:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,908,235
Активни 110
Страници 35,342
За един ден 1,302,066

Съдът разкри, че ВСС има специално отношение към Пеевски

Съветът е осъден да отговори какво е работил като следовател неуспелият шеф на ДАНС
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Депутатът има над 8-годишен стаж като следовател, но само на хартия.
Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да даде отговори за магистратския статут на неуспелия шеф на ДАНС, медиен магнат, следовател в отпуск и депутат от ДПС Делян Пеевски. Това следва от решение на Софийския административен съд. То е по дело по Закона за достъп до обществена информация, заведено от журналист от в. "Сега", след като съдебният съвет отказа за отговори дали Пеевски има статут на несменяем и ако да, кога го е придобил. Също и дали някога е атестиран и дали ВСС има данни по колко и кои разследвания е работил като следовател. От съвета се позоваха на забрана на самия Пеевски данните да бъдат огласени.

Съдът обаче приема отказа на ВСС за немотивиран и незаконен и му връща казуса с инструкции да се произнесе отново, като се съобрази с принципите на публичност и прозрачност. Съдия Аглика Адамова се аргументира, че информацията за професионалната дейност на магистратите, включително статута и атестацията им, е публична.

"Дейността на съдебната власт е обект на обществено внимание при условията на изострена чувствителност на обществото към нейните проблеми. Всеки магистрат следва да има ясното съзнание, че няма аспекти от професионалната му дейност, които могат да бъдат скрити от обществото", пише в съдебното решение. Съдия Адамова допълва, че в съответствие със закона атестациите и решенията на съвета се публикуват на сайта му с имената на магистратите, за които се отнасят. И това е правилният подход, а отношението към Пеевски е специално.

"Не е известен случай магистрат да е бил питан дали е съгласен тези данни да бъдат публично оповестявани" и "отказът на съвета на даде информация за Пеевски е в очевиден контраст с практиката му", пише още в решението на Административния съд. Адамова приема доводите на адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация", че не е имало нужда ВСС да търси съгласието на Пеевски, тъй като в случая надделява общественият интерес. В този смисъл има и съдебна практика.

Ако няма статут на несменяемост, хипотетично Пеевски може да бъде махнат от следствието в момента, в който се опита да се върне в него в края на депутатския си мандат. На хартия депутатът, срещу когото в момента текат пълна данъчна ревизия и прокурорска проверка, има над 8-годишен стаж на магистрат, без да е бил повече от няколко месеца в следствието. По закон с навършване на 5-годишен стаж като съдия, прокурор или следовател магистратите се атестират, за да получат статут на несменяемост. Когато го получат, те могат да бъдат освобождавани от длъжност само при пенсиониране, оставка, влизане в сила на присъда, трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си и тежки нарушения на професионалните и етичните правила.

Освен че скриха информация за статута на Пеевски, от ВСС отказаха да отговорят и колко са магистратите, които имат необходимия стаж, но не са несменяеми, със странния аргумент, че тези данни били "в процес на изработване". Според съда това не може да е основателна причина за отказ. Съветът трябва да организира работата си така, че да предостави исканата обществена информация в предвидените от закона срокове. Решението на съдия Адамова може да се обжалва пред Върховния административен съд.ТАБУ

Неотдавна членовете на ВСС отказаха да отговорят на въпроси, свързани с поведението на Пеевски и признанията му пред сайта "Пик", че е отварял чадър в своите медии над фигури от престъпния свят по молба на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. От електронното издание "Медиапул" потърсиха коментар от 25-те членове на съвета дали депутатът от ДПС не нарушава магистратската етика. Само седем отговориха, и то, че поведението на Пеевски не е проблем на ВСС, тъй като сега той не е магистрат. В. "Капитал" също търси отговори през съда, след като новоизбраният градски прокурор Христо Динев отказа информация колко дела е решил Пеевски като следовател. И в този случай от прокуратурата първо попитаха Пеевски дали може да отговорят, а после отказаха информацията.
7
3870
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
23 Март 2014 19:35
Нищо й няма на съдебната система, ей я на, дори работи...
23 Март 2014 20:22
Сега като му спретнат едни мега дела по които е работил под прикритие... едни чудеса.. Капитан Америка, тия сегашните от "Под прикритие" ще му завидят. Вече всичко е театър и кино.
23 Март 2014 20:22
и медии, медии, медии.
23 Март 2014 20:39
Поздравления за това, че не се отказахте да търсите истината и чрез съда Реалната полза за обществото се постига с усилие и постоянство, почтеност и смелост. Висш съдебен съвет, осъден от съд. Това май е прецедент. След тефтера на Красьо Черния този ВСС трябваше да се разформирова и да се създаде нов, но пуста конституция....
23 Март 2014 21:09
24 Март 2014 19:58
Кашъмов
Пачаврите от ВСС, приятелчетата на Красьо
24 Март 2014 23:03
Съветът е осъден да отговори какво е работил като следовател неуспелият шеф на ДАНС


как какво? примъкнал е сланините до копанката и оттогава само руча и се гмурка в нея.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД