:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 162
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Наука

Направена е крачка към квантовите изчисления

Напредъкът на учените вдъхва оптимизъм, че създаването на приложим процесор на тяхната основа не е толкова далеч
Австралийски изследователи създадоха първия елемент от устройство, което според мнозина крие ключа към обработването на квантова информация. В същото време екип от австрийски специалисти съобщи, че е осъществил първото истински квантово изчисление. Тези постижения в известна степен подлагат на съмнение предвиждането, че десетки, ако не стотици години ни делят от реалните квантови операции, пише британското сп. "Ню сайънтист".

Странните свойства на квантовия свят биха дали огромно предимство на квантовия компютър пред всеки съществуващ сега. Докато класическите компютри обработват двоични цифри информация (т.нар. битове), квантовите процесори използват квантови битове (кубитове), кодирани в квантовите състояния на частици като атоми, фотони и електрони. Тъй като тези частици могат да бъдат в няколко състояния едновременно, с помощта на кубитовете в едно и също време ще са възможни огромни на брой изчисления. Практическите пречки пред квантовите устройства обаче са също толкова огромни.

Миналата седмица Робърт Кларк от университета на Нов Южен Уелс в Сидни, Австралия, представи кубит върху силициев чип заедно с четящ механизъм, който сякаш решава проблема, смятан за непреодолим само преди няколко години. Кларк предвижда, че до 2007 г. устройството му може да бъде уголемено, за да се получат кубитови системи, с които да се обработва квантова информация.

На дискусия в Кралското дружество в Лондон, където Кларк представи постижението си, Райнер Блат от университета в Инсбрук, Австрия, е съобщил, че неговият екип е извършил квантово изчисление, като е използвал един-единствен задържан калциев йон. Това е първото изчисление, осъществено върху система, която доказано е в квантово състояние.

С калциевия йон учените от Инсбрук извършили квантово изчисление, чиято цел е да се установи дали въображаема монета е една и съща, или е различна от двете страни. Квантов компютър може да провери наведнъж и двете лица и да даде отговора двойно по-бързо от класическия компютър.

Екипът е отбелязал напредък и в използването на фотони за пренасяне на квантова информация между калциеви кубитове, което е от значение за свързването на отделни кубитове в по-големи системи.

Питър Найт от лондонския "Импириъл колидж" смята, че вече има основания за оптимизъм, че ще бъде създаден използваем квантов процесор.
1046
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД