:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,354,393
Активни 80
Страници 13,495
За един ден 1,302,066
Казуси

Семейство от Бургас успешно воюва с НОИ за незаконно намалени пенсии

Докога чиновниците, които допускат грешки, и депутатите, които приемат калпави закони и така ощетяват стотици изрядни граждани, няма да носят отговорност за действията си
"Проблемите на пенсионерите са много и не са от вчера. Системата е такава, че позволява на НОИ да издава каквито си иска разпореждания за пенсии. В този смисъл НОИ нищо не дава, а само прибира. Ако системата ни е солидарна и трябва да ме издържат работещите, които не познавам, не е ли по-справедливо внесените от мен осигуровки да съм давала на децата и сега те да ме издържат. НОИ е най-мощната институция за ограбване на българския народ!" Тежката присъда за родната осигурителна система издава Теменуга Стефанова от Бургас с писмо до редакцията на "Сега". Тя се убеждава в безумията на родното осигурително законодателство и чиновническото безхаберие след няколко сблъсъка със системата при защитата на своите права и на приятели.

Всичко започва през 2010 г., когато Стефанова, икономист по образование, решава да се пенсионира с 42 г. стаж. Позицията й е такава, че сама изготвя документите си за пенсиониране. Но в районното управление "Социално осигуряване"две служителки решават,че тя е съставила документи с невярно съдържание, за да си докаже малко повече от 2 г. стаж. По онова време нужният стаж на жените беше 34 г. и е доста странно някой да си добавя две години отгоре при очевидно "преизпълнение". Съпругът и децата на бургазлийката са юристи, така че НОИ в този случай си намира майстора.

Семейството води дела две години и накрая обвиненията срещу Стефанова отпадат. Тя също иска да си търси правата срещу двете служителки, попълнили според нея документи с невярно съдържание за пред прокуратурата. Но се оказва, че не може, защото не те са сезирали прокуратурата. Това е работа на шефа на управлението, но той пък не можел да носи отговорност за действията на двете си служителки. Такива поне са отсъжданията на районния прокурор.

Стефанова обаче пита: "Защо, след като по даден казус има многобройни решения на ВАС, държавата позволява на районните управления "Социално осигуряване" да обжалват. Много прост отговор - изплащането на пенсията в пълен размер се забавя с приблизително 2 години. Държавата не дължи лихви за това забавяне, което е по вина на длъжностните лица. Нещо повече - в моя случай директорът на РУ СО Бургас беше обиден за това, че съм си позволила да обжалвам неговото решение и не изпълни решението на съда в законовия 14-дневен срок да издаде ново разпореждане, а направи това едва след като пуснахме жалба в съда", разказва бургазлийката. После изчислява, че в битката й с НОИ ебил ангажиран трудът на 11 съдии,6 от които във ВАС, 11 прокурори, административен персонал, вещи лица, финансови средства. "Кой носи отговорност за това? Както ми писа в първото си постановление районният прокурор - никой", отчита Стефанова. А според нея всичко е можело да се размине с едно извинение.

Приятелка на семейството от Бургас пък се оказва една от около 500 ощетени български учители, които са имали нещастието да получат разпореждането си за ранна пенсия в началото на 2012 г., макар че подават документи през 2011 г. Тогава според КСО учителите можеха да се пенсионират при определени условия 3 години преди общата възраст - 60 г. за жените и 63 г. за мъжете. Ранните им пенсии обаче са намалени с определен процент (0.2% тогава, сега с 0.1%) за всеки недостигащ месец до възрастта и по-малката сума се получава до навършването на общите години.

През 2011 г. приятелката на семейство Стефанови била на 57 г., подала документи за ранна учителска пенсия и смятала, че ще я получава в по-нисък размер 36 месеца. Парламентът обаче гласува възрастта да започне да расте с по 4 месеца на година от 2012 г. И никой не съобразява в кодекса условието за учителските пенсии с нарастването на възрастта. От НОИ решиха да го направят чрез наредбата за пенсиите. И прокараха през кабинета текст, който на практикаощети жестокорешилите да се пенсионират по-рано учители, като обвърза ранното им пенсиониране с новата пенсионна възраст и така удължи месеците за получаване на по-ниската пенсия.

При това разпоредбите засегнаха и хора, които изобщо не са знаели, че ще има нова пенсионна възраст, когато са подавали документи в края на 2011 г., тъй като промените бяха гласувани в последните дни. Като учителката от Бургас, която изпълнява условията за ранна учителска пенсия на 26 септември, когато навършва 57 г. - 3 години преди тогавашната пенсионна възраст от 60 г. Подава документи в края на декември и изчислява, че ще взема по-ниска пенсия с 6.6% в продължение на 33 месеца - до септември 2014 г. Но заради промяната в наредбата се оказва, че намалената пенсия ще й се изплаща до 2016 г., когато през май ще навърши 61 г. и 8 месеца и ще настигне увеличението на пенсионната възраст. Това означава, че ще получава пенсия по-ниска с 10.6%, вместо с 6.6% в продължение на 53 месеца, вместо за 33. Общо би загубила около 1000 лв.

Благодарение на Теменуга Стефанова тя печели дело, след което от НОИ признават, че новият ред я ощетява и преизчисляват пенсията й при недостигащи само 33 месеца. Останалите около 490 учители обаче нямат този късмет - от НОИ обясняват на борбената Стефанова, че тъй като има действащ нормативен акт, те не могат да преизчислят всички пенсии. Излиза, че ако всички 490 учители заведат дела, които данъкоплатците ще финансират от данъците си, тъй като по закон са безплатни, ще си получат по-високите пенсии. Нодържавата не може да поправи саматази несправедливост.

Междувременно от началото на 2013 г. текстът в наредбата е отменен, тъй като казусът е оправен директно в социалния кодекс. Точно заради това и опитите на Теменуга Стефанова да издейства справедливост за всички ощетени учители удрят на камък. От Министерския съвет обясняват, че текстът в наредбата вече не действа, и съдът отсича, че Стефанова няма правно основание да води дело, тъй като няма какво да оспорва. Би могла да си търси правата за пропуснати материални ползи, но само ако е ощетена лично.

"Никой не се интересува, че текстът е ощетил учителите със задна дата и те още получават по-ниските си пенсии. Всички ние, преди да станем икономисти, съдии, министри и каквито и да било други, сме били ученици. Тези хора са ни учили и сега не бива да се гордеем, че сме успели да ги измамим, защото този текст е истинска измама", твърди Стефанова.

Според бургазлийкатагрешките на НОИ се превръщат в практика,тъй като хората у нас не познават правата си и нямат средства да си ги търсят по съдебен път. "Беше много трудно да убедим нашата близка учителка да обжалва разпореждането си и да заведем дело. Казваше: "Колкото ми е определено - толкова. Нямам пари за адвокат и се страхувам да вляза в съда", разказва Теменуга Стефанова.

Със съпруга й сега водят нова битка срещу НОИ - този път заради отказана пенсия след закупен стаж. След тв изява на семейството, в която те разказват за казуса на учителите с ограбени пенсии, с тях се свързва жена, пострадала от тежката бюрократична машина в осигурителния институт. Жената има трудов стаж от Русия и подава документи за пенсия у нас на 13 декември 2010 г. Повече от година по-късно - през януари 2012 г., от районното управление "Социално осигуряване" в Бургас я уведомяват, че трябва да закупи 2 години и 8 месеца за 2400 лв. Прави го и на 19 януари представя платежния документ в управлението. Но получава документа за този стаж, който се издава от НОИ, т.нар. УП 16, след 43 дни. Междувременно идва ново уведомително писмо, че недостигащият стаж всъщност е 4 години и 4 месеца и тя трябва да внесе 3872 лв. Жената е възмутена, че не е уведомена още в началото, за да прецени дали изобщо си струва да пазарува този стаж. Следват извинения и уверения, че щом внесе втората част от сумата - 1472 лв., ще си получи пенсията. Шест месеца по-късно обаче в НОИ се сещат, че междувременно изискуемият стаж се е увеличил с 4 месеца, за които тя също трябва да си плати.

Пенсията се отпуска от датата изплащането на стажа, но това така и не става. А от НОИ отказват да върнат парите, твърди Стефанова. Обяснили, че стажът щял да си й стои. "Закупуването на осигурителен стаж е само и единствено за получаване на пенсия, а не просто да имаш повече стаж, който да държиш във витрината", припомня разпоредбите на КСО Теменуга Стефанова. Сега битката е НОИ да върне пари на жената, която е с тежко сърдечно заболяване.

Семейство Стефанови се надява да успее и в тази битка. И да даде пример на всички българи, че не е безсмислено да си търсят правата в съда. Теменуга Стефанова обаче признава, че доста малко хора го правят, защото или не познават правата си, или нямат средства. "Точно на това разчита НОИ. При пенсия от 200-300 лв., колко хора ще обжалват? Хората не познават КСО, а наредбата още по-малко. И как да ги познават, като само измененията и допълненията заемат една страница след заглавието им", коментира Теменуга Стефанова.
19
3249
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
09 Април 2014 20:05
Искрени поздравления за семейство Стефанови.
09 Април 2014 20:21
Здрава да сте, госпожо ! Вие и семейството ви Успех в борбата с чиновническата мафия и дано помогнете на повече хора.
Истината е, че в България никой не знае кога и как ще се пенсионира - заради некадърниците и популистите в Парламента. И заради цялата сбъркана пенсионна система.
09 Април 2014 21:47
Все си мислех, че Вечната амбър на Учителския синдикат /ЯТ, но не въздушните юголинии/,
осигурява безплатни уридически услуги на своите членове,
в защита на правата им по трудовия кодекс и маяманоловщините в него...
Очевадност на синдикалната мафия, Господи ...
10 Април 2014 01:08
Пенсиониране на възраст 55г. за жените и 60г. за мъжете при 25 години трудов стаж ! Размер на пенсията 80% от получаваната заплата! ТОВА не е фантастика - това е сладък спомен от "лошото живково време"! А то наистина беше лошо - нямаше безработица и милионерите бяха кът!...
10 Април 2014 10:04
Т_ Живков, прав си на пръв поглед, но...
Къде са натрупаните резерви на пенсионната псистема, къде са пенсионните фондове ?
Тия отчисления за ДОО се вляха направо в Бюджета на НРБ, а с тях вдигнаха комбинати,
после пак червените кхмери опоскаха цялото натрупано национално богатство, а със
заграбените милиарди си построиха собствения "комунизъм".
Така ли беше ?
10 Април 2014 12:26
Така беше!
И ни сипаха по една супа - да я духаме.
10 Април 2014 12:51
Аз съм работещ пенсионер, всеки месец ми удържат по 42.85 лв. социални осигуровки и 18.24 лв. здравни осигуровки. След стаж от 1 година и подаване на УП-3 в пенсионното за добавяне на стажа и преизчисляване на пенсита ми, получавам добавка от 13.10 лв. на месец към пенсията си. Къде ли ми отива разликата от 29.75 лв. А за здравната осигуровка да не говорим, при всяко посощение при личния лекар давам такса от 3.00 лв. при законна от 1.00 лв. Това става в родната ни държавица.
10 Април 2014 13:58
Защо има постоянни изменения и допълнения в КСО? Защото така крадливата "научна " мафия, начело със сегашният управител Бисер Петков,получават тлъсти хонорари за всяка публикация и промяна.Този назначен от ликвидатора на пенсионерите,бивш финансов министър _Симеон Дянков,преподавател,се появява в НОИ само за да получи някоя комисионна от далаверите с обществените поръчки и да прибере поредното хонорарче.А,пенсионерите да се оправят!
10 Април 2014 14:01
Защо има постоянни изменения и допълнения в КСО? Защото така крадливата "научна " мафия, начело със сегашният управител Бисер Петков,получават тлъсти хонорари за всяка публикация и промяна.Този назначен от ликвидатора на пенсионерите,бивш финансов министър _Симеон Дянков,преподавател,се появява в НОИ само за да получи някоя комисионна от далаверите с обществените поръчки и да прибере поредното хонорарче.А,пенсионерите да се оправят!
10 Април 2014 14:01
Защо има постоянни изменения и допълнения в КСО? Защото така крадливата "научна " мафия, начело със сегашният управител Бисер Петков,получават тлъсти хонорари за всяка публикация и промяна.Този назначен от ликвидатора на пенсионерите,бивш финансов министър _Симеон Дянков,преподавател,се появява в НОИ само за да получи някоя комисионна от далаверите с обществените поръчки и да прибере поредното хонорарче.А,пенсионерите да се оправят!
10 Април 2014 14:01
Защо има постоянни изменения и допълнения в КСО? Защото така крадливата "научна " мафия, начело със сегашният управител Бисер Петков,получават тлъсти хонорари за всяка публикация и промяна.Този назначен от ликвидатора на пенсионерите,бивш финансов министър _Симеон Дянков,преподавател,се появява в НОИ само за да получи някоя комисионна от далаверите с обществените поръчки и да прибере поредното хонорарче.А,пенсионерите да се оправят!
10 Април 2014 14:02
Защо има постоянни изменения и допълнения в КСО? Защото така крадливата "научна " мафия, начело със сегашният управител Бисер Петков,получават тлъсти хонорари за всяка публикация и промяна.Този назначен от ликвидатора на пенсионерите,бивш финансов министър _Симеон Дянков,преподавател,се появява в НОИ само за да получи някоя комисионна от далаверите с обществените поръчки и да прибере поредното хонорарче.А,пенсионерите да се оправят!
10 Април 2014 14:02
Защо има постоянни изменения и допълнения в КСО? Защото така крадливата "научна " мафия, начело със сегашният управител Бисер Петков,получават тлъсти хонорари за всяка публикация и промяна.Този назначен от ликвидатора на пенсионерите,бивш финансов министър _Симеон Дянков,преподавател,се появява в НОИ само за да получи някоя комисионна от далаверите с обществените поръчки и да прибере поредното хонорарче.А,пенсионерите да се оправят!
10 Април 2014 14:02
Защо има постоянни изменения и допълнения в КСО? Защото така крадливата "научна " мафия, начело със сегашният управител Бисер Петков,получават тлъсти хонорари за всяка публикация и промяна.Този назначен от ликвидатора на пенсионерите,бивш финансов министър _Симеон Дянков,преподавател,се появява в НОИ само за да получи някоя комисионна от далаверите с обществените поръчки и да прибере поредното хонорарче.А,пенсионерите да се оправят!
10 Април 2014 14:02
Защо има постоянни изменения и допълнения в КСО? Защото така крадливата "научна " мафия, начело със сегашният управител Бисер Петков,получават тлъсти хонорари за всяка публикация и промяна.Този назначен от ликвидатора на пенсионерите,бивш финансов министър _Симеон Дянков,преподавател,се появява в НОИ само за да получи някоя комисионна от далаверите с обществените поръчки и да прибере поредното хонорарче.А,пенсионерите да се оправят!
10 Април 2014 16:12
Пикачу, малечко, разбира се, че не сте прави - не беше така - пенсионните фондове са мит, такива нямаше, пенсии се получаваха от държавния бюджет. Откъде, мислите, че се вземаха ДОБРИТЕ пенсии по живково време? Пенсионни фондове можеха ли, според вас да, устискат 45 години да се плащат ДОБРИ пенсии?! Ами, тогава, КЪДЕ са фондовете днес, нали вече 25 години демократите(я, па я!) ги натрупват! А за да са били натрупани такива фондове(каквито според вас е имало и са похарчени) колко години е трябвало да бъдат натрупвани, щом за последните 25 години(във века на технологиите) натрупването е КРЪГЛА НУЛА?! Може би от аспарухово време да са трупани, а? Задайте си всички тези въпроси, отговорете си на тях(ако можете)и ще осъзнаете какви глупости сте написали!...
10 Април 2014 16:21
А за хайдуклука сте прави - такъв хайдуклук(като 25 годишния хайдуклук, наречен "преход към демокрация" 1300 годишната история на България не познава! Но...отново фитка(нали знаете какво е фитка) - хайдуците на демокрацията В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не могат да се назоват комунисти - това са "пар екселанс" образци на съвременния капиталист! Не се шегувам - БСП НЕ Е социалистическа партия - това са съвременните капиталисти под прикритие!...
10 Април 2014 17:02
Пенсиониране на възраст 55г. за жените и 60г. за мъжете при 25 години трудов стаж ! Размер на пенсията 80% от получаваната заплата! ТОВА не е фантастика - това е сладък спомен от "лошото живково време"! А то наистина беше лошо - нямаше безработица и милионерите бяха кът!...

Ами да, той затова (и не само) се и сгромоляса социализма
10 Април 2014 18:18
аминали ви излъгаха, че ще ставате милионери - затова падна социализма...
Е, някои станаха - хайдуците!...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД