:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 132
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДКЕВР отлага "умните" електромери за след 2020 година

Ще се иска смяна само на 10% от измервателните устройства
СЕГА СНИМКИ
Илиян Илиев


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е решила да остави въвеждането на "умни" електромери за по-късен етап въпреки изискванията на ЕС. Причина за това са огромните разходи и опасността да се наложи увеличаване на цената на тока.

Според европейска енергийна директива до 2020 година поне 80% от уредите, които в момента се отчитат "на ръка", трябва да подават данни за употрeбения ток дистанционно. Това обаче ще излезе прекалено скъпо. "Дял до 80% ще срине икономиката и енергетиката", твърди Илиян Илиев от ДКЕВР. По думите му става въпрос за милиони, които са "несъобразни за нашата енергийна криза".

Електромерите са собственост на електроразпределителните дружества и се сменят, без потребителите да плащат за това. Разходите за тях обаче след това се калкулират в цената на електроенергията. Разчетите на ЕРП-тата за монтирането на новите уреди са доста стряскащи. Справка на "Сега" показа, че за ЧЕЗ въвеждането им при 100% от потребителите би струвало около 1 милиард лева. От ЕВН не посочиха конкретна сума, само заявиха, че разчетите им не са публични, а разбивката е внесена в регулатора. Но дружеството вече монтира уреди, които отчитат тока от разстояние, в 4 града - Пловдив, Сливен, Стара Загора и Бургас. А още през 2006-2007 г. в пловдивския квартал "Столипиново" беше реализиран проект с "умна" мрежа, която реши проблема с отчетността на електромерите и събираемостта на сметките. Причината е, че ако сметките не бъдат платени, уредите могат да прекъснат захранването с ток, без да е нужно това да се прави на място от инкасатор. Неотдавна Пламен Стефанов от ръководството на "Енерго-Про" в прав текст обяви, че масовото монтиране на новите електромери би довело до 44% скок на мрежовата цена за битовите потребители.

Затова ДКЕВР е решила да задължи дружествата делът на "умните" уреди до 2020 г. да бъде не по-малко от 10%. Според регулатора инвестициите не трябва да натоварват крайните потребители, но не е ясно как това би могло да се реализира на практика.

Темата нашумя през миналата година, когато бившата шефка на ДКЕВР Евгения Харитонова призна, че в крайна сметка цената за подмяната все пак ще бъде платена от потребителите. "Колкото и да не ми се иска, във всички случаи потребителите ще трябва да изплащат една част от въвеждането на т.нар "умни" електромери", каза тя. Цената за един уред варира между 120 и 200 евро, обясни тогава Харитонова, без да конкретизира дали това е пълната цена - хардуер, софтуер, монтаж и др.



СКОК

Ръст на жалбите през 2013 г. с около 35-40% в сравнение с предходната до общо 3480 отчетоха ДКЕВР. По-голямата част от тях са свързани с оплаквания от високи сметки за ток, от качеството на снабдяването и др. Не липсват и оплаквания заради неясните сметки за парно, като най-проблемно е дяловото разпределение и общите условия в договорите.
3
2439
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Март 2014 21:12
И да не пропуснете! СЛЕД, като смените елктромерите, да приемете закон че всеки електромер трябва да има GSM връзка с НАП. И да пуска и касови бележки. Нема да струва повече от 2-3 милиарда. Сумарно, таман "спестените" милиарди от Белене ше стигнат за далаверката
13 Март 2014 21:34
Не са проблем сегашните електромери. Проблемът е другаде. Щото колкото и точно да мериш 0 консумация, все си е 0.

Не е нормално, електроенергията,както и водата да се плаща само на база консумирана ел. енергия/вода. Защото по-големите разходи на фирмите са в поддържането на инфраструктурата до всеки абонат. Независимо дали той консумира или не. И когато консумиращите станат доста по-малко от абонатите се получава голямо изкривяване и за да се компенсира то, трябва единичната цена на консумираната ел. енергия/вода да се вдигне прекалено много. Консумиращите започват да плащат и разходите по поддръжка на инфраструктурата на останалите абонати. Това е неприемливо. Все едно да си поръчаш такси да стои пред къщата ти денонощно и накрая да искаш да платиш само изминатите километри.

Трябва да се мине на абонаменти, както е при GSM оператори да речем.

Т.е. даже и да не консумира даден абонат ел. енергия или вода, той трябва да плаща за услугата, че във всеки един момент може да си включи лампата и ще има ток, че ще има вода. Фирмите се грижат точно за това, независимо, дали някой консумира или не, абонат ли е - фирмата поддържа трасе. А това струва пари. В момента тия пари се взимат само от консумиращите, и тяхната цена става златна.

Ако всеки си абонат си плаща за услугата.. тогава цената на ел. енергията може да падне в пъти. И фирмите да речем, ще имат по-ниски цени на консумираната ел. енергия, а не както е в момента да са с непазарни цени - консумират повече, но пък цената им е по-висока от цената на тока за бита.

Натисни тук



14 Март 2014 09:30
Не са се сетили да барнат наредбата като тази за водомерите, която беше променена и допълнена през 2012г. Според нея- общият водомер е на ВиК, апартаментния- на собственика. Подлежи на проверка през 10г., за сметка на собственика.Преди беше за сметка на този който иска проверката. Миналата година в разгара на протестите във Варна имаше акция за смяна на водомери, оказа се че демонтаж, проверка и монтаж струва повече от монтаж на нов водомер, не че нямаш право на избор
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД