:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дори имигранти не могат да спасят нацията от застаряване

Имигрантите могат да забавят застаряването на нацията в средносрочен план, но не и да обърнат тенденцията. Това е един от изводите на учените от БАН в доклад за демографската ситуация в страната, с който "Сега" разполага. Средно по 15 хил. чужденци ще се заселват у нас до 2060 г. според реалистичната прогноза на националната статистика. Отпимистичната прогноза е за 20 хил. годишно, а песимистичната - за 10 хил. чужденци. Тъй като това ще са основно млади хора, те могат да забавят стареенето на нацията и да намалят тежестта върху социалната ни система, която ще се засилва с все по-малкото българи в трудоспособна възраст. "Разбира се, това ще се случи, ако работодателите започнат да гледат на имигрантите като на работна ръка, което сега не е така", казват експертите.

Според прогнозните данни през 2060 г. имигрантите биха увеличили населението у нас с близо половин милион души, като без чужденците живеещите в България ще се стопят до едва 5.1 млн. души. Според реалистичната прогноза на НСИ българите над 64 г. ще са около 30 на сто от всички хора у нас.

Ефектът от имигрантите обаче ще е само средносрочен. "Това означава, че без да се дефинира от държавата категорията "желан имигрант", имиграцията не може да бъде надеждно средство за преодоляване на част от отрицателните последици, провокирани от намаляването на раждаемостта и застаряването на населението", коментират учените. Затова те предлагат държавата да вземе мерки за привличане на чужденци с определен тип образование или трудови умения и да се ограничат имигранти с криминогенни прояви или религиозни фанатици.

Според данните от последното национално преброяване за последните девет години (до 2011 г.) у нас са се преселили 131 539 души, тоест средно по 14 615 души на година. Всеки втори с чуждо гражданство, който идва да живее у нас за постоянно, е от страна извън ЕС. Най-много са руснаците - близо 12 хил., или 65% от всички.



ЗАВРЪЩАНЕ

Трябва да се привличат и българите обратно в родината, и то с високи заплати, смятат експертите. Според оценките на Евростат и НСИ средногодишно страната ни напускат 20-25 хил. души на възраст 25-39 г. Според изследване на Световната банка пък от 2011 г. населението на България в най-активната възраст (между 30 и 35 г.) се е стопило най-много в сравнение с всички останали изследвани страни - с 15 %.
10
2275
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
23 Март 2014 19:20
Имигрантите = нацията?
Аз съм атлант!
------------------
Сайтът на Генек
23 Март 2014 19:47
Отпимистичната прогноза е за 20 хил. годишно, а песимистичната - за 10 хил. чужденци.
Пак пропаганда. Кой ти е казал, че въобще има нещо оптимистично в това тук да идват разни субекти с варварски обичаи и дивашка култура? Да бяха имигранти от други европейски страни със сходна ценностна система ок ама не е така.
Нацията е плод на хора, които са обединение от общ бит, кутура, ценностна система, и даже идеи. Притокът на диваци в България може да е източник на оптимизъм само за хора, които не правят разлика между нация и сбирщина. Авторке, отиди в едно циганско гето и виж каква нация расте там, отиди в Афганистан, в Пакистан да видиш и там какви са нации. Ако главицатата ти не го е проумяла: механичното натрупване на човешка маса е източник на конфликти, а не решение на проблеми.
23 Март 2014 20:25
Автори са
учените от БАН в доклад за демографската ситуация в страната, с който "Сега" разполага.
23 Март 2014 20:36
В България се връщат защото на запад погребенията и гробните места са
много по скъпи
23 Март 2014 20:45
Да допуснем, че в страната ни дойдат 400 000 млади имигранти и искат да останат в страната ни. По правило - неграмотни и полу-грамотни. /Щото грамотните и кадърните няма да се спрат тук/. Какво ще ги правим? И те ли на социални помощи?...И на тях ли ще плащаме тока, водата и храната? А квартирите - или в палатки?...
23 Март 2014 21:48
Не не и не! Имигрантите не могат да са част от решението, те са част от проблема. С изключение на шепа държави, от които може да дойде крайно ограничен брой хора. Просто защото същите могат да отидат другаде в Европа и няма с какво да ги привлечем.
А за да стане така, че българката да ражда второ дете е дълга тема и не зависи само от държавата и политиката. С какъвто се събереш, такъв ставаш. От евроценностите май най-прихванахме ниската раждаемост и разпада на семейството. В скоро време ГМО, педерастията и тоталния контрол. До пълната победа.
24 Март 2014 01:05
Според оценките на Евростат и НСИ средногодишно страната ни напускат 20-25 хил. души на възраст 25-39 г. Според изследване на Световната банка пък от 2011 г. населението на България в най-активната възраст (между 30 и 35 г.) се е стопило най-много в сравнение с всички останали изследвани страни - с 15 %.


По темата:

ЦЕНТЪР ЗА ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА
Натисни тук

Oсъзнават ли българите това, което им се случва?!
Натисни тук
24 Март 2014 01:06
Трябва да се привличат и българите обратно в родината, и то с високи заплати, смятат експертите.

Ахъм, поне по 300 лева заплата трябва да им дават!
24 Март 2014 05:04
Демографският проблем в България е с начало седемдесетте години на миналия век , не е от скоро ! Социалистическата демокрация
наложена от комунистическата партия само ускори процеса ! За да се върви напред трябва да се погледне в близкото минало , да се
анализират процесите в дълбочина , да се потърсят виновните , да се въздаде справедливост и т.н. !
И опираме до морал и ценностна сиситема и всичко се разпада и нацията загива , поради няколко елементарни причини !
Жалко !
24 Март 2014 11:07
Демографският проблем в България е с начало седемдесетте години на миналия век , не е от скоро ! Социалистическата демокрация
наложена от комунистическата партия само ускори процеса !

Ангеле, това в кандилото не става за пиене! Има си статистика и според нея за периода от 44 година до 89 година на 20 век населението на България се е увеличило от 6 до 9 милиона. Това е, братче, както и да го въртиш, каквото и да пиеш - от 6 до 9 милиона - българи, не навлеци емигранти!...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД