:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,984,574
Активни 59
Страници 15,084
За един ден 1,302,066

Евродепутатите отпускат по 6000 евро за бежанец

ЕП одобри на първо четене предложението за финансова подкрепа на страните, приемащи бегълци от конфликти
Снимка: БГНЕС
Сирийски бежанец в лагера в Пъстрогор в края на миналата година държи плакат, с който благодари на българското правителство за гостоприемството.
Страните от ЕС ще разполагат с повече средства за приемането на бежанци и кандидати за убежище, след като в четвъртък ЕП подкрепи новия фонд "Убежище, миграция и интеграция" за следващите 7 години. В одобрения документ са изброени и минималните суми, които всяка страна от ЕС ще може да получи за тези политики. Предложението бе внесено от ЕК в края на миналата година в разгара на наплива на сирийски бежанци в България и други страни от Южна Европа. Депутатите приеха и новия Фонд за вътрешна сигурност, предназначен да подобри наблюдението на границите и полицейското сътрудничество, съобщи пресслужбата на ЕП.

Страните от ЕС ще могат да получават финансиране от фонда "Убежище, миграция и интеграция", ако приемат бежанци от други държави членки или от страни извън ЕС. Страните членки, приемащи лица, търсещи убежище в рамките на програмата за презаселване на ЕС, ще могат да получат еднократна сума в размер на 6000 евро за всяко презаселено лице. Сумата може да нарасне до 10 000 евро, ако става въпрос за лица в неравностойно положение или лица, идващи от приоритетни области като Сирия или Украйна.

Общият бюджет на Фонда за вътрешна сигурност (ISF) за периода 2014-2020 г., предназначен да подобри граничния контрол и предотвратяване на престъпността, ще бъде 2.8 милиарда евро. Тези средства ще бъдат използвани за изграждане на инфраструктура, необходима на граничните контролно-пропускателни пунктове и за наблюдение на границите. Този фонд също така ще финансира и изграждането на IT системи, отговарящи на изискванията на Европейската система за наблюдение на границите (EUROSUR), както и действията, насочени към ефективно управление на миграционните потоци, обработка на заявленията за визи и за консулско сътрудничество.

По линия на инструмента за финансова подкрепа за полицейско сътрудничество, предотвратяване и борба с престъпността и управлението на кризи през следващите 7 години ще бъдат отпуснати общо един милиард евро, които ще се използват главно за превенция на престъпността, борбата с трансграничната, тежката и организираната престъпност, включително тероризма, и за засилване на сътрудничеството между правоприлагащите органи на национално и европейско ниво.

Евродепутатите са склонни да проучат всички възможни средства, предоставени от Договорите на ЕС, за да се гарантира, че в бъдеще ще бъдат въведени допълнителни мерки за солидарност.

КОНТРОЛ

Изненадващите проверки на разходите на място ще гарантират, че парите от фондовете на ЕС се използват правилно. Европейското финансиране на национални проекти като цяло ще бъде до 75% от общия бюджет на проектите, но ще може да бъде увеличено до 90% в някои случаи, например, когато натискът върху бюджета на дадена държава членка може да постави конкретен проект в риск. Страните от ЕС ще трябва да предоставят детайлни обяснения, ако искат да отделят по-малко средства за тези мерки. Онези държави членки, които имат структурни проблеми в областта на настаняването, инфраструктурата и услугите обаче не могат да отделят по-малко от 20% за мерки, свързани с предоставянето на убежище.
3
1127
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Март 2014 22:40
На практика това означава, че ЕС ще ни плаща, за да можем ние сами да заселваме бежанци у нас, които след това да ни унищожат като народ и държава.
14 Март 2014 09:34
Във всички случаи като събереш общите разходи и проблеми във времето- ограда по цялата граница с Турция ще излезе по- ефтино.
14 Март 2014 09:35
Или да приемат по- скоро Турция в ЕС, и те да се белосват с бежанците, а ние ще ги критикуваме
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД