:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,573
Активни 140
Страници 24,207
За един ден 1,302,066

Арестуваха шефа на "СОМАТ" за фалшификации и подкупи

900 български шофьори на тирове, собственост на спедиторската компания "Вили Бец", са пътували с подправени карнети из Западна Европа, съобщи немският вестник "Франкфуртер рундшау". Търговският директор на фирмата Томас Бец, който е и член на управителния съвет на българската транспортна компания "СОМАТ", е арестуван на мюнхенското летище на връщане от България. Прокуратурата в Щутгарт обвинява Бец в даване на подкупи на висши държавни служители в Грузия.

Разследването на германската криминална служба показало, че Томас Бец е платил близо 4 млн. евро подкуп на грузински служители, които са го снабдили с подправени карнети за превоз на стоки през Западна Европа.

"Обвиненията са повече от абсурдни и смехотворни", заяви пред "Сега" Росен Димитров, директор на "СОМАТ". Той обясни, че карнетът не е на името на шофьора, а документ, който придружава камиона. Карнетите се проверяват на всяка граница, през която минава тирът. Освен това срещу всеки карнет спедиторската компания внася банкова гаранция от 5 хил. долара (за фирмите от ЕС е 50 хил. долара), която при нарушение се усвоява незабавно, а това не е станало досега, каза Димитров. И добави, че фалшифицирането на карнети е невъзможно, тъй като след използването им те се проверяват от международната транспортна организация ИРУ, която ги издава. За България нейно представителство е АЕБТРИ. Представителите на АЕБТРИ са в Пекин и не бяха открити за коментар. Според Росен Димитров арестуването на Томас Бец е атака на конкуренти на "Вили Бец".

Димитров отхвърли обвиненията, че "Вили Бец" използва българи да карат камиони с чужда регистрация без работна виза, тъй като така плащат по-малки осигуровки. Шофьори на СОМАТ карат камиони с чужда регистрация, но след като получават визи по споразумение за обмяна на работници с право на работа в Испания или Португалия, обясни Димитров. Тогава те стават служители на тамошни фирми, а не на СОМАТ.

Според информация на БНР в скандала е замесен и председателят на германския Съюз на спедиторите. Той предупреждавал Бец за предстоящи контроли и лично е звънял в полицията, за да освобождава задържани шофьори на фирмата с фалшиви документи. С 8000 ТИР-а фирма "Вили Бец" е една от най-големите компании в Европа. През 2003 г. Томас Бец беше задържан по обвинение за даване на подкупи на висши служители от бившите соцстрани. Обвиненията не бяха доказани и Бец беше освободен.
3065
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД