:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Специален фонд ще раздава жилища за роми и социално слаби

Засега не е ясно нито колко ще струва начинанието, нито откъде ще дойдат парите, нито колко са нуждаещите се
Държавата и общините да предоставят терени, върху които частни инвеститори да строят жилища за хората с ниски доходи и специфични нужди, за самотни възрастни хора, граждани в неравностойно положение и маргинални слоеве. Всички те ще получават домове по облекчени процедури от новосъздаден социален сграден жилищен фонд. Тези намерения ще залегнат в жилищен кодекс, който ще се подготви от Министерството на инвестиционното проектиране (МИП). Оттам не съобщиха на какъв принцип ще предоставят домовете, но най-вероятно ще е както е при общинските жилища - срещу символичен наем.

Особен акцент във вижданията на експертите от ведомството на министър Иван Данов е подобряването на жилищното състояние на ромите. За тях ще се строят "благоустроени жилища в съседни терени", където те ще бъдат настанявани. А на мястото на сегашните гета се предвижда да бъдат създадени производствени зони, в които да има условия за трудова заетост на малцинствата.

Тези идеи засега са само "добри намерения", признаха вчера от МИП. Те нито са разписани в документи, нито е ясно колко ще струва реализирането им. Не се казва и откъде ще дойдат средствата. С новата инвестиционна инициатива министърът предлага само да се създаде "финансов жилищен фонд", който ще плаща за изграждането на новите домове. За "създаване, управление и поддържане" на социалните жилища ще се появят и жилищни асоциации.

Според действащата в момента национална жилищна стратегия, приета през 2004 г., държавата би трябвало вече да е подпомогнала създаването на жилищни асоциации - "нов тип юридическо лице без стопанска цел, което в редица западноевропейски страни е поело функциите на общините по изграждането и стопанисването на социални жилища". По всичко личи, че това е бил поредният приет документ само за отчитане на дейност, защото според 14-те страници на националната стратегия между 2006 и 2020 г. у нас трябва да се обновят 684 000 жилища. В онези години стойността на това обновяване е сметната на повече от 4.1 млрд. лв.

За да стане ясно колко граждани у нас се нуждаят от социални жилища, МИП вече е започнало проучване на наличните жилища за социално слабите, както и колко са нуждаещите се, които чакат. Информация за това ще дават общините и Агенцията за социално подпомагане. МИП е поискало и информация за "свободните терени, които могат да бъдат предоставени от общините за строителство на социални жилища". Данните за бедните нуждаещи се от жилища хора се събират по общини, но няма обобщена информация. В София има около 10 000 общински жилища, а чакащите семейства са около 10-15 хиляди. В Добрич например 733 семейства са в списъка на крайно нуждаещите се. От кметството във Варна съобщиха наскоро пред "Сега", че само в един от районите на града нуждаещите се от дом са около 6000 души.

"Ефектите от новата жилищна политика ще са осигуряване на заетост в строителството, подпомагане на строителния бранш чрез създаване на условия за публично-частни партньорства между бизнеса и общините, стабилизиране на живота на хората и борба с демографската катастрофа чрез осигуряване на субсидирани, достъпни жилища с добро качество", пише в мотивите към новата инициатива на Иван Данов.РЕАЛИСТИЧНО

За периода 2014-2020 г. България ще получи европейски средства за изграждане на социални жилища. Става дума за 86 млн. лв., които са заделени от ОП "Региони в растеж" по изискване на Брюксел. С тези средства трябва да се построят домове за социално слаби хора и за роми.

50
4606
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
13 Март 2014 19:55
В същото време - по селата къщите пустеят. Тия ще ни побъркат, само и само да откраднат едни пари...

Помощи в големите градове за дългосрочно безработни не трябва да се дават. Дават им по една къща от пустеещите на село, и 10 декара, без право да продават 10 години и готово. Ще е много по-ефективно и евтино на данъкоплатците.
13 Март 2014 20:06
Засега не е ясно нито колко ще струва начинанието, нито откъде ще дойдат парите, нито колко са нуждаещите се

Може да не знаят колко са нуждаещите и колко ще струва, но много добре знаят, а и ние знаем, откъде ще са парите- нашите пари от бюджета.
Държавата и общините да предоставят терени, върху които частни инвеститори да строят жилища за хората с ниски доходи и специфични нужди, за самотни възрастни хора, граждани в неравностойно положение и маргинални слоеве.
Глупост е да се строят нови жилища, при положение в повечето общини и населени места има пустеещи жилища. По-добре е да се наемат или купуват от общините вече построени жилища и да се предоставят на бездомни хора, отколкото да се строят нови. А и ще е по-евтино. Недостиг на жилища може да има в 3-4 големи града- София, Варна, Бургас, Пловдив.
13 Март 2014 20:07
Ще е много по-ефективно и евтино на данъкоплатците.
Изобщо не им пука за данъкоплатците. Далавечера да тече за армията от чиновници, които хрантутим.
13 Март 2014 20:10
Що не си останат с добрите намерения?
---------------------
Сайтът на Генек
13 Март 2014 20:14
Глупост е да се строят нови жилища, при положение в повечето общини и населени места има пустеещи жилища.

Ние в селата електорат си имаме достатъчно. Важното е да запазим, разширим и мотивираме електората си в големите градове!
13 Март 2014 20:17
Всякаква идея свързана с интеграция е изначално опорочена по една много проста причина. Самата интеграция предполага, че някой е различен, по-специален и т.н., т.е имаме положителна дискриминация, която с нищо не е по-добра от отрицателната дискриминация. Двете са страните на една и съща монета. Конкретно за циганите има едно много добро решение, за всяко нарушение им се налага глоба каквато би била наложена на всекиго другиго. За всяко по-сериозно нарушение условни присъди и затвор като серизно трябва да помислим върху обществено полезния труд. Помощите като понятие се спират и се заменят с нещо от типа на "обществена подкрепа". Така ще е ясно, че помощите не падат от небето, а идват от тези, които работят. Самата обществена подкрепа ще е форма на заем, който трябва да се изплати. В даден момент трябва да може да се прилагат същите принципи както при неизплатените заеми: паричен или присъда. Присъдата съответно може да даде възможност за обществено полезен труд, като така се избягва затвора, но се изплаща данъка "обществена подкрепа".
13 Март 2014 20:54
нямам собствен дом, живея под наем и плащам 250 лева мессечно,отделно консумативи/ток и вода/. След пет години се пенсионирам, пенсията ми едва ли ще бъде повечеот 250 лева. къде ще намеря изоставена къща за да не съм на улицата?
13 Март 2014 21:01
Нови гета, значи.

Що не попрочетат малко какво става с тия поселения за бедни в другите държави?
13 Март 2014 21:02
Umni4ko 13 Март 2014 20:17

13 Март 2014 21:12
Тоа унгарскиот евроид шорош веке цело десетилетие ги фключва мангалите и куртикурела...
13 Март 2014 21:13
Подкрепям тези, които смятат, че трябва да се използват пустеещите жилища по селата. На държавата ще й излезе по-евтино и така ще има възможност за настаняване на повече нуждаещи се. Селските къщи и мат и дворове, в които да се направят и градини, а също така да се отглеждат и животни. Държавата и тук може да помогне.
Така всеки безимотен и безработен да си помогне сам, а не само да чака на държавата.
13 Март 2014 21:40
Не държа да живея в София, засега се налага защото работя тук. Бих живяла на село,ако някой ми предостави малък скромен дом.
13 Март 2014 21:45
Подкрепям тези, които смятат, че трябва да се използват пустеещите жилища по селата. На държавата ще й излезе по-евтино

Патагонец, то хубаво, но ако държавата беше собственик на тези жилища и дворове, а те са частна собственост, макар и неизползваеми.
Какво ще ѝ излезе по-евтино в такъв случай?
Пък и припомни си какво стана с печално известния блок в Ямбол - разрушиха му конструкцията дори, както живеят вътре
13 Март 2014 22:01
deneb - Със сигурност да се купят запустелите домове е много по-евтино. Ако един собственик се запъне друг ще продаде. На хората тия жилища не им трябват. За 5-10 хиляди може да се купи къща с двор 1-2 декара. За справка фургоните на Емел Етем бяха по 500 евро квадрата, такива са разценките по които държавата строи даже и фургони.

Вариантът който се предлага от държавата вече е правен - преди години бяха построили двуетажни къщи последен писък на модата за социално слаби - струваха цяло състояние за един нормално работещ. А държавата ги раздаде на хора без нормални трудови навици.. Държавата се подиграва по тоя начин с работещите хора, които реално дават пари с данъците за тия безумия на държавата.

Цялото упражнение е правилните фирми да спечелят скъпите поръчки. И някой да се облажи от подаръка.


13 Март 2014 22:22
Е, кой е тоя българин, евреин, арменец или турчин, който ще отиде да живее заедно с ЦИГАНИТЕ ?

Абсолютна глупост и дебилитет е цялата тая работа.

Ще се дадат едни пари за цигански къщи и те ще ги превърнат в нещо като оня панелен блок, май в Хасково беше, който общината се принуди да събори, защото и армировка не беше останала от него.
13 Март 2014 22:33
Патагонец, то хубаво, но ако държавата беше собственик на тези жилища и дворове, а те са частна собственост, макар и неизползваеми.

Имах предвид държавата да ги купи от собствениците, много по-евтино отколкото да строи нови, когато има пустеещи.
13 Март 2014 22:37
Държавата се подиграва по тоя начин с работещите хора, които реално дават пари с данъците за тия безумия на държавата.
Цялото упражнение е правилните фирми да спечелят скъпите поръчки. И някой да се облажи от подаръка.

Могат ли двама съпрузи със средна заплата да си позволят ново жилище? Не, нали.
13 Март 2014 23:18
То май и в Пазарджик имаше едни мезонети
13 Март 2014 23:52
Пак за манго ще има а другите ще плащаме и за него и на банката кожодерските лихви.Е....................................?............................/:-) МАЙКАТА,ЛЕЛЯТА
14 Март 2014 00:01
Не държа да живея в София, засега се налага защото работя тук. Бих живяла на село,ако някой ми предостави малък скромен дом.


Дай обява за желанието си. Има много хора които ще ти предоставят жилище на село. Само и само циганите да не им изтърбушат инсталацията. .
14 Март 2014 00:04
Нови гета, значи.

Що не попрочетат малко какво става с тия поселения за бедни в другите държави?


Ами явно в "другите " държави са открили топлата вода.
Решили са че е по-евтино на държавата да контролира гета.
14 Март 2014 00:11
Вал , блокът беше в Ямбол.
Този филм с циганите вече сме го гледали. Циганите са различни - познавам ги, защото съм живял покрай цигани и в момента са около мен. Циганинът от помощи не разбира. ще прецака и това мероприятие, както го е правил много пъти. но има и такива, които съм ги виждал да работят и двуетажни къщи даже си имат(не говоря за барони, а за обикновени хора) и то в северозападно село. Зависи от инициативни българи - кооперация направиха и циганите работят и даже ренти се изплащат на собствениците. Не трябва наготово да им се дава. Трябва, каквото за българите, това и за циганите. И малце "лобут", като се наложи.
14 Март 2014 06:18
А какво казват тези загрижени държавници за парите на гражданите с дългогодишни (полувековни) жилищни влогове??? Има ли държава в която хем те прилъгват да делиш от стотинката си за да имаш собствено жилище, хем след половин век влог в банката на народа да не можеш да си получиш даже лихвите??? Може би този фонд е създаден точно с тези окрадени пари? Абсурдна социална справедливост!
14 Март 2014 06:22
Пустеещите къщи имат собственици!!! Без призиви за противиконституционни действия! Освен това те пустеят точно заради набезите на тези, за които държавниците са се загрижили.
14 Март 2014 06:44
Ааа... тия изтрещяха. ТОВА НЕ Е ИСТИНА. Боже какви китни идиоти!
...ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя!!!
Нали?
14 Март 2014 06:59
"А на мястото на сегашните гета се предвижда да бъдат създадени производствени зони, в които да има условия за трудова заетост на малцинствата."
И какво точно ще се произвежда?
В най-добрия вариант, който се моля да не се случи, ще се построят едни НЕЩА, за да усвоят едни пари. Все пак министърът е архитект и ги поназнайва нещата!
Той цяла Франция изклати, па едни къщички за бедните ли няма да построи!
А как ще накарат ЧАСТНИЦИТЕ да отидат в производствените зони? С ПМС ли?
14 Март 2014 07:26
Комунягите се бъзикат, ама и добре смучат от къде ли не... А има и кой да им гласува. Жилища без пари, гетата на заводи! Ха-ха-ха!
14 Март 2014 07:57
ЯМБОЛ, БЛОК 20.
Няма ли кой да качи една снимка ?
След това, коментарът ще е излишен.
14 Март 2014 08:33
A тези специални производствени зони трябва ли да са в големите градове? Не може ли в малките или в селата? И какво по- точно ще се произвежда?
14 Март 2014 09:05
Докога ще се провежда в България геноцит спряма българския нарад.Докога една група хора ще бъде превилигирована за сметка на друга.Докога законите ще се прилагат за едни, а за други/ цветнокожите/ те няма да важат.Когато започнетеда се отнасяте еднакво към всички граждани на тази страна, тогава ще се случи и интеграцията.Спрете помощите за многодетните циганки и ще видите как ще се намали раждаемостта.Осъждайте всички, които се размножават под 16 годишна възраст, като педофили и ще видите как и на това ще дойде краят. Аман от двойни стандарти.
14 Март 2014 09:49
Много ще е хубаво такъв фонд да стане реалност, а не само на приказки. Само в София има хиляди недовършени апартаменти, за които предприемачите нямат пари да ги довършат, а банките не дават кредит. Да ги изкупи общината, да се довършат и да се дават под наем на нуждаещите се!
14 Март 2014 09:49
Това се отнася за цяла България, но в София се задава жилищна криза, защото нищо не се строи в последните 5 години.
14 Март 2014 10:20
Могат ли двама съпрузи със средна заплата да си позволят ново жилище? Не, нали.


Могат! На село! Има достатъчно къщи за продан на много ниски цени!
14 Март 2014 10:22
Това се отнася за цяла България, но в София се задава жилищна криза, защото нищо не се строи в последните 5 години.


Има все още достатъчно непродадени и празни апартаменти в София, та да има криза! Жилищна криза в азарно общество не може да има...
14 Март 2014 10:34
Могат! На село! Има достатъчно къщи за продан на много ниски цени!

То сигур, в пустинята в Либия са още по-ефтини жилищата. Малкия проблем е че там нема работа, нема как да се издържаш, да не говоря за издръжка на дете.
Втория проблем е че циганите ще те изнесат заедно с кабелите от стените. Щото жилищата са ефитни там, дето никой нормален човек НЕ може да живее.
14 Март 2014 10:35
Колега няма нужда да се качва снимка, достатъчно е да маркираш Ямбол, блок номер 20 и да кликнеш с десен бутан, после Search Google for...
14 Март 2014 10:36
Ей ги хубавците...
Натисни тук
14 Март 2014 10:37
Линкът не работи, защото машината изтрива двете точки : след https
14 Март 2014 10:50
Не се притеснявайте за парите...парите ще дойдат от ЕС под една или друга форма, прикрито или открито...целта е България да не изнася жителите на гетата си в ЕС а да се скупчват тук при нас...да станем притегателен център за всички социално слаби и роми и така ЕС да си реши проблема с нежеланите гости...

...един вид да се оформим като гетото на Европа...
14 Март 2014 11:11
Лятото запознах се с една циганка на 57 години, която лежеше на съседно легло в болницата. И тя разказваше, че живее в общинско жилище сама. Има 8 деца, те всички живеят също в общинските жилища. Нито тя нито децата й работили 1 ден - били гледали деца. Жената има 45 внука - не знам как им помни имената! Самата госпожата имаше ТЕЛК с белодробна недостатъчност и пушеше по 2 кутии цигари на ден- не знам с какви пари ги купувала. Бях много възмутена, защото познавам много млади хора както от София, така и из провинция, живущи по квартири или с ипотека. Как за работещи българи няма общински жилища, а за тези има? Българи със същата диагноза ме могат да минат ТЕЛК, тая как се уреди? Е, тя каза как... Та така, за г-жа Фъндъкова и бюдежета на общината. Едни плащат даници, а другите ги консумират.
14 Март 2014 11:24
Докога и защо ще има специално отношение към циганите? Ако на личните им карти пише, че са българи, то за тях важат същите закони като за всички нас. Ако пише друго да си ходят там, откъдето са дошли.
Всичко останало е дискриминация.
Проблемът с циганите го прави българската власт, те просто се възползват.
14 Март 2014 11:59
neznaiko_2011,

Дайте координати за връзка, може да намерим селска къща за след пенсионирането Ви, при добро желание..
14 Март 2014 12:43
deadweight, не се шегувам. В намеренията си съм напълно сериозна. Имейл:neznaiko_2011@abv.bg Пишете на този имейл адрес. Ако има сериозно предложение ще ви дам телефон за връзка.
14 Март 2014 12:51
Фантазьорите край нямат. В селата и куче да вържеш ще избяга. Сигурно сте ги виждали само на картинка. Там цари такава разруха, че трябват луди инвестиции. Не случайно ЕС не позволява инвестиции в умиращи села. Това са пари хвърлени на вятъра. Моят двор на село е 4 декара и за обработката му ползвам машини на стойност 10000 ЛЕВА. Като за мен това си е хоби. А тук предлагате обработка на 10 декара с мотики, евнтуално от 2 души, единия от които жена. Добре ли сте с главите?
14 Март 2014 12:55
А да си видял циганин с мотика?
14 Март 2014 13:08
Ти ми дай власт пък да видим дали няма да хванат мотиката
14 Март 2014 13:09
Засега не е ясно нито колко ще струва начинанието, нито откъде ще дойдат парите, нито колко са нуждаещите се


Из Записки на следователя - Лев Шейнин
...его двоюродный брат похож, как две капли воды, на Николая II, хотя, что сравнительно легко доказать, никогда не был императором; во-вторых, он хотя и Шалва, но, строго говоря, не Луарсабович, а если и Луарсабович, то не такой уже Шалва..,
14 Март 2014 19:38
Дай един и на мене,како!
14 Март 2014 19:45
Повечето пари ще отидат за обработка на документация от чиновници и печалба на "наши" фирми! Да не забравяме Ямболския цигански блок , който трябваше да съборят!Не е само той ? В Меден рудник заселиха ред цигани, ред българи и настана Ад ?Доброто е , че не делят поне сега хората на етноси !
16 Март 2014 13:24
neznaiko_2011

Пратих е-маил, но ми връща инфо, че мейлът не е активен..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД