:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,445,416
Активни 60
Страници 3,285
За един ден 1,302,066
Истинската история

Платено с кръв

Доставките на западните съюзници по време на Втората световна война са малко над 4 % от всички оръжия, суровини, материали и съоръжения използвани от СССР във войната
Покрай доставките по програмата "На заем и под наем" в Съветския съюз, случайно или не, често попадат и американски списания. На снимката: съветски войници разглеждат американското седмично армейско списание "Янки", бр. 10 от 1944 г. На задната корица е представена в предизвикателна поза филмовата актриса К. Т. Стивънс (1919-1994). Точно същата снимка, но на голям плакат в средата на книжното тяло, е привлякла вниманието на бойците. Такива плакати с полуоблечени хубавици списанието помества редовно за повдигане на бойния дух сред войската.
Всеки, който дори веднъж е решил да се позарови в историята на западните доставки за СССР през Втората световна война и за заслугите на програмата "На заем и под наем" в съветската победа неминуемо остава разочарован, дори към днешна дата е напълно нереалистично да бъде постигнато съгласие поне по основните данни, отнасящи се до тия доставки. И ако по количеството доставки може вероятно, някога в далечното бъдеще, да се постигне нещо подобно на съгласие, то пак остават огромен брой неразрешими въпроси при определяне на дела на тия доставки в общото количество използвано от Съветския съюз въоръжение, материали, суровини, храни и облекло. А с това неразбориите едва започват . . .

Хубавото в цялата тая игра на криеница е, че отликите в бройките и процентите никак не променят общата картина. Всъщност не, сигурно е, че дори наличието на значителни разминавания в данните не променя съществено картината, изводите ни биха били съвсем неизменни дори при значими отлики. Вярно е, че след време, при удобен случай, ще се връщаме тук, може би, към някои важни и неизвестни моменти от програмата "На заем и под наем", но главните ни изводи (вж. по-долу) ще си останат неизменни, защото разликите в източниците всъщност съвсем не са нито толкова значителни, нито така непреодолими.

За разбирането на значението на "На заем и под наем" обичайно се прави сравнение между количествата въоръжение доставено по програмата и произведеното за същото време в Съветския съюз (вж диаграмата след текста). Да се оспорва този подход ще е нечестно, но тук след време, когато се намери свободен четвъртък, ще предложим още един подход с надеждата допълнително да се очертае значението на полученото по американската програма. Въпреки това, предварително трябва да е ясно, нищо драстично не може да се промени в изводите ни.* * *Съветските плащания за доставките на западните съюзници са безкрайна тема, тук няма да се разпростираме по нея. Достатъчно е да се приведат някой съвсем обобщени данни само, които са нужни за съставянето на крайните изводи. Веднага ще трябва да се подчертае, че съвсем не за пари ще става дума, когато се разисква заплащането на доставките от времето на Втората световна война, въпросът е повече политически. Първоначалната позиция на СССР е, че доставките трябва да се платят при същите условия, както това правят останалите получатели по програмата "На заем и под наем", а не при утежнени условия, съставени специално за съветските плащания.

Общата сума на получените от СССР стоки се колебае от 9, 6 до 11, 3 млрд. щатски долара. При тези условия Съветският съюз предлага да плати 300 млн., а САЩ уравняват исканията си на 800 млн. Това са позициите на двете страни през 1951 г.

В крайна сметка, Съветският съюз, а след него и Русия, се съгласяват да изплатят общо 722 млн. щатски долара или около 7 % от общата сума, заедно с лихвите и с отчитане на сумата на обратния ленд-лийз и платените до 1973 г. 48 млн. долара. Понеже ни уверяват, че днешният долар има поне 15 пъти по-ниска покупателна способност, то плащанията на СССР и на Русия по програмата "На заем и под наем" ще отидат в действителност на равнище под 1 % от общата сума, което изглежда практически безплатно, особено след като е и разсрочено почти за век.

Само изглеждат безплатни тия доставки, всъщност всички те - до последния болт и до последното пластмасово копче, бяха платени с кръвта на съветските войници, поради поне двугодишното забавяне на откриването на втория фронт в Европа, както и на милиони мирни граждани, поради ограничените количества и неравномерното разпределение във времето на тези доставки. За всичко бе платено, с кръв, изцяло.* * *

Обсъжданията на резултатите от изпълнението на американската програма "На заем и под наем", а и на всички подобни доставки, не престава от десетилетия. Оценките и на професионалните историци, и на любителите се движат във възможно най-широки граници според политическите възгледи на авторите им - от "нямат никакво значение" до "СССР печели войната благодарение на тези доставки". Ще бъда прям веднага - понеже огромната част от специалистите в тази област, които правят безкрайни и достатъчно сложни пресмятания отдавна, всъщност не подлагат на критика направеното още през 1946 г. официално съветско изчисление, че помощта на западните съюзници съставлява около 4 % от всичко, което Съветският съюз използва във Втората световна война, то ще се наложи изводът, че тези доставки не само нямат решаващ характер за изхода от съветско-германската война през 1941-1945 г., но се изкушавам да определя крайния резултат от западните доставки като по-скоро пренебрежим. С една уговорка само - дори един-единствен човешки живот да бе спасен с доставките по програмата "На заем и под наем", дори един-единствен съветски войник да бе нахранен до насита, то тя пак ще трябва да бъде оценена високо, въпреки незначителния общ дял, който заема в цялата война.

Обективно посочените 4% са много нисък дял от каквото и да било. Основните доставки по американската програма, особено на самолети, са направени през и след втората половина на 1943 г. - като достигат най-големите си стойности в средата на 1943 г., те бавно вървят надолу до септември 1945 г., когато прекъсват напълно. И още едно основание за направения вече извод - както е видно от диаграмата, която включва част от по-значимите доставки, оръжията по програмата "На заем и под наем" заемат сравнително малка част от използваните на фронта - до 24 % при корабите (при това сред тях има и граждански). Всички останали доставки, които имат висок дял в използваните от СССР изобщо, са суровини, материали, машини с двойно предназначение, храни, облекло и обувки (включително кожени колани, платове и пластмасови копчета, от които Съветският съюз изпитва остър недостиг понеже почти всички негови мощности за подобни производства са извадени от строя в първите няколко месеца на войната или са останали на окупираните от Германия земи).

Изводът за ролята на западните доставки за СССР, както стана видно току-що, бе направен на основата на обективни, измерими показатели - количество, вид и време на доставките. Желателно ще бъде, ако споменем също, че качеството на доставеното въоръжение далеч не е еднозначно - част от танковете, самолетите и корабите са на равнище, съпоставимо с използваното в РККА или в немската войска, но друга част от доставките съвсем не отговарят на изискванията на фронта, което допълнително намалява на практика частта на смислените западни доставки в общото количество използвани оръжия на Източния фронт.

При оценката на западните доставки ще трябва непременно да се отбележи, че някои от тях са с високо качество. Огромната част от храните и облеклата, част от самолетите и корабите, горивата, автомобилите, локомотивите и релсите, кожените обувки и коланите, пластмасовите изделия, включително милионите копчета за униформите на съветските войници и офицери, са с по-високо качество от произвежданите в СССР до този момент.

Трябва да се отбележи също, че изпълнението на програмата "На заем и под наем" за СССР започва доста бързо, само четири месеца след нападението на Германия над СССР, макар най-високите си стойности доставките да достигат две години по-късно. Точно в тези първи най-трудни месеци нуждите на съветските войски са и най-големи, и най-неотложни. В това време огромната част от производствените предприятия или са унищожени, или са останали на окупираните от немците и техните съюзници земи, или са на път към Урал и Средна Азия за да бъде разгърнато по-късно производството им там.

И още нещо сред предимствата на "На заем и под наем". На практика огромната част от доставките всъщност са подарени на СССР от западните съюзници. Заплащане на под 1% от сумата ни задължава да направим този извод.

Макар значението на западните доставки за Съветския съюз да не можем да определим като значими и кой знае колко навременни, а част от оръжейните доставки да са и определено негодни, то всяка, дори най-малката помощ е от значение за Съветския съюз особено в първите две години от войната. Още по-малко западните доставки могат да се определят като решаващи, както може да се прочете тук-там из мрежата.

Вероятно най-справедливо ще бъде, ако определим доставките на западните съюзници като полезни за СССР и за водената от него смъртоносна битка с Германия и нейните съюзници. При това не заради известната поговорка за подарения кон, а защото в много случаи западните доставки наистина правят по-лек трудния боен път на съветските войници и офицери - с добрите униформи, здравите обувки и ситата храна. На война всяка подробност е важна, от нея зависи боеспособността на войската изобщо. Тези, които са ходили войници ще разберат, младите - едва ли.

В епичната германо-съветска битка през Втората световна война решаваща не е помощта на западните съюзници на Съветския съюз. Колкото и вкусни да са били американските шоколади и свинското в собствен сос, колкото и удобни да са били кожените обувки и колани, колкото и здрави да са били пластмасовите копчета на шинелите, решаваща за победата на Съветския съюз бе жертвоготовността на съветските воини, на жените и децата в заводите, работещи денонощно. Самоотвержената отдаденост на целия съветски народ, това донесе победата.Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=701430

http://www.segabg.com/article.php?id=656625

http://www.segabg.com/article.php?sid=2011090800040001301

http://www.segabg.com/article.php?id=535052

 Някои от доставките по програмата "На заем и под наем" като част от общото количество произведена и доставена продукция в СССР. Видно е, че оръжейните доставки са малка част от използваните по времето на Втората световна война, по-висок е процентът на суровините, материалите и съоръженията, както и на машините с двойно предназначение.
153
27649
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
153
 Видими 
11 Юни 2014 20:09
Проблемът на давещият се е проблем на самия давещ се...
11 Юни 2014 20:12
колкото и здрави да са били пластмасовите копчета на шинелите

Ти за копчетата немой писа, там има други специалисти, по-видни от теб.

Апропо, Иване Петрински, ти не си ли щатен археолог? Що се мешаш в неща, от които не разбираш твърде?
11 Юни 2014 20:18
решаваща за победата на Съветския съюз бе жертвоготовността на съветските воини, на жените и децата в заводите, работещи денонощно. Самоотвержената отдаденост на целия съветски народ, това донесе победата.
Ааа, не! Жертвоготовността си е едно, но за поставянето и върху научните релси на марксизма-ленинизма, залуга имат комунистите и лично другаря Сталин. Не като мекокиткенските разбирания на западняците, че собствените войници също са хора и живота им трябва да се пази.
11 Юни 2014 20:30
Не като мекокиткенските разбирания на западняците, че собствените войници също са хора и живота им трябва да се пази.

Някой е прекалил с гледането на "Спасяването на редник Райан".
11 Юни 2014 20:47
Някой е прекалил с гледането на "Спасяването на редник Райан".


Да се дезинтоксикира с "Бресткая крепость".

11 Юни 2014 20:57
Предпочитам Патън: "Войници! Вашата задача, не е да умрете за вашата страна. Вашата задача е германците да умрат за тяхната"
11 Юни 2014 21:00
Втората световна война е продължение на първата. Общо към 70 млн жертви, повечето в Европа, плюс инвалиди, разрушения. Това прави неприемливо допускане -още повече предизвикване и толериране на въоръжени конфликти като в Кавказ /няма да изброявам/, бивша Югославия, Украина.
Котка
11 Юни 2014 21:32
Платено с кръв
Е, не! С какво друго? С мозък от комисари ли?
Може пък това да са търсили Сталин и Берия, като са избили сами половината си командири? И после да са минали на вариант Б - ще плащаме с кръв.
11 Юни 2014 21:43
Предпочитам Патън: "Войници! Вашата задача, не е да умрете за вашата страна. Вашата задача е германците да умрат за тяхната"

Лошо няма. Само че към тази фраза стои един щемпел, дата една такава, 1944 година. Нали се сещаш колко кръв е платена към тази дата! Двама от чичовците на свекър ми са мъртви, едно цяло градче е изтрито от картата завинаги, дядото на 67-и е раняван два пъти. И това само в едно семейство, за което аз знам лично.
11 Юни 2014 21:48
Признавайки Петрински опровергава.
Опровергавайки Петрински удивлява.
Удивлайвайки Петрински ни отказва да четем.
11 Юни 2014 21:58
Тази статия ми изглежда някакси про-Путиновска...
11 Юни 2014 22:11
Господин Петрински не се ли притеснява, че сега Боко, сащисания васал като се върне на власт и могат да му спрат колонката за такива апокрифни и неотговарящи на господстващата в САЩ доктрина, че те и само те са победили във ВСВ? Да не забравяме, че СЕГА вече ни информира политкоректно, че денят "Д" е обърнал хода на войната! Все едно преди това не са се случили битките при Сталинград, Москва и др. Между другото евентуалното спиране ще отговаря на всички евроатлантически и демократични ценности, не се съмнявам в това!!!
11 Юни 2014 22:14
hubavetza

11 Юни 2014 21:58Тази статия ми изглежда някакси про-Путиновска...


Явно трябва да почна да си изкарвам хляба с пророкуване!!! Почна се!
11 Юни 2014 22:18
Апропо, Иване Петрински, ти не си ли щатен археолог? Що се мешаш в неща, от които не разбираш твърде?Отвсякъде личи непознаването на икономическите категории "заем" и "наем", както и пълна скараност с практиките. Прилича на Симеон Заксен Кобург Гота, който в Кемпински-Зографски заяви преди да му връчат властта:

"Ще даваме наеми без лихва" и т.н. фантасмагории.
11 Юни 2014 22:25
Е, не! С какво друго? С мозък от комисари ли?


Вашият ще да е еврокомисарски. Има и вариант нуланд, както и псаки церебрум.
11 Юни 2014 22:47
Преди няколко години стана дума, че немците са потопили в Северно море кораб с 16 тона руско злато, пътуващо за САЩ. Когато го намериха и изследваха, разбраха, че златото отдавна е извадено и предадено на получателя. По сегашни цени (златото си е същото) това са около 700 милиона долара, т.е. очевидно е заплатено много повече от 1%, защото този товар едва ли е бил единствен. Програмата Заем-Наем наистина не е била решаваща за победата на СССР над Германия и страните от оста, но, например, много от съветските асове са летели на американски изтребители. Що се отнася до опитите да се пренапише историята са ВСВ, статията на Петрински е съвсем на място . И не е нужно да се цитира т.н. ген.Патън, който е бил в паника от немското настъпление в Ардените по време, когато противникьт му даже не е имал авиация!
11 Юни 2014 22:51
Има и вариант нуланд, както и псаки церебрум

Псаки е доказателство, че главен мозък не е необходим за заемане на държавна длъжност в някои страни и народи. За Дамата-с-Думата-и-Курабийките - да речем, че има някакъв, но Псаки - , чак пък толкова успешно да го крие, не вярвам.
11 Юни 2014 22:53
Когато се говори и пише за ленд-лиза и се определят относителни дялове на доставките, добре е да не се забрава що за задача е била самата доставка. И каква е била цената и в ... кръв. Предвидимо, примерът, който ще ви дам, е този със съдбата на конвой PQ-17. Натисни тук Направете усилие и прочетете. Ще видите какви ресурси са привлекли съюзниците, за да осъществят доставката, а така също с какви ресурси немците са опитали да я осуетят. Каква цена са платили едните, каква другите. Ленд-лизът не е просто логистична операция за ресурсно осигуряване на войната, той е ... самата война.

А иначе стане ли дума за ленд-лиза аз лично не се сещам за копчетата, макар и важни, а за "Аерокобрата" на Покришкин, Bell Р-39. Писал съм тук и друг път - оръжието не е танкът или самолетът, а човекът в танка или самолета. В случая да речем така - читав човек в читав самолет на читавата страна на историята.
11 Юни 2014 22:58
Иван Петрински
11 Юни 2014 23:02
Платено е с кръв, нечия и в частност и с моята! Това в никакъв случай, не е кръвта на днешните нагли коментатори - те не плащат с кръв, те търгуват с чужда!
11 Юни 2014 23:06
Kotka
11 Юни 2014 22:58


На къси редове, Kotka, на къси редове ... Джепането иде през океана, все пак, пести го.
11 Юни 2014 23:16
67AF 11 Юни 2014 20:30
Не като мекокиткенските разбирания на западняците, че собствените войници също са хора и живота им трябва да се пази.

Някой е прекалил с гледането на "Спасяването на редник Райан".

Здрасти, 67.
Може и да не ти харесва, но Николай е прав. Имах шанса да съм офицер и във Варшавския договор, и в НАТО. Изучавах тактика и в двете организации.
Военните обичат клишетата, готовите схеми. Планът за бойните действия на ВВС представлява доста обширен, но напълно лишен от оригиналност документ. Състои се от строго определени раздели, подраздели, параграфи и точки. И в двете организации е така. Но има и разлики.
В натовския вариант разделът SAR (Search And Rescue) заема около 20-25% от обема на плана като документ. Горе-долу толкова сили и средства за SAR се отделят и при изпълнението на плана, тоест в самите бойни действия.
Във варианта на Варшавския договор, тоест в съветския вариант на плана за бойни действия на ВВС раздел "Търсене и спасяване"... НЯМА!
"Солдат не жалеть, бабы наражают!" - Георгий Жуков, маршал на Съветския съюз.
Цената, платена с кръв няма да коментирам, вижда ми се кощунствено.
11 Юни 2014 23:23
Само изглеждат безплатни тия доставки, всъщност всички те - до последния болт и до последното пластмасово копче, бяха платени с кръвта на съветските войници, поради поне двугодишното забавяне на откриването на втория фронт в Европа

За да се говори за двугодишно забавяне, трябва да се докаже, че Англия и САЩ са имали ресурс през 1942 г. да осъществят десанта, който осъществиха през 1944 г. През 1942 г. Англия беше на ръба на поражението, защото губеше и по въздух, и по вода на собствена територия. Освен това Англия водеше война в Малта и в Северна Африка, където ангажираше значителен германски ресурс начело с Ромел, а САЩ воюваха с Япония. Атлантическият океан дълго време беше блокиран от германски подводници.
Едностранната позиция на Петрински би била разбираема, ако беше руски историк.
11 Юни 2014 23:30
Здрасти, Спасе!
Мисля си, че "търсене и спасяване" е чудесно нещо на хартия, на практика е "бай, бабо, да ма не срещне". От все сърце се надявам, че няма да се наложи да се проверява на практика - тристата и нещо затрити пожарникари в Световния Търговски Център са част от неадекватна оценка при спасителна операция. Не зная дали във Варшавския договор е имало такива планове, но след като дядото на 67-и два пъти са го измъквали полужив от обкръжение (първия път доколкото знам зад линията на фронта), значи е сработвало безпланово. Пък като си помисля, май великата дума "авось" е спасила повече народ, отколкото всички планове заедно взети. Гледам и по тукашното нашенско как работи, гледам и по тамошното нашенско (тази последната операция с търсенето на тримата глупаци из планината) - всичко решават хората. Абе, да не ти се налага!
П.С. Дядото на 67-и не е бил летец, командир бил на една от първите "Катюши".
11 Юни 2014 23:32
...."Да се дезинтоксикира с "Бресткая крепость"....

Обичната ми виртуална баба ме очарова за кой ли път! Сигурен съм, че уж много изкушеният от темата Петрински ,така и не е стигнал до този филм . Иначе сигурно любимият ми момент с разконспирирането на немския диверсант по формата на нитовете на подметките на ботушите щеше да бъде споменат. Нашият археолог, който явно е човек с чувство към детайла, съдейки по трикратното споменаване на щатските копчета, така би се превъзбудил, че не ми се мисли за каква "истинска история" би се вдъхновил от тази сцена
11 Юни 2014 23:37
67, хайде да не разводняваме за 9/11, дядо ти е служил и воювал в Българската армия, нали? Е, тя тогава не се е ръководела по съветски образец. Ако беше така, дядо ти едва ли щеше да оцелее. В съветската армия попадналите в плен често са ги разстрелвали, като възможни потенциални предатели.
11 Юни 2014 23:42
Да илюстрираме идеята на Демидж-кейс-а и автора за копчетата и нитовете! Музикална пауза!
http://www.youtube.com/watch?v=JUduyaprmbE
11 Юни 2014 23:49
В съветската армия попадналите в плен често са ги разстрелвали, като възможни потенциални предатели.

Прав си, покрай Девети Май четох два подобни разказа, ако ми остане време, ще седна да сканирам единия, за Черния Петър, който бил шеф на партизански отряд в Сърбия след като избягал от германски плен. И как дошла Съветската армия, и какво направила с бившите пленници, и как после Черният Петър се криел даже от жена си кой е и какво станало след като сърбите го намерили и Тито лично го поканил на гости. Много страшен разказ зад привидната делничност в началото ...
11 Юни 2014 23:53
дядо ти е служил и воювал в Българската армия, нали? Е, тя тогава не се е ръководела по съветски образец. Ако беше така, дядо ти едва ли щеше да оцелее.

Дядо ми наистина е воювал в Българската армия, за късмет никога не е бил раняван, макар че доста път е видял. Дядото на 67-и е този с медалите и раните. Обаче нали всичките медали и ордени от всичките войни се събраха при нас, трябва да ги помня всичките. Че хич не ми е безразлично кой какво разказва на децата ми за войните. Аз ли съм станала подозрителна, или нещо разказчиците на историята напоследък го карат едно към гьоторе, ама много станаха дребните преоценки.
12 Юни 2014 00:27
Поднасям извиненията си! Не схванах първоначално тънката разлика между дядо ти и този на 67-и. А че SAR-а си е "бай бабо да те не стига", две мнения няма. Ама ако те стигне, по-добре да го има. Понякога и сработва, а и хората се чувстват по-спокойни. Важно е за духа на войската.
Между другото, точното му наименование е С-SAR, Combat Search And Rescue. Произнася се така, както и "Цезар" и много му се кефят. Хареса ми и девиза на една от ескадрилите за С-SAR, написан беше на всичките им "Блек Хоук"-и и "Апач"-и: " You did the shit. We clean it". По-кратко, точно и ясно описание на работата им не съм чувал.
12 Юни 2014 00:27
Грозно е дърпането на чергата в която и да е посока. Помощта действително е била безценна и действително е платена с кръв. Доставката също е била огромно по мащаба си логистично усилие, което изобщо не бива да се подценява. Изчисляването, например, колко процента от танковете са били доставени по ленд-лийз е безсмислена фалометрия - доставените релси, вагони и локомотиви освобождават огромен промишлен капацитет за производството на военна техника, да не говорим за някои машини, чието значение изобщо не подлежи на оценка (Барятинский дава пример с уникални по онова време модерни стругове, без които е нямало да бъдат произведени над 10 хил. Т-34-85). Оборудване за електростанции, кабели, телефонни апарати, радиостанции, химически компоненти, камиони, горива - списъкът е безкраен, а обемите са огромни дори по сегашните представи.
12 Юни 2014 00:36
Хареса ми и девиза на една от ескадрилите за С-SAR, написан беше на всичките им "Блек Хоук"-и и "Апач"-и: " You did the shit. We clean it". По-кратко, точно и ясно описание на работата им не съм чувал.

12 Юни 2014 00:43
Какви ги плещиш, бе, Петрински? САЩ са искали да им се плаща в злато и то предварително. Без да ги интересува дали стоката ще пристигне по предназначение. Това, че германските подводници са потопявали конвоите изобщо не е интересувало американскките търгаши.
12 Юни 2014 01:52
Не може вечно да се стои в късния хрушчовизъм и ранния брежневизъм.
Има нови изследвания и нови, по-достоверни данни.
***
Само едно нещичко:
Съветската авиация придобива нови способности с работещите американските радари и работещите американските радиостанции.
През ВСВ основният проблем за пилота е бил да ОТКРИЕ противника...
Четете барем Александър ПОКРИШКИН.
12 Юни 2014 02:13
Класическата реч на Жириновски в ПАСЕ.
https://www.youtube.com/watch?v=5He_PGomJVs
12 Юни 2014 03:59
Имало е три основни маршрута – през Северния Атлантик - 4 млн. тона, или 22,7% от всички доставки; през Южния Атлантик, Персийския залив и Иран 4 млн. тона или 23,8% и по Тихия океан - 8 млн. тона (47,1%). Загубени са 5140 търговски и 180 бойни кораба.
Конвоите в Арктика
Британските конвои до северната част на Русия започват в края на септември 1941 г.
Най-големият удар е нанесен срещу отправилия се на изток конвой PQ-17.
Четирийсетте конвоя в Арктика, изпратени от 1941 г. нататък, се състоят от 811 кораба, от които са потопени 58, 33 са принудени да се върнат по една или друга причина, а 720 успяват да пристигнат невредими и да доставят общо 4 000 000 т товари за Русия. Сред доставките са 5000 танка и над 7000 самолета. При превозването на тази голяма помощ съюзниците губят 18 бойни и 98 търговски кораба, включително тези, които са потопени при обратния път, докато германците губят бронирания крайцер „Шарнхорст“, 3 разрушителя и 38 подводници, опитали се да ги спрат.
Без да се спираме на другите товари, а само на самолети 18659; танкове 12 990; автомобили – повече от 500 000 ни навеждат на интересни мисли.
Ако приемем, че това са 4% тогава следват следните количества с които СССР се е противопоставил срещу Хитлер.
466475 самолета, 324750 танка и 1250000 автомобили и камиони.
Хитлер е произвел общо около 114 хиляди самолета, съюзниците 582 хиляди.
И като си помислиш, че Хитлер е започнал с около 4000 танка настъплението срещу СССР.
Много тъжна равносметка за СССР и съюзниците му. Никак не е за учудване проливането на толкова руска кръв.
Армията на Хитлер е била чудовищно ефективна, щом е бил нужен такъв превес в техника за да се справят с него.
Като си помисля как Ромел е направил луди англичаните в Северна Африка, които в пъти са го превъзхождали в техника и жива сила.
Силно се съмнявам дали са можели да отворят по рано втори фронт без Хитлер да им разгони фамилията.

12 Юни 2014 05:44
"....Армията на Хитлер е била чудовищно ефективна, щом е бил нужен такъв превес в техника за да се справят с него....."

Нямало е как да е иначе - съветският инструктаж за борба на "Т-34" с "Тигър" е била да се влиза в челен бой само при съотношение 5:1. А на трактори като "Шърман", "Центурион" или "Кромуел" е било наредено просто да правят кръгом при среща с това чудовище и да се търсят други начини за неутрализирането му.

12 Юни 2014 07:15
Damage_case, точно. То подобна е и ситуацията при срещата на КВ с панцерите, там и повече от 5:1 не е притеснително. Само германците и руснаците са правели танкове, останалите ... консерви.
Ромел е имал само един проблем - горивото, съотношението на силите не го е притеснявало.
12 Юни 2014 07:21
И като си помислиш, че Хитлер е започнал с около 4000 танка настъплението срещу СССР.
4000 в ЦЕЛИЯ Райх.
Срещу СССР са били около 3500.
Само геният с трето отделение Жуков е имал 5000 срещу по-малко от 1000 на Клайст.
Геният с трето отделение е имал ПОВЕЧЕ Т-34 и КВ-1(неунищожим от Панцервафе)
отколкото Клайст е имал и танкове и каруци.
Изгубил ги е до един и си е отишъл в Москва за да закопае още няколко милиона руски момчета...
Жуков е имал и повече пехотинци и повече самолети, НО незнайно защо ги е сложил на север от Лвов...
и т.н.
12 Юни 2014 07:25
браво бе, Петрински.
Само 4 % били. Ами те само Дожовете да не бяха им изпратили, да си мъкнат оръдията с конете, пък да видим каква щеше да е равносметката... А за дислокациите на Седемте армии от далечния изток до Сталинград? Ако не бяха локомотивите на съюзниците, как аджеба щеше да има победа?
Една война не е само войници, а преди всичко технологии и оръжия. като как без транспортни срества щеше да се постигне победа? С коне и волове сигурно?
12 Юни 2014 07:26
Хацкилевич е заврял 1000 танка в един горски път и не е успял да изстреля и един снаряд.
Това са 500 Т-34 и КВ-1, а общо 1000 - повече отколкото една съветска танкова армия през 1944.
Незнайно защо геният с трето отделение е турил корпуса му в Бялисток...
12 Юни 2014 07:32
Редно е да се спомене предложението на Франклин Рузвелт
8-МА ВЪЗДУШНА АРМИЯ
да бъде дислоцирана около Баку и
да бъде поставена под ЛИЧНОТО командване на Й.В.Сталин.
Болшевиките изтръпват при самата мисъл, че
робите им ще видят как живеят свободните американци, какви
са отношенията между офицерите и войниците,
какво ядат, как са облечени и гледани и лекувани...
Щело е да има великая актябрская още през 1943...
***
12 Юни 2014 07:33
Нямало е как да е иначе - съветският инструктаж за борба на "Т-34" с "Тигър" е била да се влиза в челен бой само при съотношение 5:1. А на трактори като "Шърман", "Центурион" или "Кромуел" е било наредено просто да правят кръгом при среща с това чудовище и да се търсят други начини за неутрализирането му.


Не знам от къде ги имаш тези сведения, но немските танкове са били много по-уязвими от съветските и съюзническите. Просто, неизвестно защо, Хитлер залага на бензиновите двигатели. И вследствие на това, се появява коктейла Молотов. Една бутилка запалителна течност в задницата на танка и той е изведен от строя.

Докато за Т-34 трябва вече противотанков снаряд. нафтата трудно се пали и лесно се гаси.
12 Юни 2014 07:41
Редно е да се спомене предложението на Франклин Рузвелт
8-МА ВЪЗДУШНА АРМИЯ
да бъде дислоцирана около Баку и
да бъде поставена под ЛИЧНОТО командване на Й.В.Сталин.
Болшевиките изтръпват при самата мисъл


Не си прав Страйки. 1944 г. в Полтава се създава Авиационна база със специално предназначение. Съветаките и американските военнослужещи живеят и се трудят при еднакви условия.
12 Юни 2014 07:42
Болшевиките изтръпват при самата мисъл, че
робите им ще видят как живеят свободните американци, какви
Туй пернатото големи глупости дращи, като се събуди и излезе от клетката. Какви свободни американци бе при военните са те патили. И какво ще види населението, като всичко е война и то мисли как да се спаси, камо ли да гледа американците. Абе вие това войната си я имате като разходка по улица "Витошка" дето се гледат кой как е облечем.
12 Юни 2014 09:31
Добра статия, но тези за българите по ми харесват. Не го разбирам това за забявенето. Кой се е забавил? Че войната за СССР започва 1941 г а не 1939. Да, наистина, Сталин след като е унищожил бащата на блиц крига маршал Тухачевски, и в момент, когато бъдещият маршал Рокосовски е в концлагер, а светилата на военната технология Туполев и Корольов също се упражняват по лагерите, просто не е бил готов и се е забавил. Като видял колко не струва Ворошилов във войната с Финландия, и който по -късно тръгва с конармия срещу хитлеристките танкове, Сталин просто е бавил топката, че поне да свърши петилетката ппреди да почне войната, то можело ли да се разчита на каквото му било останало след голямата чистка. Когато войната пък накрая почва, първите няколко месеца още не е ясно дали Сталин няма да зареже Минск на немците, за да има още време да се укрепи. Въобще много сметки има зад тези "забавяния", не бива така просто да се подмята язвително без аргументи.
12 Юни 2014 10:49
С кръв платено, разбира се.
Олга Шатуновская, която работи през 60-те години при Хрушчов като председателка на съветската комисия за реабилитация на жертвите на сталинизма, посочва, че само за 6,5 години „от 1 януари 1935 до 22 юни 1941 са заловени 19 840 000 народни врагове, като 7 милиона са разстреляни в затворите* или при залавянето им, а останалото мнозинство загива в ГУЛаг."

Всичко що е било кадърен военен е било разстреляно или затворено. Как няма да е платено с кръв. 99% процента славянска кръв. Кръволоците обаче грузинци и евреи.
12 Юни 2014 11:01
Руснаците са компенсирани повече от достатъчно за всичките си загуби или по-точно - компенсирани са толкова добре, колкото е било възможно при онези условия - получават най-голямата част от подялбата на Германия като територия + всички земи, откъснати от Германия (съветски или под съветски контрол) + най-голяма част от Берлин + правото да управляват половин континент безконтролно и неограничено + най-голямата част от контрибуциите + колкото е замъкнато нелегално от Германия +.... +... +... Не ги осъждам, както се казва пито-платено! А както казва един стар руски фронтовак - "Ние не ги победихме, ние ги удавихме в кръвта си!"
12 Юни 2014 11:05
Полша, април 1940: 22 000 члена на елита на полската армия са избити. По заповед на Сталин на 5 март 1940 са избити в окупираната от Червената армия полска територия всички заловени членове на офицерския и полицейския корпуси, и държавни чиновници чрез специални бригади-убийци на НКВД. 4404 офицери са убити на 3.04.1940 в Катин (в съветска Беларус) с изстрел в главата. По-късно в същия месец, в Харков и Калинин/Твер са убити по този начин над 10 000 полицаи и държавни служители. Други 7300 са убити малко по-късно чрез разстрел.

12 Юни 2014 11:18
Полша, април 1940: 22 000 члена на елита на полската армия са избити. По заповед на Сталин на 5 март 1940 са избити в окупираната от Червената армия полска територия всички заловени членове на офицерския и полицейския корпуси, и държавни чиновници чрез специални бригади-убийци на НКВД.
Айде бе, всяка година ги увеличавате. Такава заповед на Сталин не е намерена. Имаше някакъв документ до Берия, ама той май се оказа фалшивка и не е резюлиран от Сталин. Единственото сигурно нещо е куршумите са немски. Кое точно е вярно не се знае. И какво е ставало там също.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД