:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София дава 220 хил. лв. за анализ на боклука си

КЗК отмени обществената поръчка на общината за почистване на обществени места
Столичната община ще прави анализ на отпадъците си, става ясно от регистъра на обществените поръчки, където е обявена поръчка за избор на фирма, която да направи изследването. Прогнозната стойност на поръчката е 220 хил. лв. с ДДС, а срокът за изпълнението е краят на 2016 г.

Според обявлението фирмата ще трябва да изготви морфологичен анализ на състава и количеството на битовите отпадъци, образувани на територията на общината. Освен това фирмата трябва да събере данни за количеството отпадъци за най-малко три месеца и да направи основно охарактеризиране на боклука. Продължителността на извършване на анализа е 12 месеца, като целта е да бъдат обхванати сезонните специфики на състава и количествата на отпадъците, обясниха от СО. Анализът не е свързан с новата методика за такса смет, тъй като няма утвърдена такава, допълниха оттам. До крайния срок - 6 юни, работната група към Министерския съвет, която трябваше да изготви нова методика, така и не е излязла с конкретно предложение, обясни пред "Сега" зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов. "Поне се отказаха от намерението да вадят снегопочистването и контрола от план-сметката. По отношение на методиката общините продължаваме да настояваме въвеждането й да се отложи за 2016 г.", добави той.

Анализът е задължение на общината на всеки пет години според наредба на екоминистерството. Информацията трябва да послужи за определяне на това доколко общината изпълнява ангажиментите си по Закона за управление на отпадъците, който изисква местните власти да предприемат мерки за намаляване на боклука.

Такъв анализ по поръчка на общината беше направен през 2008 г. от фирма "Алара 2000" за 100 000 лв.

ПРОВАЛ

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, с което се обявява обществена поръчка за избор на фирми за почистване на обществени места. Решението на антимонополната комисия е по жалба на фирмата "Джи Ен Ти". В поръчката София е разделена на седем зони. Относно събирането на отпадъците - в документацията не е посочен броят на съдовете за конкретната зона, което пречи на кандидатите да изчислят разходите за съдовете и по тяхното събиране. Относно поддържането на площите - в обявлението липсва съществена информация за характеристиките на градините, зелените площи, гробищните паркове и т.н. Това може да доведе до оценка в полза на един кандидат за сметка на друг, защото в оценката на участниците са включени и единичните цени, които ще предложат. Освен това в частта със санкциите общината е предвидила две отделни санкции за едно и също нарушение. Налагането на двойно "наказание" за потенциалния изпълнител според КЗК е прекомерно с оглед естеството и характера на нарушението. Договорите със сегашните фирми изтичат в края на годината.
1
1370
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
08 Юни 2014 19:37
"Освен това фирмата трябва да събере данни за количеството отпадъци за най-малко три месеца и да направи основно охарактеризиране на боклука.

Aйде бе....100 циганина или клошора ще напрявят това за в пъти, пъти по-малко пари
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД