:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП я тегли към партиен кабинет, за да не е заложница на ДПС

Л.Местан обяви номинацията за екоминистър преди консултациите със социалистите
БСП разиграва три сценария за увеличаване "тежестта" на партията в управлението и засилване ролята й на мандатоносител, научи "Сега". Целта и на трите варианта е привържениците на социалистите да останат с впечатление, че партията не е толкова зависима от ДПС.

Първият е социалистите да поискат от коалиционния си партньор ДПС в предстоящите преговори за промени в МС повече министри, излъчени от левицата. Те ще заемат местата на експертите в правителството, които не са от квотата на движението. Това на практика означава, че БСП се отказва от идеята за експертен кабинет, за каквото минава правителството на Пламен Орешарски. Другият сценарий е да се вкарат повече зам.-министри от левицата. От обясненията на представители от ръководството на соцпартията се разбира, че това може да стане с увеличаване на техния брой. А в началото на мандата голямата гордост на сегашните управляващи бе именно свиването на заместническите постове. Третият вариант е да се засили ролята на БСП в парламента. Сега ключови комисии се ръководят от депутати от ДПС, което е трън в очите на социалистите още от началото на мандата - икономически, правната, здравеопазването. Депутати от левицата дори се заканиха, че ако от ДПС продължават да настояват за отстраняването на здравния министър Таня Андреева, те ще атакуват Нигяр Джафер, която оглавява ресорната комисия.

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще иде на разговор с Лютви Местан с тези искания, но това не означавало, че предлага избор от трите, а по-скоро ще се бори за комбинация от тях. Вариантите са дискутирани и на заседанието на Изпълнителното бюро във вторник. Според членове на соцръководството преди понеделник няма да има яснота за рокадите в кабинета.

Не е ясно как ДПС гледа на всички искания на коалиционния си партньор, но вчера преди да са започнали консултациите с БСП за правителствените промени, Лютви Местан обяви кого номинират за екоминистър. Съобщението завари и БСП, и премиера Орешарски неподготвени.

Вчера трябваше да се състои и дългоочакваната среща между лидерите на двете партии Сергей Станишев и Лютви Местан. До редакционното приключване нямаше информация дали се е състояла. "ДПС категорично няма да иска увеличаване на своята "квота" в кабинета", заяви Лютви Местан пред "Сега". 31-годишният Станислав Анастасов бе предложен за министър на екологията на мястото на Искра Михайлова, която стана евродепутат. За другия представител на ДПС в Европарламента и досегашен зам.-министър на отбраната Неджми Али все още се обмислят варианти. Местан бе категоричен, че е недопустимо да се говори как партията му е преяла с власт, тъй като има 3-ма министри в кабинета, само един от които - Хасан Адемов, е партиен член.Така Местан отговори на оплакванията на представители на левицата, че мандатът е техен, но не и властта.

--------КОЙ Е ТОЙ

Предложеният от Лютви Местан министър на екологията Станислав Анастасов е роден през 1983 г. От сайта на ДПС става ясно, че е завършил информатика в Техническия университет - Мюнхен, Германия, и стопанско управление в СУ "Св. Климент Охридски". Член е на ръководството на младежкото ДПС и координатор на Балканската либерална мрежа ISEEL. Наскоро е бил избран за вицепрезидент на Младежкия либерален интернационал IFLRY. Владее английски, немски, руски и сръбски език. Към Централния съвет на ДПС работи като експерт по политически партии.
5
2068
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
04 Юни 2014 21:16
Интерсно кога и как е изучил и сръбския? Да не се е подвизавал в Босна?

05 Юни 2014 07:33
БКП я "тегли" единствено към власт и достъп до хранилката. При положение, че вече няма достатъчно твърд илекторат "с претенцийки и интелект" и че няма много избор за коалиране, остава й сал едничката опция да пристане на мафиотската партия и на шайката телохранители на фиуурера.

Избираешь БСП, получаешь ДПС-Атака, както би казал някой заемен политтехнолог на аперитивка на Пазитано.
05 Юни 2014 07:46
Има една българска поговорка и тя е най добре да се каже на спинозните: Не си правете сметка без кръчмаря! То не е, като да изровиш земята и....да изгубиш поредните избори.
05 Юни 2014 11:15
БСП разиграва три сценария за увеличаване "тежестта" на партията в управлението и засилване ролята й на мандатоносител, научи "Сега". Целта и на трите варианта е привържениците на социалистите да останат с впечатление, че партията не е толкова зависима от ДПС.

Докато "мъдрите" се намъдруват, "лудите" се налудуваха.
МестанЯ казА - наесен с песен -нови изори-нов късмет!
05 Юни 2014 19:20
БСП я тегли към партиен кабинет, за да не е заложница на ДПС

То като пуснеш вълка в кошарата, и то от тъпотия и лакомия, тичай да затваряш портите ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД