:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите претупаха изслушването на кандидатите за ЦИК

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шефът на правната комисия Четин Казак (в дясно) заяви, че според него има достатъчно гаранции за неподатливостта на ЦИК на политически натиск.
Депутатите от правната комисия проведоха формално изслушване на 24-мата номинирани кандидати за членове на новата ЦИК. Репликите на народните представители към номинираните бяха издържани в изключително доброжелателен тон - всички те получиха висока оценка за професионалните си качества, опита, познаването на закона и пр. Така само се затвърди впечатлението, че резултатите от изслушването няма да повлияят на окончателното решение на парламента, тъй като отдавна е договорено кои ще влязат в новата ЦИК.

От БСП официално номинираха Ивилина Алексиева за шеф на комисията. Тя бе представена от зам.-шефа на НС Мая Манолова като "защитник на различни каузи, например за честни и прозрачни избори". Самата Алексиева обясни, че години наред работата й в Института за модерна политика е била да извършва мониторинг на институциите и приема номинацията си за шеф на ЦИК като възможност да допринесе за по-доброто управление.

Очаква се на 20 март НС да избере шеф, зам.-шефове и секретар на ЦИК, а президентът Росен Плевнелиев да назначи членовете на комисията с указ. Председателят на правната комисия Четин Казак напомни, че днес в 18.00 ч. изтича срокът, в който парламентарните партии и онези, които са представени в Европарламента, трябва окончателно да предложат кандидатурите си - както за ръководство, така и за членове на комисията. Това означава, че 5 от номинациите ще отпаднат, тъй като според новия Изборен кодекс ЦИК се състои от 19 души. Според Казак има достатъчно гаранции, че ЦИК няма да се влияе от партиен натиск, защото според Изборния кодекс комисията ще бъде професионален орган с мандат от 5 години.
1
1012
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Март 2014 21:07
Сефте...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД