:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Двама магистрати се съгласиха да се състезават за съдебен инспектор

Съюзът на съдиите събира въпроси към Вера Чочкова и Теодора Точкова
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Съдия Вера Чочкова стана известна с делото на Слави Бинев срещу Георги Илиев.
Две представителки на съдебната власт все пак дадоха съгласие да бъдат номинирани за главен съдебен инспектор в процедурата, инициирана от Съюза на съдиите (ССБ), обявиха от съсловната организация. Това са наказателният съдия от Софийския градски съд Вера Чочкова и председателят на Административния съд в Хасково Теодора Точкова. Първоначално никой от десетте номинирани магистрати не беше дал съгласие да бъде издигнат за поста.

След седмица кандидатурите на двете ще бъдат обсъдени публично, а те ще представят вижданията си за дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Преди това през сайта на ССБ всеки може да им зададе въпрос, а изслушването им ще се предава и онлайн. След него от съюза ще решат дали официално да подкрепят кандидатите. В крайна сметка обаче, за да влязат реално в състезанието за поста, Чочкова и Точкова трябва да бъдат номинирани от някоя от парламентарните сили, тъй като изборът се прави от Народното събрание с 2/3 мнозинство.

И двете кандидатки са завършили право в Софийския университет и са съдии от кариерата. Чочкова е в системата е от 1997 г., а Точкова - от 1994 г., като сега кара втори мандат начело на Административния съд. Под номинацията на Чочкова са се подписали 12 съдии. Според тях тя има нужните за поста човешки и професионални качества. Тя "не показва склонност към рутиниране, конформизъм и умора", пишат колегите й. И допълват, че "нито веднъж не е допуснала и сянка от съмнение, че би могла да се поддаде на влияние извън делото, на притеснение, емоции, страх или други конюнктурни внушения". Според тях тези й качества може да стимулират промяна в мисленето и работата на инспекторите.

Под номинацията на Точкова са се подписали двама съдии. Според тях тя има качествата и уменията, познава отблизо и в дълбочина проблемите на съдебната власт и се ползва с авторитет в професионалната общност. Тя ще е в състояние да изпълнява по достоен начин задълженията на главен съдебен инспектор и ще допринесе за ефективното функциониране на институцията, допълват колегите й.

Като наказателен съдия Чочкова е гледала не един знаков процес. Тя оправда бившия столичен кмет Стефан Софиянски за сделката за Халите, както и бившия зам. вътрешен министър Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов по делото за корупция. Първото шумно дело на Чочкова бе срещу боса на ВИС 2 Георги Илиев, когото тя оправда по обвинение за побой от страна на Слави Бинев.

Справка на "Сега" в регистъра на Сметната палата показа, че от 2007 г. насам двете кандидатки са подали имотна декларация само по веднъж. В останалите години са пращали само уведомления, че нямат промяна в имотното състояние. От документите става ясно, че през 2007 г. Чочкова е купила гараж в столичния кв. "Лозенец" за 14 459 лв., като декларираният произход на средствата е "дарение". Година по-рано пък Точкова купува 1/2 от вила от 146 кв.м с дворно място в с. Равногор за 70 хил. лв. с ипотека от ОББ и още същата година я дава безвъзмездно на Любка Трифонова, но тя и съпругът й си запазват правото да ползват имота.

В Имотния регистър на Агенцията по вписванията (АВ) освен с гаража Чочкова присъства с продажба на апартамент от 73 кв.м в кв. "Сухата река" през 2003 г. След няколко месеца купува жилище от 107 кв.м в кв. "Хладилника" в София с ипотека от "Експресбанк". Ипотеката е заличена през 2013 г.

Допълнителната информация за Точкова от АВ е за сделки в Хасково. Става дума за заличаване на две ипотеки за купуването на два гаража. И в двата случая като ипотекарен длъжник освен Точкова и съпруга й, който е адвокат в Хасково, са вписани Даниел Гаргов и "Хели ойл" ООД. Според регистъра АПИС "Хели ойл" се занимава с бензиностанции и горива. Дружеството е собственост на Генчо Точков (вероятно брат на съпруга на съдията) и "Тиваинвест" ООД, в която участие има и Гаргов.



ИНИЦИАТИВА

Съюзът на съдиите се включи в търсенето на кандидат за главен инспектор, след като вече година и половина два поредни парламента се провалят в процедурата за избор. Последно фиаско претърпя издигнатата от БСП и ДПС кандидатура на върховния съдия Веселина Тенева. След скандала със странните имотни сделки на Тенева, някои от които недекларирани пред Сметната палата, управляващите започнаха процедурата отначало. Новият срок за номинации в парламента е 2 април. Законът казва, че за главен инспектор се избира юрист с високи професионални и нравствени качества, който има и поне 15 години юридически стаж, от които най-малко 10 като магистрат.
СНИМКА: haskovo.info
Съдия Теодора Точкова е втори мандат председател в Административния съд в Хасково.
3
3557
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
14 Март 2014 09:03
А верно ли е, че имало и двама мъже сандидати - Сулев и Пулев, но ги бламирали, щото звучали смешно в тандем ?
14 Март 2014 09:24
Е добре де Чочкова я видяхме. Има вид на майски бръмбър- хубавалка е. Ами дайте и Точкова. Каква е тази сегрегация, няма само хубавите жени да давате.
14 Март 2014 16:35
Коя от тези трите на долната снимка е Точкова. Средната ми се види позната, не ще да е Точкова.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД