:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Магистрала "Хемус" ще минава на 20 км от Плевен и Ловеч

Държавата ще търси пари за изграждането на аутобана
Карта: БГНЕС/МРР
Бъдещото трасе на АМ "Хемус"
Изграждането на магистрала "Хемус" няма да се финансира от европейските фондове, към проекта няма интерес и от частен инвеститор, но той е приоритет за правителството. Регионалният министър Десислава Терзиева отказа да посочи варианти за финансиране на трасето, докато не бъдат готови проектите. Тя обаче заяви, че може част от магистралата да се строи с държавни пари. "На този етап няма подадено заявление за интерес от страна на частен партньор, защото няма достатъчен трафик", уточни министърът. Незавършени са 252 км, за които прогнозната цена е 1.5 млрд. лв. без ДДС. Трасето ще бъде разделено на три подучастъка. Според прогнозите към 2020 г. по "Хемус" ще минават средно по 18 000 превозни средства на денонощие.

На консултативен съвет вчера са обсъдени двата реалистични варианта за цялото трасе, след като други два разглеждани са били отхвърлени, обясни министърът. Избраният вариант, който ще се обсъжда публично при изготвянето на оценката за въздействие върху околната среда, минава на равно разстояние от Плевен и от Ловеч - на около 20 км от двата града и върви северно от Велико Търново, съобщи председателят на държавната компания, която бе създадена за "Хемус" и "Струма", Асен Антов. Подобреният вариант на трасето заобикаля защитените зони и територии, обслужва максимален брой населени места и съкращава времето за пътуване, допълни Антов. Отхвърлени са идеите "Хемус" да се движи успоредно по сегашния първокласен път, да минава по-близо до Плевен и Ловеч - на около 8-10 км, и южно от Велико Търново.

"Хемус" ще се строи на три етапа - първият подучастък е 60 км от Ябланица до връзката Плевен - Ловеч. То е в най-напреднала проектна готовност - неговата прогнозна цена е 80 млн. евро, които според Терзиева могат да дойдат от държавната хазна. Предстои да се подпише договор за изготвяне на екологичната оценка на трасето, а според министъра строителството, ако има финансиране, може да започне през 2016 г.

Вторият подучастък е до Велико Търново (около 85 км), а третият - до Белокопитово (край Шумен) - около 110 км. Тази година ще се възложи и проектирането на втория подучастък. От магистралата ще се възползват приблизително 2.9 млн. души по данни на МРР.

СТРОИТЕЛСТВО

В момента се изграждат 5 км от магистралата между Белокопитово и Каспичан. Строителят "Автомагистрали Черно море" ще получи близо 66 млн. лв. с ДДС, а участъкът трябва да е готов през пролетта на 2015 г.
СНИМКИ: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Вчера пред регионалното министерство се проведе пореден протест на софиянци, недоволни от ниските обезщетения, които са получили за отчуждените им имоти за Северната скоростна тангента. Те се заканиха да сезират Европейската комисия, ако не получат справедливост от българския съд.
30
10577
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
13 Март 2014 20:39
Правят впечатление някои неща в и около статията:
1. Тоя вариант на трасето, като се гледа по приложената карта - ми той си е същият от бай Тошово време. Тук особена новина няма. Освен разбира се да има разлика в детайлите, невидима с просто око.
2. Статията твърди, че имало вариант за промяна на трасето така че да минава по-близо до Плевен и Ловеч (при положение че по-голе е споменато че ще минава между двата града) - това е нонсенс. Ако е между двата града (което е така по проект от 30 години) и минава по-близо до Плевен, ще минава по-далече от Ловеч. И обратното. Няма как да минава едновременно по-близо и до двата града.
3. От министерството или там от компанията, обявяват че оставащите 250 км ще стреват 1.5 млрд. Същевременно, по-надоле в статията се сочи, че за последния 5 км. участък ще се платят 66 млн. Това преобразувано към 250 км (66*50) дава 3.3 млрд. стойност, а не 1.5 млрд.
13 Март 2014 20:53
Магистрала "Хемус" ще минава на 20 км от Плевен и Ловеч


Ха сега де. Разстоянието между Ловеч и Плевен е 35 км.
13 Март 2014 21:00
Сгугньо, четеш статията като дявола - евангелието....
Първо, ако между два града разстоянието е 40 километра, магистралата може да мине между тях - поравно на 20 километра. А може и да мине ПРЕЗ двата града - през центровете им (на 0 км от всеки град). И‌ така може да се направи всякаква комбинация. Даже може да мине на 100 километра от градовете, дип че разстоянието е 40 км. Ако искаш мога да ти го нарисувам.
Второ, ако един участък от да речем 10 км струва 10 милиона , не значи че друг участък от 50 км струва 50 милиона. Зависи от сложността на терена, съоръженията - мостове, тунели. Освен това и от оценката на земята.
Айде малко по-сериозно!

13 Март 2014 21:18
Друго си е един 15 километров безмислен и опасен тунел да струва над 1 милиард. А да и харчещ на година поне 20 милиона допълнително.
13 Март 2014 21:22
Mick,
Бихте ли били любезен, да ни обясните защо тунела на магистрала "Струма" е безсмислен? И с какво е опасен?
13 Март 2014 22:05
А може и да мине ПРЕЗ двата града - през центровете им (на 0 км от всеки град). И‌ така може да се направи всякаква комбинация.


Не може една магистрала да минава през населено място, хеле па през центъра
13 Март 2014 22:20
Patriot1965 13 Март 2014 21:22 - Ами защото, като гледам другите тунели в България... си мисля, че и този няма да го поддържат. А това ще е фатално за един толкова дълъг тунел. А защо няма нужда от него.. ами защото животът на хората струва повече от живота на няколко животни там - просто можеше да се разшири съществуващия път. Да не говорим, че в момента колите изминават пътя за 12-15 минути, след реализацията на тунела пак ще е за същото време. Щото в тунел има ограничение 80 км. Друг е въпроса колко ще се спазва.. а когато не се спазва в тунел .. въпрос на време е да има инциденти.. А едно е катастрофа да стане на открито, друго по средата на 15 километров тунел.

Отделно с тия пари можеше да се построят не 15, а 200-300 километра магистрала. Самите специалисти казват, че проектът е калпав, но не може да го променим, щото ще трябва да връщаме пари. А българските управляващи - кръв връщат пари не връщат.. И най-калпавият и опасен проект ще направят, само и само да вземат едни пари.
13 Март 2014 22:32
Отхвърлени са идеите "Хемус" да се движи успоредно по сегашния първокласен път...

И що? Какво пречи да се проектира обикновено разширение на първокласния път или леко изместване, ако се налага? Ще излезе прекомерно евтино?
13 Март 2014 22:45
Не може една магистрала да минава през населено място, хеле па през центъра

Бонго, изпреварил си ме.
А и изрично съм посочил, че твърдението ми е базирано на посоченото в статията, че магистралата ще минава между двата града.
Ма Боев тва не го е отразил, види се.
13 Март 2014 23:06
Не може една магистрала да минава през населено място, хеле па през центъра

Може, Бонго, може, как да не може. Магистралата може да бъде прокарана директно през центъра на който и да е град. За целта трябва само да се съборят няколко постройки и градските паркове да станаг част от магистралата. А така ще бъде много по-удобно на хората да стигнат магистралата. Тогава минаващите транзитно по магистралата ще имат възможността да видят центъра на Ловеч и Плевен, без да се налага да се отбиват от пътя. От горе на това и на магистралните жрици няма да им се налага да пътуват на километри от градовете в които живеят. Ще слизат до центъра и това е.
14 Март 2014 01:17
Като чета такива новини, направо ми се свива стомаха само колко много малки главички има в българското управление и България като цяло! Егаси, в 21ви век и още неможете да направите една магистрала в една такава малка държава?! Съз зор свързахте двата края там неколко стотин км до Бургас, сега сигурно тая до Варна ще се прави още 50-100 години.

...Малки главички с малки заплати и малки мечтички карат малки колички по малки пътища в една малка държава за малко време и малко по малко намаляват като нация! Направо нямате на представа колко сте жалки.
14 Март 2014 05:07
Тази женица е тотален кукундрел.
Използват я за параван пред крадците.
Не си струва да се коментира цялата тази алчност и простотия...
14 Март 2014 07:54
Това трасе беше разглеждано и прието още преди 50 години. Разбира се, че трябва да мине между Плевен и Ловеч, така магистралата е на равно разстояние и близо до няколко големи градове - Плевен, Ловеч, Русе, В. Търново. Долу през В. Търново теренът е много по-труден, планински, особено преди Търговище (боаза май му викаха), където непрекъснато падат камъни от скалите наоколо, докато трасето Попово-Търговище е равнинен. Не знам само как ще мине след Плевен - през Бяла или през Полски тръмбеш.
14 Март 2014 08:00
И що? Какво пречи да се проектира обикновено разширение на първокласния път или леко изместване, ако се налага? Ще излезе прекомерно евтино?
По-горе обясних защо. Но има нещо друго, че ЕК изисква на всяка магистрала да има успореден първокласен път. Избраното трасе е равнинно, докато през в. Търново е труден планински релеф - при Севлиево, В. Търново и най-вече преди Търговище. Аз със еди японец точно преди Търговище заради паднали камъни на пътя трябваше 2-3 часа да обикаляме през трудни планински пътища с 20км в час. Съжелявах 1000 пъти, че не свих през попово за Плевен.
14 Март 2014 08:03
Вторият подучастък е до Велико Търново (около 85 км), а третият - до Белокопитово (край Шумен) - около 110 км.
Какво Велико Търново, като няма да минава през В. Търново. Може би има предвид разклона Бяла-В. Търново.
14 Март 2014 08:06
И що? Какво пречи да се проектира обикновено разширение на първокласния път или леко изместване, ако се налага? Ще излезе прекомерно евтино?

Абсолютно вярно, така направиха унгарците. При това ще останат пари да се направи същото и с други важни пътни артерии, примерно, Русе - Свиленград с тунел под Шипка.
Не може цяла вечност все да обикаляме през весдесъщата София, която се е тръшнала в края на България !
14 Март 2014 08:35
Отхвърлени са идеите "Хемус" да се движи успоредно по сегашния първокласен път, да минава по-близо до Плевен и Ловеч - на около 8-10 км, и южно от Велико Търново

Аз пък отхвърлям идеята, че един "консултативен съвет" има право да вземе такова отговорно решение.

Подобреният вариант на трасето ... обслужва максимален брой населени места и съкращава времето за пътуване.

Проблемът е, че това трасе не обслужва въпросните населени места удобно . Има същите недостатъци като жп-линията - лъкатуши север-юг и трупа километри. Чие време за пътуване ще съкрати? Да твърдиш, че ще свържеш Търново с Коритна като минеш северно от стария софийски път Ловеч-Севлиево означава, че нито си погледнал картата, нито си се сетил да се попиташ защо аджеба е изграден участъкът Микре-Севлиево преди четирисет години.
14 Март 2014 08:39
Какво се чудите? Те една ограда на границата не могат да направят, вие- магистрала!
14 Март 2014 08:43
И как така няма трафик? Това е пътят който свързва западната и източна част на северна България? Или в България за трафик се брои само ако е международен или минава през София
14 Март 2014 09:13
Нямало трафик!? Кой идиот го твърди това?
14 Март 2014 10:02
Дали ще доживея да я видя довършена?..
14 Март 2014 10:38
уважаеми другарки и другари

Статиатя явно е била писана миналата година през февруари, защото: Натисни тук. този участък от май миналата година е в експлоатация. Изграждат се следващите няколко километра от Разклона за Силистра до Белокопитово. исамо за този участък ще се плати на фирмата строител 66 милиона лв, а всъщото време участъка от Ябланица до Плевен/Ловеч - 80 милиона. Голямо раздаване на пари ще падне от малката отсечка до Шумен, още повече, че няма и проект за тази трета отсечка.
14 Март 2014 11:24
Отхвърлени са идеите "Хемус" да се движи успоредно по сегашния първокласен път, да минава по-близо до Плевен и Ловеч - на около 8-10 км, и южно от Велико Търново


Някаква безсмислица. Първокласният път от София за Варна минава южно от Ловеч и е равноотдалечен от Ловеч и Троян. Къде са тези 8-10 км не знам. Та като се пише една статия за магистрала да се разгърне поне картата на пътищата в България. А средата на пътят Ловеч-Плевен е Тенекиеният хан. А път южно от В. Търново според мен е неудачно. Все пак магистралата трябва да минава горе-долу през средата на Северна България. Какво ще търси близо до планината?
14 Март 2014 12:47
От един друг вестник: "Липсващото трасе от магистрала "Хемус" започва при Ябланица. Промушва се между Плевен и Ловеч. Те ще бъдат свързани с магистралата с пътна връзка чрез сега съществуващия второкласен път ІІ 35. Така магистралата ще отстои на десетина километра от Плевен и на около 15 км от Ловеч. След това трасето минава близо до Павликени и на около 15 км северно от Велико Търново. Продължава на север в непосредствена близост до Попово, на около 8 км от Търговище и стига до Шумен." - Оказа се, че между Плевен и Ловеч по стария път са 25 км, ама те не са толкова, а са 32! Може би като се сметне от табелите на градовете, а не от центровете им, да се окаже, че са 25!
14 Март 2014 13:35
Не може една магистрала да минава през населено място, хеле па през центъра

Ма верно ли? Идете в Япония и вижте от къде им минават магистралите - през центъра, под центъра, над центъра, на няколко нива... А виждали ли сте магистрала, минаваща през сграда? Не? Ми вижте тогава - Натисни тук. Друг въпрос е, че у нас няма смисъл...
14 Март 2014 13:38
Участъкът между Царева ливада и Белокопитово е вече построен, сега се свързва с разклона за Русе.
А колкото до трафика - трафик няма, защото няма и магистрала, като се построи, ще има.
Частен инвеститор ще се заеме, ако се даде на концесия. Ама другарите не дават, искат те да строят (тоест техните фирми) и да вземат комисионите
14 Март 2014 13:46
Отдавна прогнозирах, че Хемус ще се забави. Причината - Ханс даде пари за каквоо му бе нужно - магистрала до Турция и до Гърция, изкрънкахме и до Бургас. Ама вече същия този Ханс няма интерес от вътрешна за България магистрала, и врътна кранчето. Да се оправяме сами, един вид...
14 Март 2014 13:49
С АМ Черно море ситуацията е същата
14 Март 2014 14:34
Всъщност магистралите трябваше да са две или по-точно да се разклоняват и едната да отива през Плевен и Бяла за Русе и от там до Белокопитово край Шумен, а втората да мине южно от Велико Търново и южно от Шумен и чак при Девня да се съединят или в краен случай при Нови пазар. Сега ще направят една магистрала по средата на горните две и хем ще се хвалим, че имаме магистрала, хем няма да е особено удобна.
14 Март 2014 19:41
Всъщност магистралите трябваше да са две или по-точно да се разклоняват и едната да отива през Плевен и Бяла за Русе и от
Ние 1 не можем да направим ти 2 искаш. А с какво ще ги запълним. Аз като карам по новата отсечка на "Тракия"от Ямбол до Бургас рядко виждам кола. Същото е впрочем по отсечката Шумен Варна на "Хемус".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД