:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът оправда Цветанов часове след победата на изборите

Никога не съм смятал, че мога да бъда осъден, заяви бившият министър
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Очаква се втората присъда срещу Цветанов, по делото за отказ да се приложат СРС-та срещу Орлин Тодоров, да бъде произнесена в началото на следващия месец. Адвокатът му Менко Менков смята, че бившият министър е невинен, защото като ръководител на МВР е имал оперативна самостоятелност при прилагането на СРС. Менков се позовава на решение на Конституционния съд от 1998 г.
Цветан Цветанов не е извършил длъжностно престъпление и не е присвоил пари от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Това реши Софийският градски съд (СГС) часове след като стана ясно, че ГЕРБ е първа политическа сила в изборите за европарламент. Присъдата срещу бившия министър бе насрочена за след вота, както и заседанието по друго дело срещу него, което се очаква да приключи скоро, заради подозренията, че решенията може да повлияят на резултатите от вота. Прокуратурата поиска Цветанов да получи 5 години затвор и конфискация на част от имуществото му.

Според държавното обвинение Цветанов неправомерно е изплатил около 50 хил. лв. обезщетение и заплати на Тодоров, докато той е бил разследван и арестуван. Прокуратурата смята, че докато е бил в ареста, бившият полицай реално не е бил служител на МВР, тъй като не е можел да изпълнява служебните си задължения. Освен това дисциплинарната комисия, която разследвала Тодоров, предложила на Цветанов той да бъде отстранен от длъжност. Вместо това бившият министър го наказал с порицание, възстановил го на длъжност и така му дал възможност да получи 38 хил. лв. обезщетения, след като Тодоров подал рапорт за напускане. Заплатите за времето, когато е бил в ареста, са 12 хил. лв.

"Никога не съм смятал, че невинен може да бъде осъден. Затова заедно със защитата винаги съм смятал, че съм невинен. Аз искам да запазя една по-добра дипломатичност, нека да изчакаме, защото има три инстанции", коментира бившият министър, след като чу присъдата си. Това дело ще остане в историята и заради паметните извинения на Цветанов към съда. След като почти 4 години атакуваше съдиите, накрая бившият министър заяви, че "мога само да се извиня на българския съд за всички тези мои изводи".

Делото за присвояване бе гледано по съкратена процедура по искане на Цветанов и адвоката му Менко Менков и свърши само в две заседания. През цялото време Менков твърдеше, че клиентът му не е имал избор да не плати въпросните суми, защото това било изискване по Закона за МВР. На последното заседание по делото директорът на "Човешки ресурси" в МВР Върбан Минков разказа, че било практика обезщетения да се плащат на служители, които са разследвани от прокуратурата. Все още не е ясно дали съдът е възприел аргументите на защитата, съдия Десислав Любомиров има 1 месец за написване на мотивите си. Очаква се скоро Цветанов да получи присъда и по друго дело - заради отказа му да приложи СРС-та срещу Тодоров и още двама души. Третото дело срещу бившия министър - за незаконното подслушване в МВР - все още не е започнало.
8
1326
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
26 Май 2014 20:12
Логично заглавие и психологично подзаглавие...
----------
Сайтът на Генек
26 Май 2014 20:46
Абе никога не е късно да станеш за резил!
27 Май 2014 06:20
ПРИСЪДАТА ПО ДЕЛОТО НА ЦВЕТАНОВ НЯМА ДА ПОВЛИЯЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ, НО РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ПОВЛИЯЯТ ПРИСЪДАТА!
Публикувано на 22.05.2014 / 16:07 ч. от afera


Софийският градски съд отложи за 26 май произнасянето на присъдата по първото дело на Цветанов. Даааа, после от WCC пак ще твърдят, че съдебната система е независима! Днес съдията имаше цял следобяд да се произнесе, утре цял ден работен, но НЕ, в понеделник!
Ясно е, че присъдата няма да повлияе на резултатите от изборите, но резултатите от изборите със сигурност ще повлияят на присъдата. Дали обаче съдията е преценил как липсата на присъда ще се отрази на избирателите? Особено на онези, чийто живот бе объркан, сринат, унищожен от Цвъ. и неговите копои? Дали отлагането на присъдата няма да изиграе лоша шега на герберастката партия и нейните вождове? Дано!
Иван Петров
Адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1998 – 2005/
27 Май 2014 06:36
http://afera.bg/mishena/62024.html
Галина Гиргинова
http://judicialreports.bg
27 Май 2014 06:38
Ако заплатите по време на т.нар. арест са 12 000 лева, то при заплата за такъв служител от 2000 излиза, че е търкал наровете 6 месеца??? И ако е така, кой е виновен, за това, че за толкова време не са събрани никакви годни доказателства, подкрепящи обвинението?
27 Май 2014 07:17
И аз да си попитам, или прокуратурата е слаба, или изпълнява политически поръчки? Ами все се чудя, ако са и двете? И кой виновен сега? Те и до момента не са го осъдили този дебелак от ВТ, какво е виновен той и този, който изпълнява закона Цв.Цв.? Или просто трябва да се каже, Цв. е мръсник и толкова!
27 Май 2014 13:36
Около случая "Мишо Бирата" се натръшкаха три трупа, май. А тук само един мним професор Николов, който май не почина точно от катастрофата, а впоследствие от обикновен инфаркт, май...
27 Май 2014 18:43
Взаимовръзките лъсват като мазен тиган на месечина!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД