени, некадърни, алчни прошляци ... Имаме си немалко примери в собствената ни история.
14 Март 2014 13:46
Натисни тук

Хрушчов пиеше в огромни количества водка, вино и коняк, но можеше и много да носи. Една вечер бяхме седнали в залата и чакахме да започне филмова прожекция. Хрушчов пак се беше наквасил до козирката и искаше да се забавлява. До него седеше Николай Подгорни, който заемаше предишния пост на Хрушчов - партиен лидер на Украйна. Хрушчов го погледна и каза: “Защо не ни изиграеш един гопак (темпераментен мъжки танц с отхвърляне на крака от полуседнало положение - б.р.). Затъжил съм се за украински танци и песни.”
14 Март 2014 14:19
...Още по неясно става понеже при създаването на СССР не е съществувала държава Украйна...

Ами съществувала е.
Украинска съветска социалистическа република. И до 1923г. неин министър-председател е Кръстьо Раковски.

14 Март 2014 15:01
Yantar
14 Мар 2014 09:15
както и да се снима с обувка в ръка насред залата на ООН
Със статията съм съгласен - но ето това е един тъжен мит, който незаслужено се приписва на Хрушчов, единствено, защото всеки очаква той да е способен на такова нещо.

Не знам какво разбираш под "мит" - фактът, ако не ни харесва, в "мит" ли се превръща?
Ето го Хрухи на снимка с обувката: (снимка: натиснете тук)
Ето и описанието на случката: Натисни тук
14 Март 2014 15:57
Ето го Хрухи на снимка с обувката:
Ето я тази снимка - обаче без добавени екстри на фотошоп (не, че трябва да си специалист, за да ги видиш): Натисни тук Тъжната реалност е, че няма никаква визуална документация за подобно нещо. Кой какво си мисли, че е видял и какво разправя не се наемам да коментирам. Може да е, а може и да не е.
14 Март 2014 17:09
Снимката е фотомонтаж, но това с обувката в ООНто е абсолютно вярно. На снимката от фотомонтажа Хрушчов е на трибуната, държи реч и ръкомаха. В ръката му е "сложена" обувка...това не е трудно дори и преди ерата на фотошопа.
В действителност Хрушчов наистина тропа с обувка по банката, но не от трибуната, а от мястото си, искайки да "апострофира по този начин изказващия се (мисля) американски представител. На ироничната забележка на американеца дали пък няма да си счупи обувката, удряйки така, Хрушчов отговаря: "Няма опасност да я счупя, тя е направена от здрав руски гьон!"
14 Март 2014 17:11
...както впрочем и много от колегите в нашия форум
14 Март 2014 18:08
Yantar
14 Мар 2014 15:57
Тъжната реалност е, че няма никаква визуална документация за подобно нещо. Кой какво си мисли, че е видял и какво разправя не се наемам да коментирам. Може да е, а може и да не е.

Нека се позова тогава на речта на Алексей Аджубей пред 22-ия конгрес на КПСС (1961 г.) . Все пак човекът беше зет на Хрухи, член на ЦК, главен редактор на "Известия" . Постарах се да намеря стенографския отчет на конгреса - има го за сваляне в djvu формат ето тук Натисни тук . Самата реч на Аджубей, по-точно интересният пасаж е на стр. 472/473. Та Аджубей казва:
Может быть, это и шокировало дипломатических дам западного мира, но просто здорово было, когда товарищ Н.С. Хрущев во время одной из провокационных речей, которую произносил западный дипломат, снял ботинок и начал им стучать по столу. (Бурные аплодисменты. Смех.) Всем сразу стало ясно: мы решительно против, мы не хотим слушать такие речи! Причем Никита Сергеевич Хрущев ботинок положил таким образом (впереди нашей делегации сидела делегация фашистской Испании), что носок ботинка почти упирался в шею франкистского министра иностранных дел, но не полностью. В данном случае была проявлена дипломатическая гибкость! (Смех. Бурные аплодисменты.)

Аз помня тази реч, не някакви снимки от тогава - вярно е, че "визуалната документация" тогава все още прохождаше.
14 Март 2014 18:10
Поздравления на автора за тази статия, много е точна.
14 Март 2014 21:26
„Така например според Григорий Климов първата съпруга на Хрушчов е била еврейката Горская.”

Няма нищо чудно в това. Цървуланът Никита Сергеевич всъщност е маран. Истинското му име е Соломон Пеарл Мутер. Играе специална роля за обединението на задкулисното еврейство прояло Русия и САЩ и не само тях. Сталин налага своеобразна схизма между двете клики и променя първоначалните планове на идеолозите зад локвата – да не се забравя кой специално изпраща с кораб Троцки в Русия и каква е поставената му задача. Сталин обаче ги изненадва,чертае самостоятелен път за себе си и ликвидира разпознатия замисъл. "Идеолозите" не са включвали Сталин в сметките си за пъклените планове - начало на световна революция започваща от там. Сталин обаче е по-хитър. Световното еврейско правителство,мътещо скрито всички самостоятелни опити за чисти междудържавни отношения, както е известно, се намира в Ню Йорк. Когато новият диктатор Хрушчов се появява в Ню Йорк,първата му среща е с водача на задокеанската еврейска клика Бернар Барух.Така сталиновата схизма е преодоляна и Мутер вече изпълнава задачи поставени от „центъра”. Карибската „криза” след това е евтин театър за който не си струва да се говори. По-интересен е случаят с Крим,който е и актуален. Хрушчов прави това,което Сталин не е допускал. Известна е сценката разиграла се на срещата между Рузвелт, Чърчил и Сталин в Ялта. Рузвелт и Чърчил искат от Сталин да предаде Крим за автономно управление на което Сталин се изсмял. След това им казал, че може и да помисли по въпроса,ако двамата познаят кой от трите пръста е средния – показал им палеца,показалеца и средния пръст. Рузвелт помислил малко и казал, че това е показалеца, а Чърчил без да мисли казал,че средният пръст си е среден. И двамата не познахте, казал Сталин. Сложил палеца между показалеца и средния пръст в познатата комбинация и казал – ето го средния пръст.
16 Март 2014 09:50
Точно така е както г-н Константинов пише.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД