:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 95
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ ще атакува финансовата политика с пети вот на недоверие

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бойко Борисов нападна управляващите, че увеличават дупката в бюджета за тази година и предвиждат вземането на нови заеми.
По-малко от седмица след като парламентът отхвърли четвъртия вот на недоверие за провал в сектора на енергетиката, ГЕРБ обяви, че внася ново искане - този път за финансовата политика, и по-конкретно за намеренията на управляващите да емитират нов дълг. Това съобщи лидерът на опозицията Бойко Борисов. За пореден път той предупреди, че правителството се готви да вземе нови заеми за близо 3 млрд. лв. "Вместо да си оправят събираемостта, да се борят с контрабандата, тръгват към най-лесния начин - да задължават следващите поколения с милиарди. Вече близо милиард е дупката в бюджета", възмути се бившият премиер. "Това правителство единственото, което може да прави, е да изобличава Брюксел, че работи против България. И ако това правителство продължи да стои, нищо чудно и да предложат в един момент да напуснем съюза", добави той.

Управляващите не се притесниха от искането на ГЕРБ. Соцдепутатът Петър Кънев определи критиките на опозицията като "претоплена манджа". "От няколко дни финансисти облъчват публичното пространство с пълни глупости. Към тях се присъединиха и някои хора от ГЕРБ. Става въпрос за същия този заем, който гласувахме през декември с бюджета", посочи Кънев. "Истерията около бюджета е обяснима - опозицията иска промени и достъп до властта", допълни го и вицепремиерът Даниела Бобева.

Междувременно финансовият министър Петър Чобанов и депутати от опозицията открито заговориха за възможно намаляване на кредитния рейтинг на страната. Очаква се на 13 юни "Стандард енд Пуърс" да публикува преразгледана оценка за България. Темата бе поставена на извънредно заседание на бюджетната комисия в НС, на което депутатите трябваше да дадат зелена светлина за емитирането на облигации на международните пазари в обем до 1.493 млрд. евро. Чобанов увери, че моментът ще бъде съобразен със състоянието на пазарите и с евентуално намаляване на кредитния рейтинг.

"Моментът за излизане на международните пазари е подходящ, на тях има ликвидност, а търсенето на суверенни книжа може допълнително да нарасне заради очаквано намаляване на лихвите от Европейската централна банка", изтъкна Чобанов. Същата оценка за състоянието на международните пазари направи и депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Добрият тон обаче бе взривен заради настояването на ГЕРБ темата да се обсъжда обвързано с данните за изпълнение на държавния бюджет за 2014 г. "Няма да позволя такова обвързване. Много добре знаете, че най-добрата политика при предстоящо излизане на международните пазари е да се мълчи, както ние мълчахме при последното поемане на външен дълг в рамките на кабинета на ГЕРБ", коментира шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев. Максимално позволеното ниво на новия дълг т.г. е 4.4 млрд. лв. (външен и вътрешен), като с него трябва да се покрият плащания в размер на 1.7 млрд. лв. по настъпващ през януари 2015 г. падеж по глобалните облигации, 1.3 млрд. лв. падежи по стар дълг през 2014 г. и 1.4 млрд. лв. дефицит.

------БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЕ

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че докато има подкрепата на БСП и на ДПС и може да си върши работата, ще го прави, но няма намерение да иска вотове на доверие. По повод разговорите между двете партии обяви, че ще има новини следващите дни. "В добра комуникация съм с г-н Станишев. Вчера се чухме за последно, а преди това имахме среща. Изчаквам двете парламентарни групи да уточнят своите коментари върху програмите, изпълнението, работата на кабинета, хоризонтите", каза Орешарски.
2
1247
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
05 Юни 2014 07:41
Това което средствата за масова дезинформация старателно крият.

С 4 млрд. лв. скочил държавният дълг при ГЕРБ
6,6 милиарда от фискалния резерв опоскани за 4 години

Натисни тук

Брутният външен дълг на България намаля с над 500 млн. евро през 2013 г.

Само държавният дълг се е свил с почти 4% към края на миналата година

Натисни тук


Половината държавен дълг падежира до 4 години


Държавен дълг за 5.9 милиарда лева ще падежира до края на 2017 г., а правителствата, които управляват в следващите четири години, ще имат трудната задача да осигурят обслужването му и да финансират планираните поне до 2016 г. бюджетни дефицити.
Размерът на фискалния резерв в началото на 2014 г. обаче се очаква да е под 5 милиарда лева, от които близо 3 милиарда са средства с целево предназначение и не могат да се използват за погашения по държавния дълг.
Рефинансирането е най-вероятна опция и според Конвергентната програма за периода 2013 - 2016 г. Тя бе подготвена от правителството на ГЕРБ, но завършен вид придоби по време на служебния кабинет, който я изпрати за съгласуване в европейската комисия. Това показва, че както екипът на Симеон Дянков, така и служебният финансов министър Калин Христов смятат рефинансиращите операции за най-удачен вариант, с който да се посрещнат предстоящите падежи.

Натисни тук
05 Юни 2014 08:10
Дано този път някой напише грамотно мотивите и да проведат СЕРИОЗНА дискусия, а не като досегашните панаири дето си разменят обиди кой какъв е. А дано, ама надали
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД