:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,540,971
Активни 141
Страници 15,762
За един ден 1,302,066
Истинската история

Покръстван ли е кесарят Тервел?

Никой български владетел преди княз Борис-Михаил (852-889; 893) не е бил и не би могъл да бъде християнин
Кесарят Тервел, изображение върху печат. Горе вляво - шестолъчна звезда, една от двете върху същия печат, която е подобна на шестолъчната звезда, изобразена върху задния десен хълбок на коня от Мадарския конник; олово, след 705 г.; Музейна сбирка на Центъра по византинистика-Дъмбъртън Оукс
(Продължение от миналия четвъртък)Сложното привързване на три първоразредни исторически извора - летописта на патриарх Никифор, оловният печат на кесаря Тервел и Мадарският конник ще ни позволят все пак да приемем, че вторият български владетел - архонтът, е провъзгласен за кесар през 705 г. Макар, както бе отбелязано вече, историческият извор за това събитие да е един-единствен - Бревиария на патриарх Никифор, съпоставянето с още два други важни паметника прави твърде висока вероятността великият господар Тервел да е бил удостоен с високата титла.

Тъй като от надписа върху оловния печат е видно, че е на "кесаря Тервел", свързването на двете шестолъчни звезди около владетелското изображение с шестолъчната звезда от задния десен хълбок на коня от Мадарския конник, открита неотдавна (Живко Аладжов, 1999), ни кара основателно да мислим, че "кесарят Тервел" от печата и "архонта Тервел" от скалния релеф са един и същ владетел. Като прибавим и множество други паметници, които съдържат също изображение на шестолъчна звезда, ще трябва да повярваме изглежда, че този стар слънчев символ е или родов, на рода Дуло, или личен, на великия господар Тервел, знак. Знак, който несъмнено е свързан с религиозните вярвания на прабългарите.

Понеже, все пак, сведението на патриарх Никифор е не само единствено, но и твърде кратко, сякаш вмъкнато допълнително, и е само от две думи - в превод "провъзгласи [го; него, Тервел] за кесар", ще е наложително да запазим поддържането на известна несигурност по този въпрос, ако искаме, разбира се, да бъдем близо до историческата истина. Що се отнася до отблагодаряването на Юстиниан II за помощта на българския владетел през 705 г., то тя е твърде добре описана не само на едно място (вж. Извори). Ще се наложи само едно уточнение. Често може да се види превод от летописта на патриарх Никифор, според който императорът "наметнал царска хламида" и след това "провъзгласил [Тервел] за кесар [било равно на цар]". Всъщност летописецът използва две различни думи като титли - "хламидата на василевса" (буквално) и "провъзгласяване за кесар", като от първия израз е съвсем ясно, че Юстиниан обдарил Тервел със своя тържествена дреха, което е типичен владетелски жест на висше благоволение през цялото Средновековие (нека припомним, че и цар Иван Александър (1331-1371) дарява царската си багреница), а титлата кесар в началото на VIII в. няма наистина нищо общо с по-късното си значение на "цесар, цар", което е равно на "император".

Тъй като богатите дарове за Тервеловата помощ били предваритерно уговорени, то те - царската дреха (от летописта на патриарх Никифор), царската посуда (от летописта на Теофан Изповедник), златото, среброто и копринените дрехи (от речника Суда), не са свързани с "провъзгласяването за кесар". Единственото сигурно практическо последствие от тази титла е възможността Тервел да произнесе реч пред събраните жители на Цариград и войската "да му се поклони", докато българският владетел седял до императора. Възможно е донякъде, областта Загоре също някак да е свързана с титлата кесар, но това не е много вероятно, по-скоро присъединяването на областта към България е част от предварителните уговорки за българската помощ.

Стана ясно, че към провъзгласяването на великия господар Тервел за кесар трябва да се отнасяме твърде внимателно, то си остава малко несигурно. Но дори Тервел да е станал кесар, той самият, както се видя вече, не е държал особено това да се изтъква - в най-ранния надпис пред Мадарския конник е предпочел да се назове "архонт". Освен това в нито един по-късен български или чужд документ не се споменава за тая кесарска титла, нито в дипломатическата преписка между княз Борис-Михаил с Римската курия, нито в писмата, разменяни между цар Симеон Велики и цариградското правителство.

Среща се понякога твърдението, че като станал кесар Тервел всъщност бил вече "цар" (в писания, предназначени за масовата аудитория) или най-малкото имал пряко отношение към наследяването на византийския императорски престол (дори в специализирани текстове). Разбира се, нито първото, на което изобщо не си струва да се спираме поради неговата невежественост, нито второто е вярно. Отдавна е уточнено (вж. подробно R. Guilland, 1967), че връзката на кесарите с престола е обусловена от родството с императора, тази титла е запазена за неговото семейство. В случая с Тервел нито един извор не ни е съобщил, че е приложен ритуала по осиновяването на българския владетел от императора (вж. Г. Бакалов, 2013), следователно Тервеловото "провъзгласяване за кесар" няма (въпреки В. Вачкова, 2010) никакво отношение към престолонаслението. Със събитията от 705 г. българският владетел е признат за напълно законен и това е вторият по-важност акт при утвърждаването на българската държава след договора от 680 г. Това е значението на тези събития, нито повече, нито по-малко.* * *Съществува още една причина, поради която няма никаква връзка между Тервеловата кесарска титла и византийското престолонаследие. Българският владетел никога не е покръстван, изобщо нито един български владетел преди княз Борис-Михаил не е бил и не би могъл да бъде християнин. Та българските езически владетели са и върховни служители на езическия култ, ясно е, че такова предположение може да бъде само изсмукано от нечии нечисти пръсти.

Точно същото е и всяко свързване на езическия български владетел Тервел с християнския светец Требелий (Тривелий). Изворите ясно показват объркването, което настава по отношение на този светец (вж. В. Гюзелев, 2006) - всъщност навсякъде се има предвид много по-късния княз Борис-Михаил.

Сигурно друг път да се върнем на тоя въпрос за по-обстоен преглед, но днес ще е достатъчно да се каже, че каквото и друго да се срещне из мрежата, или дори в специализираната книжнини, то ще да е или въпиющо невежество, или безотговорно пустословие, или безсрамна манипулация.

Често се твърди, че не можело Тервел да стане кесар без да е християнин - ритуалът за провъзгласяването включва и "молитвено четене, което да освети и в този смисъл да узакони хиротонията" (Г. Бакалов, 1995). Това четене, разбира се, не може да се извърши над езичник. Бе показано вече, че цялата церемония по провъзгласяването е донякъде формална. Освен това случаят с провъзгласяването за кесари на Христофор и Никифор, синовете на император Константин V Копроним, при което е извършено такова четене (В. Бешевлиев, 1959), е чак през 769 г. и едва ли може да е сигурно указание за събития, датирани през 705 г.

Трябва да се знае, че великият господар Тервел не е бил никога покръстван, дори и ако се привежда като доказателство оловният печат на "кесаря Тервел". Видно е, че кръстовидното изписване на името и титлата на опаката страна на паметника е подражание на съвременните византийски печати. В надписа "Богородице, помагай на кесаря Тервел" отсъства задължителната формула "на твоя раб", която да показва принадлежността към християнството на закриляния (В. Бешевлиев, 1981). А и дали не трябваше да има кръстове около образа на владетеля, вместо шестолъчните звезди, ако Тервел наистина беше покръстван?!Извори

"При император Юстиниан Носоотрязания (685-695; 705-711) Тервел, предводителят на българите, бил на върха на благополучието. И самият Юстиниан и Константин [III (641)], синът на [император] Ираклий, били негови данъкоплатци. Той [Тервел] поставял обърнат щита си, който носел по време на война, и своя камшик, с който шибал коня си, и слагал пари, докато покрие и единия, и другия. Простирал копието си на земята и до краищата му и на голяма купчина натрупвал копринени дрехи. Като напълвал сандъчета със златни и сребърни монети, раздавал ги на войниците, разпръсквайки с дясната си ръка златото, а с лявата - среброто."

Из речника Суда, втората половина на Х в.

"ХIII мартенски иди [13 март]

Св. Требелий [Тривелий]

България е родината на царя и монаха св. Требелий. След като бил въведен в християнското учение от наши монаси [т. е. бенедиктинци], най-свети мъже, тогава той приел светото кръщение; освен това привел към кръщение всички свои българи . . . След това, след като се отказал от управлението [през 889 г., както ще стане ясно по-долу], от което се учудили целият Запад и Изток, свалил багреницата и захвърлил диадемата, прехвърлил делата и честта на сина си [очевидно Расате-Владимир (889-993)], навлякъл смирението на кукула [т. е. се отдал на иночество] . . . задоволил се да бъде най-смирен между иноците, най-твърдо и най-вече . . . Тъй като малко подир това синът му се върнал към предишното безчестие [т. е. към езичеството] и върнал отхвърления от баща му култ към идолите . . . бащата бил обзет от такава ревност, че като излязъл от обителта, хванал младежа, който съгрешил в управлението (пример, който до този ден бил нечуван, и в бъдеще тепърва ще се споменава) - бащата ослепил собствения си син и в добавка завинаги го хвърлил в тъмница. След това като поверил царството си на по-малкия син Алберт [измислено име; има се предвид бъдещия цар Симеон Велики (993-927)] със законодателни наставления, върнал се в килията си [в обителта], захвърлил бойния си колан и прекарал останалия си живот в голяма строгост и съвършена святост, за да заслужи короната на вечността от царя на царете [т. е. от Исус Христос]. Прославя се през годината от Христа 869."

Из Менологий на светците на Бенедиктинския орден, края на ХVI в.

Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=704748

http://www.segabg.com/article.php?id=703756
30
23253
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
02 Юли 2014 20:46
твърде кратко..."провъзгласи [го] за кесар"

Друго би било "поразмисли, колеба се,...,пък чак тогава го провъзгласи".
Който не е съгласен, е тъп и неграмотен.
Котка
02 Юли 2014 20:59
Без да съм прочел :
Котка
02 Юли 2014 21:08
и аз - Котка

обаче, още в заглавието:
Никой български владетел преди княз Борис-Михаил (852-889; 893) не е бил и не би могъл да бъде християнин
що имам некви спомени, че тука неотдавна каканижехме, че още Кубрат бил христянин?
02 Юли 2014 21:10
Среща се понякога твърдението, че като станал кесар Тервел всъщност бил вече "цар" (в писания, предназначени за масовата аудитория)

В някои жълти вестници,излизащи по това време в Константинопол... Петрински,понякога имаш удачни попадения,но понякога имам чувството ,че си пишеш дописките в асансьора.
02 Юли 2014 21:13
Котка -
-----------------------
Сайтът на Генек
02 Юли 2014 21:16
понякога имаш удачни попадения,но понякога имам чувството ,че си пишеш дописките в асансьора.

Висока ще да е тази сграда! Но идеята за жълта преса в Цариград през Средновековието ми харесва! Така де, почти колкото статията, там където беше измислено името на Симеон.
02 Юли 2014 21:54
Аз пък съм удовлетворен, макар и частично Получих отговор на въпросите си по първия текст по темата. Както и предполагах, въздигането в кесар си има последование, ритуал, протокол имперски. А така също титлата има за свое съдържание и символично приобщаване към семейството на цезарите, без да прави удостоения равен с удостоилия го, нито пък да му дава права за наследяване. Най-вероятно и самата титла кесар не се е предавала по наследство.
02 Юли 2014 22:50
Великият господар на хаотичното, безсмислено и безапелационно бърборене
Велика господарке мачке
03 Юли 2014 10:52
Точно същото е и всяко свързване на езическия български владетел Тервел с християнския светец Требелий (Тривелий). Изворите ясно показват объркването, което настава по отношение на този светец (вж. В. Гюзелев, 2006) - всъщност навсякъде се има предвид много по-късния княз Борис-Михаил.


Е, Петрински, този път вече изби рибата !
Значи , когато ти отърва, древните извори са чисти като сълза - объркали сме Тервел с Борис !
Ама после същите тия изворите нещо леко се объркали, наричайки Цар Симеон Велики просто ... Алберт !
Добре че е Петрински да оправи бъркотиите на древните летописци.
За това, че Св. Тривелий изклал арабските войски край Константинопол, което се знае от Западния свят и се признава за по-достоен подвиг от този на Карл Велики, нито дума !?
03 Юли 2014 10:58
Като прибавим и множество други паметници, които съдържат също изображение на шестолъчна звезда, ще трябва да повярваме изглежда, че този стар слънчев символ е или родов, на рода Дуло, или личен, на великия господар Тервел, знак. Знак, който несъмнено е свързан с религиозните вярвания на прабългарите.

Какво по-пряко доказателство от тази шестолъчна звезда, че Соломон е бил българин? А не македонец - както твърдят в Скопие?
03 Юли 2014 11:43
Пикачу
03 Юли 2014 10:52
Точно същото е и всяко свързване на езическия български владетел Тервел с християнския светец Требелий (Тривелий). Изворите ясно показват объркването, което настава по отношение на този светец (вж. В. Гюзелев, 2006) - всъщност навсякъде се има предвид много по-късния княз Борис-Михаил.


Е, Петрински, този път вече изби рибата !
Значи , когато ти отърва, древните извори са чисти като сълза - объркали сме Тервел с Борис !
Ама после същите тия изворите нещо леко се объркали, наричайки Цар Симеон Велики просто ... Алберт !

Абе Пикачу, това се нарича Класово-Партиен подход в нАуката.
03 Юли 2014 13:06
Петрински, спри да "пипаш" с мръсните си ръчички българската история!
03 Юли 2014 14:19

Алоооо , Петрински и вся остальная редакция.Не съществува дума "летописТА" .Летопис е от мъжки род .
03 Юли 2014 14:22
не е бил и не би могъл

Методологическата основа на "истинската история" в нейния най-чист вид.
Кррасота!
03 Юли 2014 14:36
Още от първата статия в трилогията беше ясно, че прицелът е всъщност не толкова титулатурата, колко евентуалното кръщение на Тервел.
Статията, разбира се, е несъстоятелна, защото стъпва на argumentum ex silentio (аргумент по силата на лиса на данни). Основната аргументация на Патрински върви по линията "само Никифор споменава кесарството на Тервел".
По цялата статия:
1/ Бревиарият на Анастасий Библиотекар не е просто превод на Патр. Никифор. Той е компилация от гръцки извори , преведени на латински , за да запознаят западноевропейските съвременници на папския секретар с историята на Византия поради нарастването на интензивността на контактите между Западна Европа и Византия покрай Фотиевата схизма и спора за юрисдикция над Илирик (България и Хърватия). Напълно естествено е Анастасий да не набляга на каквито и да е кръщения на български владетели от Константинопол, защото те биха били в подкрепа на тезата на ромеите. Това е логичното обяснение на мълчанието на Анастасий.
Липсата на кесарска титла във фрагментарния Мадарски надпис е също обяснима. Тя няма място там. Надписът чества владетеля Тервел, създателя на императори, този който е направил Юстиниан император. Упоменаването на кесраска титла само би понижило положението на Тервел спрямо императора в Константинопол.
2/Но Анастасий споменава две важни подробности - обещанието на Юстиниан II да даде дъщеря си за жена на Тервел и подаръка с царската посуда. Византийските дарове следват строг протокол, има писано по въпроса за техния символичен характер, не е зле Петрински да се информира. Аз лично не се сещам за ромейски владетелски подарък от царска посуда, ако изключим съдове от благородни метали, дадени като зестра. Бракът по всяка вероятност не се е състоял, но българският владетел , новопровъзгласен за кесар, е бил символично включен в импараторското семейство и това е наблегнато с даровете от посудата на императора.
3/ "Анализът" на печата с шестолъчната звезда е потресающ! Не само защото, в съвремието на Тервел е пълно със звезди, вкл. щестолъчни, по императоските монети (веднага се сещам за солидите на имп. Лъв III), но защото на същия печат ясно има инвокация към Богородица, а самият Тервел е титулуван ... "кесар".
4/ Много хора, вкл. и невежият автор, не могат да разберат, че кръщение на един езически владетел не означава непременно, че владетелят е станал християнин! Напротив, историта показва, и то конкретно степната история от ранното средновековие, че християнски елементи, могат бда бъдат взети и инкорпорирани в култувото многообразие на на езическите многоплеменни империи, каквато са Туркския хаганат, Аварския, Хазарския, а и самата България.
Качествената разлика с покръстването на Борис-Михаил е, че той става християнин, че изоставя старите обичаи и въвежда нови, вкл. този "да нямаш друг бог освен Мене".
===
Преди време Петрински пусна един материал, под който аз вдиганх палче, че в България всякакви хора злоупотребяват с писането на история и пробутват налудничеви тези. Според мен още по-вредно е , когато професионалисти (т.е. хора получили тапия и изкарващи х;яба си с исторически дисциплини) изкекерчват историята, за да се почешат там, където ги сърби. Така те, еднооките, дават стимул на слепите да рисуватабсурдни картини на миналото ни.
03 Юли 2014 18:30
кесаря Тервел

Не зная, защо на български, продължава да се ползва гръцкото произношение на цезар? Гърците имат проблем с произнасянето на Ц. На български трябва да се казва ЦЕЗАР. От ЦЕЗАР идва и ЦАР.
04 Юли 2014 15:09
".... Според мен още по-вредно е , когато професионалисти (т.е. хора получили тапия и изкарващи х;яба си с исторически дисциплини) изкекерчват историята, за да се почешат там, където ги сърби. Така те, еднооките, дават стимул на слепите да рисуватабсурдни картини на миналото ни....."

Ха-ха . Бонгич , историята е наука (според древните елини - изкуство) мъченица. Инквизиторите й са безчет. Петрински е профилиран в изтръгването на нокти, а дебелият Божо в чупенето на пръсти с менгеме.
04 Юли 2014 15:12
Инквизиторите й са безчет. Петрински е профилиран в изтръгването на нокти, а дебелият Божо в чупенето на пръсти с менгеме.


... а вий през туй време благопристойно четете молитви по катехизиса. Че бива ли инквизиция без молитва!
04 Юли 2014 15:30
Firmin
04 Юли 2014 15:12

Фирмински, не си представяй префидни средновековни инквизитори. Говорим за трошачи на кости с килнати назад каскети, тип Лев Главинчев.
05 Юли 2014 08:03
Една Гърция никога не би признала България, ако нейният владетел не е приел християнството, но прието само за себе си.Тоест, при Аспарух е нямало масово покръстване както при Богорис, тъй като е бил признат също така като едноличен собственик на земята, която му се признава.
05 Юли 2014 12:03
Да поинквизирам и аз малко историята с няколко вметки
Преди всичко, Иван Петрински , за статията пораждаща разгорещен дебат.
Константин Велики кога става християнин? Християнската църква признава ли го за владетел, преди той да се покръсти? Това не е ли някакъв прецедент?
Защо титлата "цар" да произхожда непременно от името Цезар (космат)? Що да не произлиза от много по-древното "шару" (цар)?
Бонго-Бонго,
В общи линии съм напълно съгласен с написаното от Вас, особено:
4/ Много хора, вкл. и невежият автор, не могат да разберат, че кръщение на един езически владетел не означава непременно, че владетелят е станал християнин! Напротив, историта показва, и то конкретно степната история от ранното средновековие, че християнски елементи, могат бда бъдат взети и инкорпорирани в култувото многообразие на на езическите многоплеменни империи, каквато са Туркския хаганат, Аварския, Хазарския, а и самата България.

И според мен, Тервел се е покръстил, но не е отдавал решаващо значение на тази си постъпка. Просто политически изгоден, към определен момент, акт.
Само относно причините за шестолъчните звезди в солидите на имп. Лъв III съм леко скептичен. Дали са просто някаква мода през неговия период? Мисля не бива да се пренебрегва, какви ги е вършил точно този император! Например не оженва ли сина си (същия дето като дете при кръщенето си, се изпуснал в купела, заради което получил най-запомнящото се прозвище носено от ромейски император) за Хазарското Цвете Чичак? Коя е била тя? В какво е вярвала преди брака? Защо Лъв III е уредил подобна сватба с точно тази особа?
05 Юли 2014 13:47
Dissidentbg, във Византия има титла, която е звучала като "кесар". Тя без съмнение произхожда от римското "caesar". Ако беше учил фонетика на латинския език в рамките на стандартния курс, предлаган от доц. Георгиева в универсиета, щеше да знаеш, че по времето на самия Цезар "c" се е произнасяло непалатилизирано, т. е. било е именно "Кесар" (с широко е), най-много "Кезар".
Дори това да не беше така, отново терминологически е подходящо да се отдели етимологическият произход на думата (лично име, титла на императора и най-висша титла с реални правомощия в Късната Римска империя) от средновековното й значение. В случай че не го сторим, ще трябва на същия принцип да наричаме българските руските владетели не "царе", а "цезари", които би било некоректно.
Причината да изложа подробно всички до голяма степен очевидни аргументи по един сравнително маловажен въпрос не е склонността ми към дребнавост. Българската научна терминология има сериозни проблеми именно поради склонността на хора без никаква представа от филология и езикознание, които нямат никакво желание да се консултират със специалисти по тези въпроси, да коват думи, за които ни се смеят и на Запад, и на Изток.
05 Юли 2014 15:03
Българският владетел никога не е покръстван, изобщо нито един български владетел преди княз Борис-Михаил не е бил и не би могъл да бъде християнин. българските езически владетели са и върховни служители на езическия култ, ясно е, че такова предположение може да бъде само изсмукано от нечии нечисти пръсти.
Те такива неща наистина са изсмукани от пръстите на последовател на Иречековата школа. Напомням че това са последователи на 22 годишен сополанко (Затова често я наричат Школата на сополанковците) , съчинил Историята на България и в последствие натъкмена с премени от първия клъвнал -- Златарски последователите му -- Златарски в имал поведение, което в умовете на хората се оприличава на умно, а такъв човек за капацитет и умник. Само че Златарски е най-обикновен лапнишаран, клъвнал на въдицата на един сополанко и объркал народностното съзнание за много десетилетия
05 Юли 2014 15:12
каквото и друго да се срещне из мрежата, или дори в специализираната книжнини, то ще да е или въпиющо невежество, или безотговорно пустословие, или безсрамна манипулация.
Имеется хас, да е вярно друго, извън Канона на Сополанковците -- единствено верния канон. Каквото и друго да се открие, то мяма да е вярно, то не мое да е вярно, то няма как да е вярно -- Иречек е истината, пътят и историята, а Златарски -- неговият пророк. Петрински е верен последовател на тия Титани на мисълта, туя Кумири на роднара история, та Петрински е само мяукащо котенце, обясняващо простотиите им.
В надписа "Богородице, помагай на кесаря Тервел" отсъства задължителната формула "на твоя раб", която да показва принадлежността към християнството на закриляния (В. Бешевлиев, 1981). А и дали не трябваше да има кръстове около образа на владетеля, вместо шестолъчните звезди, ако Тервел наистина беше покръстван?!
Естествено, всичко което не се вързва с бог Тангра, и Школата на Сополанковците, трябва да бъде отхвърлено. Те такова нещо просто не мое да бъде. Забравят да споменат само малка незначителна подробност че Слънцето някога е било символ на Бога, в т.ч. и най-първите, ранни Християни.
Именно това Християнство е била вярата на предците ни, а не бог Тангра. И затова нито един древен летописец, освен тия от Школата на Сополанковците не споменава за българите и бога им Тангра. Това е незначиелна подробност Били са невежи, а не академици и професори. Като един с конска муцуна, дето обясняваше на едно дете, студентче че българите били съвсем различни по вид, каквито сме сега. И това по К-1, който го издържаме с данъците си. По този канал се разпространяват лъжи за историята и предците ни. Конскомуцунестия, заобяснява че в някава дупка намерили черепи на жълтата раса и следователно сългарите били такива. Как да не му извиеш врата, знаейки че по земите ни е имало многобройни набези от всякаква сган и после с хигиенни цели труповете на чуждоземците са били или изгаряни или затрупвани в земята.

Както каза Пикачу
Добре че е Петрински да оправи бъркотиите на древните летописци.
И не "класово партиен подбор", Федя, а школа, със свои последователи, като слепи котета, видещи туй, дето им оттърва и подкрепящи школата си.
05 Юли 2014 15:58
В надписа "Богородице, помагай на кесаря Тервел" отсъства задължителната формула "на твоя раб", която да показва принадлежността към християнството на закриляния (В. Бешевлиев, 1981). А и дали не трябваше да има кръстове около образа на владетеля, вместо шестолъчните звезди, ако Тервел наистина беше покръстван?!


Задължителна... колко задължителна?

Натисни тук Нема я "задължителната" формула.
И да не каже снахата на Петрински, че цитирам изключение, и то свързано не със Св. Богородица, а със Св. Троица, посочвам и друг печат от 8 в. с надпис "Богородице помогни на патриций Лео", публикуван от Nicolas Oikonomidès, Byzantine Lead Seals, 1985, стр. 19.

05 Юли 2014 16:18
Dissidentbg, във Византия има титла, която е звучала като "кесар". Тя без съмнение произхожда от римското "caesar". Ако беше учил фонетика на латинския език в рамките на стандартния курс, предлаган от доц. Георгиева в универсиета, щеше да знаеш, че по времето на самия Цезар "c" се е произнасяло непалатилизирано, т. е. било е именно "Кесар" (с широко е), най-много "Кезар".

А доц. Георгиева учила ли ви е, че в периода на тетрархията, откогато тази титла обозначава втория по ранг в империята и вероятен наследник на августа, произношението на "c" вече е меко, както е в църковния латински? И, Боже мой, откъде ви хрумна, че славяните са се срещали с Цезар и са чули как той произнася името името си? Към времето на появата на славяните латинският е твърдо "центум" език. Същото важи и за времето, когато източната част на Империята се формира като повече или по-малко самостоятелна държава и възприема въпросната титла.
05 Юли 2014 21:05
Само относно причините за шестолъчните звезди в солидите на имп. Лъв III съм леко скептичен. Дали са просто някаква мода през неговия период?


Не са. Повечето изследователи смятат, че това е опростена версия на хризмата. Първите монети с подобни звезди се появяват още през 5ти в.
Ето една от Натисни тук още от времето на Лъв II и Зенон. (474). Конкретно за интересуващото ни начало на 8 в. подобни звезди се срещат в монетите на Тиберий III, Анастасий II, Теодосий III.

Апропо, в Catalogue of Byzantine Seals at Dumbarton Oaks and in the Fogg Museum of Art, т. 2, 1994, стр. 72, пък е показан печат от 10 в. на имперския протоспатарий и стратег на Пелопонес, Кринит. И има 6толъчна звезда.
05 Юли 2014 21:52
бонго-бонго 05 Юли 2014 21:05

Аз за съвсем друго намеквах, ама това обяснение напълно ме удовлетворява, понеже подозирах и нещо подобно, а и е по-правдоподобно. Благодаря за информацията!
06 Юли 2014 18:03
1.Кесарят Тервел НЕ Е ПОКРЪСТВАН а е КРЪСТЕН.. най-вероятно като бебенце .. както и сега е практиката!

2.
Firmin Юли 2014 21:54 Най-вероятно и самата титла кесар не се е предавала по наследство
.
Ама това ВЕРНО ЛИ БЕ??? ей , върло интересно!
Айде да запитам и КОГА ...?
В Римската Република имало ли е титла Цезар и по наследство ли се е предавала или не?? А в Империята?? ..и от коя до коя година?? и по каква процедура Сенатът е обявявал Цезарите??
Поздрави
06 Юли 2014 22:40
бонго-бонго, Welcome back! Редакцията, плиийз , направете нещо, омръзна ми всеки път с нетърпение да чакам появата на бонго-бонго , за да опровергае откровенните глупости на набеденият Ви историк, и да треперя, ами ако бонго не се появи?! Моля ви , сторете нужното и поканете бонго-бонго за дописник на така уважавания от мен вестник СЕГА на мястото на това недоразумение др. Петрински, дори и с явната опасност форумното войнство да остане без такъв неизчерпаем повод за бъзик.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД