:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Магистрати държат да участват в избора за шеф на върховния съд

Нели Куцкова
Върховните съдии да участват в процедурата за избор на председатели на двете върховни съдилища - за това настояват от Съюза на съдиите в България (ССБ). През лятото предстои избор на шеф на Върховния касационен съд (ВКС), тъй като през октомври изтича 7-годишният мандат на Лазар Груев. Говорителят на ССБ Нели Куцкова обясни пред БНТ вчера, че е много важно бъдещият председател на ВКС да има професионален престиж и да е уважаван от колегите си. Куцкова уточни пред "Сега", че най-добрият вариант е мястото на Груев да заеме магистрат от този съд. И направи паралел между главен прокурор и шеф на върховен съд - съдията няма такава йерархична власт, но е много важно да олицетворява гилдията. В публичното пространство вече се спрягат евентуални кандидатури за поста, но нито една от тях не е на магистрат от ВКС.

По закон право на номинации за шеф на върховния съд имат група от петима членове на ВСС и министърът на правосъдието. Шефът на ВКС, както и председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се избират с гласовете на 2/3 от членовете на съвета, а след това президентът подписва указ за назначението. ВСС трябва да открие процедурата за избор до средата на август. От ЕК вече няколко пъти подчертават, че ще следят изкъсо процедурата.

Преди седмица двама от съдийската квота във ВСС - Калин Калпакчиев и Камен Иванов, внесоха предложения за промени в правилата за избор на тримата големи в системата. Те предвиждат възможност съдиите от двете върховни съдилища да участват в номинирането на кандидати, а след това претендентите да бъдат изслушвани от висшите съдии. Има и предложение, когато в състезанието участва повече от един претендент, да се върне гласуването с интегрална бюлетина и да бъде изоставен електронният вот, приложен при избора на главния прокурор. Калпакчиев и Иванов обясняват, че бюлетината дава равнопоставеност на номинираните и може лесно да бъде проверено дали членовете на съвета са гласували "за" само по веднъж.
1143
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД