:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Купеният ромски вот скара политиците

За пореден път лоша организация и контролиран избор съпровождаха процеса
Въпросът кой, колко и къде е пазарувал ромски гласове се превърна в ябълката на раздора между политиците в изборния ден. Тон за политическата разпра даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че това са "най-опорочените избори" досега. "От цялата страна се обаждат от сутринта за купуване на гласове от страна на БСП и "Цензурата" през застъпници, особено в ромските махали. Обаждаха ми се от "Столипиново" от Пловдив, особено оттам", заяви експремиерът. И допълни, че по тази причина партията му няма да участва в традиционната следизборна пресконференция в НДК, а ще изчака да види как са гласували в съмнителните секции. "Тогава вече ще ви дадем материал със списъчета - кои партии са купували гласове", закани се Борисов.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков успя да се "закачи" за темата и директно обвини Борисов, че си е поръчал 10-12 хил. ромски гласа в Пловдив. "След изборите нека да си премерим ромските гласове", прикани той. Бареков отсече, че пари за кебапчета и за купуване на гласове няма, въпреки че в разгара на кампанията лично почерпи привържениците си със скара. "Печатани са фалшиви протоколи в общински предприятия, в общински сгради. Тези протоколи са изнесени. Сигналът ни дойде от района на община Банкя, там е печатано също преди 3-4 дни и протоколите са изнесени", заяви бившият журналист.

В темата не пропусна да се включи и БСП. На спешна пресконференция социалистите обвиниха ГЕРБ, че оказва натиск върху мургавите избиратели чрез своите представители в местната власт. И дадоха за пример кметските наместници на ГЕРБ в Хасковско, Бургаско и крайните райони на София, които провеждали незаконна агитация и водели организирано гласоподаватели до урните. "Общинска полиция е използвана за оказването на натиск върху избирателите в общини, които се контролират от кметове на ГЕРБ - Варна, Русе, Бургас", обяви депутатът Татяна Буруджиева. Макар и по-леко, обвинение бе хвърлено и върху АБВ на бившия президент Георги Първанов, че използват едни и същи схеми и хора за манипулациите. Междувременно ромският вот леко поевтиня - гласовете на цяло семейство се пазаруваха между 20 и 80 лв.

Докато политиците се караха кой кого е купил и продал, експертите констатираха, че за пореден път организацията на вота куца. По данни на Асоциация "Прозрачност без граници" повечето нарушения (56%) са от организационно-технически характер - предварително откъснати от кочана бюлетини, неправилно сгънати или с нарушена цялост книжа, недопускане на наблюдатели и застъпници до секциите или обратното - пускането им в непосредствена близост до стаичките за гласуване. Около 20% от останалите сигнали са за контролиран вот, а едва 3 процента - за търговия с гласове. От ЦИК косвено потвърдиха тази теза, като посочиха, че на първо място сред подадените при тях сигнали и жалби са нарушения от страна на СИК, а именно разкриване на вота. От комисията съобщиха за сигнали за купуване на гласове в Стара Загора, Хасковско и Видин, които са били предадени на прокуратурата. Отделно от това МВР образува 12 досъдебни производства за търговия с вот и едно бързо производство.

-------ОЧАКВАНО

Очаквано колосалният брой регистрирани наблюдатели - близо 61 хиляди, също създаде проблеми. НПО-та сигнализираха за големи струпвания на желаещи да следят за честността на вота в противоречие с разпоредбите на Изборния кодекс, който не позволява повече от двама наблюдатели от една организация на секция. Най-често в тази връзка се споменаваше "България без цензура". Многобройни бяха случаите, в които секциите се оказваха обсадени от лица, твърдящи, че са застъпници, но без да имат документите да го удостоверят. Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда предположи пред "Сега", че наблюдателите подсигуряват контролирания вот, като създават умишлено напрежение в изборния процес.
13
3602
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
25 Май 2014 23:44
Политическата ни котерия днес,
няма консенсус относно третирането на търговията с гласове,
като ачик Престъпление...
ДПС приложи безотказно "пазарния" подход и спечели,
но КОЙ от системата ни днес,
би го обявил за ачик Извършител ???...
Още има да берем гайлето си, с този Модел на политическо общуване...
26 Май 2014 06:39
Гласуването задължително , след което купуването на гласове съвсем няма да е на дневен ред, но политическа воля, за това няма и няма да има, защото много по-лесно е да напазаруваш маргинални гласове, от колкото да изпълниш предизборните обещания, които си дал!!
26 Май 2014 07:00
Ма сериозно имало купен вот? И то цигански...
Тц-тц-тц... Колко неполиткоректно...
--------------
Сайтът на Генек
26 Май 2014 07:58
Схемата отлично устройва политиците, така е направена. При липса на свястни кандидати, 70% не гласуват. Липсата на свястни кандидати и политики е решаваща за поддържане на статуквото. Във останалите 30% гласуващи ромският вот е ако не решаващ, то с много голяма тежест. Естествено, циганите няма да плащат ток, вода, данъци и прочее глупости, ще живеят на социални и майчински помощи и ще се женят на 12. А политиците ще ги ухажват и закрилят, да се плодат и размножават, за равноправие и демокрация и свободно воеизявление на...суверена.
26 Май 2014 08:16
Ай стига с тая измислена "липса" на "свестни кандидати". Не само е пълно с кандидати, има дори възможност да се преподреждат листи, има и пълна свобода да си направиш партия и да участваш в избори. Липсва не партия, а политическа култура у популацията, която остана в България -- и то не от вчера. Прост и негласуващ народ, слаба държава, лесно се управлява.
26 Май 2014 08:21
Галя,не знам на тебе,но на мене ми са пределно ясни поне две неща; едното е,че циганския вот е бил винаги и продължава да бъде изборна стока и другото е,че БСП винаги,както и сега е бил пример за това ка крадецът вика "дръжте крадеца"! ДПС,обаче за сетен път им доказа,че в тази търговия са по-опитни и ползват много по-префинени методи,а не само размахани ценоразписи из махалите и раздаване на ваучери за празни магазини! Най сигурно се купуват избиратели с работодателска зависимост,в каквато са 95% от тяхните избиратели,а съобразно времето в календара- и с абитуриентски куверти и платена чалга!
26 Май 2014 09:14
Симчо,
като ти дадат десет развалени яйца, как ще ги преподредиш, та да застроиш супата със свястно?
--------------------------------------------
Сайтът на Генек
26 Май 2014 09:22
На генека пак некой от ЦОП му е накакал в гащите сменил яйцата.
26 Май 2014 11:35
Генек, по твойта логика и в Бобов дол живеят кофти хора, щото ги купуват.
26 Май 2014 15:17
Гласуването задължително


Образователен ценз за гласуване. Данъчни облекчения при гласуване. Това са две от мерките, които биха се посрещнали с голямо одобрение, за разлика от горното, което би било политическо харакири за предложилия го.
26 Май 2014 17:56
Положението е трагично - 35% активност, от която купените цигани поне 27%....После се чудите за резултатите, а политиците продължават с мелодрамите за заблуда.
26 Май 2014 18:08
Твърдо съм за образователния ценз.
И то относително висок.
Трябва да си поне завършил гимназия за да можеш да гласуваш.
26 Май 2014 18:44
" Тия избори бяха чудо на чудесата. Няма циганин гласувал безплатно. И май така ще е занапред "
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД