:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Гледна точка

Търговските вериги - жертва на тактиката на римските императори

Предлаганите мерки за регулиране няма да решат проблемите, а ще дадат мощно средство за натиск от страна на популистки настроени политици
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Мерките срещу хипермаркетите са откровено популистки
Римските императори били убедени, че с "хляб и зрелища" могат да държат в подчинение народа. Днес гладиатори и кървави арени няма, но зрелища не липсват, а българските политици имат принос в обогатяването на практиките за отклоняване на вниманието на електората от същинските проблеми и виновници за тях.

По един особен начин управляващите се опитват да вплетат зрелищата в хляба, като на прицел все по-често са вземани "лошите" търговски вериги.



Веригите отдавна са предмет на политически ПР



Известни са опитите на бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов за влияние в сектора чрез опитите за "замразяване" на цените в горещото лято на 2012 г. Споровете между търговските вериги и част от българските производители обаче не са от вчера и настоящото правителство не прави изключение в опитите за яхването им. Тук няма да говорим за произхода на тези спорове и причината за намесата на държавата, а за пропорционалността на предприетите действия. Наскоро в Народно събрание бе внесен Проект за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, който е насочен най-вече към търговията с храни, но не само. В проекта се въвежда понятието "значителна пазарна сила". Според внесения в парламента текст "Значителна пазарна сила притежава предприятие, което не е с господстващо положение, но с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия може да попречи на конкуренцията на съответния пазар, тъй като неговите доставчици или купувачи са зависими от него."

Притеснителното в случая е, че на Комисията за защита на конкуренцията се дава правото да разработи, тълкува и прилага методиката за установяване на значителна пазарна сила, като



в ръцете й се концентрират огромни лостове за намеса на пазара



И понеже в законопроекта не става въпрос само за търговците с хранителни стоки, а със стоки изобщо, обхватът на новите правила на практика ще се разпростре върху цялата търговия.

Но да се върнем на търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия. Популярното схващане е, че няколко големи вериги контролират пазара и именно с това държавата се опитва да се "бори". Това разбиране обаче е дълбоко погрешно. Пазарът в България е един от най-конкурентните в ЕС. Така например веригата с най-големи приходи от продажби в сектора "Кауфланд" има пазарен дял от около 8% към 2012 г., по оценки на ИПИ.

Общо десетте най-големи вериги, от които три са български ("Фантастико", ЦБА, а отскоро и "Пикадили"),



държат под една трета от пазара,



а делът на модерната търговия като цяло едва ли надхвърля 35-37% по оценки на ИПИ (за сравнение, процентът в страните от ЦИЕ е около 50, а в Западна Европа достига 70 по данни на USDA). Нека припомним, че воденото от КЗК разследване за картел между шест от веригите, приключило през 2011 г., доведе до едно спорно решение, след което търговците се ангажираха да предотвратят практиките, в които бяха обвинени. Три години по-късно КЗК не е намерило причина да поднови разследването или да наложи глоби. С други думи, предлаганите промени в закона идват да решат един несъществуващ проблем.

Друга странна част от законопроекта е свързана със задължението на търговците с оборот над 50 млн. лв. да съгласуват с КЗК договорите със своите доставчици и впоследствие да ги публикуват на сайтовете си. В случая от правилото се изключват по-малките вериги/търговци (които са изцяло в ръцете на български собственици), което



създава неравнопоставеност



Неравнопоставеност се създава и между търговци и производители, тъй като понятието "значителна пазарна сила" и специфичните изисквания за договорите се отнасят само до купувачите на стоки.

Като цяло предлаганите промени в ЗЗК трудно могат да се оправдаят с някаква настояща необходимост. Старите проблеми между вериги и производители/доставчици в голяма степен изглеждат решени, за което сегашният инструментариум на КЗК се оказа достатъчен. В същото време се създават условия за натиск върху търговските вериги, от който популистки настроени политици, на каквито сме се нагледали, вероятно рано или късно ще се възползват.



12
2910
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
17 Март 2014 19:57
ИПИ, ИПИ, ИПИ. Жертва биле веригите, а? Нещо за таксите им да кажеш? За безумните клаузи в договорите с доставчиците?
17 Март 2014 21:29
Много точна статия.
Какво ме интересуват таксите? И заяо да ги няма, това да не е мегдан да си сложат на земята стоките? Производителите дето са недоволни, нали щяха да си правят верига? За пореден път купих възкиснало мляко от малък магазин, да не говорим, че касови бележки в повечето случай не дават; няма и да стъпя повече. Времето се затопли, а те вероятно икономисват охлаждането.
17 Март 2014 23:20
Вълканов,
17 Март 2014 23:38
Днес гладиатори и кървави арени няма, но зрелища не липсват
И гладиатори (футболери) има, и кървави арени има (Лясковец, а при Цветан Цветанов дори се филмираше). Това, което няма, са малки фирми за партиен рекет. И все повече стават освободените общински и партийни площи за отдаване под наем.
Тъй че, търговските вериги са жертва на корумпирани политици. Нема нищо "императорско", проста алчност. Ако търговските вериги бяха сигурни у сегашното управление, щяха подобаващо да го "подкрепят" ... и такъв законопроект бял свят нямаше да види в парламента.
Какво ме интересуват таксите?
Ами включват се в цената. Или и цената не те интересува? Таксата за безсмислена реклама може да бъде също толкова "убийствена" като таксата за "тротоарно право" на общината.
А възкиснало мляко съм купувал и от верига. Не защото нямат хладилници или доставчикът е закъснял, а просто нямат мотивирани работници - да не оставят млякото на слънце или временно зад хладилника ... докато си изпият кафето.
18 Март 2014 08:04
Ужа-а-а-а-ссс, Бацето-о-о-о-о!
18 Март 2014 09:58
Причините за промените са ясни - лобиране за интересите на т.нар. производители, пищящи че веригите ги натискат да намаляват цените.
Горките те, вместо печалба от 30-40-50% и отгоре, трябва да се задоволяват с 10-15%, както е в Зап. Европа. Където впрочем и 8-10% печалба се счита за нормално.
18 Март 2014 10:00
таксите?
Ами включват се в цената.

Това не е вярно, ако таксите се заплащат от производителите, те ги поемат, ако не: ЩЕ са за сметка на купувача. Никой магазин не може да бъде притискан да предлага чужда стока, ако не се продаде, да си я консумира, и т.н. бил той верига или не.

Но веригите имат начин да оцелеят / спомням си историята с торбичките : само дето вече са без дръжки.
18 Март 2014 10:21
Аз се чудя защо производителите сключват неизгодни договори с веригите, а не си реализират продукцията в по-малки магазини. Сигурно защото като теглят чертата с разходите по логистиката и доставките, накрая реализацията им излиза много по-скъпа.
18 Март 2014 10:45
Всеки иска да печели и в България всеки гледа в канчето на другия. Че веригите нарушават правилата, се вижда дори и от самолет. По принцип цената се разделя на три почти равни части - на производител, търговец на едро и търговец на дребно. При веригите последните две са обединени. Затова според мен имат по-голямо влияние върху производителите. Те, например, могат да сключат договор с определен производител и да му изкупят цялото годишно производство и да поискат значително по-ниски цени и това да е изгодно и на производителя, защото си осигурява пълно натоварване на мощностите и има предвидимост във финансите. Чуха се сигнали, че веригите са част от схемата за укриване на ДДС, за продажба на стоки с изтекъл срок на годност чрез смяна на етикети и преопаковане. Но цените на веригите в повечето случаи са по-високи от някои малки магазини напълно без никакво основание. Например, ми направи впечатление разлика в цена на един и същ вид хляб във верига с 26 стотинки по-висока от тази в малък магазин (двата магазина се намират на 500м един от друг). Затова държавата си е в правото да набюдава и да наказва за нарушения така, че в бъдеще дори и да не си помислят да го направят потърпевшите. В това е и нашата роля на потребители - да сигнализираме и да си защитаваме правата. Защото както обикновено в борбата между производители и потребители потърпевшите ще бъдат крайните клиенти, т.е. ние.
18 Март 2014 11:55
Типично по Хаек(или Хайек) и т.нар. "Австрийска икономическа школа" либерастия!!!
ИПИ и всички останали "тинк танк"-ове вън от България!
18 Март 2014 12:28
Не може да слагаме всички вериги под един знаменател. Като потребител се радвам, че има търговски вериги. Както и вериги бензиностанции.
18 Март 2014 14:47
Във веригите няма нищо лошо стига да не водят нелоялна конкуренция. А какво по-неялоялно от това да налагаш с целия си милиарден ресурс от фирма-майка определени правила върху останалите играчи?! Така бяха погубени множество дребни бизнеси. Евтините цени във веригите останаха далеч в миналото когато трябваше да задушат дребните магазинчета. И в случая няма никакво значение дали са чужди, формално или реално български. Бих добавил още едни аспект свързан с пазара на труда. Когато изхвърлят един служител от един обект той на практика губи достъп до хиляди работни места в цялата верига, тъй като подборът е централизиран. И имам впечатления както от български така и от чужди вериги включително извън хранителен сектор. Така че колкото и подлогите на международния капитал да вият, това само доказва правилността на предприетите мерки. Което пък не изключва възможността да се шуми с цел подкупи от въпросните фирми...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД