:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 173
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът иска по-тежък режим за връщане на здравни права

Управляващите засега не са склонни да приемат идеята
Пет години след като ГЕРБ увеличи периода, за който трябва да се платят осигурителни вноски, за да се възстановят здравни права, започва обсъждане на ново затягане на условията. Връщането в системата да става още по-трудно са предложили от Българската стопанска камара (БСК) на среща със здравния министър Таня Андреева, ръководството и надзора на касата и Нигяр Джафер от ДПС, която е шеф на здравната комисия в парламента. Не може срещу 600 лв. да се ползват услуги от 15 000 лв. например, са заявили от бизнес организацията.

Сега права се губят при 3 неплатени вноски през последните 3 години и се възстановяват при плащане за месеците без осигуряване. За един месец вноската е 16.80 лв., а за три години - 604.80 лв. Преди промените от 2010 г. връщането в системата ставаше с плащане на най-много 12 вноски. Това обаче доведе до увеличаване на неосигурените. За българите в чужбина възстановяването на правата е по-лесно - само след 6 месеца осигуряване у нас или с плащане на 12 вноски накуп.

Проблемът с неосигурените беше посочен и на комисия от бившия здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова. "Към февруари здравно неосигурените вече са 2.05 млн.", каза тя. Джафер обаче припомни, че 2 млн. неосигурени е имало още в средата на 2010 г. по времето на ГЕРБ. "Ситуацията можеше да е различна, ако не бяха откраднати онези 1.4 млрд. лв. от здравни вноски, което демотивира 24-те процента от българите, осигуряващи се върху реалните си доходи", каза Джафер, припомняйки как ГЕРБ национализира големия резерв на касата.

Председателката на здравната комисия даде да се разбере, че затягането на условията за връщане в системата е социално неприемливо, тъй като много хора не се осигуряват заради липса на доходи и при подобни мерки те ще останат без шанс за здравна помощ. "Първо трябва да се решат проблемите с безработицата, с развитието на икономиката, с ниските доходи и т.н.", коментира Джафер. Според нея събираемостта на осигуровките в момента върви добре, затова ще се залага на контрола.

Според НАП около 1.2 млн. от неосигурените са българи, които живеят в чужбина. Още над 460 000 нямат възможност да плащат осигуровки, тъй като или не си търсят работа, или са без препитание повече от година и не получават обезщетение от НОИ. За едва около 254 000 българи може да се предположи, че не плащат осигуровки, макар че имат доходи от сферата на услугите.



ЗАТРУДНЕНИЯ

След неуспешното вето на президента поправките в закона за лекарствата, които се отнасят за паралелния износ на медикаменти, ще отидат в Конституционния съд, съобщи вчера Десислава Атанасова от ГЕРБ. Новите текстове задължават търговците на едро на лекарства да внасят искане до директора на агенцията по лекарствата и да чакат разрешението му в 30-дневен срок. От ГЕРБ смятат, че промяната от уведомителен в разрешителен режим създава предпоставки за корупция. След 2-3 месеца системата на здравеопазването ще остане без средства, предупреди още Атанасова. Според нея причината е, че в бюджета на здравната каса се заформя дефицит от 250-300 млн. лв. В същото време резервът на осигурителната институция вече е стопен наполовина.
21
4706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
23 Март 2014 19:49
Така, така Какъв е стимулът на работещите да плащат заради лешперите ? Продължавайте да роните крокодилски сълзи за мързеливците и чакайте системата да цъфне, че и да върже. Като не искат да работят, а ползват здравни услуги, ще си отработват дължимото, вместо аз да им плащам, а те да лежат. Има достатъчно работа и в селата и в градовете.
23 Март 2014 19:56
Ето това е социален подход Ако искаш - плащаш, ако не искаш - не плащаш. Ако не плащаш здравни осигуровки, защото си с доходи на черно, ако ти предстои лечение за по-малко от 600лв., си плащаш в брой. Ако ти трябва по-скъпо лечение, плащаш само 600лв. и получаваш скъпото лечение. Това е грижа за народа! Да плащат вноски буржуите и лакеите на многонационалните корпорации, дето доходите им са на светло - те пари имат много!
23 Март 2014 20:35
Натисни тук
24 Март 2014 01:24
Пет години след като ГЕРБ увеличи периода, за който трябва да се платят осигурителни вноски, за да се възстановят здравни права

Периода бе увеличен от една на три години не от Герб, а доста преди това по време на управлението на тройната коалиция с премиер Станишев, по предложение на Антония Първанова, тогава депутат от НДСВ. Герб тогава още не бе създаден, а Бойко Борисов бе само кмет на София.
24 Март 2014 01:31
ако не бяха откраднати онези 1.4 млрд. лв. от здравни вноски

Не можеш да откраднеш нещо, което никога не го е имало, а е просто счетоводно записване. Счетоводен трик при който държавата дава тези 1,4 млд.лв., след което ги взема обратно за да има от къде да ги вземе за да ги даде.
24 Март 2014 03:58
Когато си без работа няма как да плащаш осигуровки.
24 Март 2014 06:02
Ето това е социален подход Ако искаш - плащаш, ако не искаш - не плащаш. Ако не плащаш здравни осигуровки, защото си с доходи на черно, ако ти предстои лечение за по-малко от 600лв., си плащаш в брой.


Другарче, (ти платено тролче от някоя дЕсна централа), в Канада където живея вноските се плащат директно от данъците и от работодателя.
И за твое сведение, не съм си губил живота като теб като платен драскач и работя в една от най-големите мултинационални компании в света (САЩ-ска, както казва параграфа). Та и моите САЩ-ки колеги се осигуряват от работодателя, мойто момче.
Това недоразумание в момента го изходи правителството на другаря Костов, с главното съдействие на доктор Менгеле (с малките мустачки), т.н. срам за Пирогов.
Много си тъп и лек за да се оптиваш да пишеш с ирония и сарказъм.
24 Март 2014 06:10
Увеличаването на периода ще увеличи неосигурените. В тази безработица около 40% хората нямат как да си ги плащат. А прекъсването на правата им допълнително ги лишава от мотивация. Ако ти липсват месеци здравно осигуряване и започнеш работа с добри доходи, може и да ги платиш. Но, ако ти липсва година? Ами три?! Тогава няма начин! Ако не виждаш смисъла и лишаваш близките си още по-малко ще го направиш. Представяте ли си някой, който не е внасял години доход в домакинството, семейството е затънало в неуредици и дългове и като почне работа и хоп: търчи с парите да си плаща осигуровките Като си направи сметката, че утре може да не му платят или да го уволнят и пак да го изрита системата на "солидарността", трябва да е луд
24 Март 2014 08:10
В Испания ДДС-то на лекарствата от аспирина до най-скъпите за онкоболни е ЧЕТИРИ (4) %.
47 милионна Испания как се справя с лекарствата, а държавата на Оги Донев да не може?!
Какво толкова сложно има за да се вдене тази реалност?!
Идиоти!
24 Март 2014 09:00
Ако Десислава Атанасова беше все още министър на здравеопазването, тя би се справила с решаването на проблема с неосигурените, Атанасова беше най-добрия здравен министър, който сме имали и притежаваше нужните компетенции за заемането на този пост.
24 Март 2014 10:01
Да, притежаваше необходимия калибър и далекобойност...
24 Март 2014 12:10
Другарче, (ти платено тролче от някоя дЕсна централа), в Канада където живея вноските се плащат директно от данъците и от работодателя.


Ми то и в България е така.
Само дето, доста хора нямат работодател - щото са самонаети или пък изобщо не работят.
А ти, като си толкова ляв, що не си отишъл да живееш в Куба или Венецуела?
24 Март 2014 13:42
Та и моите САЩ-ки колеги се осигуряват от работодателя, мойто момче

Ало, мултинационалник ли си, мултитъкачник ли си или само стаканчик, да беше казал кой плаща здравните осигуровки на децата на твоите колеги и на родителите им пенсионери. Щото у нас от 7 млн. население два милиона внасят 1 млд. долара годишно, а четири милиона и кусур (пенсионери, учащи и няколко привилигировани съслойки кат членове на семейството на дипломатите) годишната им осигуровка е под 100 долара, общо 425 млн. долара. Една солидарност се е ширнала, от нула до безкрайност. Само и само джебовете на търговците в бели престилки да преливат от пачки.
Няма да питам за финансирането на Националния център по здраве в Синсинати (там твоят работодател не участва ни с един цент), ама да беше обяснил като твоят работодател е толкова дащен, защо в държавата, която е с най-висок процент (17%) от БВП за здраве, се налага Обамакеър.

Ако това недоразумение го е изходило правителството на другаря Костов, то другарите от тройната колизия го задрискаха. Останалите само го размазват и смърди.
А иронията на Другар-я, както и коментарите на Neopol са насочени към "компетентността" на другарката Джафер - вместо да търси решение на пробойните в системата, тя "великата" щяла била да подържа същото безотчетно състояние на системата (неясен брой на осигурени и неосигурени лица, които да се уреждат според текущата олигархия както било преди) и щяла била да решава "проблемите с безработицата, с развитието на икономиката, с ниските доходи и т.н". Като е толкова компетентна тая дру-гарГа, да я турят за шеф на икономическата комисия или на социалната комисия в парламента вместо на комисията по здравеопазване. Сигур щеше да пребори безработицата с откриването на нови частни здравни фондове на държавна хранилка (според разбойниците от ДПС държавата щяла била да дава от три до десет пъти по-висока осигуровка за да можело частните здравни фондове да се грижат за деца, пенсионери и хронично болни)
ако не бяха откраднати онези 1.4 млрд. лв. от здравни вноски,
Има ли решение на Съда? Признал ли е съдът, че парите са откраднати? Аман от тъпи и прости клеветнички. Поне да имаше обвинителен акт, да я разбера. Ама то просто и тъпо кат гьон, пък взело и да управлява!
24 Март 2014 14:22
Откакто Десислава Атанасова не е министър на здравеопазването здравната ни система върви назад, Андреева няма нужните умения и компетенции да бъде здравен министър, жалко , че Атанасова не заема вече този пост.
24 Март 2014 14:41
Всеки път, когато Десссссссссссислава отвори уста за пари за здраве, трябва да й се зададе въпроса къде са 1,5 млрд, които Дянков открадна от здравеопазването.
Не може срещу 600 лв. да се ползват услуги от 15 000 лв. например, са заявили от бизнес организацията.

А обратното е добре дошло, нали? Откакто има здравни вноски плащам все около максималната сума. Досега не съм стъпвал ни при лекар, ни при зъболекар. И колкото и да съм внесъл, отида ли за здравна услуга, пак ще доплащам.
24 Март 2014 14:52
трябва да й се зададе въпроса къде са 1,5 млрд, които Дянков открадна от здравеопазването
Що не се осъди тоя крадец? Да не би клеветниците да нямате доказателства? Или сливите в устата ви пречат?
24 Март 2014 14:55
Не може срещу 600 лв. да се ползват услуги от 15 000 лв. например, са заявили от бизнес организацията.

Не че не може, но не би трябвало. Правилно би било скъпото лечение да се ползва не само след възстановяване на неплатените осигуровки, но и след гратисен период от 6 месеца до една година през които редовно да се плащат осигуровки, така че неплащащите добре да си помислят дали да продължават да не плащат.
24 Март 2014 15:06
Що не се осъди тоя крадец?

Защото българският съф осъжда само за кокошкарски ктажби.
Да не би клеветниците да нямате доказателства?

Какво по-добро доказателство от самото обявяване на Дянков, че...по памет... тези пари се вземат от резерва на Касата и се прехвърлят в държавния бюджет за нуждите на МЗ. След което дирите им се изгубиха; за каквото и да ги е ползвал (откраднал) Дянков, поне се разбра, че в МЗ не са пристигали.
24 Март 2014 15:37
само след възстановяване на неплатените осигуровки
Как да се възстанови нещо, което е недължимо - няма доход от трудово-правни отношения? Напр., наем, рента, хонорар, авторски права, платени на куп за последните три-пет години. Проблемът не е в самото плащане на осигуровки, а в принципите - как и защо трябва да се плати. Бирникът ще ви обясни, че било достатъчно само да се декларират, че здр. осигуровки са дължими и държавата щяла била да си ги събере, но вече шест година не успява да направи нищо срещу обявения от нея "данъкоплатец на годината" Валентин Захариев за дължимите осигуровки на работниците в Кремиковци. Всъщност, опростиха ги ... с продажбата на търг на самото предприятие.
се прехвърлят в държавния бюджет за нуждите на МЗ.
Явно толкова си и разбрал! Добре де, сега като дойдоха новите "умни и отговорни" управляващи с безчет "спешни мерки", що туриха минус 66 млн. лв. по резерва на НЗОК за 2013 г.? Що резервът на НЗОК за 2014 вече е усвоен на 100%? Дянков поне не е създавал отрицателен резерв на НЗОК. Не че е цвете за мирисане, прави едни финансови еквилибристики, ама не е раздавал пари на галош кат Местан и Андреева.
За деменциите във форума припомням: въпросните пари, описвани като "окрадени" от Цветан Райчинов и доктор Джафер, са несъстоялият се излишък от 600 млн. лв. годишно (по сметките на другия разбойник Данчо Салфетката) при повишаването на здр. осигуровка от 6% на 8%. Реално излишъкът за 2009 г. е около 130 млн. лв.; 2010 г. има недостиг и бюджетът, и републиканският (държавният) и бюджетът на НЗОК са актуализирани с над 240 млн. лв. - два пъти повече от резерва на НЗОК са наляти от републиканския (фиксалния резерв). През 2011 г. и 2012 г. бюджетът на НЗОК е балансиран, сиреч без излишък, но брутната му стойност е увеличена с почти 10% (заради осигурителните прагове). А резервът на НЗОК (5% от бюджета) винаги е отварян по настояване и/или съдействие на БЛС, къде за онколекарства, къде за оплождане на някой, къде за прикриване на кражби в болниците. Последната година, 2013 с актуализацията на държавния бюджет даже директно "наливаха" средства в болниците, 150 млн. лв. уж да са се разплатили с доставчиците ... и дълговете на болниците, специално ВМА се увеличиха двойно.
24 Март 2014 18:27
През 2011 г. и 2012 г. бюджетът на НЗОК е балансиран, сиреч без излишък, но брутната му стойност е увеличена с почти 10% (заради осигурителните прагове)

Е, имаше и едни няколкостотин милиона годишно дето да се превеждат на МЗ, така че да се броят два пъти в парите за здравеопазване при сумиране на бюджетите на касата и министерството, съчетано с едни прехвърляния на дейности от министерството към касата, но без прехвърляне на съответните пари, имаше и един бюджет направен за 11 плащания вместо 12 ... ...
За вноските има много възможни гледни точки. Преди години се бяхме поразровили и 30-40% от депутатите се оказаха с неизрядни здравни вноски в миналото. След това вероятно депутатската заплата им е била недостатъчна, та дълго време не си ги внасяха. По същия начин е и с останалите андрешковци. Сигурно е досадно, но при над 4 милиона автомобила, 10 милиона абонати на мобилни услуги, 2.5 милиона (домакинства) на кабелна телевизия... някак нелепо звучат 2 милиона без доходи дето де могат да заделят някоя и друга десетачка месечно за здраве. Ако махнем гурбетчиите, пак 1 милион звучи нелепо, да не говорим, че и тези от гурбета идват по някое време да търсят права....
Апропо, това да не се разбира като защита или оправдание на сегашните неграмотни калинки, а само като допълване на картинката за предишните такива твари.
24 Март 2014 23:40
26-г. жена почина в адски мъки след отказ да я приемат в болница

Младата дупничанка Добринка Крумова издъхна, след като и двете болници в града отказаха да я приемат за лечение заради неплатени здравни осигуровки
Двадесет и шест годишната жена бе погребана вчера в гробищния парк в Дупница. Както "Струма" писа, Добринка Крумова е оперирана през септември 2013 г. в частната болница на д-р Ени Лефтеров в Дупница. За операцията тогава е платила Агенцията за социално подпомагане в града. Раната от операцията обаче не зараствала. Майка й Валентина Болюкова разкри, че семейството живее с 325 лв. общо, като 125 лв. са от Социални грижи за болната млада жена и 200 лв. заплатата на майката, която работеше цеха за преработка на чушки в Дупница, който бе затворен.
През месец февруари на Добринка й прилошало и майка й извикала екип на Спешен център, откъдето се отзовали за броени минути. Дежурният лекар се молил на колегите си от частната и от общинската болница да приемат младата жена, но и от двете болници отказали лечение, тъй като не е здравно осигурена. Добринка дължала 545 лв. на НОИ.

На 4 март 2014 г. „Струма” разкри за драмата на младата жена и за това, че болниците отказват да й помогнат. Нито една от службите и институциите не реагира, никой не се отзова на апела на майката, която тогава проплака: „Детето ми си отива...”

От Австрийска фондация със седалище в Дупница обещаха инвалидна количка за Добринка, но после забравиха... Последното желание на младата жена беше да се разходи с количката по улиците на жк "Бистрица", където в апартамент на 6-ия етаж живее семейството. Но умря на 26 г., без да дочака и тази дребна „радост“. Отиде си в мъки и мизерия. В държава, която е член на Европейския съюз, в която има десетки социални служби с хиляди служители, които получават заплата, за да помагат на хората в нужда. Къде са те сега, къде са и фондациите, които точат пари по европроекти, уж все за „добри дела”? Спасяването на живота на една 26-годишна жена заслужаваше ли тяхното внимание...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД