:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тестовете за "луда крава" не са надеждни

Снимка: Ройтерс
Говеждото и овчето месо може да съдържат опасно количество приони - причинителите на човешкия вариант на болестта "луда крава", които не могат да бъдат открити с използваните в момента тестове за идентифициране на инфекцията, защото не са надеждни. Това твърди американският учен Стенли Прюсайнър, който през 1997 г. получи Нобелова награда за медицина за откритието си, че невродегенеративните заболявания на централната нервна система, като болестта на Кройцфелд-Якоб, се причиняват от саморегулиращи се белтъчни молекули, наречени приони, съобщава в. "Обзървър".

Заедно със свои колеги Прюсайнър е разработил нов тест за откриване на приони в тъканни проби, който е 10 000 пъти по-чувствителен от използваните сега в Европа и Америка. Новият тест работи на напълно различен принцип - разпознава опасните белтъчни молекули по формата им.

При експерименти в Калифорнийския университет в Сан Франциско Прюсайнър е установил, че в мускулите на заразени мишки се съдържат неочаквано големи количества приони. Това означава, че и мускулните тъкани на говедата и овцете вероятно са заразени, заключава той. Досега се смяташе, че опасната зараза се съдържа само в тъканите на мозъка и гръбначния стълб на тези животни.

Всички британци трябва да се подложат на изследване за новия вариант на болестта на Кройцфелд-Якоб, посочва Прюсайнър пред в. "Сънди таймс". Един милион глави заразен добитък са навлезли в хранителната верига във Великобритания, което означава, че почти всички жители на страната са били изложени на заразата, смята той. Благодарение на подобни тестове може да се избегне предаването на заразата от хора, при които още не са се появили симптомите на болестта, чрез хирургически инструменти и кръвопреливане, обяснява вестникът. С почти 130 случая на човешкия вариант на болестта "луда крава" за септември 2002 г. Великобритания е най-силно засегнатата страна в света, следвана от Франция, Италия и Ирландия.
882
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД