:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,652,238
Активни 69
Страници 1,341
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Очите ти ще избодем, ръката ти ще отрежем"

Никога в 1333-годишния ни исторически път в България не е било възможно да се краде повече отколкото в наши дни, при това напълно безнаказано
Разбойническо нападение. Изглежда най-впечатляващо за художника е насилственото отнемане на дрехата на пътника; рисунка, онагледяваща християнската притча за добрия самарянин; лист 171 в Четириевангелието на цар Иван Александър (1356 г.); Британска библиотека-Лондон
Мащабните недъзи на днешното ни общество трудно се поддават на изброяване даже. Всекидневно ни тероризират с какво ли не, но не трябва да се подминава с лекота поне кражбата, тя се отнася наистина до всички ни. Краде се общественото богатство най-вече, частната собственост се охранява доста добре. Едва ли за някого остава скрито, че точно държавното, сиреч общото ни имане, е разграден двор всъщност. Крадат се пари предимно, никой не се затруднява да краде вещи - тежки са, неудобни за скриване, по-лесно се забелязват.

Пари се крадат кой както може - 2 млрд. лева губи държавния бюджет, разбирай всички ние, само от измами с ДДС, заедно с контрабандата загубите се удвояват. Безумно ни крадат, както все по-често става ясно от разкрития в средствата за масово осведомяване, чрез нагло раздутите си сметки доставчиците на съобщителни, електрически и водни услуги, изглежда не по-малко от една пета от тия пари всеки месец подаряваме по предългите им вериги от съратници.

Крадат се и поне половината от парите по разни проекти, няма да ви занимавам с подробности как това става с дреболии като археологически разкопки и "реставрация" на архитектурните паметници от миналото, например, но половината е минимумът. Ще кажете ама тия проекти са по "европейски програми". Глупости, ще ви отвърна, плащаме ги всички ние, никаква Европа тук не играе, както ще видим може би скоро, това са си нашите пари, които се харчат безотговорно и за безумни неща. Смайващи суми печелят разни туристически пътеки, шадравани и гьолове, докато столицата ни остава най-гадният град на континента, забележима част от децата в бедстващите области на страната растат в страшен недоимък, възрастните не успяват да платят дори лекарствата си, а малките села са обсадени от безчинстващи предимно цигански банди. Не знам дали и за окрадените това е интересно вече.* * *Не е толкова страшно, че днес се краде така безпаметно, страшното е, че простъпките остават прекалено често ненаказано, по скоро наказанията се налагат избирателно - на най-беззащитните и не на "нашите". Мисля си, дали пък ако се попромени малко Наказателният ни кодекс с преки заемки от средновековното балканско законодателство няма да е възможно да се поукроти размахът на тоя безкраен разбойнически грабеж у нас. Най-характерният белег на средновековното правораздаване е неговата неизменност, присъдата се налага и се привежда в изпълнение незабавно. Примерите за справяне с разгула на крадците от времето на най-голямата мощ на Средновековна България, но също и във Византия и Сърбия, са и достатъчно, и твърде показателни, би могло да се заимства не малко.

Съществува една любопитна особеност в родното ни средновековно законодателство, която остава необяснена май. Макар в първия български писан средновековен законодателен акт - Законът на кханасюбиги Крум на крадците да са посветени два от общо трите текста, в следващите векове остават в сила незначителен брой разпоредби по тоя въпрос.

Ето в какво точно се състои проблемът. Вярно, че Законът на кханасюбиги Крум ни е познат накратко единствено от много беглото му представяне в енциклопедичния азбучен речник на Свидас, чието съставяне се отнася към втората половина на Х в. - това изглежда твърде късно, но е доказано вече, че изворът е компилативен, за съставянето му са използвани много по-ранни паметници. Въпреки това някои въпроси остават, независимо от множественото число в оригинала, ще предположим сега, че Законът на Крум е само един, поради което ще използваме само единствено число. Тук (вж. Извори) си позволихме също да разчленим равния текст на Свидас на отделни членове, получиха се общо пет, като любимото на много поколения български ученици сведения за изкореняването на лозята остава някак пришито.

При такова представяне поне два от петте разпоредби на Закона на Крум, според речника "Свидас", се отнасят до кражбите. В същото време в следващи законодателни актове от IХ-Х в. - Земеделският закон, Законът за съдене на людете, Еклогата, въпросът за кражбите е крайно пестеливо разгледан, сякаш кражби всъщност не съществуват, освен пак крайно ограничено, в Земеделския закон.

Ще трябва да изкажем две предположения по тоя случай - или относително краткото полувековно действие на Закона на кханасюбиги Крум е имало смайващо въздействие върху старобългарското население, или кражбите като простъпка са уреждани другаде - в семейството, в общината, в населеното място. Изглежда, че по-вярно ще да е второто ни предположение, примерите от българското обичайното право в края на ХIХ-началото на ХХ в. ще ни уверят в това скоро.

Обикновената кражба в средновековното ни законодателство върви винаги с разбойничеството, като двете страни на една и съща монета, което всъщност е логично. Пак според "Свидас" крадците-разбойници, тези които са организирани в групи, представителите на организираната престъпност иначе казано, се наричат хонза [от готски hansa-"въоръжена дружина"; хонсари или корсари; вж. H. Gregoire, 1954]. "Така се наричат у българите крадците", продължава лаконично азбучникът. Разбойничеството, за разлика от обикновената кражба, е винаги тежко престъпление, примерите от околните балкански страни ни уверява в това.

Във Византия наказанията за крадците са жестоки - ослепявали ги, отрязвали им езика, откъсвали им ноздрите, посичали ги, закачали ги на железни куки, отсичали им ръцете. Освен като възмездие за деянията им, изпълнението на тия наказания са и любимо развлечение за градското население. Тези забележителни, според съвременниците им, събития дотолкова впечатляват, че намират място и в литературата от това време. В една много популярна басня - "Чудесно повествувание за магарето, вълка и лисицата", обвиненият за кражба на един-единствен лист от зелена салата се осъжда подобаващо: "Ние по седми член напълно законно постъпваме:// очите ти ще избодем и ръката ти ще отсечем.// А по член дванайсти трябва да бъдеш и обесен . . .".

Сигурно да е любопитно, че отсичането на ръката на крадеца според византийското, както и според късното сръбско законодателство, изравнява това провинение с посегателството срещу личността на владетеля. Вярно е, че общият набор от предвидени в средновековното законодателство наказания не е никак обширен, но чл. 97 на Законника на цар Стефан Душан от 1352 г. е категоричен "Който отскубне косми от брадата на владетеля . . . да му се отсекат двете ръце". Това законово разпореждане изглежда справедливо, доколкото за оскубването на части от брадата на обикновения гражданин се полага глоба от значителните 6 перпери (според следващия чл. 98 пак там).

Изглежда в Душановата държава кражбите наистина са значителен проблем, защото те са приравнени към най-тежките престъпления, към ония, за които отсъжда единствено царят - убийство, вражда, кражба, разбойничество и укривателство на бегълците, по всички останали въпроси правосъдие се раздава по места (чл. 103). За "укротяване на кражбите и разбойничеството" са предвидени страховити мерки като обесване или ослепяване на крадците и пълно разоряване на селото, което го укрива и храни (чл. 146).(следва)Извори"[Великият господар Крум (802-814)] свикал всички българи и им заповядал като издал следните закони:

[Чл. 1] Ако някой обвини другиго, да не бъде слушан преди да бъде вързан и разпитан. И ако се окаже, че той клевети и лъже - да бъде убит.

[Чл. 2] Не се позволява да се дава храна на онзи, който краде. Или ако някой би се осмелил да направи това, имотите му да бъдат отнети.

[Чл. 3] Заповядал също да се строшат краката [tibia и/или fibula] на крадците . . .

[Чл. 4] . . . и всички лозя да се изкоренят.

[Чл. 5] На всеки, който проси, да не се дава малко, но да бъде достатъчно задоволен за да не изпадне пак в нужда. Или пък който не постъпи така, да му бъдат отнети имотите . . .

Из Азбучника "Свидас", втора половина на Х в."30. Ако някой отреже звънеца на вол или овца и бъде уличен като крадец, да бъде бит с камшик . . .

33. Ако пазач на плодове бъде заловен, че краде в мястото, което пази, да бъде лишен от платата си и да бъде много бит.

35. Ако се залови някой, че краде чужда слама, да я даде двойно."

Из Земеделския закон, славянски превод през IХ в."28. Който влезе в олтар [на църква] деня или нощя и вземе някои от светите съдове или одежди, или каква да е вещ, да се продаде. Ако вземе нещо извън олтара на църквата, да се бие и остриже и да се развежда низ земята като нечестив."

Из Закон за съдене на людете (кратка редакция), славянски превод от IХ в."Глава 31. Спрямо крадците на животни, ако не състраданието, то поне постановленията на закона да се спазват.

Глава 86. Ако бъде хванат крадец или разбойник и откаже онова, що му се приписва, вие твърдите, че у вас съдията го бие по главата с бич и друг боде ребрата му с железни шишове, докато изтръгне от него истината . . ."

Из "Отговорите на папа Николай I (858-867) по питанията на българите", 13 ноември 866 г."Прочее след това, като пътувал по Дунав [към Рим], попаднал на разбойници грабители. Те, като протегнали заплашително ръце и като хванали висящия на шията му кръст и понеже предполагали, че пратеникът е богат, запитали го дали не носи нещо от любимите за тях неща . . ."

Из Житие на Власий Аморийски (втора половина на IХ в.-начало на Х в.)

Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=587332

http://www.segabg.com/article.php?id=429811

http://www.segabg.com/article.php?id=347854

26
34893
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
02 Април 2014 20:05
Котка -
---------------------
Сайтът на Генек

02 Април 2014 20:07
"Крадат се пари предимно, никой не се затруднява да краде вещи - тежки са, неудобни за скриване, по-лесно се забелязват."


Kotka,
02 Април 2014 20:46
Никога в 1333-годишния ни исторически път в България не е било възможно да се краде повече отколкото в наши дни, при това напълно безнаказано
eдин път и аз да съм 100% съгласен с този автор
Котка
02 Април 2014 21:23
Никога в 1333-годишния ни исторически път в България не е било възможно да се краде повече отколкото в наши дни, при това напълно безнаказано

По време на османо-турското иго османлиите са ни крали явно, открито, тотално и с признати от шериата средства. А сега крадат прикрито и уж било незаконно! Някои от крадците са така наречените престъпници с „бели якички".
02 Април 2014 21:59
Не всеки път му се получава, но този път
02 Април 2014 22:41
Крадат се пари предимно, никой не се затруднява да краде вещи - тежки са, неудобни за скриване, по-лесно се забелязват.

Недейте лежа на тая. Насред София посред бял ден ми беше обран апартамента - уредба и др. джунджурии. На приятел - насред село -софийско, машините от работилницата му отмъкнаха гадовете - струг, бормашини, фреза и др. Полицията? . Нищо!
03 Април 2014 00:53
Иван Петрински !
03 Април 2014 06:33
Ау, това нищо не е! Да знаете само как крадяха по Живково време! Много беше лошо! И страшно лъжеха! Лъжеха ни, че капитализмът бил лош!...
03 Април 2014 08:09
Къмто 1 милион нашенци са под границата на екзистенц минимум.
Котка
03 Април 2014 08:36
Ау, това нищо не е! Да знаете само как крадяха по Живково време! Много беше лошо! И страшно лъжеха! Лъжеха ни, че капитализмът бил лош!...

Ай с`я,Тодаре ... нема смисол да ни се правиш на росна китка неоросена.
Истината е,че по времето на управлението на твоя адаш българските граждани и селяни усвоихме до съвършенство изкуството на присвояването.
До такава степен,че да си сервитьор у "Тримонциум" и месар у "Родопа" беше къде-къде по-престижно от тва да си лекар или даскал.
До такава степен,че самият пръф държавен и партиен ръководител /къде волно,къде-не/ почна да говори не за усвояване,а за присвояване на отпуснатите средства.
И лошото е не,че усвоихме тоа табиет,а тва,че и четвърт век след падането на Тошо манаталитетът на болшинството бълагарски граждани и селяни си остава непроменен.
***
P.S. Преди около седмица па се прочухме у Америка.
Не,не с гюловото масло или прекрасните ни ръченици,а с чета от шеснайсетина симпатяги-българи,решили да гепят на баницата мекото и на дебитните карти зеленото.
Традициите са живи,Тодаре.
Въпреки тоз толкоз много лош капитализъм.
03 Април 2014 08:44
Закано за съдене на хората - славянски превод. Славянски превод ?!

Славянски тъпанар.
03 Април 2014 09:17
Защо историческият път на българите е точно 1333 годин, сал един Петрински си знае...
Инак императорът на ИРИ, който полага огромни усилия за кодифицирането на сите правни норми още от римско време е великият българин Юстиниан Управда.
И не само, че по негова воля са съставени Кодекс Юстинианус и Corpus Iuris Civilis, но също така са създадени училища за юристи, които да прилагат законите.
03 Април 2014 09:43
Едва ли в днешно време е нужно да вземаме терк от Крумовите закони! Имаме си достатъчно световни и европейски примери както за законодателства,така и за начините на прилагането им! Само че,можеби освен многото фирми за внос на разни неща,да се създаде и фирма за внос на висши полицаи,прокурори следователи и съдии,защото нашите явно не могат да преборят крадците. Или пък повечето от тях са техни ортаци,а?
03 Април 2014 11:13
Петрински - много елементарен, както повечето пъти, между впрочем...
Кражбите не се оправят само с наказания, наказанията са постфактум. Някой като излапа едни парички или ги изнесе в чужбина, все тая... И жив да го одереш, файда няма.
Наказания, естествено, трябва да има, но те са само част от схемата. Има ли бедност и мизерия, кражби винаги ще има, каквито и да са наказанията... Къде са работните места, добрите доходи, превенцията, вътрешния контрол, прозрачността, ценностната система.... Сложно, нали? Еми сложно е, то не е за всеки, друго си е да сечеш ръце и да избождаш очи....
03 Април 2014 11:27
...Еми сложно е, то не е за всеки, друго си е да сечеш ръце и да избождаш очи....

Ми то всичко си е записано в средновековното ни законодателство, ама нема кой да чете...
Едни са наказанията за бедняка откраднал по неволя и то за първи път, други са за богатите, трети са за закоравелите престъпници. Освен това е имало възмездие за пострадалия и често е получавал в двоен размер това, което са му откраднали и т.н.
И най-важното - тези справедливи правила са се знаели, а присъдите са изпълнявани.
03 Април 2014 15:42
"Разбойническо нападение. ...." В стария учебник, същатаминиатюра фигурираше като "Наказание на крепостни селяни". Последно какво е?
03 Април 2014 18:28
Къде са работните места, добрите доходи, превенцията, вътрешния контрол, прозрачността, ценностната система..

aminali, така де, ти май за социализма тъгуваш. Щото тогава имаше работни места бол, доходите бяха В ПЪТИ по-добри, имаше добра превенция(Белене!!!), вътрешен контрол също, прозрачността единствена малко куцаше и ценностната система на българина беше НА ДОБРО НИВО. Такива ми ти едни работи...
03 Април 2014 19:31
Пари се крадат кой както може - 2 млрд. лева губи държавния бюджет, разбирай всички ние, само от измами с ДДС, заедно с контрабандата загубите се удвояват.
Чекай бе Петрински , от година сте на власт , още ли не сте пресекли схемите на ГЕРБ
03 Април 2014 21:45
Воцка, те сега я разрешиха/разшериха наново контрабндата...
03 Април 2014 21:56
Тато,
То че си беше убаво при соца ама скука бе...и незряло някак си безвкусно... а сега е друго...
04 Април 2014 01:01
Едва ли за някого днес е тайна, че кражбите бяха и все още са, негласната "квинтесенция" на нашия преход. Кражбата се превърна в институция. Просто имаше нужда от капиталисти, демек хора с капитал и то за кратко време. Няма какво да се лъжем- кражбата у нас е държавна политика и до днес. На това се дължи и търпимостта към нея. Очевидно преходът още не е завършил...
Според мен средновековното правосъдие при днешната ситуация е неприложимо. Рязането на ръце и избождането на очи ще бъде много по-малко превенция, отколкото генератор на инвалиди. Следствени методи, като:
съдията го бие по главата с бич и друг боде ребрата му с железни шишове, докато изтръгне от него истината . . ."

също не гарантират справедливост, поне не повече от СЕГА прилаганите или от детектор на лъжата. Ами ако някой е кекав и не носи на бой, ама е и невинен за конкретното престъпление? При такива методи, най-малкото ще стане задължително и здравеопазването отново да стане безплатно, като по Татово време когато и боя и лечението си бяха безплатни. То тъй и последните останали лекари ще се разбягат...
Все пак мисля, че бързината на средновековното правосъдие би била позитивен фактор и днес. Може би това ще е началото на края, на вече струващия ми се безкраен преход...
В средновековното ни законодателство обаче, има и още нещо изглеждащо занимателно:
На всеки, който проси, да не се дава малко, но да бъде достатъчно задоволен за да не изпадне пак в нужда. Или пък който не постъпи така, да му бъдат отнети имотите . . .

Даже Хитлер доколкото помня е споделял пред Херман Раушинг, че според него евреите са най-умната раса (според Хитлер така е понеже са съумели да съхранят расовата си чистота). Ако те наистина са най-умни, не би било неразумно и ние да се поучим от тях. При евреите закони за взаимопомощ, наподобяващи посочения в цитата, дори са не само институционализирани, ами направо сакрализирани и то още в дълбока древност от равина им Йоханан бен Закай. Спазват си ги и до днес. Някой да познава беден евреин? Аз не мога да се сетя за такъв.
Този средновековен закон, може би леко осъвременен в частта му касаеща конфискацията на имотите, несъмнено би бил много полезен. Подобните нему еврейски закони, изковани още в Явне, са спомогнали за оцеляването на евреите при кризи, чийто кошмар граничи с немислимото. Днес мнозина от най-умните българи се съмняват дали ние изобщо ще оцелеем. Оказва се, че и ние някога сме имали такива закони. Разумно ли е било да се отказваме от тях?
04 Април 2014 02:22
Ех... Хитлер ако не беше нагъвал български л...на и кампанията му и изхода и можеха да бъдат съвсем други...
04 Април 2014 10:28
Требе да се има впредвид, че средновековният човек като начин на мислене и светоглед нема нищо общо със съвременния.
Той е дълбоко релегиозен. Ляга и става с Бог в главата си и му се моли по няколко пъти на ден. Знае, че Бог вижда всичко и че може да забави, но няма да забрави...Краят на света се е очаквало да дойде по всяко едно време и пред Страшният съд да бъдат съдени и живи и умрели. Ерго, има един върховен съдия и Той е там горе на небето и всички знаят неговите десет заповеди...
Например, преди "битката" при Велбъжд Стефан Урош III Дечански, цяла нощ стои на колене пред иконата на св.Дева Мария и се моли да му прости нарушаването на сключеното примирие с българите. След вероломното нападение при което българите не оказват почти никаква съпротива, всички пленени войници са освободени...
Но, тези неща са неразбираеми за "историците-марксисти"...
04 Април 2014 14:27
Наказанията не се прилагат, това е нашият проблем. Има случаи на хора с по 20 висящи дела все за кражби, но са на свобода. За големите далавери не говоря изобщо, там схемите са с по 100 чадъра и нямат пипване, ако не стане някакъв мега скандал. Ама за бай мангал дето кражбата му е поминък и е хващан, а не е прибран на топло, там какво правим?
Колкото до това дали ще се върне откраднатото или не - присъдите имат спиращ ефект. Ако знаеш, че като те хванат гарантирано те чака наказание доста повече ще се замислиш, преди да присвоиш нещо.
04 Април 2014 16:03
XGan4ev 04 Април 2014 02:22
Ех... Хитлер ако не беше нагъвал български л...на и кампанията му и изхода и можеха да бъдат съвсем други...


Не е съвсем по темата, но понеже повдигнахте въпроса, бих казал, че едва ли националността на л...ната е била от решаващо значение. Доктор Морел всъщност е "лекувал" Хитлер предимно с л...на произхождащи от австрийски селяни живеещи в Алпите. Някак по-значими ми се струват обаче други "медикаменти", предписвани от "уважаемия" медик на фюрера, като метамфетамините например. Има "обосновани" предположения и за пейоте в по-ранните години, но на Хитлер изглежда му го е давал, любимия му учител и ментор Дитрих Екарт. Л...та са намесени в "медикаментозната терапия" на Хитлер доста късно, когато "колата вече се е обърнала". Трудно ще ни е да си припишем и такава "заслуга" към историята...
05 Април 2014 20:56
Другарите социалисти наричат кражбата с друго име-приватизация.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД