:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,359,475
Активни 72
Страници 17,061
За един ден 1,302,066
Версия

Розово и Карадере са от едната страна на монетата

И в двата случая - гонейки сирийци или обявявайки се срещу инвеститори от Уелс, част от обществото показа неуважение към частната собственост, и то по особено абсурден начин
Владимир Каролев


Българският народ много обича изборите. И с право - лее се бира, цвърчат кюфтета, чалгата гърми, празник за средностатистическата душа. Ако пък и времената не са много тежки, пада и по някое увеличение на пенсиите и помощите. Хубаво и вкусно нещо е демокрацията, но от нея не се забогатява. Всъщност това беше и една от целенасочено подхранваните илюзии на т.нар. преход в България, а именно, че ще забогатеем от демокрация. Всъщност демокрацията просто е средство за избягване на най-големите злини, а се забогатява единствено чрез повече и по-високо производителна работа и натрупване на спестявания.

В този ред на мисли, българите обичаме да интерпретираме важни събития през призмата на демокрацията и политиката, а не през призмата на икономиката. Едни от най-любопитните събития през последните месеца бяха двата скандала с Розово и Карадере, които претърпяха смайващо грешна интерпретация от целокупното съсловие политолози, социолози и анализатори.РозовоМикрокосмосът на Розово привлича политическо и обществено внимание вече месеци наред. Ако питате някого какво е станало там, със сигурност ще получите отговор "розовчани изгониха сирийците от селото си". И от тук започват вече всички грешни интерпретации и алабализми на политиците, които решиха да яхнат вълната. Розовчани не изгониха сирийци от селото си. Това, което се случи, е, че едни розовчани изгониха сирийци от частната собственост на други розовчани, които бяха решили да ги приемат.

Селото Розово не е аморфна маса с колективна воля и къщи с колективна собственост. Държавата България също не е. И двете неща са съвкупност от уникални хора с уникална воля, притежаващи в различна степен съответно уникална частна собственост. И общото натрупване на благосъстояние е плод на индивидуалното натрупване на спестявания (както посочихме по-горе), което пък се случва, когато хората уважават собствеността и труда си взаимно.

Ето защо в Розово основният проблем не е нечий расизъм, а възможността на едни хора, питаещи расизъм, да нарушат чужда частна собственост, и то практически безнаказано. Някъде в репортажа се чу и тихичкото смутено прошепване на наемодателя, който промълви "ама... нали къщата си е моя". Но нито някой го чу, нито някой го интересува. Няма нищо лошо в това расисти, били те селяни или собственици на дискотеки, да упражняват расистките си склонности, като отказват да пускат в своята собственост хора от раса, религия или етнос, която просто не харесват. В първия случай това дори няма никакво значение, а във втория расистът бизнесмен бива наказан с понижени приходи, тъй като неговият конкурент без расистки предразсъдъци ще поеме съответния поток клиенти и ще реализира по-голяма печалба. Лошото идва, когато расистите започват да налагат своя расизъм върху чужда частна собственост, а собствениците на последната нямат възможността да се защитят.КарадереВ Карадере се случи нещо почти аналогично. Основата на казуса е следната - група британски граждани купуват парцели на баира зад плажа Карадере и в партньорство също с британска архитектурна компания изработва проект за вилно селище. От българската страна имаме неподготвеност - общината е без приет устройствен план, а агенцията по инвестиции издава сертификат клас А. Изведнъж в България избухва паника, че някакви чужденци тръгват да застрояват плажа Карадере. Определящите себе си за десни политически партии повеждат протести, няколко софийски къмпингуващи изпадат в истерия, че някой ще им огради пясъка, който те ползват, без да плащат всяко лято. Лозунгите са срещу инвеститорите, които набързо придобиват митичен статус на хора от световната конспирация, а едва след месец и нещо от bTV се сещат да идат до Уелс да се срещнат с един от основните инвеститори и да разберат, че е съвсем нормален бизнесмен, подпомагащ редица публични проекти в града си и собственик на местния ръгби отбор.

Отново виждаме как част от обществото показва неуважение към частната собственост, и то по особено абсурден или объркан начин. Вместо общественото внимание да се насочи върху устройствения план на общината и защо той не е наред, изведнъж претенциите се стоварват върху частен собственик на трънясал баир, зад така или иначе държавен плаж. Почиващите безплатно на държавния плаж (някои от които всяко лято оставят грозни купчини боклуци зад себе си поради причината, че почиват безплатно) изведнъж отправят искането политиците да отнемат правото на собственика на парцела да се разпорежда с него, тъй като това щяло да наруши гледката им от плажа или щяло да им създаде неудобството от повече почиващи на този плаж.

Други пък правят допускането, че там има нещо прекалено ценно за природата и не трябва да бъде нарушавано. Районът наистина попада в Натура 2000 (както попада и огромна част от територията на България), но не е със статут, неразрешаващ строителство, а просто изисква специална екологична оценка. Но дори по субективна оценка там да има нещо ценно, защо хората, за които е ценно, не са се организирали предварително да го опазят? България вече четвърт век няма нито една инициатива за консервация на определен природен район чрез закупуването и стопанисването му. В същото време частните резервати, дори в Африка, се множат непрекъснато, като днес в тях е по-вероятно да видите застрелян бракониер, отколкото застреляно животно.

Подобно на случая с Розово, на Карадере отново имаме група хора, които се опитваттози път чрез политическа принуда да проектират собствените си субективни оценкивърху чуждата частна собственост, без да желаят да я придобият и стопанисват.

Едно от нещата, които обединяват културите на богатите държави, е отношението на обществото към частната собственост. То се изразява по безброй начини, като започнем от поговорки като "моят дом е моята крепост" и стигнем до железни закони за защита на собствеността и дори позволяващи на собственика почти неограничена самоотбрана в нейните рамки. Както казахме в началото, тези общи черти между богатите народи не са случайност, тъй като уважението към частната собственост е в самата тъкан на капитализма, а пък той е единственият път за устойчиво забогатяване на едно общество.

България също е била сред тези държави в следосвобожденския си период, но половин век комунизъм е успял почти безвъзвратно да промени културата ни, като за критична маса наши сънародници даването на акъл и налагането на свои виждания над чужда собственост по всякакъв насилствен и принудителен начин се е превърнало в начин на живот. Примерите за такива хора започват с всеизвестните ни крадци от етническите малцинства (които дори не разбират какво е собственост), минават през безсъмнено крадливи политици, но твърде често и твърде неосъзнато стигат дори до образовани хора от средната класа, за които чуждата частна собственост изобщо не е свещена. И докато този манталитет не се промени и не възприемем, както английската поговорка за дома - крепост, пък и българската "не гледай в чуждата паница", изобщо не очаквайте да се отлепим от дъното на европейските класации по ниво на доходи и спестявания.

Снимка: БГНЕС
В края на април заради 17 сирийски бежанци, настанени под наем в частен дом в казанлъшкото с.Розово, 150 жители на селото от общо над 1000, скандираха "България за българите", забиха българското знаме на оградата на къщата. Поставиха ултиматум бежанците да напуснат, което и стана. Те бяха приети в недалечния град Крън.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В края на март се проведоха протести срещу плановете на чуждия инвеститор да строи вилно селище в Карадере. Вместо общественото внимание да се насочи върху устройствения план на общината и защо той не е наред, изведнъж претенциите се стоварват върху частен собственик на трънясал баир, зад така или иначе държавен плаж.
40
4618
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
11 Юни 2014 20:03
Ей, нЕма таквози тъповато мекере като Каролев.
Секой, викаш, може да прави каквото си иска някъде и в/върху нещо, само защото то му било "частна собственост"?!
Я кажи, бе, аланкоолу, аз когато се събудя в три през нощта от дивашка чалгийка при комшията, и взема, та ида, и се облегна на звънеца му, пък той вземе, че отвори, че и ме изслуша какво искам от него, пък ми рече "я си ...", пък на мен не ми издържат нервичките и вместо да се обадя на полицията, взема, та му шибна няколко шамарченценца вътре в неговото жилище, проявил ли съм неуважение към "частната му собственост"?

А колкото до това малоумие:
пясъка, който те ползват, без да плащат

обещавам да те вържа на едно мое наследствено ливагье и да ти дам възможност - без да плащаш - да си пасеш на воля трева зелена, зелена, още жълта, до живот. Па ако толкова искаш, може и да плащаш, що да ти троша хатъра.

Улингуфрен, дето викаше един познат...
11 Юни 2014 20:04
Каролев е гнусен доносник. Розово и Карадере са две мнного различни неща. Тъпизми на едно продажно момченце.
Щом имам частен имот следва ли, че мога да си построя АЕЦ там? Льоло.
11 Юни 2014 20:20
Kаролев,
11 Юни 2014 20:35
Сбъркани логически последователности на един много объркан човек. Ако наистина трябва да кажа какво мисля за автора, ще ме цензурират...
11 Юни 2014 20:51
Каролев по принцип защитава големия и престъпен капитал - където има някаква гадост - и той е там...
11 Юни 2014 20:58
Големи тъпотии е натворил другаря Каролев. Сигурен съм, че няма да се намери и един протестиращ да оспори правото на новите собственици на трънливите баири да си берат трънките или да си садят тикви. Протестите са срещу намеренията тези ниви и гори да бъдат обърнати на бетонни пущинаци, както се случи с голяма част от Черноморието. С други думи, протестира се срещу действията на местните и на централните власти.
11 Юни 2014 21:12
Абе има и няколко верни неща, които е казал другаря, но това за пясъка, който се е ползвал безплатно е доста нагло и арогантно.Все пак ивицата пясък е публична държавна собственост.
11 Юни 2014 21:27
уважението към частната собственост е в самата тъкан на капитализма
Аз се чудих що се водят войни, лъжливо прикривани като "износ на демокрация", а то било зароди едното уважение. Обещавам да "уважавам" Каролев всеки път, когато стъпи върху "изключителна държавна собственост" (плажна ивица/морски бряг), "публична държавна собственост" (НАП), общинска собственост (улица/булевард) или "международни териториални води". Да не се чуди що ще му е смачкан автомобила! Следва от простоватата му логика "Моят автомобил е моята крепост!"
едни розовчани изгониха сирийци от частната собственост на други розовчани
А пък едни "зелени човечета", дето си бяха в своята си собственост, ги обявиха за анексиращи чужда територия. Общото в двата случая, че няма загинали и пострадали хора. Това е огромната разлика от случая, когато едни с оранжеви ленти "свободни бизнесмени" се настинаха в публична собственост и частна собственост (американското посолство в Киев) и "натрупаха спестявания" чрез стрелба със снайпери. Други, добре облечени бизнесмени, сенатори, са настаниха в публична държавна собственост и "натрупаха спестявания" с блокиране икономиката на чужда държава (България).
Да еб... това либертастко биполярно разстройство!
11 Юни 2014 21:38
ивицата пясък е публична държавна собственост.

От което следва какво - че трябва да е забранено за български граждани???
Е-ееее- хо-о-о-оо!
11 Юни 2014 21:42
Още от първите две изречения е видно, че лицето НЕ разграничава българския народ от циганското съсловие, от което е очевидно, че лицето е от същия маргинален етнос.
Което се потвърждава и от откровенията по-долу...
11 Юни 2014 21:47
някой ще им огради пясъка, който те ползват, без да плащат всяко лято.
Тук спрях да чета Откога пясъкът е частна собственост ?! Няма ли друг начин да си защитите тезите ? Не разбрахте ли, че на хората до гуша им дойде от грабеж? Заграбиха цялото Черноморие и го освиниха не собствениците на земи, а алчните бандити и липсата на държава, която да брани интереса на обществото. А той е :съхранена природа!
11 Юни 2014 21:52
Владо М, прононсиран доносник и ченге много добре ще разбере същността на частната собственост, ако попадне в Столипиново, Токайто маала, или Факултето след 20 ч. в делничен ден, щото те немат праздници. После ще има да фъфли за граждански права и вредата от сексуални извращения, ако някой все пак е толкова прекалил, че го пожелае...
11 Юни 2014 22:06
Аз спрях да чета като отворих статията и видях снимката...
Да не се четат някой "автори" не е въпрос на избор, а на хигиена на ума!
11 Юни 2014 22:11
На съюза на работодателите трябва да се "свият сърмите"...
11 Юни 2014 22:15
Apolitichen
11 Юни 2014 21:27


11 Юни 2014 22:44
От такива нагли либерастчета като царския кочияш - доносника "Камен", душил партенките на новобранците и доносничил на ВКР-то,трябва да започне риенето на обществено-политическите обори в татковината .
Другото е бошлаф. И няма смисъл човек да му опонира. Загуба на време.
От собствен опит в много студия с него .
12 Юни 2014 01:20
Всъщност това беше и една от целенасочено подхранваните илюзии на ... демокрацията
Така е. Само една от целенасочено подхранваните илюзии
12 Юни 2014 01:23
се забогатява единствено чрез повече и по-високо производителна работа и натрупване на спестявания.
И найвече чрез финансови трикчета. Но това, главно за малка част от избраниците. Останалите с яко бачкане и връщане на лихвите
12 Юни 2014 01:28
тези общи черти между богатите народи не са случайност
Най-общата черта между богатите народи е ограбването на дуги народи -- с колонии, войни, с икономически убийци, като Джон Пъркинс, и с всякакви политики ... за да се докопат до ценните суровини на други, по слаби държави.
12 Юни 2014 01:30
железни закони за защита на собствеността и дори позволяващи на собственика почти неограничена самоотбрана в нейните рамки
и от околните ромки

Вярно е, че трябва да се заздравят законите защитаващи частната собственост и обществената/държавната собственост, в т.ч. и инфраструктурни съоръжения и държавни обекти. С няколко ранени рома, или не дай си утрепани, без наказание за стрелците частници, ще се решат битовата престъпност много бързо, както и с вкараните за много години в пандиза за разваляне на инфраструктурни и др. обществени /държавни обекти,
12 Юни 2014 01:40
Каролев е технологично неграмотен. Не го вземайте прекалено на сериозно.
Той още си живее с икономическите илюзии от миналия век.
Нищо ново не научава, но и нищо старо не забравя.
12 Юни 2014 06:32
Ех, Каролев, Предводителят на Команчите те опровергава напълно
Този герой на Дивия Запад не само се възмущава, че над земите му чужди химни се носят без да го питат, че в собствеността му дивашки нецивилизационни ориентало гейски звуци са навлезли, ами и справедливост отива да раздава, частното си спокойствие да защитава. Не, няма да прави комуна със съседа, че заедно да борят обществените недъзи и дребнобуржоазните навици. Хубаво е Каролев да си отбележиш, че в това желание да си защити правата, лирическият герой хич не си помисля и за органите на държавата / то наистина след като държавата затвори Козлодуй 1-4 и построи Белене милиард по милиард, консултант по консултант, само дъртнаивник остана да и има доверие /.
Иначе, той и бай Тошо като добър познавач на народната психолигия разбра, че няма как да стане без частна собсвеност - на няколко пъти увеличи колко земя могат да притежават селяните за свои нужди, на гражданите по лозе им раздаде и накрая във всяко село обособи части за вилни нужди на гражданите / е на по равните, по -хубавите места /.
12 Юни 2014 07:08
Аз ли съм тъп или този тарикат нещо не е в ред.
С труд не се забогатява. С труд се оцелява. Забогатяването е с далавери.
Каролев пак ще вземе някой лев от писанието тук. А ние просто ще си тракаме по клавиатурите.....
12 Юни 2014 07:31
Изведнъж в България избухва паника, че някакви чужденци тръгват да застрояват плажа Карадере. Определящите себе си за десни политически партии повеждат протести, няколко софийски къмпингуващи изпадат в истерия, че някой ще им огради пясъка, който те ползват, без да плащат всяко лято.
Каролевче, аман от невчесаните ти мисли. Аман от такива инвеститори, които нищо не произвеждат и от които никой нищо не получава. То Черноморието си е задръстено с такива инвестотори. Виж, ако бяха дошли да открият някакво производство е друг въпрос. А, че опитът показва, че след като застроят, след това ще завземат и плажа, няма какво да спорим. Върви виж как Велчевите са заградили зад тяхните хотели в Несебър и плажа. Аман от либераски икономически простотии.
12 Юни 2014 10:35
Господин Каролев,
Демокрацията стои НАД икономиката.
А демокрацията си е диктатура на мнозинството над малцинството.
Ерго ... Vox populi, vox Dei.
И не се дърпайте - боли повече ...
12 Юни 2014 10:43
Поставиха ултиматум бежанците да напуснат, което и стана. Те бяха приети в недалечния град Крън.

Лично аз не разбрах защо българските медии вдигнаха такава врява и анатемосаха мирните български граждани, след като такива неща са най-често срещата практика в "богатите народи" ,/ както идиотски ги квалифицира пискливия автор./
12 Юни 2014 11:28
Каролев,
Малко преувеличаваш в случая.
В повечето от посочените от теб 'богати' Държави собственика е ДЛЪЖЕН да се съобразява със съседите.
Ако не - те дори могат да го принудят да го направи.
12 Юни 2014 12:36
Ще ми се и аз да посритам аФтора по 4-буквието, но ще си увредя кармата. Пък, не ми се разбутват и Махалата изсмукващи енергиите ни (по Зееланд) - нека си висят като прани гащи...

...може и непрани, като на аФторЪт. Да жувей!!
12 Юни 2014 12:46
И в двата случая - гонейки сирийци или обявявайки се срещу инвеститори от Уелс, част от обществото показа неуважение към частната собственост, и то по особено абсурден начин
Владимир Каролев
А пък отделни индивиди от това общество са безкрайно нагли.
12 Юни 2014 13:00
в Розово основният проблем не е нечий расизъм, а възможността на едни хора, питаещи расизъм, да нарушат чужда частна собственост,

Глупости, Владо, глупости.
След като съседите ми в блока - етажна собственост могат да ме изхвърлят напълно законно от собствения ми имот при определени условия, няма нищо нередно съселяните от Розово да наложат ограничения при ползване на един селски имот.
12 Юни 2014 14:09
Випъеща некомпетентност и финансово-икономическа неграмотност. Вестник "Сега", сериозно, анализаторите ли ви свършиха, не знам. Цанете без пари, демек като стажант някой студент, по-грамотен текст ще напише.
Давам пример-ако Вашата къща се намира в т.Х и оттам трябва да мине магистралата, то ще прекъснат ли магистралата, защото правото на частна собственост е свещено? Отговорът е не, другарю Каролев, ще ви обезщетят с друга къща, защото магистралата е публично благо, което стои над личното. И това е при богатите народи. Друг пример-във Вашия имот пръскате с пестициди, които обаче се разнасят по вятъра и замърсяват близкия природен резерват. Невинен ли сте, защото сте пръскали само в територията на имота си. Ами не, богатите народи ще ви ошмулят такав глоба, че ще се чудите откъде Ви е дошло. Да, протестиращите в Карадере нямат проблем с частната собственост, а с унищожаването на плажната ивица, което неиумиемо ще последва, както и с околностите й. А оправданията с устройствения план на местността са жалки-това е експертно решение, което гражданите не могат да изготвят и не им е работа. Гражданите искат чист плаж и чиста природа. Държавната администрация да решава проблемите с обезщетевания, премествания и др. Иначе ще станем като в Тексас.
Относно Розово-същата история (не коментирам расистко ли е, несправедливо ли е, защото тук е предложен абсурдния аргумент за частната собственост, който няма връзка с тези). Ако някой хвърля фасовете си в стълбищния коридор на базата на това, че притежава идеални части от собствеността, следователно може да прави каквото си иска, това законно ли е? Не, никъде не е законно, съмнявам се че и в Сомалия е. Т.е. жителите на Розово имат право да протестират срещу чужденците-независимо дали са прави или не, защото те са в селото им. Дали е морално правилно или неправилно, в случая няма връзка с частната собственост, ама изобщо.
12 Юни 2014 14:19
Интересно ако "гражданите" решат да ви вземат вашата собственост, деца на майките ви да направят дали ще пеете същата песен? Че мнозинството решавало. Тумбата цигани влязла в даден магазин също е мнозинство. Ако проведат "референдум", стоката тяхна ли ?
12 Юни 2014 14:24
Каролев показва изумяващо непознаване на действителността.
Започва с изборите - за него те са чалга, бира, кебапчета и т.н. все неща, които сякаш извират от неговото подсъзнание, но нямат нищо общо с действителността. Но наистина изборите са празник, но по съвсем други причини, за които Каролев едва ли някога ще узнае. На село хората свалят работните дрехи, обличат и най-хубавите дрехи и отиват на няколко минути пеша да гласуват. Каква чалга, каква бира, какви кебапчета. Това си е традиция, но на едно дърво без корен как да му го обясниш?
Същото е и после с Розово и Карадере. Пълно непознаване на случаите и повтаряне на щампите на някои неграмотни журналисти, които се опитват да правят сензации там дето ги няма, но нали и те трябва да ядат и си ги измислят.
12 Юни 2014 14:33
Владо почва да неоретизира на тема частна собственост!!!
Аде няма нужда, първо са хората, после е собствеността, каквато и да била....
Ако частната собственост пречи осезаемо на Обществото, просто престава да е частна....
Както например земите на реститутите в Студенския град в София....
Очевидно много от частната собственост там, пречи на Общественият интерес....
12 Юни 2014 14:33
volog 12 Юни 2014 14:19
Къде видя взимане на собственост?
Ако както казваш ти, тумба цигани ти се изсипе да ти живее в някой съседен на теб апартамент, какво ще правиш? Най-вероятно ще си смениш жилището, но няма да можеш да продадеш старото - става непродаваемо. Такива случаи колкото искаш в България.
12 Юни 2014 14:53
А пък отделни индивиди от това общество са безкрайно нагли.


Пусто не е индивид, да му... ами "колесат"; ако помните "Резерватът на таласъмите": "...колесатите бяха организми-кошери, едно население от колонии насекоми, или поне същества, равнозначни на насекоми."

12 Юни 2014 14:59
Българският народ много обича изборите. И с право - лее се бира, цвърчат кюфтета, чалгата гърми, празник за средностатистическата душа.


Само това да прочетеш и вече си направил "обосновано предположение" каква "елитарна" помия следва.
12 Юни 2014 15:08
Да, такива случаи много. Еми няма да имам много какво да правя освен да настоявам органите на държавата да си свършат работа по осигуряването на реда / ако е нарушен/, което им е основното задължение преди "реиндустриалноте проекти". Няма да ги линчувам. А тука и в двата случая става дума за дейности, които не само са законни, ами е и съмнително дали са "обществено-вредни" в някакъв обобщен смисъл на думата.
Колкото до отнемането на собственост, може и да съм се изхвърлил, но налагането на произволни ограничения си е нещо подобно Някой да е хванал сирийците да си изхвърлят фасовете или да правят други зулуми, че да не може собственикът на къщата да ги пусне под наем? Те ли са забранените пестициди? Тука даже и за многоетажна на собственост не става дума ...
12 Юни 2014 16:32
Волог, през ред ли четете или през два? С етажната собственост дадох пример за т.нар. неделими блага-туй го пише дори в неолибералните учебници по икономика. Както и има случаи в които независимо че правите неща в имота си, те засягат интереси извън имота и правото на частна собственост е ограничавано. Примери-бол, дори и в най-либералния пазар на света, демек САЩ.
Да, жителите на квартала/селото имат право да не харесват някого и да не го искат там. Мотивите им обаче са ирелевантни към частната собственост- вече обясних защо. А да, да не забравим-те НЕ са влизали в къщата, както и хората, защитаващи Карадере, не са нахлули в имота с камънЕ и дървЕ. Казано по тексаски-законно е да застреляте човек в имота си, не при оградата. В текста обаче се твърди, че това всъщност няма значение. Аман.
12 Юни 2014 22:49
А тука и в двата случая става дума за дейности, които не само са законни, ами е и съмнително дали са "обществено-вредни" в някакъв обобщен смисъл на думата.
Погледнато формално юридически, и в двата в случая става дума за незаконни дейности, предизвикали обществена реакция:
- В Резово, в къщата на съселянин са настаняват някакви пришълци, без лигимни документи, без надлежно да са оведомени съседите. Може да са терористи, може да са крадци. Вярно е, има опция да се чака "органите на държавата да си свършат работа по осигуряването на реда" и ... да се взриви "автобуса" както стана на Сарафово;
- Карадере, цитирам дословно: "група британски граждани купуват парцели" и "общината е без приет устройствен план". Като няма план как се вписват в имотния регистър тия покупки? Земеделски земи? И един луд архитект ги проектира за добив на какво? Ясно ми е, че тия покупко-продажби стават как Васил Ивнов от Нова ТВ "продаде" лилавото БВМ на министерството на отбраната.
И сега наглоста на Каролев: "Вместо общественото внимание да се насочи върху устройствения план на общината и защо той не е наред" Значи, вместо "инвеститорите" да се въздържат да купуват нещо, дето няма как да бъде купено, обръща палачинката по комунистически "Дайте да дадем". Ами, ако бяха "купили" връх Мусала? Или ония на Банско, "инвеститорите", дето са си разширили пистата с 300 метра, могат ли да докажат, че са собственици на разширяването си и тоя имот, разширеният, е устроен за писта, а не, да кажем, за вододайна зона. А ако е вододайна зона, по простотиите на Каролев, трябва да се изтрови целия град.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД