:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нещо като нищо за 10 милиона лева

Поведението на правителството към Софийския районен съд е огледало за отношението на изпълнителната власт към съдебната
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Крият ли се сериозни проблеми зад новата лъскава фасада на бившата сграда на ГУСВ, която трябва да заработи като съдебна палата? От Министерството на правосъдието са категорични, че сградата няма дефекти и може да функционира нормално. От съда обаче показват пукнатина около централния й вход.


Тесни кабинети, в които работят по четирима съдии. Съдебни служители, настанени в преградени коридори и мазета без светлина. Съдебни зали като кибритени кутийки, в които страните и магистратите стоят на една ръка разстояние един от друг. Единствено стълбище, по което се разминават конвоирани арестанти, жертви на престъпления, съдии и прокурори. Асансьорът е един и е толкова тесен, че побира максимум трима. За достъпна среда за хора с увреждания не може и да става дума. Ако стане пожар, изобщо не е ясно как колите на огнеборците ще се доберат до сградата.

Това е най-големият районен съд в страната - Софийският. Всяка година над сто магистрати в него разглеждат десетки хиляди дела, а стотици хиляди души минават през съда като "клиенти". Защото, колкото и да не вярваме на съдебната система, вероятността някога да потърсим услугите й е голяма. Било защото ще спорим за имот с роднини, или ще обжалваме акт от КАТ, или ще се развеждаме. Само че по правило районният съд



няма ВИП клиенти и не влиза често в новините,



а съдиите рядко са застрашени от политически натиск. Явно затова толкова дълго е в това положение. Справка - за създадения при управлението на ГЕРБ спецсъд веднага се намери и ремонтира нормална и годна сграда. Вярно е, че нуждите на спецсъда са по-скромни. Но все пак примерът е показателен.

Проблемът с битовите условия в сградата на бул. "Драган Цанков", където се помещава Софийският районен съд (СРС), виси над 20 години. И не едно правителство се заричаше да го реши. Мизерията в сградата беше инспектирана и от Сергей Станишев, и от Бойко Борисов. СРС трябва да се премести в две новоремонтирани сгради - гражданските му отделения трябва да отидат в бившата сграда на Строителни войски на бул. "Цар Борис III", а наказателното отделение и районната прокуратура - в т.нар. военно НДК. Всъщност, ако се спазваха обещанията на изпълнителната власт, това трябваше да се е случило отдавна.

Идеята беше гражданските съдии да се нанесат на новото си място в началото на 2013 г., а наказателните - няколко месеца по-късно. И точно когато на хоризонта вече се виждаше пренасянето на гражданските съдии, макар и с над година забавяне и след 10 млн. лв. за ремонт, стана ясно, че по сградата има проблеми. Които не е ясно колко са сериозни. Дори да се преглътнат подутите чисто нови подове и проблемите по дограмите,



особена тревога буди пукнатината около централния вход,



за която не се знае от какво е и дали не може да предизвика срутване и да застраши живота на посетители и служители. Затова от СРС отказват да приемат сградата от Министерството на правосъдието.

А от министерството тропнаха с крак - щом не ви харесва, има и други желаещи да я вземат. Министър Зинаида Златанова и строителят са категорични, че сградата е безопасна и може да бъде ползвана. А неофициално от министерството подхвърлят, че от съда не искат сградата, защото приемат ли я, ще трябва да плащат по над 10 хил. лв. на месец за поддръжката й, пък и вече нямало да има оправдания защо съдиите бавят делата си. Освен това съдиите били виновни за проблемите, защото разтоварвали и сглобявали мебелите в сградата. Напомня се и че обществената поръчка за ремонта била от предишния мандат. Все аргументи, които нямат нищо общо със зряло и държавническо поведение.

Всъщност трябва да се признае, че нанасяне в над 60-годишна сграда с проблеми



не е било правилното решение от самото начало



И че като държат съдиите в мизерните условия, в които няма как да работят бързо и качествено, всъщност ги държат под постоянна заплаха от наказания, т.е. в зависимост. Абсурдно е да се предполага дори, че е нямало подходяща друга сграда или терен, където да бъде построена нова. Вече за това е късно.

Всъщност отношението към районния съд е проекция на отношението на изпълнителната власт към съдебната като цяло. Опит да бъде поставена в ъгъла и на колене, вечно държана удобно, за да бъде упреквана за некачествено и бавно правосъдие. Само че това не унижава съдебната власт. Това унижава всички нас, които разчитаме тя да гарантира правата ни.
5
4215
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
09 Май 2014 23:24
Ако сградата беше открита от Б.Б. на 31.03 2013 г. всичко щеше да бъде ОК...
10 Май 2014 09:43
Ако имаха капка мозък, щяха да построят нова сграда на площад Македония. Хем близко до Съдебната палата, хем терен колкото щеш. Ама не! Пазарчета, молове и всякакви жизнено излишни бизнес-измишльотини даже и по тротоарите. Днешна София става по-тясна и от предосвобожденската.
10 Май 2014 12:29
Нека Темида, започне да работи и наистина да брани съвестните граждани, пък тогава да търси разкош за съдиите и администрацията си. Смешен плач, неочакван излял се от иначе добрите журналисти на "Сега". Вероятно екзотичният материал цели да разведри читателите в иначе работната събота. Но струва ли си да се хабят така страници, вместо на тях да се представят реалните проблеми с неработещата съдебна система. Приятна почивка!
10 Май 2014 14:41
Преди час минах по локалното платно пред коментираната сграда. Проверката от служители на СРС бе свършила, нямаше никого. Спрях и огледах сградата. Отвън - перфектна. Преди това видях по ТВ оплакванията - отлепвало се фолио от врати, подовете вибрирали. Първото се поправя бързо - има си задържани пари за неустойка. Второто е нормално, явно служителките на СРС не знаят, че подовете и таваните са "кухи" и от там минава цялото окабеляване на сградата. Който работи в модерен офис го знае. Коридорите не вибрират, нали?
А допреди няколко месеца от председателя Лалов нямаше по-щастлив ръководител - като булка - новодомка. Сега се цупи! Странно защо?
10 Май 2014 20:10
"Работят" в случая е доста силна дума.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД