:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Таксиметровите шофьори в ЕС въстанаха срещу онлайн платформа

Те недоволстват, че конкурентите, които нямат лиценз, получават поръчки онлайн и не обикалят по улиците в търсене на клиенти
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Шофьори на таксита са блокирали улица в италианския град Неапол по време на всеобща стачка на таксиметровите шофьори в Европа. Те протестират срещу нелицензирани компании в тази сфера.
Таксиметровите шофьори в ЕС въстанаха срещу онлайн платформа, която предлага на потребителите си транспортни услуги, писа британският в. "Гардиън". Протести на шофьорите на таксита в късния следобед вчера се проведоха в Лондон, Париж, Рим, Берлин, Франкфурт, Мадрид, Милано, Лисабон и още десетки големи европейски градове. Те са недоволни от конкуренцията, която определят като нелоялна и незаконна, тъй като чрез приложението за смартфони Uber потребителите могат онлайн да си поръчат превоз. За разлика от традиционните компании Uber разчита на все по-широката употреба на смартфоните, за да обслужва клиентите си. Шофьорите на Uber не си губят времето и не харчат гориво в обикаляне из улиците в очакване на клиент. Лицензираните таксиметрови фирми протестират и срещу това, че Uber не са регистрирани за таксиметров превоз, което според тях ги прави незаконни. В някои държави вече са заведени дела срещу компанията. Uber действа, като предлага частен транспорт, а таксиметровите компании трябва да изпълнят серия от изисквания, за да получат лицензи. Компанията Uber, която съществува от 2009 г. и е базирана в Сан Франциско, действа в повече от 100 града в 37 държави по света. Само за година в редиците й са се присъединили над 20 000 нови автомобила.

Протестът на европейските таксиметрови шофьори идва няколко дни след като Uber бе оценена на 18 млрд. долара. "Uber безнаказано не спазва правилата и това се отразява добре на финансовото й положение", казва шефът на френската компания Taxi G7 Серж Мец. Във Франция протестът на такситата вчера тръгна от двете основни летища на Париж - "Шарл де Гол" и "Орли". Конвои от таксита се очаква да блокират движението в Берлин и Франкфурт. В Рим пък таксиметровите шофьори налагат "обратна стачка" - ще взимат само по 10 евро на всеки курс, за да подбият цените на конкурентите си. В Мадрид шофьорите на таксита вчера не излязоха на работа. В Лондон над 12 000 шофьори на традиционните черни таксита се канеха да блокират улиците около парламента и "Трафалгар Скуеър", но от полицията предупредиха, че те нямат разрешение за демонстрация и може да има арестувани.

От Uber обясняват, че са готови да включат и таксита към своя автопарк. "Има място както за такситата, така и за частните автомобили, които могат да съжителстват", казва Джо Бертрам, ръководител на британското представителство на Uber.
28
3465
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
11 Юни 2014 20:02
В Лондон над 12 000 шофьори на традиционните черни таксита се канеха да блокират улиците около парламента и "Трафалгар Скуеър", но от полицията предупредиха, че те нямат разрешение за демонстрация и може да има арестувани.

Традиционните черни таксита в UK са безбожно скъпи. От няколко години в UK има частни коли, които работят като таксита без да са маркирани като таксита. Просто им се обаждаш на мобилния номер, идват и даже може да се пазариш за цената. Нещо повече може даже да се комбинираш с друг клиент, както беше в България по времето на соца. От бармана във всеки пъб може да получиш номера на такова такси.
11 Юни 2014 20:45
Това е трансатлантическия пазар без бариери. И европейците да внимават много,защото Foreign Corrupt Practices Act бди за американските интереси. Натисни тук
11 Юни 2014 21:07
"Традиционните черни таксита в UK са безбожно скъпи..."
И не само там. В Страсбург миналата седмица ме изгърбиха 7 € от автогарата до Kleber (центъра). Разстоянието е около 10тина минути пеш.
11 Юни 2014 21:21
Captain Buddy, във всеки град ги има, 50 - 60% са по евтини от черните таксита, лицензирани са, всяка кола е с табела издадена от общината, но не е на покрива, а на задната броня. Официалното им названи е "private hire vehicles". Трябва задължително да ги повикаш по телефона, ако им махнеш на улицата не ги спират. Нямат таксиметров апарат, не знам как точно си изчисляват цената. От Манчестър до Ливърпул са ме карали за £40 и то през нощта. Иначе в града за разстояние, което автобусът взима за 15-20 минути, с тези коли е 10 мин. и взимат ок. £5. Автобусният билет е £2.20
Не са само такситата - има компании, някои с оборот над $1 млрд на година, чре з които можеш да си наемеш стая, апартамент или къща почти във всяка страна по света, на цена доста по-ниска от една хотелска стая - за вечер, две, седмица. От три години ползвам само техните услуги, напълно съм отписал хотелите.
11 Юни 2014 22:23
Кажете , че е АМЕРИКАНСКА компания бе хора, сливи ли има в устата ви? или такава е вече практиката, за Щатите да се говори само като за извънземни.
Uber, basée dans la ville californienne de San Francisco. Uber est présent dans 22 pays et 62 villes1 comme New York, Los Angeles, Seattle, Chicago, Boston, Washington D.C., Vancouver, Toronto, Paris, Lyon, Lille, Philadelphie, Dallas et San Diego. Mais aussi interdit dans certaines villes comme Bruxelles, Berlin et New York entre autres, considéré par les tribunaux comme illégal et entrant en concurrence déloyale avec les taxis traditionnels.
11 Юни 2014 23:05
Ами то си пише в Статията, че е в Сан Франциско. Което си е в САЩ.

Горките жълти мафийки. Надути цени, поддържани с картели, лобизъм, корупционни практики с местните и централните власти, полиция, гари и летища, преивилегии по улици и паркинги, наследствени лицензи и тн - и изведнъж - хората можели да се оправят без тях. Каква невероятна изненада!
12 Юни 2014 01:01
Ами тя компанията можеше и да е от ЕС, ако ЕС не беше затънал в регулации, лицензии и разрешителни.
Хубавото на новите технологии е, че яко набиват канчето на примитивния ретро бизнес.
12 Юни 2014 01:34
Возил съм се с такси в ЦЯЛА Европа.
Изключая екстремно мошеническите градове Рим и Москва
навсякъде цените са били еднакви за дадена община.
Дали е Опел Астра или Мерцедес Е класа - една цена.
Дали е класическо или полукласическо лондонско такси или шкода октавия - все тая.
Голяма част от старовремските лондонски таксита отдавна не са черни, а изрисувани с реклами...
12 Юни 2014 01:37
За най-простите задунайци ще отбележим, че
в Москва ВИНАГИ е имало и СЕГА е има
огромен процент нерегистрирани частници.
С пазарлък...
12 Юни 2014 02:25
Хубавото на новите технологии е, че яко набиват канчето на примитивния ретро бизнес.




и че напомнят на хората отвреме навреме колко безмилостно им сваля кожите тоя ненаял се ретро бизнес..
12 Юни 2014 04:07
Хи, хи. А, кво ше е, когато излязат на пазара колите/камионите роботи на Гугъл. Те тогава сигур ше има революция.
12 Юни 2014 04:07
Съжалявам за дублирането, проблема е скапания интернет.
12 Юни 2014 04:07
===
12 Юни 2014 04:31
Хи, хи. А, кво ше е, когато излязат на пазара колите/камионите роботи на Гугъл. Те тогава сигур ше има революция.


Не вярвах, но дойде денят когато трябва да вдигна палче на RumenS

Така ще е, новите компютърни технологии и роботи ще донесът драматични промени както машините по време на индустриалната революция. Много занаяти ще изчезнат. Вместо революция трябва да извървим процеса умно и с грижа за окаяната ни планета Земя
12 Юни 2014 05:24
И у нас ги има. Терминал 2 - НДК - 20 евро.
12 Юни 2014 07:33
Ха таксиджиите от вси страни постигнаха чудо - да обединят форума срещу себе си. И то за една компания от "престъпния отвъдатлантически свят". Та БСП с мерака си да въвежда минимални цени за такситата да си води записки.
Само аз не разбрах тия ми ти български таксиджии, дето возят толкова по-евтино от лондонските акули, те не са ли роби? Евроатлантатори да возят за 5 лева. .. срам, ужас
12 Юни 2014 07:42
Лудитите са социално движение от 19-ти век на английските производители на текстил, които протестират, често унищожавайки механизирани тъкачни станове, обявявайки се срещу промените, предизвикани от промишлената революция.
12 Юни 2014 08:24
Интересно! Видях доста автомобили ,който не приличат на таксита освен, че са накичени с една табелка. Ние като най големите европейци искаме от бакшишите да са жълти,изписани с апарати и.т.н. А уж сме хармонично свързани с Европата и се учим от тях.
12 Юни 2014 08:32
Трябва задължително да ги повикаш по телефона, ако им махнеш на улицата не ги спират. Нямат таксиметров апарат, не знам как точно си изчисляват цената.

Смятат си по техен начин. Но не е скъпо във всеки случай. Случи ми се да пътувам с жена ми нощем от Виктория парк до хотела ни Ню Барбикан, което нощем е 15-ина минути. Водачът беше черен, до тук нищо (освен, че знам за комплексите на черните в Англия по отношение на бели от континента), мина три пъти покрай хотела от трите възможни страни, докато му казах да спре - аз ще си мина последните 300 метра пеша. Единият корпус на хотела е висок и се вижда от всякъде. Този сумтеше и без това през цялото време като че ли съм го събудил да ме кара - накрая ми направи обичайния номер с еднакво големите банкноти. Смъмрих го здраво, той се извини с половин уста, но ми върна парите. Слязох и повече никога не съм вземал такова "такси". Това го бяха поръчали роднините ми и без това. Колата бяше някакъв хетчбак, мазда, при това с две врати. Такси! Прави са си хората да протестират.
12 Юни 2014 09:29
Бакшиши от вси страни на дземното кълбо, съвокупляйтесь, у ауспуха !
12 Юни 2014 09:33
То и срещу влаковете е имало протести, но животът се развива.
В България в началото на 80-те заклеймяваха видеомагнетофоните и какво от това.
12 Юни 2014 10:01
Скоро се очакват бунтове и на файтонджиите, които са изместени от таксиджиите. Кочияшите щели за замерят общински и правитилствени сгради с пресни конски фъшкии.
Сериозно, еденственото , което не ми допада, че пак янки си пълнят гушите, но вече виждам как и такситата ще преклонят глави пред новите технологии. А ние можем да се надяваме на по-ниски цени при такава широка конкуренция.
12 Юни 2014 10:43
Хубавото при Uber е, че във всеки друг град можеш да ползваш един и същ клас кола - такава, на каквато си свикнал да се возиш в града, в който живееш.
12 Юни 2014 11:16
Таксидиоти или идиоти с таксита.... ша ш'ви разпраам:
Грую Пиперков от Монтана сутрин тръгва за Соф'я. Минава през Нафтогарата и товари три персони.
Делкат си кинтите за изгоривото!
Кинтите излизат ако не по-малко, то поне същите, както билета за междугрЪдския транспорт при несравнимо по-голям комфорт( и скорост, като част от него)!
Какво лошо?!
Е да ама - не!
Не можело Грую да 'зима кинти без да данъкува!!!
Още повече - не бил лоясала кон кур енция!
Нафтобусистите, таксувачите на метър (някои и на милиметър) опищяват Морталъка в едно с некои журнаЛИЗчета, че видиш ли хората намирали начин да си решават транспортните задачи заобикаляйки лицензиризмите и миязмите на обществения трЪн-СПОРТ! Насъскват полиция, милиция и данъчни с/у тях.
На горките хорица им се налага да лъжат, че са качили уйчо си, уйна си, брат'чедка си и секви си тямподобнистични роднинки и .ком-ШИЙКИ.
Същите тия транспортаджий дето са се спуТкали да убеждават всичко мърдащо, че е необходимо да се понадуе цената на нихните о'слуги за да оцеляват - и още: либераЛИЗАЦИЯ на пазара, премахване на регулаторните механизми, освобождаване на цените и други подобни дрън-дрънки, които били атрибути на демоНкрацията.
Оня ден се повърнах от Рим - там има "Fixed Price Airport Taxi Transfers" - 45юро- катър сезон(акотам изобщо сезоните са катър) - с каждая точка города...
От Котела, в който бях за'седнал ми предложиха трансфер за 30 юра с нихна кола! Съгласих се!
Ч'акаше там - на аеро гаргата! Ударих му уно телефониера и се открихме светкавично!
Иначе да се главо-блъскаш как Ивропейска държава не е разбрала за картелното споразумение на Ромските мили метрови таксувачи?
А?
Хотелската кола пристигна но-нейм, само аз знаех марката, модела и цвета на "превозвача". Никой не ни пита "тоя къв ти е? - оня къв ми е?" (това все пак ни е Хана, ни е Монтана, ни е Каспичан, още по-малко Тутракан! града на Пиперков, както и самия Грую са избрани чисто илюстративно)
Освен време и пари, ми спести и поврътня и попържня! Сметката за трансфера я платих накрая с цялата сметка за всички Котелски услуги - нещо като дРУМ сървиз - но пък ми беше кеф - предния ден на заминаването ми бях подсетен, че ме чака освобождаване, плащане и нов трансфер - ако искам пак от тяхна каляска - пак се навих! а шАфьора дори нямаше цици ))
Метро-таксо-псуващия манталитет е идентичен по целия свят с малки нюанси (раз бира се)!
Радос' за мойта душа е всяко спестено съприкосновение с тъзий пасмина!
Всякой път предпочитам гръцкия транспорт пред феномените Доно Помпиеро - как за маршрут от по няколко км. ми се налага да плащам за "изминати" няколко десетки км...!?! Ай сиктир и избори веднага! ))
Не, че и гратиския транспорт не правят гнусутизми... щ'дам пример с париШкото метро:
- от един "метродиаметър" до аерогаврата цената на метрото изневиделица скача от едно юро на осем юра - за пътник - за неколко спирки... и ако незнаеш врътката - гориш с глоба нещо като 35 юро/пер персон. (това по стари данни и по-спомен) Гориш ако не си купил билет специално до аерогаврата а цената пак е фикс стига подземното влечуго да се довлача до аеро портата )
Е.... и ако генерализираме....:
Фрашканизирано е с таксидиоти!!!
12 Юни 2014 11:40
И кво направиха с тая стачка, който не беше чувал за Uber вече знае, че имало и такова нещо
12 Юни 2014 13:15
Е,и какво им пречи таксистите дето обикалят по улиците като мухи без глави да "ловят" клиенти,да си направят същата по-технологична организация на труда??
12 Юни 2014 13:26
И кво направиха с тая стачка, който не беше чувал за Uber вече знае, че имало и такова нещо

ТОЧНО !!!
12 Юни 2014 21:07
Бенефитите от появата ма UBER са , че арменците( болшинството от бакшишите тук в Калафорня са арменци) станаха по-вежливи и приветливи- не ръмжи като преди като му кажеш къде отиваш, а кима учтиво , и все по-рядко отказват кредитни карти. Конкуренцията си казва думата. Друг е въпроса, че е абсолютно нелоялна. Uber не плащат никакви пермити, лайсенси и пр. и пр. , което им дава възможност да оперират на много по-ниски цени. Освен това нямат( или доскоро нямаха) commercial insurance т.е. ти не си защитен по никакъв начин ако нещо , не дай боже се случи. Нямат също background check, не знаеш на какъв изрод ще попаднеш( както наскоро в Panorama city- LA area, Uber driver взел от бар в West Hollywood пияна клиентка и я изнасилил . Също нямат проверка за наркотици и алкохол, а също така никой не им проверява колите в какво състояние са . Така , че сериозно си помислете преди да скочите в Uber. Аз съм си традиционалист и предпочитам добрия , стар Yellow cab Малко полезно инфо да снеса, че като знам българите как налитаме на евтиното..както казваше прадядо ми, ако нещо е евтино, има защо!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД