:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Малките партии са с най-големи пропуски в изборните отчети

Най-много средства в кампанията за парламентарния вот е вложило ДПС, следвано от БСП и ДСБ - БДФ
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Фронтменът на "Хиподил" Светльо Витков (отляво) се оказа сред неизрядните при отчета си пред Сметната палата.
Нарушения в няколко малки партии е открила Сметната палата при одита на финансовите им отчети за кампанията за парламентарния вот през май м.г., оповестиха вчера от институцията. Проверени са общо 30 политически субекта, като 7 са изключени, тъй като са предоставили нулеви отчети или разходите им не надвишават 1000 лв. Въпреки пропуските шефът на одитната институция Валери Димитров похвали счетоводството на партиите.

В нарушение на закона Движение "България на гражданите" (ДБГ) и Национално патриотично обединение са финансирани от юридически лица. Партията на Меглена Кунева е захранила кампанията си със заем от 1 млн. лв. от Банка ДСК ЕАД, обезпечени със залози върху вземания по два договора за срочни депозити на две физически лица, членове на партията. 67 дарители са дали общо 169 677 лв. Общата стойност на установените разходи е 1 088 939 лв., от които 72 697 лв. не са отразени в отчета. Нарушения има и при изплащане на разходи над 1000 лв. по банков път.

"Зелените", "Глас народен" на музиканта Светльо Витков и коалицията "Горда България", свързана с евродепутата Слави Бинев, са получили дарения от физически лица само с имена, без ЕГН. Това не позволява на одиторите да определят еднозначно самоличността на донорите, а оттам и законността на даренията.

Общо 189 лица са направили дарения за различните партии по време на кампанията, отчетоха от одиторите. При 14 от тях не са установени доходи, които да позволяват направените дарения по данните в НАП и НОИ. По закон обаче не се проверяват доходи от чужбина или банкови сметки, уточни Екатерина Перчева, шеф на дирекция "Специфични одити".

От отчетите става ясно още, че партиите не са пестили за подгряването на електората преди изборите. Най-скъпа е излязла кампанията на ДПС - глътнала е 3.9 млн. лв. - всичките собствени средства на партията. Дарения няма. Следва "Коалиция за България" с 3 млн. лв. От тях 1.2 млн. лв. са от банков заем, а даренията са над 77 хил. лв. Едно от плащанията на стойност 4986 лв. не е направено по банков път, както повелява законът. Липсват и 17 декларации за произход на дарените средства, когато те надминават минималната заплата. На този фон пропагандата на ГЕРБ е направо евтина - погълнала е 1 млн. 865 лв., в т.ч. разходи за материали, медийни услуги, социологически проучвания, гориво, дарения и други. Като разходи са отчетени и направените по време на кампанията дарения в общ размер на 4573 лв. - на църковно настоятелство, детски логопедичен кабинет, четири читалища и дом за стари хора.

Изненадващо много пари е хвърлил съюзът ДСБ - БДФ - почти 2.1 млн. лв. Отчетени са приходи от 25 дарения от физически лица на обща стойност 187 100 лв. 16 кандидати са предоставили 6500 лв.

-------СРАВНЕНИЯ

За разлика от "Атака", която е направила кампания за близо 600 хил. лв., формацията на Валери Симеонов НФСБ е вложила 1.5 млн. лв. 219-те дарители на партията, харизали над минималната заплата, са подали декларации за произход на средствата чак по време на одита, а не при внасяне на дарението. Националистите на Волен Сидеров пък са пропуснали да осчетоводят 10 фактури на стойност общо 4647 лв., което са направили впоследствие. Не са отразили и задължения за над 2000 лв., а дарения на обща стойност 19 500 лв. не са минали по банков път.

Кампанията на РЗС е финансирана от държавната субсидия в размер на 505 462 лв. Установено е обаче че има още 54 282 лв. поети задължения за получени стоки или услуги, които са неразплатени към датата за съставяне на отчета.
1536
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД