:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 76
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Приемът в елитните гимназии в столицата ще е по-труден

Класирането в елитна гимназия в София ще е по-трудно тази година, тъй като се очаква състезателните балове да са по-високи спрямо миналогодишната кампания. Средната оценка по български език и литература на учениците от столицата е 4.627, докато през 2013 г. резултатът е бил 4.583. По математика тазгодишната оценка е средно 4.11, докато през 2013 г. е била 4.036. Общият брой на седмокласниците от софийските училища, които се явиха на националните изпити, е 9376, но не е ясно каква част от тях ще кандидатстват за място в най-желаните гимназии. Местата тази година са разпределени в 201 профилирани и 99 професионални паралелки с прием след VII клас.

От 10 юни учениците могат да получават служебните бележки с оценките от приемните изпити. Подаването на заявленията за кандидатстване се подават от 17 до 20 юни. При подаването на документите родителите трябва да обърнат внимание, че всяка паралелка има собствен код, който трябва да изпишат. Например, ако ученикът иска да кандидатства в определено училище, трябва да изброи всички паралелки - всяка с отделен код, за които са обявени свободни места. Друга важна подробност е, че няма ограничения в броя на желанията. При избора на чуждоезикови паралелки е препоръчително да се обръща внимание и на третия и четвърти профилиращ предмет. Така например, ако детето иска да учи английски и испански, трябва да избере и дали другите предмети с разширено изучаване ще бъдат с математически или хуманитарен профил. До 26 юни ще бъдат обявени списъците с класираните, а щастливците ще се записват от 27 юни до 1 юли.



САНКЦИЯ

Груби управленски нарушения при организацията на матурите на 21 и 23 май са установени в Езикова гимназия "Пловдив", съобщи пред "Сега" зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева. В училището беше назначена проверка, след като се оказа, че на матурата по български език на учениците от две изпитни зали е раздаден непълен тест и се наложило изпитът да бъде спрян за 15 минути, докато се разпечатат липсващите страници. По случая бяха назначени две проверки - на регионалния инспекторат по образование в Пловдив и от министерството. Освободен е един от помощник-директорите, който е замествал директора в деня на изпита, а друг от учителите, ангажирани в организацията, е напуснал. Ще се търси дисциплинарна отговорност от директора и квесторите, които са били в двете зали, съобщи още Тенева.
1570
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД