:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 195
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БДЖ изостава от графика за оздравяване

Все повече пътници и товари се насочват към автомобилния транспорт
Данаил Папазов
Холдинг БДЖ изостава от графика за оздравяване, въпреки приетия план за развитие до 2023 г. Финансовите резултати и на "Пътнически превози", и на "Товарни превози" са под очакваните, сочат данните им за първото тримесечие на тази година. Двете дружества продължават да губят пътници и товари.

За проблема призна вчера и министърът на транспорта Данаил Папазов, който участва в срещата на премиера Пламен Орешарски с неправителствени организации. Наблюдава се тенденция товари и пътници да се пренасочват от железниците към автомобилния транспорт, каза той. И допълни, че частниците в автомобилните превози са по-гъвкави, успяват да предложат атрактивни цени и схеми за разсрочено плащане. В момента само просрочените задължения на БДЖ, които холдингът не може да обслужва, са за 171 милиона лева.

Подобряването на резултатите на БДЖ "Пътнически превози" е далеч от заложеното. За първите три месеца на 2014 г. загубата е в размер на 6.38 млн. лв. , а по план е трябвало да бъде 4.2 млн. лв. За този период дружеството е очаквало приходи от продажби за 62.8 млн. лв., а реално са постъпили 60.6 млн. лв. Въпреки изоставането от очакванията финансовият рeзултат на компанията остава на нивата отпреди година, когато загубата беше 6.67 млн. лв. Задлъжнялостта на дружеството е в размер на 9.6 млн. лв. То дължи най-много средства на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) - почти 5 млн. лв. Задълженията към доставчиците обаче са намалени с над 3 млн. лв. спрямо края на 2013 г. Намалението идва най-вече от това, че дружеството е успяло да се издължи с 1.2 млн. лв. към чужди жп администрации. Според министър Папазов печеливши са единствено дългите линии София - Бургас, София - Варна и София - Пловдив. Останалите се субсидират от държавния бюджет, за да бъдат обслужвани гражданите, които живеят в други региони.

По подобен начин се развива и БДЖ "Товарни превози". В края на март 2014 г. дружеството е на загуба от почти 3.2 млн. лв. По план по това време на годината е трябвало да е на печалба от 264 хил. лв. В отчета се подчертава, че този резултат идва най-вече от неизпълнението на планираните количества превозени товари с 87.7 хил. тона. Все пак отчетената загуба е по-малка спрямо тази за същия период на 2013 г., когато е била почти 4.3 млн. лв. Компанията обаче продължава да има огромни задължения към доставчиците в размер на 61.48 млн. лв. Освен това се очаква в близките месеци да се появи нов частен превозвач, който може да отнеме до една трета от сега превозваните от БДЖ товари.

Национална компания "Железопътна инфраструктура" леко подобрява финансовия си резултат за една година. Дружеството приключва трите месеца на 2014 г. със загуба в размер на 13.5 млн. лв. Година по-рано загубата му беше над 20 млн. лв.



ПРЕЗ ГРАНИЦА

От днес гръцките железници възстановяват влака София - Солун. Всеки ден ще пътуват два влака, съставени от два второкласни вагона - един български и един гръцки вагон. От София влакът ще заминава в 15.30 ч. и ще пристига в Солун в 22.22 ч., а от Солун ще тръгва в 06.55 ч. и ще пристига в София в 13.45 ч. Общият брой на седящите места във всеки от влаковете е 120. Резервацията на места ще бъде задължителна и ще може да се прави до 60 дни предварително. Цената на билета за пътуване в едната посока е 34.86 лв. Пак от днес за първи път ще тръгне и пътнически влак по Дунав мост 2 между Видин и Калафат.

1
1706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Май 2014 14:03
И допълни, че частниците в автомобилните превози са по-гъвкави, успяват да предложат атрактивни цени и схеми за разсрочено плащане.


Така си е, много са гъвкави и чевръсти. Синът на енергийният гуру , Рамадан Аталай, владее над 70 % от пътническия трафик в България. Боко Тиквата, както се репчи на ДПС , наля сума ти пари за магистрали и първокласни пътища, като остави БДЖ да тъне в разруха.
А държавата може и трябва да наложи преференциални условия примерно за ТИР-овете, които се качат на ЖП-платформи. Кой нормален шофьор няма да иска да се наспи в бели чаршафи, да хапне готвено във вагон-ресторанта, а като се събуди камионът му да го чака на другото ГКПП ? И всичко това на цената на нафтата и пътната такса !!! А , кажете ми защо това не се случва вече 20 години ???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД