:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата проверява свързан ли е Бисеров с фирмите на сина си

Разследването за пране на пари още продължава и се чака информация от чужбина
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Досега нито Христо Бисеров, нито доведеният му син са говорили за обвиненията срещу тях.
Софийската градска прокуратура (СГП) проверява връзката на бившия депутат от ДПС и зам.-председател на парламента Христо Бисеров с фирмите на доведения му син Ивайло Главинков. Това съобщи говорителят на столичното обвинение Елка Ваклинова пред "Сега". Главинков има участие в няколко фирми за възобновяеми енергийни източници и земеделска дейност.

През ноември м.г. Бисеров и Главинков бяха обвинени в пране на пари. Разследването срещу двамата, образувано по преписка на ДАНС, продължава и към момента. Според прокуратурата в периода 13 декември 2012 г. - 21 февруари 2013 г. Бисеров е превел по сметката на Главинков 314 529 долара и 117 192 евро, за които и двамата са знаели или са предполагали, че са придобити от престъпление.

Ваклинова обясни, че са изпратени съдебни поръчки до чужбина, чрез които българските разследващи се опитват да отговорят на част от въпросите за движението на парите. Според неофициална информация поръчките са до Швейцария и Македония. Започнали са и данъчни ревизии. Ваклинова отказа да уточни кого точно проверяват от НАП, само лаконично добави, че става дума за "физически и юридически лица". Вероятно това са самите разследвани и семействата им, както и фирмите, свързани с тях. Бисеров има и второ обвинение - че в имотната си декларация пред Сметната палата не е споменал за сметка в швейцарска банка.

Бисеров и доведеният му син са на свобода под гаранция от по 25 хил. лв. Имат и забрана да напускат страната.

По казуса "Бисеров" работи и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, но от там още не са обявили за запори и възбрани, наложени върху имущество на двамата обвиняеми. За да тръгне дело за конфискация, не се налага Бисеров и Главинков да бъдат признати за виновни в наказателния процес, достатъчно е, че им бяха повдигнати обвинения.

Покрай разследването се развихри и скандал, тъй като депутатът подаде оставка от всички постове, часове преди да стане ясно, че е проверяван. Това породи съмнения за теч на информация. Тогава председателят на ДПС Лютви Местан обяви, че оставката е по "лични причини". Първоначално шефът на ДАНС Владимир Писанчев твърдеше, че сигналите срещу Бисеров, дошли от чужди служби, са отскоро. После обаче призна, че още преди година е имало материали в ГДБОП. Заради съмненията за изтичане на информация Писанчев нареди вътрешна проверка. И досега не е ясно дали и как е приключила тя. През март се разбра само, че срокът й е удължен.

Досега нито Бисеров, нито синът му са говорили публично за обвиненията си. Самото дело срещу тях пък е засекретено.
4
1955
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
08 Юни 2014 19:46
Извикаха ме свидетелка по делото, но какво можех да им кажа аз, когато ми заявиха, че имам право да се откажа да дам показания, понеже съм била в роднински връзки с подсъдимия. Толкова се уплаших от тия роднински връзки с мъжа си, че за да не излезе още някоя неприятност, отказах да свидетелствувам.
08 Юни 2014 20:06
От снимката съвсем ясно си личи силният зъбобол, изпитван от алчния депесарски глиган.
09 Юни 2014 00:52
Прокуратурата проверява свързан ли е Бисеров с фирмите на сина си

Ъ?
Тия за мезе ни зеха. Съвсем през цацаричака го дават. Прокуратурата да приключва с броенето на ония бюлетини и да залага флашките за идващите избори, че е доста наложителна намесата им, май.
09 Юни 2014 12:52
Прокуратурата проверява свързан ли е Бисеров с фирмите на сина си

Не е, изобщо не е. Щото синът е доведен. Ако беше роден - тогава щеше да е друго
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД